Persberichten

Ze zijn onlangs al geplaatst, gele bordjes met een handje erop. Deze zogenaamde ‘High-Five palen’ moeten de kinderen van IKC de Triangel op een opmerkelijke manier gaan motiveren om met de fiets of wandelend naar school te komen.

Veel kinderen worden met de auto naar school gebracht. Dit veroorzaakt drukte rondom scholen wat vervolgens onveilige verkeerssituaties kan veroorzaken. Ook nemen de kinderen zelf geen deel aan het verkeer.

De provincie Gelderland en gemeente Aalten vinden het belangrijk dat kinderen vaak en veilig naar school fietsen en lopen. Dit is niet alleen belangrijk voor hun gezondheid, maar doordat ze niet langer afgezet worden door hun ouders zorgt het ook voor minder auto’s op de weg en rondom de school. Bovendien blijkt het dat kinderen die op jonge leeftijd veel fietsen dit op latere leeftijd blijven doen. De provincie start daarom in Aalten een proef die kinderen op unieke manieren moet stimuleren om vaker met de fiets of te voet naar school te gaan

Hoe werkt High Five?
High Five is een succesformule uit België die op een ludieke wijze kinderen en ouders wil stimuleren met de voet of op de fiets naar school te komen. Ieder kind krijgt een slim bandje. Deze kunnen ze scannen aan de ‘High Five-palen’ op looproutes naar school en bij de fietsenstalling. Iedere dag kan het bandje één keer worden gescand en elke scan levert ‘muntjes’ op. Met deze muntjes kunnen de kinderen verkeersgames spelen in een app of andere leuke beloningen kopen in de webshop. Ook kunnen klassen samen sparen voor beloningen.

lees verder

Een oergezellige persmiddag weer dit jaar. Eindelijk kan het weer! We kijken uit naar de 24e editie van de Zwarte Cross.
Hoewel de organisatie in korte tijd het immense evenement heeft moeten opzetten, is het toch in alle opzichten weer gelukt.
Nieuwe verrassende onderdelen ten opzichte van vorige jaren maar ook van eerder jaren is de Discotent weer terug!

Ook nieuw is de Zwarte Cross app, een logische voetdruk zoals ze zelf zeggen.
Het programmaboekje is verleden tijd en voorkomt hiermee het kappen van maar liefst 60 bomen: 18.000 kilo papier.

We wensen tante Rikie, de organisatie en alle bezoekers een heel mooi weekend!

Peter Ligterink maakte foto's voor ons tijdens de Persmiddag van de Zwarte Cross.
Ga hiervoor naar zijn facebookpagina Peter Ligterink of bekijk de foto's hieronder.

lees verder

Voor jezelf opkomen. ‘Nee’ zeggen. Je eigen keuzes leren maken. Zelfverzekerder worden. Het zijn enkele van de thema’s uit twee weerbaarheidstrainingen van het Preventie Platform Jeugd. De ene is Rots&Water, een weerbaarheidstraining voor kinderen uit het basisonderwijs. De andere training is speciaal voor meiden in het voortgezet onderwijs. Beide trainingen starten na de zomervakantie, op 1 september.

De trainingen vinden plaats in de gemeente Aalten (de exacte locatie volgt nog). Kinderen en meiden van ouders uit de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk kunnen meedoen. Gratis.

Rots & Water Weerbaarheidstraining Rots & Water is een weerbaarheidstraining voor jongens en meisjes in het basisonderwijs. Er kunnen zes tot tien kinderen meedoen. In de groep wordt met de kinderen gewerkt aan het verbeteren van hun zelfbeheersing, zelfreflectie en zelfvertrouwen en het verbeteren van hun communicatieve en sociale vaardigheden. Ook preventie van geweld en het leren maken van eigen keuzes zijn belangrijke leerthema’s.

De eerste Rots & Water bijeenkomst is op donderdag 1 september om 15.00 uur. In totaal zijn er acht wekelijkse bijeenkomsten van een uur.

Weerbaarheidstraining voor meiden Deze training is voor meiden in het voortgezet onderwijs die zichzelf in bedreigende situaties, zowel fysiek als bijvoorbeeld op sociale media, willen kunnen verdedigen. Die willen ontdekken hoe sterk ze zijn én hoe ze die kracht en hun andere kwaliteiten in dagelijkse situaties in kunnen zetten.

De eerste bijeenkomst is op donderdag 1 september om 16.00 uur. In totaal zijn er acht wekelijkse bijeenkomsten van een uur.

Aanmelden – graag vóór 19 augustus - en meer informatie over deze en andere trainingen van het Preventie Platform Jeugd via de website: www.preventieplatformjeugd.nl. Heeft u interesse in een weerbaarheidstraining voor uw kind, maar past 1 september minder goed in uw agenda? Op de website vindt u ook alvast de startdata van de volgende trainingen.

Het Preventie Platform Jeugd is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Aalten, Berkelland, Oost Gelre, Winterswijk en samenwerkende organisaties.

lees verder

Exklusives WattExtra Open Air-Konzert am 10. September 2022 am Inselbad BAHIA
Bocholt. Nach den großen Erfolgen der letzten Jahre mit tollen Coverbands steht im Septem-ber wieder ein Open Air Highlight in Bocholt an: Coldplace kommt nach Bocholt und tritt am Samstag, 10. September am Inselbad BAHIA auf. Einlass ist um 18.00 Uhr, Beginn um 19.00 Uhr mit der Vorband Quiet Fox Noise. „Wir freuen uns sehr, dass wir Coldplace aus Großbritan-nien für diese Konzertreihe gewinnen konnten. Es wird wieder ein ganz besonderer Abend“, so Gisela Bollmann vom Stadtmarketing Bocholt, die diese Veranstaltung organisiert. „Dann schon zum vierten Mal finden diese Konzerte im tollen Ambiente mit altem angestrahltem Baumbe-stand am Inselbad BAHIA stattfinden. Die Bands und das Publikum waren immer begeistert und das soll auch im September wieder so sein,“ so Bollmann weiter.

Gegründet von Coldplay-Fans für Coldplay-Fans, ist Coldplace eine Tribute-Band, deren Quali-tät und Erfahrung in der Tribute-Szene unübertroffen ist. In 16 Jahren hat die Band über 800 Gigs in ganz Großbritannien und in zahlreichen Ländern im Ausland hinter sich.
In Bocholt werden Songs wie Viva La Vida, The Scientist, A Sky Full Of Stars, Hymn For The Weekend und viele andere mehr erklingen.
Coldplace – das sind: Shane Crofts – Gesang, Klavier, Gitarre, Dean Stewart – Gesang, Gi-tarre, Wayne Birtch – Schlagzeug, Asa Crofts – Bass.
Unterstützt wird diese Veranstaltung von der Bocholter Energie- und Wasserversorgung und der Stadtsparkasse Bocholt.

Die Eintrittskarten sind in Bocholt erhältlich bei der Tourist-Info, Nordstraße 14; Saturn, Shop-ping Arkaden am Berliner Platz, Bocholter Energie- und Wasserversorgung, Kaiser-Wilhelm-Str. 1 und Stadtsparkasse Bocholt, Neutorplatz 1.
Der Kartenpreis beträgt 25,00 € (inkl. aller Gebühren und Mehrwertsteuer).
Einlass ist um 18.00 Uhr, Beginn um 19.00 Uhr.

Weitere Informationen: Coldplace.co.uk

lees verder

Bellen voor het boeken van een plechtigheid.
“Voor het boeken van een plechtigheid moesten de uitvaartverzorgers tot nu toe altijd contact opnemen met GUV en een aanvraag doen. Dit kon, vooral ’s avonds en in het weekend nog weleens voor vertraging zorgen omdat GUV op die momenten afhankelijk was van de dienstverlening van een meldkamer. Vooral personeelstekorten bij diezelfde meldkamer leidde echter steeds vaker tot grote vertragingen in de afgelopen maanden waardoor de wens om ook dit stuk in eigen huis te nemen in een stroomversnelling kwam.
Ook kregen wij de laatste tijd steeds vaker rechtstreekse vragen van nabestaanden over de mogelijkheid voor een plechtigheid in Aalten en Etten. Zij belden ons dan om navraag te doen omdat zij twijfelden of zij ook bij een crematorium van GUV terecht konden”, zo vertelt Bert van Asselt, directeur van GUV.

GUV Online boeking – uniek in Nederland
Iwan Koster, adjunct-directeur, begeleidde dit project vanuit GUV. Hij geeft aan dat de bouw van de toch wel complexe applicatie nogal wat voeten in de aarde had. “Bij GUV zijn nu eenmaal meerdere locaties en ruimtes te boeken en wij willen waar mogelijk voorkomen dat nabestaanden van verschillende families elkaar treffen voor het crematorium. Omdat we al ervaring hadden met een zeer goede partij die ook ons Draaiboek – voor het regisseren van de uitvaartplechtigheid – heeft gebouwd, was de keuze snel gemaakt. We hebben zo een programma kunnen ontwikkelen dat uitvaartverzorgers in staat stelt via een webpagina een plechtigheid te boeken. Ze kunnen dit doen op zowel een pc een tablet als op een telefoon. Dit geeft hen de mogelijkheid bij nabestaanden thuis, zonder tussenkomst, een crematie te plannen die vervolgens ook via mail bevestigd wordt. Zo is er direct zekerheid voor nabestaanden dat de plechtigheid voor hun dierbare plaats kan vinden op de dag en het tijdstip van hun keuze.” aldus een enthousiaste Iwan Koster.

Iedereen kan bij GUV Crematoria terecht
Bert van Asselt geeft aan dat iedereen bij de GUV Crematoria terecht kan, waar men ook verzekerd is.
“We horen de laatste tijd nog wel eens dat nabestaanden menen dat men geen gebruik kan of mag maken van een GUV crematorium. We horen zelfs dat GUV duurder zou zijn. Dat is natuurlijk niet waar. Iedereen kan gebruik maken van onze crematoria, ook als men bijvoorbeeld bij Dela of Yarden verzekerd is.
GUV Crematoria zijn voor iedereen toegankelijk en onze tarieven zijn gegarandeerd lager dan die van anderen. Men kan dat zelf ook op internet controleren. Mocht men te horen krijgen dat men niet naar Aalten of naar Etten kan of dat dat duurder is, dan mag men altijd rechtstreeks GUV bellen. Ik sta hen dan heel graag persoonlijk te woord.” zo geeft Bert van Asselt aan.

Nabestaanden zelf beschikbaarheid bekijken
Tessa Honderslo, (Winterswijk) sinds april als uitvaartbegeleidster werkzaam bij GUV vertelt dat er nog een extra service voor nabestaanden gerealiseerd is. “Toen GUV de programmatuur aan het ontwikkelen was hebben we speciaal voor nabestaanden een extra optie laten ontwikkelen. Deze kunnen nu de – Beschikbaarheidsagenda - op onze website zelf kijken of een plechtigheid bij GUV Crematorium Aalten of Etten mogelijk is op de dag en het tijdstip van hun keuze. Zo kunnen ze direct zelf zien of de dienst van hun dierbare dan plaats kan vinden.  Deze unieke service biedt GUV nu als enige in Nederland voor zover ons bekend. En daar zijn we best wel trots op.“ aldus Tessa.

 


Op de foto: Tessa Honderslo met de GUV Online boekingsmodule


 

lees verder

De derde fietstocht van het seizoen 2022 ligt vanaf 1 juli weer voor u klaar. Deze is 60 km lang en kan ingekort worden tot 40 km (als u hiervoor kiest, mist u wel een mooi deel van deze route: “Achterlangs Bocholt”).

Deze route heeft de naam “Achterlangs Bocholt” gekregen, daar deze route voor het grootste gedeelte door en langs het Duitse Bocholt loopt. Het mooiste deel van de route gaat via smalle, kronkelende weggetjes door het buitengebied. Bij de Asee kunt u evt. kiezen voor de korte route van in totaal 40 km. De 20 extra kilometers, die u vanaf de Bocholtse Asee kunt fietsen, gaan over een prachtig glooiend terrein. Laat u verrassen.

Start en finish zoals gewoonlijk vanaf VVV, Markt 8 te Bredevoort.

Kosten € 2,50 per routeboekje, bij VVV Bredevoort, Markt 8.

Tel. 0543-452380   vvvbredevoort@gmail.com

lees verder

Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé gaat twaalf nieuwe woonplekken, geschikt voor intensieve zorg, realiseren in het voormalige schoolgebouw aan de Willebrordstraat in Aalten. Het bestaande gebouw wordt behouden en wordt uitgebreid met een nieuwe vleugel met een plak dak.

Daar zijn we trots op geeft Marcel Duvigneau, voorzitter raad van bestuur van Marga Klompé aan. “Met het sterk groeiende aantal oudere inwoners neemt de behoefte aan intensieve zorg toe. Intensieve zorg is 24-uurs zorg. Wij gaan er op dit moment van uit dat er ouderen met een lichamelijke beperking komen wonen.

“We zijn extra blij met de locatie aan de Willebrordstraat omdat deze in de directe omgeving van onze zorglocatie Beth San ligt. Toekomstige bewoners kunnen profiteren van de faciliteiten van Beth San voor de zorg en ook meedoen met de ontspanningsactiviteiten. Tegelijk is er enige afstand wat een maximale privacy van de bewoners garandeert” aldus de heer Duvigneau.

“Prima dat we duurzaam omgaan met vastgoed dat een andere bestemming kan krijgen”, zegt wethouder Ted Kok. Hij bevestigt dat deze oplossing ook goed past in de zorgvisie van de gemeente Aalten. “Het is het belangrijk dat onze inwoners altijd zoveel mogelijk regie op het eigen leven kunnen behouden, ook als het in een aantal opzichten minder gaat.”

Marga Klompé gaat binnenkort met de buurtbewoners in gesprek over deze toekomstige ontwikkelingen.  

lees verder

De heer Hans Martijn Ostendorp is op 5 april benoemd tot informateur. Hij heeft de opdracht gekregen te onderzoeken welke van de zeven Aaltense partijen samen een solide en duurzaam college van burgemeester en wethouders kunnen vormen. In dezelfde raadsbijeenkomst heeft de gemeenteraad ingestemd met het voorstel gezamenlijk te werken aan een zo breed mogelijk raadsprogramma. Om dit proces te begeleiden is de heer Hans de Jong ingeschakeld.

Voor het vormen van een nieuw college van burgemeester en wethouders kijkt de informateur naar een constructieve samenwerking tussen de leden van het te vormen college en de gemeenteraad. De heer Ostendorp zal de gemeenteraad in een openbare vergadering rapporteren over de resultaten van de informatie en aanbevelingen doen over de volgende formatiefase.

Raadsprogramma De gemeenteraad werkte de vorige bestuursperiode voor het eerst met een raadsprogramma en wil dit dus de komende periode opnieuw doen. Een raadsprogramma zorgt voor verbinding binnen de raad, versterkt de rol van de raad als kadersteller en opdrachtgever van het college en bevordert het debat. Het op te stellen raadsprogramma vormt de leidraad voor de komende bestuursperiode. De raad stelt een aantal uitgangspunten voor de komende bestuursperiode vast en geeft op hoofdlijnen onderwerpen aan waarmee het college aan de slag moet. Op basis daarvan stelt het college een uitvoeringsprogramma op. Het streven is het raadsprogramma eind april/begin mei gereed te hebben.

lees verder

Medewerkers van Humanitas Thuisadministratie, Sensire Maatschappelijk Werk, Sensire Sociaal Raadsliedenwerk en gemeente Aalten gaan zich samen inzetten om inwoners in een vroeg stadium te helpen met hun financiële vragen en problemen. Vanaf maandag 11 april zetten zij onder de naam ‘GRIP-team Aalten’ iedere maandagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur de deur bij De Ahof open. Inwoners kunnen hier zonder afspraak binnenlopen met hun vragen en geldzorgen. 

Wethouder Joop Wikkerink: “Het is bekend dat mensen met financiële vragen of zorgen meestal pas laat om hulp vragen. Hierdoor kunnen de zorgen groter worden dan nodig is. Het moet dus vooral heel gemakkelijk zijn om je vragen te stellen of je zorgen te delen. Met deze nieuwe GRIP-inloop hopen we voor onze inwoners de drempel te verlagen. Vind je het lastig inzicht te krijgen in je uitgaven? Word je geen wijs uit de minimaregelingen? Heb je tips nodig om beter rond te kunnen komen? Of heb je een andere vraag? Dan loop je op maandagochtend even binnen bij de Ahof voor snel en deskundig advies. Dát is het idee.”

Integrale aanpak

Medewerkers van Humanitas Thuisadministratie, Sensire Maatschappelijk Werk, Sensire Sociaal Raadsliedenwerk en gemeente Aalten houden zich dagelijks bezig met het beantwoorden van financiële vragen van inwoners. Ieder op hun eigen manier en vanuit hun  eigen deskundigheid. Bij de GRIP-inloop werken de betrokken partijen nadrukkelijk samen. Zo leren ze van elkaar wat werkt of niet werkt en ontdekken ze waar ze elkaar nog beter kunnen aanvullen en zo de inwoner nog beter kunnen helpen. De inwoner hoeft niet langs verschillende ‘loketten’, maar wordt tijdens een bezoek vanuit verschillende disciplines geholpen. En als het toch nodig blijkt een andere organisatie of instantie in te schakelen, zorgt het GRIP-team voor een ‘warme’ overdracht, zodat de inwoner zo snel mogelijk aan tafel zit bij die partij die hem of haar het beste kan ondersteunen.

GRIP-inloop

De GRIP-inloop is iedere maandag van 10.00 tot 12.00 uur bij De Ahof, Polstraat 9 in Aalten. Met uitzondering van de feestdagen en de schoolvakanties. Voor een afspraak met het GRIP-team op een ander moment kan een afspraak worden gemaakt via de gemeente Aalten: (0543) 49 33 33.

lees verder

De gemeente Aalten is verheugd dat de stichting Erfgoed Landfort in Megchelen zich inzet voor de revitalisatie van de eeuwenoude buitenplaats Huis Landfort. Onder leiding van directeur René Dessing hebben vele vaklieden tijdens de afgelopen vijf jaar het huis gerestaureerd, het park volledig gerenoveerd, het koetshuis herbouwd en de verdwenen moestuin weer aangelegd. Er zijn vele stinzenplanten geplant en dankzij een succesvolle crowdfunding hebben talloze prachtige en rijk bloeiende bomen een plekje in het park gekregen. Talrijke vrijwilligers in verschillende functies dragen enthousiast hun steentje bij aan de instandhouding van dit bijzondere erfgoed in de Achterhoek.

De nabijgelegen oude buitenplaats biedt ook voor inwoners van de gemeente Aalten een mooie plek om te bezoeken en te wandelen. De gemeente Aalten ondersteunt daarom graag het initiatief in buurgemeente Oude IJsselstreek met de schenking van een lindeboom, welke recent geplant is door burgemeester Anton Stapelkamp. De lindeboom is terug te vinden in het wapen van de gemeente Aalten, hiermee staat de schenking symbool voor  een vruchtbare samenwerking tussen Huis Landfort en (organisaties in) de gemeente Aalten.

Stichting Erfgoed Landfort is uiteraard zeer erkentelijk voor deze passende schenking, en vanzelfsprekend is de wens voor een vruchtbare samenwerking volledig wederzijds.

lees verder

Veel particulieren in Gelderland proberen de biodiversiteit een handje te helpen in hun tuin of op hun land. De groep particulieren met iets meer dan een grote tuin – een paar hectare grond, maar geen agrarische bestemming – heeft veel potentie voor het verhogen van natuurwaarden. Deze vormen belangrijke stapstenen tussen bestaande natuurgebieden en zijn vaak de aantrekkelijke parels in het agrarisch landschap. Voor deze groep particulieren eigenaren is er het nieuwe Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui.

Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) zet voor deze groep particuliere eigenaren een praktijknetwerk op voor kennisuitwisseling, het delen van praktijkervaring en inspiratie over biodiversiteit. Deelnemers aan het Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui zijn particulieren met eigen grond die verdieping zoeken over biodiversiteit.

Veel belangstelling voor Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui Hieraan is behoefte want inmiddels hebben zich al zo’n zestig belangstellenden voor het praktijknetwerk aangemeld. In het netwerk zoekt SLG voor elke Gelderse gemeente een ambassadeur. Op dit moment zijn er al ambassadeurs voor zeventien gemeenten.

“Zoveel mogelijk vogels en insecten in onze tuin”
Zo heeft Aart Stans uit Sinderen zich aangemeld als ambassadeur voor de gemeente Oude IJsselstreek. Aart is op zijn terrein twaalf jaar bezig met biodiversiteit. Zijn terrein van 2 hectare bestaat uit een hoogstamboomgaard, een bloemrijk hooiland en een natuurtuin met bloemrijke grasstroken, een vlinder- en bijenhoek en vogelbosjes. “Toen wij (Anna en ik) in 2008 op deze plek kwamen wonen, wilden wij het weiland omtoveren tot een voorbeeldtuin voor velen. De opdracht die wij ons zelf stelden was: Hoe krijgen we een zo groot mogelijk aantal vogels, vlinders, insecten etc. in onze tuin. Observeren, verbazen en blijven leren maakt het leven in ons paradijsje zo boeiend. En dat willen wij graag uitdragen.”

Profiel ambassadeur Voor de regio Achterhoek is SLG op zoek naar ambassadeurs zoals Aart Stans voor de gemeenten: Aalten, Doesburg, Duiven, Montferland, Oost-Gelre, Westervoort, Winterswijk en Zevenaar.

Een ambassadeur heeft een divers terrein en heeft al ervaring opgedaan met natuurvriendelijk beheren. Een ambassadeur is een inwoner van het buitengebied die al langere tijd bezig is met het vergroten van de biodiversiteit. Iemand die successen kent, maar vooral ook in de praktijk heeft geleerd wat er niet werkt, want dat is vaak net zo leerzaam!

Aanmelden Vind je het leuk om anderen te inspireren, ervaringen te delen, je erf open te stellen? Schrijf je dan in als ambassadeur en lees meer over het project en de voorwaarden op landschapsbeheergelderland.nl/praktijknetwerk-biodiversiteit-buitenlui/.

Meer informatieVoor meer informatie over het Praktijknetwerk kun je contact opnemen met José Lamain van SLG, j.lamain@landschapsbeheergelderland.nl of 06-10430263.

Het Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.

lees verder

Elk jaar reikt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Aalten de Erfgoedprijs uit. Iedereen kan iemand of een organisatie aanmelden die het verdient de Erfgoedprijs gemeente Aalten 2022 te ontvangen. Met het toekennen van de prijs wil het college haar waardering uitspreken voor het behoud en de wijze van herstel van waardevolle oude panden of objecten in onze gemeente. Maar ook voor het onder de aandacht brengen van het erfgoed in onze gemeente, kan iemand worden voorgedragen.

Kandidaten vorig jaar In 2021 waren er vier genomineerden voor de Erfgoedprijs. Ben Maandag, voor het verzamelen en documenteren van alles wat met Dinxperlo en de Heurne te maken heeft. Guus Mastebroek, vanwege zijn inzet om het voormalige gemeentehuis in Dinxperlo een passende herbestemming te geven als een centrale plek, waar veel zorgverleners onder één dak goed bereikbaar zijn voor de inwoners. Leo van der Linde werd genomineerd vanwege het onvermoeibaar verzamelen en ontsluiten van erfgoed uit Aalten, Bredevoort en de buurtschappen. De vierde kandidaat was de Stichting Restauratiefonds voor de oude Helenakerk, omdat deze zich al ruim dertig jaren inzet voor zowel exterieur als interieur van de oude Helenakerk. De Erfgoedprijs 2021 werd voor het eerst gewonnen door twee kandidaten, Ben Maandag en Leo van der Linde.

Voorwaarden De Erfgoedprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een natuurlijk- of rechtspersoon, die op eigen initiatief met veel inzet en/of financiële inbreng, een bouwwerk met historische waarde heeft gerestaureerd of heeft laten restaureren. Ook het plegen van groot achterstallig onderhoud, waardoor dreigend verval is voorkomen, komt in aanmerking voor de prijs. Verder kunnen personen of organisaties voordragen worden, die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het erfgoed in brede zin in de gemeente Aalten.

Advies De aanmeldingen voor de Erfgoedprijs worden besproken in de Commissie Cultureel Erfgoed. Zij brengt advies uit aan het college over de genomineerden. Het college van burgemeester en wethouders besluit wie de prijs in ontvangst mag nemen.

Prijs De Erfgoedprijs bestaat uit een geldbedrag van € 250,-. Daarnaast krijgt de winnaar een kunstwerk t.w.v. € 350,- dat betrekking heeft op het pand of het gebied waarvoor hij/zij zich heeft ingezet. Het kunstwerk is afkomstig van een lokale kunstenaar. In specifieke gevallen kan ook voor een andere passende prijs worden gekozen.

Prijsuitreiking De prijs wordt uitgereikt tijdens de Open Monumentendag. Deze wordt jaarlijks in het tweede weekend van september georganiseerd.

Aanmelden kandidaten voor 15 juni 2022 Iemand kan zichzelf of iemand anders aanmelden voor de Erfgoedprijs. Dit kan door een beknopte omschrijving van de werkzaamheden, de reden waarom deze persoon/organisatie de prijs zou moeten krijgen, aangevuld met een aantal foto’s, te sturen naar de gemeente Aalten. Dit mag ter attentie van Ingrid Oonk, Postbus 119, 7120 AC Aalten. De aanmelding mag ook gemaild worden naar i.oonk@aalten.nl. Aanmelden kan tot 15 juni 2022.

lees verder

ROVA en Klaas van Kruistum slaan de handen ineen dit jaar. In de campagne Recyclen met Klaas werken zij samen aan een gedeelde missie: het inzichtelijk maken van de wereld van recycling om zo te laten zien wat er met ons afval gebeurt. Want hoewel we in Nederland afval scheiden heel normaal vinden, is er ruimte voor verbetering.

Recyclen in beeld
Glas gooien we in de glasbak, plastic verpakkingen gaan in de pmd-container en etensresten gooien we in de gft-container. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk met ons gescheiden afval? Met die vraag wordt Klaas van Kruistum op pad gestuurd in de wereld van afval en recycling.

Volgens Roger Beuting, algemeen directeur van ROVA, is Klaas van Kruistum de juiste man om mee samen te werken. Er valt nog winst te behalen bij het scheidingsgedrag van inwoners en hij verwacht dat inwoners bewuster gaan scheiden als ze weten wat er met hun afval gebeurt. Beuting is daarom verheugd met de hulp van Van Kruistum: “We zijn heel blij dat Klaas ons helpt om de wereld van recycling in kaart te brengen. Hij spreekt een groot publiek aan en met zijn onderzoekende karakter laat hij zien waar ons afval heen gaat en dat er nieuwe producten van worden gemaakt.”

Terugwinnaars
Dat afval goed gescheiden wordt, is belangrijk volgens Beuting: “Als het afval niet goed gescheiden wordt, kan het niet worden gerecycled en daarmee gaan waardevolle grondstoffen verloren.” Beuting geeft aan dat de kwaliteit van grondstoffen zoals pmd, gft en papier en karton onder druk staan en dat zijn organisatie er daarom alles aan doet om de kwaliteit te verbeteren. Beuting: “Bij ROVA hebben we veel aandacht voor de kwaliteit van grondstoffen, daarom hebben we hiervoor een speciaal programma opgericht, genaamd Terugwinnaars. Hierbij kijken we kritisch naar onze eigen bedrijfsvoering, maar willen we inwoners ook zo goed mogelijk informeren.”

Recyclen met Klaas
Gedurende de campagne gaat Klaas van Kruistum inwoners helpen inzicht te krijgen hoe ze hun afval moeten scheiden en wat er met hun afval gebeurt. Te beginnen met de uitpuilende pmd-container. Met een camera op zak, volgt hij waar zijn plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons naar toe gaan. Zo gaat hij mee met de chauffeur van ROVA, bezoekt hij de overslag van ROVA en gaat hij naar de plek waar pmd in deelstromen gescheiden wordt. Onderweg spreekt Klaas de medewerkers die werkzaam zijn in de recyclingbranche.

Help mee, wordt ROVA-vlogger
Klaas staat er overigens niet alleen voor. Inwoners van gemeenten waar ROVA de afvalinzameling verzorgt, kunnen zelf ook meehelpen de afvalbranche in kaart te brengen. ROVA organiseert namelijk een verkiezing waarbij de winnaar een Canon EOS M50 vlog-camera wint. De winnaar mag zich een half jaar lang officieel ROVA-vlogger noemen en wordt naar de verschillende schakels uit de recyclingbranche gestuurd. Zo helpt deze vlogger het hele verhaal compleet te maken.

Volg de reis van Klaas
Alle video’s die worden gemaakt van de ontdekkingsreis van Klaas en de vlogger worden gedeeld op social media en zijn terug te vinden op www.terugwinnaars.nl/recyclenmetklaas. Op deze website is later ook meer informatie over de verkiezing voor ROVA-vlogger te vinden.

lees verder

Inwoners van de gemeente Aalten met een laag inkomen ontvangen 800 euro energietoeslag, ter compensatie van de sterk gestegen energieprijzen. Bij de eerste ca. 250 inwoners wordt het bedrag rond 1 april naar hun rekening overgemaakt.

De overheid heeft op 15 maart bekend gemaakt dat er een energietoeslag van maximaal 800 euro uitgekeerd mag worden. De precieze invulling (verdeling) en uitkering wordt aan de gemeenten overgelaten. Gemeente Aalten heeft besloten dat inwoners met een inkomen tot 120% van het wettelijk sociaal minimum een eenmalige energietoeslag van 800 euro per huishouden kunnen ontvangen. Laborijn zorgt voor de uitbetaling van de energietoeslag.

Snel overmaken

Wethouder Joop Wikkerink: ‘Vooral inwoners met een laag inkomen maken zich zorgen over de hoge energierekening, merken we. Nu er voor deze groep een kleine compensatie van de gestegen energiekosten mogelijk is, vinden wij het van het grootste belang dit ook snel te regelen. Vandaag, 29 maart, hebben we als college de regeling vastgesteld. Laborijn zorgt ervoor dat onze inwoners met een bijstandsuitkering al rond 1 april hun energietoeslag ontvangen. Andere inwoners met een laag inkomen – die wij natuurlijk niet allemaal kennen – roepen we met klem op zelf in actie te komen en de energietoeslag aan te vragen.”

Eenvoudig aanvragen

Inwoners die een bijstandsuitkering van Laborijn ontvangen, hoeven niets te doen. De energietoeslag wordt automatisch aan hen toegekend en overgemaakt. Andere inwoners met een laag inkomen (tot 120% van de bijstandsnorm) kunnen tot 30 juni 2022 de energietoeslag aanvragen bij Laborijn. Hiervoor is een eenvoudig aanvraagformulier beschikbaar via de website: www.laborijn.nl/energietoeslag-2022.

lees verder

Op maandag 28 maart heeft de heer Freek Diersen, raadslid namens het CDA, een eremedaille ontvangen van burgemeester Anton Stapelkamp. Na 24 jaar raadslid te zijn geweest nam de heer Diersen vanavond afscheid, tijdens de laatste vergadering van de huidige gemeenteraad.

Met deze eremedaille wordt de heer Diersen geëerd voor zijn inzet en betrokkenheid in de afgelopen jaren, waarin hij op geheel eigen wijze invulling heeft gegeven aan zijn taak als volksvertegenwoordiger. De heer Diersen staat bekend als een warme, betrokken en gedreven man. Er is grote waardering voor de heer Diersen die vanaf 1998 raadslid van de gemeente Aalten is geweest. In al die jaren heeft hij een grote bijdrage en verantwoordelijkheid geleverd aan het bestuur van onze gemeenschap. De heer Diersen is met name jarenlang het gezicht geweest van de Duits Nederlandse samenwerking op lokaal, gemeentelijk en euregionaal niveau. De gemeente Aalten is hem daar zeer erkentelijk voor.

lees verder

Op 14, 15 en 16 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Niet iedereen weet precies welke onderwerpen er spelen in de gemeente en wat de standpunten van de politieke partijen hierover zijn. Daarom heeft de gemeente Aalten een StemWijzer laten maken. De StemWijzer is vanaf vandaag in te vullen op aalten.stemwijzer.nl.

De StemWijzer, bevat ongeveer 30 stellingen die inwoners kunnen beantwoorden met ‘eens’, ‘oneens’ of ‘geen van beide’. De StemWijzer vergelijkt vervolgens met welke partijen de meeste overeenkomsten zijn. De politieke partijen in gemeente Aalten hebben zelf toelichtingen gegeven op hun standpunten in de StemWijzer. Daardoor kunnen inwoners in de StemWijzer gemakkelijk bekijken wat zij van een bepaald onderwerp vinden.

Shoot-out Ook is het eenvoudig om partijen elkaar vergelijken. Wanneer in een uitslag het verschil tussen de hoogst scorende politieke partijen 5% of minder is, is er de mogelijkheid een 'shoot-out' te doen: de kiezer krijgt dan nog eens drie of vijf stellingen om te beantwoorden. Daarmee kunnen twee partijen extra met elkaar worden vergeleken. Wanneer meerdere partijen bij elkaar in de buurt zitten, kan de shoot-out met meerdere combinaties van partijen worden gedaan.

 

Nadere informatie over de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Aalten is te vinden op www.aalten.nl/verkiezingen.

lees verder

Wethouder Joop Wikkerink is donderdagmiddag uitgeroepen tot Beste Bestuurder van een kleine gemeente. Dit is bekend gemaakt tijdens de digitale bijeenkomst van het Kompas, het jaarlijkse event van Binnenlands Bestuur.

“Ik ben positief verrast dat er zoveel mensen de moeite hebben genomen hun stem op mij uit te brengen. Dat geeft voor mij de kracht van samenwerken in onze gemeente, in onze regio aan. Fijn dat deze prijs alweer in de Achterhoek terecht komt. Natuurlijk bedank ik alle mensen die hier hard voor gelopen hebben. Ik ben vereerd vanwege de waardering. Ik betrek graag ons hele college hierin en zie het als een aansporing om verder te gaan met werken vanuit de bedoeling samen in een college, met de raad en in de regio Achterhoek.” aldus wethouder Joop Wikkerink.

Joop Wikkerink heeft onder andere Wmo, Minimabeleid, Schuldhulpverlening, Participatiewet, Volksgezondheid en Dierenwelzijn in zijn portefeuille. Hij wordt enorm gewaardeerd vanwege zijn deskundigheid en jarenlange ervaring in de lokale politiek. Hij gaat op een verbindende manier te werk en heeft daarmee vele vernieuwingen doorgevoerd. Stemmers prijzen hem om zijn tomeloze inzet als wethouder, maar ook in het verleden als raadslid.

Weer een Aaltense wethouder Het is niet de eerste keer dat een wethouder van de gemeente Aalten deze titel in ontvangst neemt. Wethouder Hans te Lindert werd in 2019 verkozen tot Beste Bestuurder van een kleine gemeente en wethouder Ted Kok werd vorig jaar voor de titel genomineerd. Wethouder Wikkerink mag zich een jaar lang de beste bestuurder van een kleine gemeente (minder dan 30.000 inwoners) noemen. De andere genomineerden waren burgemeester Vincent van Neerbos van de gemeente West Maas en Waal en wethouder Bart Jaspers Faijer van de gemeente Ommen.

lees verder

Gemeente Aalten gaat voor de ontwikkeling van de locatie ‘De Wegwijzer’ in Dinxperlo een ontwikkelcompetitie uitschrijven, een soort prijsvraag. Het college van burgemeester en wethouders stelde vorig jaar al fase 1 van het ontwikkelkader vast voor deze locatie. Dit betekent dat deelnemers aan de ontwikkelcompetitie straks aan de slag kunnen met het verbeelden van de realisatie van ca. 13 woningen en een verbindingsroute naar het centrum voor langzaam verkeer.

Wethouder Ted Kok: “Locatie ‘De Wegwijzer’ is een prominente plek in het centrum van Dinxperlo. Dat verdient een mooie invulling. Met een ontwikkelcompetitie dagen we ontwikkelaars, aannemers en architecten uit om met een aansprekend en misschien wel verrassend voorstel te komen. Ik ben heel erg benieuwd naar de ideeën.”

De gemeente zoekt een serieuze partij die zich verplicht om de woningen en de verbindingsroute naar het centrum te ontwikkelen, financieren en realiseren. De kwaliteit van het ontwerp, maar ook het maatschappelijk rendement zijn belangrijk.

Twee rondes en een tentoonstelling Het uitwerken van dergelijke ontwikkelvoorstellen is voor aanbieders erg arbeidsintensief. Daarom is gekozen voor een procedure in twee rondes. In de eerste ronde wordt om beperkte informatie gevraagd die relatief weinig tijd hoeft te kosten. Na een eerste selectie wordt in de tweede ronde een gedetailleerder uitgewerkt voorstel van de aanbieders gevraagd. Die inzendingen worden vervolgens tentoongesteld, zodat belangstellenden hun reactie kunnen meegeven aan de onafhankelijke vakjury. Die vakjury zal de uiteindelijke winnaar van de competitie aanwijzen. De bedoeling is dat de gemeente vervolgens met de winnaar een overeenkomst aangaat en de grond aan deze partij verkoopt zodat die zijn plan kan realiseren.

Reglement Voordat de officiële aanbesteding start – in dit geval dus in de vorm van een ontwikkelcompetitie - wordt er een uitgebreid reglement opgesteld. Dit luistert erg nauw en neemt naar verwachting nog enkele weken in beslag.

lees verder

Joop Wikkerink, wethouder van de gemeente Aalten, is genomineerd voor de titel Beste Bestuurder Kleine Gemeente 2021. Samen met burgemeester Vincent van Neerbos van de gemeente West Maas en Waal en wethouder Bart Jaspers Faijer van de gemeente Ommen is hij in de race voor de titel. De verkiezing voor Beste Bestuurder wordt jaarlijks georganiseerd door Binnenlands Bestuur, vakblad voor bestuurlijk Nederland. Tot en met 30 januari kan iedereen stemmen via www.bestebestuurder.nl. 

“Ik ben echt blij verrast. Ik zie dit heel erg als een waardering voor ons college-team en de samenwerking in onze regio Achterhoek. Je moet het namelijk samen doen. Maar je moet het wel doen. Zo zit ons college in elkaar. Een fijn team!” aldus Joop Wikkerink.

Joop Wikkerink heeft onder andere WMO, Minimabeleid, Schuldhulpverlening, Participatiewet, Volksgezondheid en Dierenwelzijn in zijn portefeuille. Hij wordt enorm gewaardeerd vanwege zijn deskundigheid en jarenlange ervaring in de lokale politiek. Hij gaat op een verbindende manier te werk en heeft daarmee vele vernieuwingen doorgevoerd. Stemmers prijzen hem om zijn tomeloze inzet als wethouder, maar ook in het verleden als raadslid. 

Tweede stemronde

Na de eerste stemronde, waaraan ruim 1500 lokale en regionale bestuurders en politici deelnamen, is wethouder Wikkerink in de categorie Beste Bestuurder Kleine Gemeente als een van de drie genomineerden uit de bus gekomen. Bij de tweede ronde worden alle lokale en regionale politici en bestuurders nogmaals benaderd om een keuze te maken uit de genomineerden. Daarnaast kan iedereen van 18 januari tot en met 30 januari stemmen op zijn of haar favoriet via www.bestebestuurder.nl en de website van Binnenlands Bestuur.

Uitreiking

De winnaar wordt op 3 februari bekendgemaakt tijdens Kompas, het jaarlijkse event van Binnenlands Bestuur dat dit jaar weer digitaal plaats vindt. Naast de Beste Bestuurder Kleine Gemeente worden ook de winnaars van de titels Beste Bestuurder Decentrale overheid, Beste Jonge Bestuurder en Beste Lokale Bestuurder 2021 bekendgemaakt.

lees verder

De AZSV online-rookworstenactie is nog deze hele week. De opbrengst van deze actie komt geheel ten goede aan de jeugd van AZSV. Naast de online actie, verkoopt de jeugd ook rookworsten vanuit het Jumbo Leussink huisje bij de ingang van de supermarkt.

Via de website van AZSV www.azsv-aalten.nl/rookworsten zijn de rookworsten nog te bestellen tot en met 13 januari.  
Op zaterdag 15 januari is de Drive-by op het parkeerterrein van AZSV. Hier kan met de auto, fiets of wandelend de bestelling opgehaald worden.
Ook kan er online gekozen worden de worsten te doneren aan de voedselbank. De opbrengst van deze actie gaat naar de jeugd van AZSV. Komende jaren zullen de jeugdteams gefaseerd voorzien worden van de rode AZSV trainingsjassen. 

Naast de online verkoop kunnen de rookworsten ook gekocht worden bij het Jumbo huisje bij de ingang van de supermarkt. Op vrijdag 14 en zaterdag 15 januari staat hier de jeugd van AZSV voor deze actie.

Ook is er weer de Jeugd Team-Battle. Bij het ophalen van de bestelling kan de naam van het favoriete AZSV Pupillen of Junioren Team doorgegeven worden: het pupillenteam en juniorenteam met de meeste stemmen wint één minuut gratis winkelen in het snoep-pad van Jumbo Leussink.

Kijk voor alle info op www.azsv-aalten.nl/rookworsten

lees verder

Honderden rassen uit de Rossel Collectie zijn beschikbaar voor het Achterhoekse erf.
Help mee Rossel Collectierassen terug te planten op het Achterhoekse erf! Deze oproep doen Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Kenniscentrum Nelles. Liefhebbers van oude fruitrassen en woonachtig in de Achterhoek kunnen meedoen aan een actie voor het aanplanten en daarmee het behouden van Rossel Collectierassen. Dit zijn bijzondere fruitbomen genoemd naar Hennie Rossel uit Vorden, de bekende pomoloog en wetenschapper die decennialang oude fruitrassen heeft teruggevonden, nu al zo’n 400. Met de aanplant van deze fruitbomen zorg je voor meer biodiversiteit op het erf, behoud je Achterhoeks erfgoed en word je onderdeel van een samenwerkingsverband en uniek kennisnetwerk. Liefhebbers melden zich aan via de website van SLG: www.landschapsbeheergelderland.nl/rossel-collectieras.

Meld je aan voor deze vergeten fruitrassen
Rossel Collectierassen zijn vergeten fruitrassen die in Achterhoekse boomgaarden door Hennie Rossel zijn teruggevonden en door lokale kwekers opnieuw zijn gekweekt. Het is bijzonder dat deze oude streekrassen voor particulieren na lange tijd weer beschikbaar zijn voor grondeigenaren en hobbyfruittelers. Meedoen kan bij minimaal tien fruitbomen, dan word je een Rossel Collectieboomgaard. Er zijn zo’n 100 Rosselcollectieboomgaarden en die kun je altijd aanvullen met nog meer collectierassen. Hennie Rossel bekijkt per deelnemer welk assortiment het beste past op de locatie. Kijk voor de voorwaarden, ondersteuning en werkwijze op de website van SLG.

Uniek Achterhoeks erfgoed
Met de aanplant van deze Rossel Collectierassen zorgen we niet alleen voor meer biodiversiteit op het erf maar dragen we actief bij aan het behoud van echt Achterhoeks cultureel erfgoed. Deelnemers kunnen hun voorkeur aangeven voor het aantal bomen en of het een handappel, moesappel, handpeer of stoofpeer mag zijn. Op basis daarvan wijst Rossel de rassen aan een grondeigenaar toe. Het gaat om hele bijzondere fruitrassen, die lekker en goed te gebruiken zijn.
Deelnemers worden onderdeel van het netwerk van Achterhoekse Rossel Collectieboomgaardeigenaren (in oprichting) dat bestaat uit vrijwillige determineerders, kwekers, sap-persers, snoeivrijwilligers, chefkoks en andere eigenaren van Rossel Collectieboomgaarden. Deelnemers ontvangen de bomen deze winter tijdens een uitdeeldag op vrijdag 4 maart 2022 op het erf van Kenniscentrum Nelles in Silvolde.

Dankzij een financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij en een bijdrage vanuit het programma LEADER Achterhoek kunnen we de fruitbomen voordelig aanbieden. Let op: voor deze aanplantperiode (tot maart 2022) zijn een beperkt aantal bomen en financiering beschikbaar.

Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit
De actie voor meer Rossel Collectierassen is onderdeel van het project ‘Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit’. SLG en Kenniscentrum Nelles werken hierin samen aan het behoud van al het werk van Hennie Rossel zodat deze unieke collectie historische fruitrassen behouden blijft voor de Achterhoek. Het project ‘Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit’ wordt mogelijk gemaakt door LEADER Achterhoek, Europa, de Nationale Postcode Loterij en de gemeenten Aalten,  Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk. 

lees verder

Op de locatie van de voormalige technische school aan de Ludgerstraat in Aalten worden volgend jaar woningen gerealiseerd. Woningcorporatie De Woonplaats, eigenaar van het terrein, en de gemeente Aalten hebben een schetsontwerp gemaakt voor maximaal 54 woningen in een groene omgeving. Voor dit project vraagt de gemeente subsidie aan bij de provincie Gelderland, waarmee het project mogelijk versneld kan worden uitgevoerd.

Ted Kok: “Ik ben blij met deze ontwikkeling. Het terrein ligt al sinds 2007 braak en er is behoefte aan meer woningen in onze gemeente. Een subsidie kan het project versnellen. We onderzoeken ook of binnen dit project een ‘Aaltens hofje’ kan komen. Dit is een geclusterde woonvorm voor ouderen die gezamenlijk in een hofje wonen”.

Het project bestaat uit maximaal 54 woningen, waarvan 45 sociale huurwoningen. De overige kavels zijn voor koopwoningen en maken onderdeel uit van het hofje. De eerste fase bestaat uit 23 sociale huurwoningen die gebouwd worden in het noordelijke deel van het terrein.

Planning
In juni van dit jaar is het project al gepresenteerd aan de directe omwonenden. Reacties en vragen worden meegenomen in de verdere uitwerking van het plan dat eind dit jaar afgerond wordt. In januari 2022 wordt het bestemmingsplan vervolgens in procedure gebracht. Als er geen zienswijzen worden ingediend kan het bestemmingsplan eind februari 2022 worden vastgesteld.

lees verder

Woensdag 10 november hebben leerlingen van groep 7 van basisschool St. Liborius uit Dinxperlo bomen geplant tijdens de Nationale Boomfeestdag. Dit deden op de locatie van de oude kwekerij aan de Beggelderdijk in Dinxperlo.  Wethouder Martin Veldhuizen plantte samen met drie leerlingen de eerste boom; een linde. De kinderen hebben verschillende mooie bomen in het gebied geplant, zoals: magnolia’s, tamme kastanjes, lindes en Chinese moerascipressen. Daarnaast is het gebied aangekleed met onder andere vlinderstruiken.

Extra feestelijk Voor de meeste leerlingen van groep 7 was de dag extra feestelijk, omdat de kinderen met een negatieve testuitslag vandaag weer uit quarantaine mochten. Vorige week bleek een klasgenootje besmet te zijn met het coronavirus. Helaas kon nog niet iedereen erbij zijn, omdat zij nog aan het wachten waren op de testuitslag.

Insectenhotels  Zoals gebruikelijk hebben alle leerlingen van de deelnemende school een appel van de gemeente gekregen. De leerlingen uit groep 7 kregen als dank voor hun inzet een insectenhotel; een broedplaats voor insecten, waardoor de insectenpopulatie groeit. Ook trekken insectenhotels insecten aan die natuurlijke vijanden zijn van bijvoorbeeld de rups, huisvlieg en bladluis; dieren die we liever niet in onze tuin hebben. De ‘hotels’ zijn vooral erg leuk en leerzaam voor kinderen: door te kijken naar de verschillende soorten insecten leren ze van alles over de natuur.

lees verder

Maatschappelijke verantwoordelijkheid | GUV Uitvaartzorg wil nabestaanden altijd ten dienste staan, maar neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Bert van Asselt, directeur bij GUV, neemt tegen zijn zin maatregelen:

“Natuurlijk willen wij geen beperkingen opleggen aan nabestaanden. En het dringende advies strekt zich nog niet uit tot uitvaarten. Toch vinden wij dat we het verzoek om de 1,5 meter afstand weer te handhaven en het verzoek om mondkapjes te dragen daar waar mensen dicht bij elkaar zijn niet naast ons neer kunnen leggen.”

Veel kwetsbare ouderen | “Bij uitvaarten komen natuurlijk heel veel oudere en kwetsbare bezoekers en die willen wij, evenals de niet gevaccineerde bezoekers, ook beschermen. De spagaat waarin we zitten is dan ook een gevoelige. Wij als directie team, Iwan Koster en ik, hebben dan ook sinds de persconferentie van afgelopen dinsdag alle mogelijkheden overwogen. Na intensief overleg met de voorzitter van het bestuursteam coronavirus in de uitvaartsector hebben wij de knoop doorgehakt. Als uitvaartverzorgende organisatie vallen wij dan wel buiten de opgelegde verplichtingen. Wij vinden dat wij, vooral moreel gezien want het is natuurlijk volledig tegen onze zin, de werkwijze opnieuw moeten aanpassen voor de nabestaanden en de gasten in beide GUV Crematoria in Aalten en Etten.” aldus Bert van Asselt”

Mondkapjes op en houdt afstand | Iwan Koster, adjunct-directeur licht toe: “Uitvaartplechtigheden en condoleances zullen vanwege het feit dat er geen coronacheck is, weer met mondkapje op moeten. Ook verzoeken wij dringend de afstand zo groot mogelijk te houden, geen handen te geven of te omhelzen. GUV heeft weliswaar de grootste aula’s, maar toch verzoeken wij u het aantal gasten goed te overwegen. Voor uw en hun veiligheid.

Indien nodig zal GUV vragen om de gasten te verdelen over de aula en de belangstellendenruimte.

Ons eigen personeel ieder geval weer mondkapjes gaan dragen en weer grotere afstand houden tot de overheid dit advies weer opheft. Bij condoleances gaan wij niet kijken naar de aantallen omdat deze mensen slechts kortstondig in onze gebouwen zullen zijn. Maar ook dan geldt een dringend verzoek om het mondmasker weer te dragen en geen handen te schudden.”


Op de foto: Bert van Asselt in de ontmoetingsruimte van GUV Crematorium Etten.

Foto: Theo Kock


 

lees verder

De drie afgelopen extreem droge jaren en de watersnood in Limburg afgelopen zomer laten zien dat het klimaat snel verandert en het weer steeds extremer wordt. En al slagen we erin om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, de opwarming van de aarde zal nog tientallen jaren doorgaan. Perioden van droogte gaan langer duren, de temperatuur tijdens hittegolven wordt nog hoger en hevige buien komen vaker voor. De gemeenten in de Achterhoek gaan de komende vijf jaar 20 miljoen investeren om beter voorbereid te zijn op deze veranderingen. Het Rijk betaalt voor één derde mee.

Extreem weer

De gemeenten hebben samen met Waterschap Rijn en IJssel een klimaatstresstest uitgevoerd waarin onderzocht is waar we kwetsbaar zijn als het weer steeds extremer wordt. In iedere gemeente zijn plekken gevonden waar veel water op straat kan komen te staan en waar water schade kan veroorzaken in gebouwen. Ook is er gekeken naar hitte. Bij hitte gaat het om schade aan de gezondheid, bijvoorbeeld als mensen niet genoeg drinken of niet kunnen slapen omdat het te warm is.

Samen aan de slag

De gezamenlijke overheden hebben onderling afgesproken dat Nederland in 2050 waterrobuust en klimaatbestendig is. In de Achterhoek+ werken gemeenten en waterschap daarom samen aan een gezamenlijke aanpak, een zogenaamde Regionale Adaptatie Strategie. Daarin wordt aangegeven wat er nodig is, maar ook wat er mogelijk is, om beter voorbereid te zijn op weersextremen. De strategie is nog niet klaar. Met name de aanpak van droogte in de regio is complex en kan grote gevolgen hebben voor natuur en landbouw. Daarom wordt, samen met veel betrokkenen, nog nagedacht over de Aanpak Droogte. Gemeenten en waterschap gaan al wel aan de slag om de knelpunten aan te pakken, eerst in het stedelijke gebied.

Ook actie door inwoners

De overheid kan het niet alleen, en de overheid gaat en kan niet alle risico’s afdekken. Van inwoners, woningeigenaren en zorginstellingen wordt daarom ook actie verwacht. Meer groene tuinen, het regenwater afkoppelen van het riool zijn kleine maatregelen, maar vele kleintjes maken ook een grote maatregel. Daarom zullen met name gemeenten hier steeds weer aandacht voor vragen. En als er een hittegolf is worden inwoners aangespoord erop toe te zien dat hun (groot)ouders, kleine kinderen en andere kwetsbare inwoners genoeg vocht binnen krijgen.

Afspraken

Gemeenten en waterschap blijven de komende jaren samenwerken aan de aanpassing aan het klimaat (klimaatadaptatie). Zij sluiten een samenwerkings-overeenkomst om de afspraken over de verdeling van de subsidie van het Rijk vast te leggen. Naar verwachting hebben begin november voldoende gemeenten de samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd en wordt de eerste subsidie-aanvraag ingediend. De gemeenten Berkelland, Lochem en Bronckhorst dienen de eerste projecten in en gaan volgend jaar direct aan de slag. De overige gemeenten volgen in 2022 en 2023.

De deelnemende gemeenten zijn: Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Lochem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk en Zutphen

 
 

 

lees verder

Maandagmiddag 11 oktober is Tweede Kamerlid voor D66 Hanneke van der Werf op bezoek geweest bij de burgemeesters Bronsvoort (Oost Gelre), Besselink (Bronckhorst) en Stapelkamp (Aalten). Van der Werf was uitgenodigd om met de burgmeesters in gesprek te gaan over ondermijning en veiligheid van het buitengebied in beide gemeenten. Zij heeft onder andere Veiligheid, Terrorisme, Drugs, Mensenhandel en Migratie in haar portefeuille.

In 2 uur tijd is een rondrit door het buitengebied gemaakt en spraken de burgemeesters met kamerlid Van der Werf over de uitdagingen en aanpak waar het buitengebied in alle Achterhoekse gemeenten voor staat. De burgemeesters hebben hun zorgen op dit gebied extra onder aandacht gebracht bij het parlementslid.

Van der Werf: “Ondermijnende criminaliteit is een groot probleem met veel impact op de samenleving. Het speelt overal. In een grote stad als Den Haag, maar ook hier in de Achterhoek, waar ik ben opgegroeid. Criminelen opereren in de buitengebieden en daar zijn inwoners en agrarisch ondernemers de dupe van. Goed om vandaag te spreken met burgemeesters uit de Achterhoek en hun ervaringen te horen. Uiteraard neem ik hun verhalen mee naar de Tweede Kamer.”

Week tegen Ondermijning

Het gesprek valt niet voor niets in de Week tegen Ondermijning (11 t/m 17 oktober), waarvoor in de hele regio Noord- en Oost-Achterhoek activiteiten worden georganiseerd. Burgemeester Marianne Besselink: “In de Achterhoek werken diverse gemeenten samen met de politie om voorlichting te geven over hoe je bijvoorbeeld een drugslab of hennepkwekerij of malafide huurder kunt herkennen. Door op deze manier zichtbaar te zijn in bijvoorbeeld het buitengebied en inwoners te informeren weten ze beter waar ze verdachte situaties kunnen melden en gebeurt dat sneller.”

Aantrekkelijk voor drugscriminelen

Burgemeester Annette Bronsvoort: “De combinatie van leegstaand vastgoed, afgelegen locaties en de agrarische sector die onder druk staat, maakt het buitengebied tot een aantrekkelijke werkplek voor (drugs-)criminelen. Gemeenten en politie verstrekken regelmatig voorlichting aan inwoners en (agrarische) ondernemers over deze mogelijke situaties. Hierdoor weten steeds meer inwoners en ondernemers waar ze op kunnen letten bij verdachte situaties en hoe ze dat kunnen melden.”

Lege loodsen en stallen

Ook boeren in het buitengebied met grote leegstaande stallen en loodsen vragen we alert te zijn op verzoeken om de loods te mogen gebruiken of huren. “Als je 1x ja hebt gezegd, kom je er niet meer vanaf, dus begin er niet aan”, zegt burgemeester Stapelkamp. “Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo.”

Weerbaarder maken jongeren

Op een aantal middelbare scholen is het programma #LeerlingAlert ingezet voor het vergroten van de bewustwording. Hiermee wordt gewerkt aan het inzicht bij leerlingen dat ‘meedoen’ aan georganiseerde criminaliteit serieuze gevolgen heeft.

Thema met veel onderwerpen

Het thema Ondermijning omvat veel onderwerpen. Zo wordt er naast aandacht voor samenwerking op het platteland en het weerbaar maken van jongeren, ook gewerkt aan de (milieu)schade van drugslabs en het verhalen van de kosten op de overtreder, internationale samenwerking en misstanden rond huisvesting van arbeidsmigranten en de aanpak mensenhandel.

Geen investering vanuit Rijk

De aanpak van het thema Ondermijning zet gemeenten onder druk. Als voorbeeld de aanpak van mensenhandel. In 2022 wordt er van gemeenten een nadrukkelijke rol verwacht op dit gebied, zonder dat er investering van het Rijk tegenover staat. Daarbij gaat het gaat niet alleen om het vergroten van capaciteit in mankracht, maar ook om capaciteit in kennis en kunde. Het herhaaldelijk trainen van personeel is hard nodig.

 

Hanneke van der Werf heeft als raadslid van de gemeente Den Haag in 2019 een initiatiefvoorstel ingediend met de titel Ondermijning onder ogen. Het voorstel hield een gebiedsgerichte, data-gestuurde aanpak in, bekrachtigd door middel van een pact met belanghebbenden in het gebied.


Foto: Burgemeester Stapelkamp, Hanneke van der Werf en burgemeesters Bronsvoort en Besselink maken kennis met de geuren van een drugslab.


 

lees verder

Eine Woche nach Veröffentlichung der Programm Highlights für das anstehende Jubiläums-jahr in Bocholt stand heute der nächste große Meilenstein bei der Stadt Bocholt auf dem Programm: die Jubiläums Website www.bocholt800.de ist präsentiert und online gestellt worden. Bürgermeister Thomas Kerkhoff stellte die Seite gemeinsam mit dem Ersten Stadtrat Thomas Waschki und Stadtmar-keting Geschäftsführer, Ludger Dieckhues vor Medienvertretern vor. Ab sofort finden hier alle Interes-sierten alle wichtigen Infos rund um 800 Jahre Bocholt im Jahr 2022.
Auf der Startseite ist aktuell noch ein Countdown abgebildet, der die Tage, Stunden, Minuten und Se-kunden bis zum offiziellen Auftakt herunter zählt. Dort finden sich auch alle tagesaktuellen Beiträge unter dem Hashtag #BOCHOLT800 sowie ein aktuelles Grußwort des Bocholter Bürgermeisters.
Im Weiteren kann man sich über Bocholts Historie und die vielen Sponsoren des Jubiläumsjahres infor-mieren und findet unter den Rubriken Veranstaltungen und Aktionen alles Wissenswerte zu den an-stehenden Terminen im Rahmen des Jubiläumsjahres.
Die Seite bleibt selbstverständlich nicht statisch, sondern wird nach und nach um neuen Input, Events, Daten und Fakten ergänzt, so dass sie immer als aktuelles Newsmedium für 800 Jahre Bocholt genutzt werden kann.
Ein großer Dank geht an die örtlichen Partner und Sponsoren, ohne die die Umsetzung des umfang-reichen Jubiläumsjahres nicht möglich wäre.

Partner und Sponsoren
Platinsponsoren:
Die Stadtsparkasse Bocholt, die Volksbank Bocholt eG und die BEW – Bocholter Energie- und Wasser-versorgung GmbH

Gold Sponsoren:
Fliesen Theissen GmbH & Co. KG, Flender International GmbH, TIS Technische Informationssysteme GmbH, Rudolf Ostermann GmbH, Lück GmbH & Co. KG, Sinnack Backspezialitäten GmbH & Co. KG, Tekloth GmbH, Benning Elektrotechnik und Elektronik GmbH & Co. KG, Grunewald GmbH & Co. KG., Ardap Care GmbH, GILDE Gruppe

Silber Sponsoren:
FIEGE Logistik Stiftung & Co. KG, Autokrane Schares GmbH, Auto Schmeink GmbH, Kuehne + Nagel (AG & Co.) KG, Pieron GmbH, Schmeing Bau GmbH, Edeka Görkes, netgo GmbH, Lebbing automation & drives GmbH, Caravan Center Bocholt GmbH & Co. KG, Elskamp Edeka-Märkte, Caisley International GmbH, Nobby Pet Shop GmbH, SETEX-Textil-GmbH, OLBRICH GmbH, Edeka Frericks, IBENA Textilwerke GmbH, Edeka Harmeling, WEVAG Weyers & Vagedes GmbH & Co. KG, Cockpit-Kartarena GmbH, BTG Feldberg & Sohn GmbH & Co. KG, Duvenbeck Consulting GmbH & Co. KG, HÜBERS Verfahrenstechnik Maschinenbau GmbH, Trinkgut Welling, Imping Kaffee GmbH, Schöttler Abbruch-Erdbewegung-Trans-porte GmbH, Metallbau Klemens Sanders GmbH, deutz produktionsstudios GmbH, REWE Lütfring, Spa-leck Holding, Cult at home
Bronze Sponsoren: Deutsche Bank Bocholt, Spedition Hillert GmbH & Co. KG, Tepasse Fenster GmbH, Buß Byproducts GmbH, WSG Günther & Wehning PartG mbB, Fliesen Hüning OHG, Pergan Hilfsstoffe für industrielle Prozesse GmbH, Spaleck Oberflächentechnik GmbH & Co. KG, Helmut Wünsch GmbH, 1A Medizintechnik GmbH

Basis Sponsoren:
Reanmo GmbH, Hungerhoff GmbH Hausverwaltung, Te Strote GmbH & Co. KG, Her-man Weyer Fahrzeugbau, Boomers GmbH & Co. KG, Party Rent GmbH, Lehmkuhl GmbH, Fisser GmbH, Handelshof Bocholt, J. Rümker GmbH & Co. KG, B. Lueb GmbH & Co. KG
Das beigefügte Foto zeigt Bürgermeister Thomas Kerkhoff, der gemeinsam mit den Vertretern der drei Platinsponsoren auf den Buzzer zum offiziellen Start der Jubiläums Website www.bocholt800.de drückt.


Auf dem Foto von links nach rechts: Kai Enck (Stadtsparkasse Bocholt), Bürgermeister Thomas Kerk-hoff, Jürgen Elmer (Stadtwerke Bocholt), Bernd Kleine-Rüschkamp (Volksbank Bocholt eG).
Ebenfalls ist dieser Presseinfo ein Screenshot der Jubiläums Website www.bocholt800.de beigefügt.


 

lees verder

In Varsselder – Veldhunten wil de Vereniging Dorpsbelangen Varsselder – Veldhunten een overkapping mogelijk maken tussen het kerkgebouw en 't Dorpshuus. Realisatie vindt plaats in samenwerking met Vereniging Kerkgebouw V-V en bestuur Dorpshuus.  Met deze verbinding wordt het stenen kerkgebouw voorzien van nieuwe energie. Om dit te onderstrepen wordt de nieuwe overkapping voorzien van zonnepanelen. Deze unieke samenwerking tussen beide gebouwen biedt kansen aan verenigingen/partijen binnen maar ook van buiten het dorp.

Marco van Lochem geeft aan dat het GUV Goede doelen fonds deze maatschappelijke functie een warm hart toedraagt en daarom besloot deze bijdrage toe te kennen. GUV zelf is immers ook een organisatie die voor en door de maatschappij gevormd en gedragen wordt.

Judit Venus van de Vereniging Dorpsbelangen heeft een cheque ter waarde van 2500 euro in ontvangst genomen en ze hoopt dat de overkapping voor het einde van dit jaar gerealiseerd kan worden.

GUV Goede doelen fonds roept organisaties op om een aanvraag voor financiële hulp in te dienen. Dit kan via de website van GUV.


Op de foto Marco van Lochem en Judit Venus.

Foto: Bert van Asselt


 

lees verder

Sofortprogramm Innenstadt Nordrhein-Westfalen greift in Bocholt,
Leerstandrückgang erfolgreich ins Rollen gebracht.
Gründer und Start Up- Unternehmen sind gefragt, denn Bewerbungen von Interessenten für die Fördergelder aus dem Sofortprogramm sind weiterhin möglich, da die von der Bezirksregierung bewilligten Mittel in Bocholt noch nicht komplett verteilt wurden.
Bocholt. Das Bocholter Start Up „MyKraut“ etabliert sich nun zum dreijährigen Jubiläum u.a. mithilfe des Sofortprogramms Innenstadt in der Bocholter Osterstraße und hat bereits am letzten Samstag das Ladengeschäft im ehemaligen alltours-Reisebüro eröffnet. Ein weiteres Beispiel für eine gelungene Vermittlung zwischen Eigentümer, Mietinteressent, Stadt und Stadtmarketing.

Das Förderprogramm läuft Ende 2023 aus und grundsätzlich können für maximal zwei Jahre Verträge mit Mietinteressenten geschlossen werden. Da in Bocholt bereits sechs erfolgreiche Abschlüsse mit Gründern oder Start Up-Unternehmen in den letzten Wochen zustande gekommen sind, sind aus dem gesamten der Stadt Bocholt zugesprochenen Fördertopf per heute insgesamt noch ca. 170.000 Euro zu vergeben. Es gilt also der Aufruf an alle Interessenten, die ein Gewerbe in der Bocholter City starten möchten, sich beim Stadtmarketing Bocholt oder bei der Stadt Bocholt, Stadtentwicklung zu melden. Je nach Größe des Ladenlokals sind aus dem Fonds weitere drei bis vier Vertragsabschlüsse möglich.

Um eine Vertragsunterzeichnung hinzubekommen, die nach den geltenden Förderrichtlinien eine 30 %ige Mietreduzierung für den Vermieter beinhaltet, müssen unterschiedliche Räd-chen ineinandergreifen. Die Antragsdauer für Interessenten ist mittlerweile jedoch in Bocholt recht kurz, da die rechtlich abgesicherten Mustermietverträge eine schnelle Abwicklung des Anliegens ermöglichen.

Interessenten wenden sich bitte an:
Astrid Lukas, Stadtmarketing Bocholt unter lukas@bocholt-stadtmarketing.de bzw. 02871/294933-13 oder an Odette Wiese, Stadt Bocholt Stadtentwicklung unter odette.wiese@bocholt.de bzw. 02871 /953-418.


Zu dieser Medieninformation gehört ein Foto © „MyKraut“: Blick in das Geschäft „MyKraut“ in der Osterstraße.


 

lees verder

Het zoeken van informatie over uitvaartverzorging op internet leidt nogal vaak tot misleiding.
Directeur Bert van Asselt ging op onderzoek uit en verbaasde zich er zelf over. Het zoeken naar www.guv.nl, de site waar men informatie over GUV Uitvaartzorg kan vinden, met o.a. de livestream voor uitvaarten in Aalten en Etten bleek al te leiden tot een flink aantal “internet cowboys”.

Misleidende resultaten | Tot de zoekresultaten bleek te horen een uitvaartverzorger geen enkele connectie met Aalten heeft, maar adverteert met “Uitvaart regelen in Aalten”.  De volgende die in beeld komt is een advertentie van een website die alle gegevens van GUV Uitvaartverzorging toont, maar mensen doorsluist naar een vergelijkingswebsite waar GUV geen enkele afspraak mee heeft. De volgend advertentie kopt met “GUV Berkenhove B.V. uit Aalten” maar onder tussen leidt naar een landelijke offertesite.

Gebeurt dat bij alle zoekopdrachten? | Ja, ook bij het zoeken naar GUV of Uitvaart Aalten of Uitvaart Winterswijk zien wij dezelfde verschijnselen. Meteen komen er diverse advertenties in beeld die geen van allen in Aalten of Winterswijk gevestigd zijn.
De meest opvallende is er een met de kreet: Vergelijk Offertes van uitvaartverzorgers in Aalten.

Er is maar een bedrijf in Aalten dat uitvaarten verzorgt en dat is GUV.  Ook komt er een as sieraden-shop in beeld die een pagina vult met zaken die (deels) van de website van GUV gekopieerd zijn en probeert zo klanten te misleiden en aankopen te doen onder valse voorwendselen!

Misleiding van nabestaanden | “Wij vinden dit een zeer sterke misleiding van de nabestaanden die denken een lokale uitvaartverzorger te zoeken en zo op het verkeerde been gezet worden. Een kwalijke zaak die steeds vaker nabestaanden teleurstelt.” aldus Bert van Asselt. “Juridisch gezien valt hier weinig aan te doen. Ze misbruiken wel degelijk onze naam en onze gegevens en misleiden nabestaanden door hen naar andere ondernemingen te leiden. Daarom willen we er voor waarschuwen om latere teleurstelling te voorkomen.”

Is GUV bang dat mensen vergelijken? Nee! | Zoeken en vergelijken op internet is heel goed, maar kijk goed wat je vergelijkt en bel of mail even met GUV om er voor te zorgen dat er geen appels met peren vergeleken worden. Sites bevatten soms allerlei verwijzingen naar GUV terwijl dit niet juist is. Daarnaast wordt door de gebruikte omschrijvingen de indruk gewekt dat zaken vergeleken worden of men heel goedkoop is. Dat ligt echter in alle gevallen in de diensten die verleend worden. “GUV geeft al 10-tallen jaren gratis informatie en voorlichting. Wij zien bedrijven die veel adverteren om nabestaanden te lokken die soms 1.500 euro duurder zijn dan GUV. Goedkoop is heel vaak duurkoop. Als men een lagere prijs weet te vinden dan GUV hanteert voor dezelfde diensten, dan krijgt men van ons het verschil terug. ” zo stelt Bert van Asselt

lees verder

Inwoners die zich nog niet hebben laten vaccineren kunnen dat binnenkort alsnog doen op een pop-uplocatie in de gemeente Aalten. Op 9, 10 en 11 september is de GGD Noord- en Oost-Gelderland aanwezig op verschillende locaties in Aalten en Dinxperlo. Iedereen vanaf 12 jaar kan zonder afspraak terecht. Men hoeft alleen een mondkapje en een legitimatie mee te nemen.

Nu de grote vaccinatielocaties gesloten zijn gaat de GGD Noord- en Oost-Gelderland iedere gemeente langs om te vaccineren in tijdelijke, zogenaamde pop-up, locaties. Hier wordt gevaccineerd met het Pfizer-vaccin. Ter plekke wordt een afspraak gemaakt voor een tweede prik.

Burgemeester Anton Stapelkamp: “Mensen die om wat voor reden dan ook nog geen vaccinatie hebben gehaald, kunnen dat nu alsnog doen. Gewoon in het eigen dorp. Om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan is een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad nodig. Met de pop-up locaties maken we de drempel zo laag mogelijk voor mensen die nog twijfelen of vragen hebben. Principiële bezwaren respecteer ik ten volle, maar ik vraag iedere inwoner om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Vooral bij inwoners onder de 55 jaar is de vaccinatiegraad nog te laag. Hoe meer vaccinaties, hoe minder verspreiding, hoe minder beperkingen, hoe minder schade.”

 

Locaties en tijden

Donderdag 9 september           11.00 tot 19.30 uur        Figulus, Polstraat 9, Aalten

Vrijdag 10 september                11.00 tot 19.30 uur        Kerkelijk Centrum, Markt 4, Dinxperlo

Zaterdag 11 september             9.00 tot 17.00 uur          AZSV, Haartsestraat 57, Aalten

 

Op alle locaties zijn een arts en een verpleegkundige aanwezig. Zij kunnen vragen beantwoorden en helpen prikangst te overwinnen. Ook is er informatie in verschillende talen beschikbaar.

 

Vragen?

Voor alle vragen over corona en coronavaccinaties kunt u bellen met tel. 0800 - 1351 (7 dagen per week 8.00-20.00 uur). Op www.coronavaccinatie.nl vindt u de meest actuele informatie, vragen én antwoorden over coronavaccinatie.

lees verder

In het najaar van 2021 rijdt de SRV-wagen door de Achterhoek. De SRV-wagen verbindt de elf deelnemende gemeenten van het project ‘Een nieuwe Tijd. Wederopbouw in de Achterhoek’ aan elkaar. De gemeente Aalten bijt het spits af.

Canon en escaperoom | In de bus is de canon van de Achterhoekse wederopbouw te zien, te beluisteren en te beleven. Verder is er een escaperoom rond het thema Duurzaamheid ingericht. Met vragen en proefjes leert men meer over het verduurzamen van onze leefomgeving.

SRV-wagen van start in de gemeente Aalten | De gemeente Aalten is de eerste Achterhoekse gemeente waar de SRV-wagen gaat rijden. De bus is van dinsdag 7 t/m zondag 12 september in de gemeente Aalten. Daarna rijdt de wagen verder door de Achterhoek t/m 27 november 2021. De SRV-wagen is ingericht door het Gelders Genootschap.

Afwisselend programma voor jong en oud | In de gemeente Aalten wordt rond de SRV-wagen een afwisselend programma georganiseerd, met activiteiten voor jong en oud. Op dinsdag wordt er gedanst op muziek uit de jaren ‘50 en ‘60 bij het Ambthuis in Bredevoort, op woensdag is er een programma voor kinderen (en hun ouders) rond klimaat en groen op het Heurns Veld, op donderdag staat Dorcas in Aalten in het teken van de Wederopbouwperiode en op vrijdag is er een programma met lezingen, een retromarktje en een workshop speelgoed maken van gerecyclede materialen bij de Koppelkerk in Bredevoort. Op zaterdag en zondag maakt de SRV-wagen onderdeel uit van het programma voor Open Monumentendag. Op zaterdag bij de Dorpskerk in Dinxperlo en op zondag bij boerderij Eskes, waar iedereen welkom is om een kijkje te komen nemen.

Meer informatie over het project en de activiteiten vindt u op nieuwetijdachterhoek.nl.

lees verder

In de week van 30 augustus gaat een groep van ca. 60 tweedejaarsstudenten van Saxion Hogeschool aan de slag met het thema grensbeleving in Dinxperlo. Zij doen dit in het kader van de zogenaamde ‘Bootcamp/StadsLAB’, die als doel heeft de studenten kennis te laten maken met het werken voor een opdrachtgever en een relevante opgave waar een regio of gemeente voor staat.

De studenten volgen de opleidingen Bestuurskunde/Overheidsmanagement, Ruimtelijke Ordening & Planologie, Klimaat & Management en Stedenbouwkundig ontwerpen. De Bootcamp start op maandag met een kick-off waarna de studenten hun deelopdracht gaan formuleren. De overkoepelende opgave gaat over het vraagstuk hoe de grensbeleving en daarmee toeristische attractiviteit van Dinxperlo-Suderwick verhoogd kan worden: aan de Heelweg/Anholtseweg, de Aa-strang en in het centrum. Aanknopingspunten zijn daarvoor de recent vastgestelde centrumvisie, de beleidsnota vrijetijdseconomie en een inspiratiedocument voor de ontwikkeling van de Oude IJssel/Aa-strang zone.

Resultaat pitchen | De studenten voeren bureau-onderzoek uit vanaf de opleiding of thuis en hebben op woensdag 1 september een veldwerkdag. Tijdens die dag verkennen zij de grens en het centrum van Dinxperlo en zullen ter plaatse voorbijgangers en mogelijk ondernemers interviewen. Uiteindelijk pitchen zij op donderdag het resultaat aan een delegatie waaronder enkele leden van het college van burgemeester en wethouders.    

Studenten naar de Achterhoek | De bootcamp vindt plaats in het kader van het samenwerkingsverband tussen Saxion/Stadslab en 8RHK Ambassadeurs om studenten naar de Achterhoek te trekken voor opdrachten en stages met uiteindelijk het doel toekomstig arbeidspotentieel aan te trekken.

lees verder

Cultuur in de Natuur - Het idee werd min of meer uit nood geboren, maar het bleek een schot in de roos. Toen het culturele leven grotendeels stil kwam te liggen, kwam een aantal creatieve geesten op het idee om een ‘pop up’ openluchttheater te bouwen. En dat voorziet overduidelijk in een behoefte, zo kan de balans aan het eind van het tweede seizoen worden opgemaakt. Het programma loopt nog tot eind oktober.

 

Toen de liefhebbers van livemuziek en uitgaan vanwege dat verfoeide covid-virus ineens thuis kwamen te zitten, borrelde het idee van een openluchttheater op.

Vorig jaar was dat in Lichtenvoorde-Zuid, maar voor dit tweede seizoen werd uitgeweken naar De Schans in Vragender, een gebied dat onder meer bekend is van de Zwarte Cross. Het bleek een ideaal decor voor openlucht-vertier. “Het is volledig omzoomd. Cultuur in de natuur dus”, aldus Jelle Spexgoor, een van de organisatoren.

Leeg weiland

Het is Timp Evenementenservice dat het voortouw had genomen. Vooral om op die manier het eigen personeel aan het werk te houden. Waarop een team op touw werd gezet met Luuk Domhof, Jette Holkenborg-Peters, Dave Holkenborg, Nienke Penterman en Jelle Spexgoor. “Het hele theater is ‘from scratch’ opgebouwd”, aldus Spexgoor. “Er was slechts een leeg weiland. Je kunt dit dus met recht een ‘pop up’ theater noemen.”

De afgelopen maanden waren er optredens van onder meer Tim Knol, The Hilltop Howlers, Boogie Beasts, Høken met de Heinoos en meerdere tribute-concerten aan The Police & Sting (met onder anderen Bauke Bakker), Johnny Cash (met Rocco Ostermann) en Queen. 
De voorstellingen werden goed bezocht. “Het mooie is dat veel mensen ons intussen weten te vinden. Ons publiek zit droog en wordt gedurende de avond aan tafel bediend. Waarbij ook kan worden gekozen voor een smaakproeverij: een vijfgangen streekdiner, bereid door onze eigen chef-kok.”

Gevarieerd programma

Behalve muziek zijn er bovendien kindervoorstellingen, filmvertoningen en cabaret.

Vanaf september wordt het openluchttheater verder uitgebreid. Er wordt een grote festivaltent geplaatst. “Waardoor in één klap het hele terrein is overdekt.”

Voor de komende maanden staan er meerdere optredens op het programma. Waaronder tributes aan CCR, Fleetwood Mac, De Dijk en AC/DC. Daarnaast is er een optreden van Boh Foi Toch nadat de eerste show binnen de kortste keren was uitverkocht. Verder komt Joris Linssen & Caramba naar de Acherhoek en is er een theatercollege met professoren van de Universiteit Twente.

Omdat de bezoekers op anderhalve meter afstand van elkaar zitten, is er geen test- of vaccinatieverplichting
Het openluchttheater is nog geopend tot en met 31 oktober. Voor meer informatie over het programma en de verkoop van tickets: www.openluchttheaterlichtenvoorde.nl.

lees verder

Dit jaar organiseert Bredevoort Schittert speciaal voor ouderen en mensen met een beperking het project “Lichtpuntjes”. Deze groep kan door middel van een combinatie van een autoroute en een verkorte looproute genieten van het evenement. Zij worden welkom geheten met koffie en zullen (indien niet zelf mogelijk) ook worden rondgereden door “Lichtpuntjes”. Op deze wijze bereiken ze juist die doelgroep die ontzettend kan genieten van alles wat Bredevoort Schittert te bieden heeft en het de afgelopen tijd enorm zwaar heeft gehad.

GUV Goede doelen fonds vindt dit een prachtig initiatief dat perfect past binnen de criteria van het fonds en heeft het daarom ondersteund met een gift van € 2000,00.

Voorzitter Tjitske Woordes van Stichting Bredevoort Schittert heeft van Marco van Lochem, voorzitter van het GUV Goede doelen fonds de cheque in ontvangst mogen nemen. Het GUV Goede doelen fonds hoopt op een goed verloop van het evenement en nodigt andere organisaties uit een aanvraag in te dienen voor een activiteit of evenement dat zij willen organiseren.


Op de foto Tjitske Woordes (links) en Marco van Lochem (rechts)

Foto: Bert van Asselt


 

lees verder

Ook dit jaar zijn de lantaarnpalen in het centrum van Aalten voorzien van prachtige rood-roze bloembakken.
Om de financiering voor de bloembakken dit jaar rond te krijgen is Stichting Aalten Promotie in gesprek gegaan met mede eigenaar Tijn Leussink van de Jumbo.
Hij deed hierbij het aanbod het bedrag voor de bloembakken aan te vullen. Dit wil Jumbo Leussink doen om de middenstand in het centrum tegemoet te komen.
Tijn weet als geen ander hoe de bloembakken in de straten een verschil kunnen maken, ook hun parkeerplaats wordt deze zomer opgevrolijkt door de weelderige bloembakken.


Bekijk alle foto's op de facebookpagina van Stichting Aalten Promotie: WelkominAalten


 

lees verder

Afgelopen zondag was de officiële opening van het meest groene crematorium van Nederland.
Aan de Zeddamseweg in Etten, is een gebouw verrezen welke doet denken aan boerenschuren.
Het gebouw heeft een bijzonder laag energiegebruik door o.a. warmteterugwinning en zonne-energie. Ook de elektrische oven speelt hierin een belangrijke rol.
Door de hevige regenval is buiten het gebouw nog niet alles aangelegd. Binnen echter, voelde de prachtig uitgewerkte inrichting als een warme deken.

Naast GUV directeur Bert van Asselt en bestuurslid Hanno Jansen sprak Otwin van Dijk, Burgemeester van de Oude IJsselstreek en oud-Kamerlid de genodigden toe.

Bekijk alle foto's op facebook via deze link

lees verder

Vanaf deze week is er bij ‘t Noorden in Aalten iets nieuws verkrijgbaar op het terras. Geen pannenkoek met een smakelijk klinkende naam of een verfrissend drankje dit keer, maar zonnebrandcrème. Want nu de zon zich weer regelmatig laat zien is het voor iedereen - jong en oud - belangrijk om goed te smeren. Loes Oonk van ‘t Noorden besloot daarom haar gasten eens iets anders aan te bieden: “Wij bieden onze gasten sinds deze week gratis zonnebrandcrème aan, die ze zelf kunnen pakken vanuit een handige dispenser op ons terras. Zo bieden we al onze gasten de mogelijkheid zich goed te beschermen tegen de zon, terwijl ze genieten van lekker eten en het zomerse weer.”

Jong geleerd is oud gedaan Want of je nu in de zon werkt, sport, speelt of eet, het is belangrijk om je goed in te smeren. UV-straling kan namelijk ongemerkt veel schade aanrichten aan de huid. Dat merk je al als je een keer goed verbrandt, maar vooral op lange termijn kan onbeschermde blootstelling aan de zon voor problemen zorgen. Uit cijfers blijkt namelijk dat 1 op de 5 Nederlanders ooit een vorm van huidkanker krijgt. CareLyn, de leverancier van de handige recyclebare zonnebrandcrème dispenser, maakt zich er hard voor om vooral kinderen hiervan bewust te maken. Zij zijn dan ook heel blij dat er nu weer een extra locatie is waar gratis zonnebrand wordt verstrekt aan terrasgasten.

Wie smeert, doneert aan KWF “Door gratis zonnebrandcrème op ons terras aan te bieden, hopen we een steentje bij te dragen aan die bewustwording,” legt Loes uit. Maar bewustwording is niet het enige waar ze bij het pannenkoekenrestaurant aan bijdragen: “Voor iedere liter zonnebrandcrème die door onze gasten wordt weggesmeerd, doneren we samen met CareLyn een financiële bijdrage aan KWF Kankerbestrijding.” De bijzondere samenwerking is ontstaan uit een initiatief van de Vereniging van Erkende Pannenkoekenrestaurants, waar pannenkoekenhuys en familierestaurant ’t Noorden bij aangesloten is. De branchevereniging telt ruim 70 leden en al die restaurants hebben een dispenser voor op het terras ontvangen. Dus bezoek je binnenkort een erkend pannenkoekenrestaurant, in Aalten, of elders in het land? Smeer je dan in met de gratis zonnebrandcrème voordat je aan je ambachtelijke pannenkoek begint. Want wie smeert, doneert!

lees verder

Veur Dinxper Deur Dinxper heeft van het GUV Goede doelen fonds een gift ontvangen van € 500,00. Dit initiatief, opgezet door Brigitte Rougoor en Monica Jansen, is in het leven geroepen om inwoners van Dinxperlo en omliggende dorpen en buurtschappen die in financiële moeilijkheden verkeren, te kunnen voorzien van de noodzakelijk boodschappen voor dagelijks gebruik. Hoewel de aanvraag niet geheel binnen de kaders van het fonds valt, is er vanuit het bestuur veel sympathie voor dit zeer humanitaire initiatief. Het geld kan door Brigitte en Monica gebruikt worden om de voorraadkasten weer te vullen en de mensen die daar gebruik van komen maken, blij te maken met zeer bruikbare producten.

Voorzitter van het GUV Goede doelen fonds Marco van Lochem heeft de cheque aan Brigitte en Monica overhandigd in de ruimte waar het allemaal plaatsvindt. Het fonds hoopt dat door deze geste er veel mensen de hulp en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.
GUV Goede doelen fonds steunt humanitaire doelen in het werkgebied van GUV Uitvaartverzorging, dus ook in Dinxperlo. GUV heeft veel verzekerden in Dinxperlo en verzorgd er, o.a. Via René Derksen, sinds vele jaren uitvaarten zonder winstoogmerk. Dit past natuurlijk helemaal bij de geweldige wijze waarop Brigitte en Bianca zich belangeloos inzetten voor de bevolking.


Op de foto van links naar rechts:
Monica Jansen, Brigitte Rougoor en Marco van Lochem

Fotograaf: Bert van Asselt


 

lees verder

Bestuurders in de Achterhoek dringen er met een manifest op aan dat de lokale politiek bij de gemeenteraadsverkiezingen serieus werk maakt van klimaatadaptatie. Het klimaat verandert en dat heeft ook gevolgen voor de Achterhoek. De afgelopen drie jaar was het extreem droog. Dat ging gepaard met hittegolven, maar ook met extreme neerslag en onweer. De gevolgen waren niet mis: veel beken vielen droog, opbrengsten in de landbouw waren fors lager en in sommige delen van de Achterhoek overleefden landschapsbepalende bomen, zoals beuken, de droogte niet.

En niet alleen economie en natuur lijden onder de veranderingen: tijdens hittegolven neemt de arbeidsproductiviteit af en sterven er onnodig mensen door de hitte.

Bestuurlijke aandacht en inzet

Om beter bestand te zijn tegen de veranderingen zijn maatregelen nodig. Gemeenten spelen daar een sleutelrol in. Het Bestuurlijk Overleg samenwerking Water Achterhoek+, bestaande uit elf gemeenten, provincie Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel en Vitens, roept politieke partijen in de Achterhoek met een manifest ‘Klimaatadaptie in de Achterhoek’ op om hier in aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen (22 maart 2022) aandacht aan te schenken.

Klik hier voor het de PDF Manifest Klimaatadaptie in de Achterhoek

 

lees verder

Auch der aus dem letzten Jahr bereits auf den 19.09.21 verschobene Kabarettabend
„Hurra, ab Montag ist wieder Wochenende“ mit Bernd Stelter muss aufgrund der Pandemielage
erneut verlegt werden.
Die „Theissens Comedy Hall“, bei der Bernd Stelter auftreten sollte, findet entsprechend der Vorjahre
immer im Anschluss an das “Theissens Oktoberfest“ in der extra hierfür leergeräumten Lagerhalle
von Fliesen Theissen statt.
Der Ersatztermin für Bernd Stelter, wieder im Rahmen der „Theissens Comedy Hall“, wird der
18.09.22 um 18:00 Uhr sein.
Die bereits gekauften Tickets behalten ihre Gültigkeit und können auch beim Nachholtermin genutzt
werden. Für all diejenigen, die am Ersatztermin nicht können, besteht die Möglichkeit die Karten an
den entsprechenden Vorverkaufsstellen zurückzugeben.

lees verder

Inwoners en toeristen kunnen straks ook aan Nederlandse kant veilig en makkelijk langs de Aa-strang fietsen. Hiervoor realiseert gemeente Aalten, met medewerking van het Waterschap, een nieuw pad tussen de watertuin bij de afvalwaterzuivering en de Eurobrug. Wethouder Martin Veldhuizen gaf op 24 juni het startsein voor de werkzaamheden. Naar verwachting is het nieuwe pad half juli beschikbaar voor fiets- en wandelverkeer.

Aan de Nederlandse kant van de Aa-strang werd eerder al een pad gerealiseerd vanaf de brug nabij restaurant Brüggenhütte, naar de watertuin bij de afvalwaterzuivering. Als mensen echter vanaf de watertuin langs de Aa-strang door willen fietsen, zijn ze aangewezen op een smal ‘slingerpaadje’. Veel mensen maken daarom op dat punt rechtsomkeert. Jammer en een gemiste kans, vond de gemeente Aalten. Besloten werd daarom het bestaande pad vanaf de afvalwaterzuivering, langs de Aa-strang door te trekken tot aan de Eurobrug.

Toekomstplannen Wethouder Martin Veldhuizen: “Dat onze inwoners en bezoekers straks vanaf de watertuin verder kunnen fietsen langs de Aa-strang is een mooi begin voor de verdere toekomstplannen voor de Aa-strang en omgeving. De komende jaren gaan we daar als gemeenten in de Oude IJssel- en Aa-strangzone, ook aan Duitse zijde, en samen met het Waterschap, volop mee aan de slag. Water spreekt immers altijd tot de verbeelding. Het trekt mensen aan die op en rond het water willen recreëren en mensen die het leuk vinden daar naar te kijken. Daar willen we het gebied meer op inrichten.”

Actiepunt beleidsnota Vrijetijdseconomie De Aa-strang raakt de gemeente Aalten feitelijk maar op enkele honderden meters. Dat maakt dat de invloed van de gemeente Aalten op de plannen voor het beter beleefbaar maken van de omgeving van de Aa-strang, beperkt is. In de recent vastgestelde beleidsnota Vrijetijdeconomie nam de gemeente Aalten daarom zelf ook een actiepunt op: de realisatie van dit nieuwe pad langs het de Aa-strang.

De wethouder: “Dit pad is een mooie toevoeging om veilig en comfortabel een rondje te wandelen of te fietsen langs ons deel van de Aa-strang. Maar ook om het knooppuntennetwerk richting Voorst dan wel richting Bocholt te vervolgen. Het idee is dat toeristen daarbij ook Dinxperlo aandoen, het centrum bezoeken en de grensligging kunnen beleven.“

lees verder

De kinderraad van de gemeente Aalten heeft zich onlangs uitgesproken voor mínder hondenpoep op straat en in de buurt. Al tijdens de verkiezingen voor kinderburgemeester in het najaar werd duidelijk dat de kinderen, die afgelopen schooljaar de kinderraad vormden, zich in willen zetten voor een schone en opgeruimde omgeving. Dit sluit ook perfect aan bij het motto van de kinderraad: ‘Verbeter de wereld, begin in de gemeente Aalten’.

De kinderen plaatsen daarom de komende periode een persoonlijke oproep op de hondenpoepbakken in de gemeente Aalten door middel van een sticker. Hierop is de boodschap te lezen en via de QR-code is ook een filmpje te bekijken waarin de kinderen een klemmende oproep doen om met elkaar de gemeente schoon en opgeruimd te houden.

Aantal bakken
ls het aan de kinderraad had gelegen, was het aantal prullen- en poepbakken met tientallen uitgebreid. Echter werd na een heldere uitleg over het beleid op het gebied van deze bakken duidelijk dat er al veel bakken staan in de gemeente. Het nog meer plaatsen van bakken maakt niet automatisch dat mensen de bakken ook daadwerkelijk gebruiken, maar zorgt wel voor meer tijd (en dus mensen en dus geld) om de bakken te legen.

Kak in de bak
Vandaar dat de kinderraad er voor heeft gekozen om via een oproep te proberen meer ‘kak in de bak’ te krijgen. Toch wordt op twee plekken een extra hondenpoepbak geplaatst; één in Dinxperlo en één in Aalten. Binnenkort zijn deze bakken, mét sticker van de kinderraad, te bewonderen en bovenal te gebruiken.

 


Op de foto: Izzy, Novin (kinderburgemeester), Emmelie, Sanne, Sanna, Cas en Taeke.


 

lees verder

Gemeente Aalten heeft besloten zich aan te melden als Global Goals gemeente. De Global Goals, of Sustainable Development Goals, zijn 17 door de Verenigde Naties vastgestelde doelen. De doelen zijn er op gericht om er samen voor te zorgen dat onze wereld gezonder, rechtvaardiger en duurzamer wordt. Voor iedereen.

Alle doelen hebben subdoelen die direct of indirect verband houden met het dagelijks werk van gemeenten. Het gaat daarbij om doelen als geen armoede, geen honger, duurzame consumptie- en productiepatronen, goed en inclusief onderwijs, bescherming van het klimaat en duurzame energie voor iedereen.

Burgemeester Anton Stapelkamp: “Als gemeente Aalten leveren we bij de uitvoering van ons takenpakket al aan veel doelen een bijdrage, zonder dat we daar expliciet bij stil staan of er melding van maken. Dat gaan we vanaf nu vaker doen. En we gaan de duurzame ontwikkelingsdoelen meer als leidraad te gebruiken bij het ontwikkelen van beleid. Want ongetwijfeld kunnen we nog meer verantwoorde keuzes maken als we ons hiervan bewust zijn.”

Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) houdt zich actief bezig met Global Goals. Meer dan 100 Nederlandse gemeenten zijn inmiddels Global Goals gemeente. Gemeenten spelen dan ook een belangrijke rol bij het bereiken van de Global Goals. Gemeentelijke afspraken hebben vaak directe gevolgen, bijvoorbeeld als het gaat om het tegengaan van armoede of het invoeren van schone vormen van energie.

Plan van Aanpak Duurzaamheid In de gemeente Aantal zijn de eerste stappen al enige tijd geleden gezet bij het vaststellen van het Plan van Aanpak Duurzaamheid. De gemeenteraad committeerde zich aan de Global Goals voor de verdere uitvoering van het duurzaamheidsbeleid. Een logische vervolgstap is om, mede gezien de positieve ervaringen in de praktijk, dit verder op te pakken en uit te werken. Daarom heeft het college besloten om zich aan te melden als Global Goals gemeente.

lees verder

Duurzame initiatieven kunnen vanaf nu worden voorgedragen | De gemeente Aalten is ambitieus op het gebied van duurzaamheid en werkt samen met inwoners, organisaties en bedrijven aan een gemeente die toekomstbestendig is. Om innovatieve projecten en activiteiten op het gebied van duurzaamheid in de gemeente onder de aandacht te brengen, hebben burgemeester en wethouders besloten jaarlijks een Duurzaamheidsprijs uit te reiken. De Duurzaamheidsprijs 2021 wordt uitgereikt tijdens de Duurzaamheidsdag gemeente Aalten, op zaterdag 9 oktober 2021.

Gemeente Aalten wil initiatieven die een voorbeeldfunctie hebben en een inspiratiebron kunnen zijn voor anderen binnen maar ook buiten de gemeente, met de Duurzaamheidsprijs onder de aandacht brengen. In aanmerking komen alle duurzame initiatieven die nieuw of vernieuwend zijn. Bijvoorbeeld doordat er nieuwe technieken of materialen worden gebruikt, of juist materialen worden hergebruikt. Er kan ook sprake zijn van een bijzonder ontwerp, waarin verschillende elementen samen komen. En de vernieuwing kan ook betrekking hebben op het proces waarmee het initiatief tot stand is gekomen, of de participanten die erbij betrokken zijn.

Voordragen Iedereen kan zijn of haar favoriete initiatief voordragen voor de Duurzaamheidsprijs gemeente Aalten 2021. Dat kan eenvoudig via e-mail: gemeente@aalten.nl. Benodigd zijn de naam van het initiatief en de betrokken personen/organisatie/bedrijf (met contactgegevens), aangevuld met een motivatie waarom dit initiatief de Duurzaamheidsprijs 2021 zou moeten winnen. Ook foto’s zijn welkom. Voordragen kan tot en met 5 september 2021. Voorwaarde is dat het project of de activiteit in de gemeente Aalten is uitgevoerd.

Beoordeling van de voordrachten De voordrachten worden beoordeeld door leden van de Projectgroep Duurzaamheid gemeente Aalten in samenwerking met de fractiespecialisten duurzaamheid van de gemeenteraad. Zij formuleren samen een advies voor het college van burgemeester en wethouders. Het college neemt een besluit over de genomineerden en de prijswinnaar.

Duurzaamheidsprijs De prijs bestaat uit een cheque van € 300 en aandacht voor het initiatief op de Duurzaamheidspagina’s in Aalten Vooruit en De Band. De genomineerden ontvangen bovendien een energie-bespaarpakket voor thuis. De Duurzaamheidsprijs wordt uitgereikt tijdens de Duurzaamheidsdag gemeente Aalten. Deze is gepland op zaterdag 9 oktober 2021.

lees verder

Der Bocholt Gutschein der 1. Auflage, der im Sommer 2020 verkauft wurde ist noch bis zum 30. Juni einlösbar. Einen Tag später, am Donnerstag den 1. Juli, startet dann der Verkauf der neuen Auflage. Die Stadt hat im Februar einen weiteren Zuschuss von 300.000 € für die Unterstüt-zung von Bocholter Unternehmen aus Handel, Gastronomie und Dienstleistung zugesagt. Das macht ein Gutscheinvolumen von 1,5 Mio. € bei dem alle Kunden beim Kauf 25 % Rabatt sparen (Bsp. 100 € Gutschein für 75 €, 20 % gibt dabei die Stadt und 5 % die Akzeptanzstelle). Um das Gutscheinvolumen noch besser unter den Akzeptanzstellen zu verteilen, ist in der zweiten Auflage pro Person nur noch ein Gutschein in Höhe von 100 € vorgesehen. Darüber hinaus dürfen die Gut-scheine nicht mehr kombiniert werden, das heißt pro Einkauf kann nur ein Gutschein im Wert von 100 € eingelöst werden. Der Gutschein ist dann bis zum 31. Oktober 2021 gültig und wird nicht verlängert.
Der Verkauf wird im Zeitraum vom 1. bis zum 22. Juli online wie offline stattfinden. Details zur Ver-kaufsstelle und zu den Öffnungszeiten werden kurz vorher bekannt gegeben.
Aktuelle Infos und alle Akzeptanzstellen unter: https://bocholt-gutschein.de/

lees verder

1.000 Euro Bocholt Taler werden an fünf Gewinnerteams vergeben
Bocholt. Am 28. Mai endete die diesjährige Stadtradeln-Aktion in Bocholt mit insgesamt 389.000 km, die 192 Teams erradelt haben. Neben dem Klimaschutz und dem Teamgedanken, die durch die Aktion alljährlich gefördert werden sollen, wurde vielleicht auch in diesem Jahr der Ehrgeiz bei den Teams dahingehend angefacht, dass Gewinne im Gesamtwert von 1.000 Euro ausgelobt wurden. Diese Gewinne sind Bocholt Taler, die in den Geschäften der Bocholter Werbegemeinschaft eingelöst werden können.
Die ersten fünf Plätze werden durch die Stadt Bocholt und das Stadtmarketing mit Bocholt Talern, die in den Geschäften der Werbegemeinschaft eingelöst werden können, prämiert. Bei der Auswahl der fünf Platzierten standen nicht die meisten pro Kopf gefahrenen Kilometer im Vordergrund, sondern um den Teamgedanken zu fördern und zu „belohnen“ bekommen die ersten fünf Teams mit der höchsten Zahl geradelte Teamkilometer einen Gewinn.
2021 ergibt sich demnach die Platzierung wie folgt:
1. Liebfrauen Bocholt mit 28.737 km
2. Mariengymnasium Bocholt mit 16.709 km
3. BBIFaierkehr mit 14.109 km
4. RC 77 Bocholt e.V. mit 13.893 km
5. DJK SF 97/30 Lowick mit 10.840 km
Das erste Team bekommt Bocholt-Taler im Wert von 300 Euro, das Zweite 250 Euro, das dritte Team 200 Euro, Nummer vier 150 Euro und das Team mit der fünften Platzierung 100 Euro.
Die Bocholt Taler werden den Teams in den nächsten Tagen überreicht und Stadt/Stadtmarketing sagen allen Gewinnern „Herzlichen Glückwunsch“.

lees verder

Großveranstaltungen spielen in der Corona-Infektionsdynamik weiterhin eine große Rolle, daher dürfen diese laut Corona-Schutzverordnung bis zum 31. August 2021 nicht stattfinden. Somit muss in Bocholt schweren Herzens auch das bei den BocholterInnen so beliebte Weinfest, geplant vom 23.-25. Juli, in diesem Jahr noch einmal ausfallen. „Wir haben mit den Winzern telefoniert – sie hätten auch spontan etwas möglich gemacht“, sagt Gisela Bollmann vom Stadtmarketing Bocholt, „aber die Corona-Schutzverordnung lässt es nicht zu.“
„Wir hoffen, dass wir ab 1. September wieder mit einigen größeren Veranstaltungen starten können“, meint Ludger Dieckhues vom Stadtmarketing, „so ist direkt am ersten Septemberwochende das Moonlight-Shopping geplant, am 25. September das Open Air Konzert am BAHIA mit Century’s Crime (Supertramp-Tribute-Band) und am 26. September der Bokeltsen Treff. Wir arbeiten daran, dass diese Veranstaltungen stattfinden.“

lees verder

De jubileum-editie, het dertigste Sjoksfestival, gaat dit jaar niet door. Het bestuur van de stichting Sjoksevenementen heeft er alles aan gedaan om het festival te kunnen organiseren. Uitstel van eind mei naar 16 en 17 juli, veel overleg met de horecapartners, met de gemeente Aalten, met de veiligheidsregio, met de vrijwilligers en de acts. “Er zijn nog teveel zaken onduidelijk, er is geen goed gevoel over de sneltesten voor de toegang. En de tijd dringt… We vinden het erg jammer maar we moeten het festival cancelen. We gaan voor 3 en 4 juni 2022.” Aan het woord is Christiaan ter Haar van de stichting Sjoksevenementen.

Bestuursleden Jordy Lammers, Coen Derksen en Christiaan ter Haar betreuren het dat het Sjoksfestival voor het tweede achtereenvolgende jaar niet gehouden kan worden. “We zijn dit voorjaar met een schone lei begonnen en hebben iedereen die een ticket in zijn of haar bezit had terugbetaald. Een logistiek hoogstandje”, zegt Jordy Lammers. Het Sjoksfestival werd uitgesteld van het laatste weekend van mei naar 16 en 17 juli. Coen  Derksen: “De voorbereidingen hebben we doorgezet, we zijn doorgegaan met plannen maken met alle betrokkenen. Maar dan begint de tijd te dringen en het wordt heel lastig om op zo’n korte termijn het tweedaagse spektakel te organiseren. Zeker als er een heleboel extra zaken geregeld moeten worden zoals hygiëne, de tests en extra controles.”

Maandag 14 juni valt de beslissing, het Sjoksfestival gaat op 16 en 17 juli niet door. Christiaan ter Haar legt uit: “Nog veel zaken zijn niet duidelijk, het geloof in de sneltesten die voor de toegang vereist zouden zijn is er niet. Ja, natuurlijk zijn we teleurgesteld, we hebben lange tijd nog goede hoop gehad op een geweldig feest in het Aaltense centrum. We keken er zo naar uit! Maar we moeten realistisch zijn. Het is heel jammer maar we gaan er vanuit dat we volgend jaar het eerste weekend van juni het Sjoksfestival kunnen organiseren!”

www.sjoks.nl
Facebook: Sjoksfestival

lees verder

Huidig aantal windmolens is maximum aantal. Het college van burgemeester en wethouders heeft op 25 mei ingestemd met de Inspraaknota Uitnodigingskader zon en wind. Mede naar aanleiding van inspraakreacties wordt het kansrijk gebied voor grote windmolens verkleind. Dat beperkt zich in de nieuwe situatie tot het gebied waar zich de acht windmolens van windpark Hagenwind bevinden. Bovendien wordt dit aantal windmolens niet uitgebreid.

Gemeente Aalten wil in 2030 energieneutraal zijn en in 2050 (bijna) CO2-neutraal. Om tegemoet te komen aan die ambitie en te voorzien in de energiebehoefte is duurzame energie nodig. Op dit moment komen daar alleen zonne- en windenergie voor in aanmerking.

Uitnodigingskader als leidraad De winning van zonne- en windenergie kan gevolgen hebben voor natuur en landschap, het grondgebruik, het uitzicht en het milieu. Om die gevolgen zoveel als mogelijk te beperken, is in 2020 een start gemaakt met het Uitnodigingskader zon en wind. Dit Uitnodigingskader bepaalt hoe en tot welke grootte er in de gemeente Aalten zonne- en windenergie gewonnen kan worden. Het Uitnodigingskader is de input van de gemeente Aalten binnen de samenwerking van de RES-regio Achterhoek.

Inspraakreacties Tot en met 13 april kon iedereen die dat wilde een reactie geven op het ontwerp Uitnodigings-kader zon en wind. Gemeente Aalten heeft inspraakreacties ontvangen van 146 inwoners en organisaties. De meeste reacties gaan over het gebied rond windpark Hagenwind, dat in het ontwerp Uitnodigingskader ‘kansrijk’ is genoemd voor grote windmolens (tot 180 meter). Er zijn met name zorgen over geluid en slagschaduw en de invloed op natuur en landschap. Een andere groep insprekers is van mening dat zonneparken niet op kostbare landbouwgrond gebouwd moeten worden.

Aanpassing Uitnodigingskader Alle inspraakreacties zijn door het college van burgemeester en wethouders beoordeeld en beantwoord in een inspraaknota. Dit leidde tot een aantal nieuwe inzichten en aanpassing van het Uitnodigingskader, waaronder verkleinen van het kansrijke gebied voor grote windmolens.
Het kansrijk gebied is verkleind tot het gebied tussen de Zilverbekendijk, de Boterdijk, de Goorstegendijk en de grens met de gemeente Oude IJsselstreek. Buiten dat gebied zijn er in de gemeente Aalten onvoldoende kansen voor landschappelijk verantwoord gegroepeerde grote windmolens.

Geen uitbreiding windpark Hagenwind In het verkleinde kansrijke gebied staan reeds acht windmolens (windpark Hagenwind). Vroeg of laat zijn die windmolens afgeschreven. Wanneer binnen dit gebied initiatieven voor hoge windmolens ontstaan, staat gemeente Aalten open voor verkenning van de mogelijkheden om de winning van windenergie te intensiveren. Het windpark wordt echter niet uitgebreid, het bestaand aantal windmolens is het maximum.

Meer aandacht voor natuur, landschap en recreatie Voor het meewerken aan realisatie van zonnevelden past gemeente Aalten een tendersysteem toe. Een aantal beoordelingscriteria wordt aangescherpt en/of zwaarder meegewogen. Denk aan het gebruik van onopvallende materialen passend bij een goede landschappelijke inpassing en aandacht voor bodemleven, biodiversiteit en koolstofopslag.

De gemeenteraad neemt naar verwachting op 12 juli een besluit over het Uitnodigingskader zon en wind.

Mensen die meer willen weten over het Uitnodigingskader, de inspraaknota en overige informatie worden verwezen naar de website van de gemeente Aalten: www.aalten.nl/uitnodigingskader.

lees verder

Dinsdag 11 mei zijn de eerste twee Uuthuuskes in de gemeente Aalten geplaatst, ze staan in de kleine kern de Haart. De komende periode worden nog eens zes Uuthuuskes geplaatst in Lintelo, De Heurne en IJzerlo. Voor Barlo zijn nog plannen in voorbereiding.

Een Uuthuuske is een verplaatsbare, duurzame, energieneutrale én betaalbare huurwoning in de kleine kernen van de gemeente Aalten. Ze zijn bedoeld voor jongeren uit die kleine kernen, met het idee dat we jongere generaties vasthouden in de regio en zij zo een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van de kleine kernen. Huurders beneden de 28 jaar mogen vijf jaar in een Uuthuuske wonen. Is een huurder 28 of ouder? Dan is de huurtermijn twee jaar. Zo wordt de doorstroming bevordert en krijgen andere jongeren met een sociaal en/of maatschappelijke binding met de betreffende kleine kern de kans om ‘uut huus’ te gaan én in de buurt te blijven.

Snelle realisatie dankzij samenwerking Gemeente Aalten is de initiatiefnemer van de Uuthuuskes. Wethouder Ted Kok: “Voor jongeren is het steeds moeilijker een betaalbare huurwoning te vinden, zeker in de kleine kernen en buurtschappen want daar bouwen woningcorporaties niet of nauwelijks. En we willen natuurlijk voorkomen dat ze uit de gemeente of zelfs de regio weg trekken. Tijdelijke woningen bouwen in die kleine kernen, dat zou de oplossing kunnen zijn, zo dachten we. Dat idee, dat ontstond in november 2019, is uitgewerkt en nu, nog geen anderhalf jaar later, zijn de eerste twee Uuthuuskes al geplaatst. Dat het nu ook nog zulke bijzondere woningen zijn geworden, daar ben ik bijzonder trots op. Maar dat konden we natuurlijk alleen maar realiseren dankzij de enthousiaste betrokkenheid en inzet van onze partners. Zij hebben zich echt aan dit unieke project verbonden en er een samenwerking van gemaakt.”

Flexibel en duurzaam Uitgangspunt was dat er tijdelijke (kleine) woningen gerealiseerd zouden worden in de kleine kernen van de gemeente Aalten. Een Uuthuuske is veel meer dan dat geworden. De woningen zijn duurzaam en volledig energieneutraal uitgevoerd, door onder meer de plaatsing van twintig zonnepanelen. Huurders krijgen dus geen energierekening. De bouwdelen zijn zodanig flexibel dat binnen een dag de woning, inclusief de fundering, kan worden verwijderd én op een andere locatie weer opgebouwd. De gebruikte bouwmaterialen zijn herbruikbaar, ook als ze niet meer toegepast worden voor een Uuthuuske. Toch is verplaatsen van een Uuthuuske niet direct aan de orde. Het tijdelijke zit ‘m nu vooral in de tijdelijke huurcontracten. En echt klein zijn de Uuthuuskes met ca. 60 m2 woonoppervlak nauwelijks te noemen.

Partners Bouwcombinatie WAM & Van Duren zorgde, samen met The NewMakers, voor het ontwerp van de Uuthuuskes en neemt ook de realisatie op zich. 8RHK Ambassadeurs en provincie Gelderland stelden vanuit de Regiodeal subsidie beschikbaar om de Uuthuuskes te exploiteren en verhuren. Gemeente Aalten is weliswaar eigenaar van de Uuthuuskes, maar niet de verhuurder. Die rol is belegd bij de nieuw opgerichte Achterhoekse Wooncoöperatie (AWC). AWC komt voort uit ‘Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland (DKK), die nauwe banden heeft met de belangenverenigingen in de kleine kernen. De belangstelling van jongeren bleek groot. Alle Uuthuuskes, ook degenen die nog moeten worden geplaatst, zijn inmiddels verhuurd.

Online toelichting Op 20 mei mogen de eerste huurders van een Uuthuuske op De Haart hun huissleutel in ontvangst nemen. De sleuteloverhandiging vindt plaats tijdens een online ‘lancering’ van de Uuthuuskes. Daarin wordt door betrokken partijen ingegaan op het proces en op de vraag ‘wat maakt een Uuthuuske nu zo bijzonder?’. Ook is het unieke productie- en bouwproces van de Uuthuuskes te zien. En natuurlijk mag ook een ‘sneak preview’ van het interieur van een Uuthuuske niet ontbreken.

Deze ‘lancering’ is op 20 mei vanaf 16.30 uur te volgen via streamingsdienst Vimeo. Een link naar de uitzending staat op www.aalten.nl/uuthuuske. Aanmelden is niet nodig.

lees verder

De grens. Het is dat de huidige coronapandemie en bijbehorende maatregelen de grens tussen Duitsland en Nederland weer tot een actueel thema hebben gemaakt, maar zonder die uitzonderlijke actualiteit was de grens naar de achtergrond verdwenen. Door de unieke ligging van gemeente Aalten, en dan met name Dinxperlo, en door de vele warme contacten tussen beide kanten van de grens. En door het internet en sociale media. Het wereldwijde web kent immers niet zo veel grenzen en het is makkelijk om op de hoogte te zijn van wat er zich in andere landen afspeelt. En als er dan in ons buurland iets moois gebeurt, is het best leuk om te kijken of dit mogelijkheden biedt voor ons. Zo kwam het Aaltense college van burgemeester en wethouders in aanraking met het initiatief ‘Stadradeln’, waar onder andere Nachbar Gemeinde Bocholt aan meedoet.

Wat is Stadtradeln?
De website www.stadtradeln.de leert ons het volgende: Beim Wettbewerb STADTRADELN trittst du 21 Tage in die Pedale für mehr Radförderung, Klimaschutz und Lebensqualität in deiner Kommune. Vrij vertaald: fietsen voor het klimaat, levenskwaliteit en je fietsvaardigheid naar een hoger plan tillen. Een prachtig initiatief, dat natuurlijk niet hoeft te stoppen bij de grens. Het klimaat stopt immers ook niet bij de grens. Burgemeester Anton Stapelkamp en wethouder Hans te Lindert (met o.a. ‘sport’ in de portefeuille) hebben de stoute fietsschoenen aangetrokken en een lijntje uitgegooid bij een contactpersoon binnen de gemeente Bocholt. Daar werd het idee enthousiast ontvangen. Anton Stapelkamp vertelt: “We hebben erg veel contact over en weer met onze oosterburen en bij veel initiatieven en activiteiten weten we elkaar te vinden. Dit idee ‘Stadtradeln’ vinden wij een prachtig initiatief en volgens ons zou dit best grensoverschrijdend kunnen. Nu eerst klein, door bij een team van Bocholter ambtenaren aan te sluiten, maar in de toekomst kunnen we misschien wel met een Nederlands team meedoen.” Hans te Lindert vult aan: “Dergelijke initiatieven ademen ‘vitaliteit’ in de breedste zin van het woord. Als gemeente zetten we hier ook op in en ook regionaal zijn we actief op dit gebied via ‘Achterhoek in Beweging’. Met betrekking tot sport zouden we sowieso intensiever met Duitsland kunnen samenwerken en dit kan een opmaat zijn. We gaan de komende periode onderzoeken óf en hóe we dit kunnen intensiveren.”

Positieve energie Stadtradeln vindt plaats door heel Duitsland, van noord tot zuid en van oost tot west. Verdeeld over verschillende perioden. In de ‘Kommune’ Bocholt wordt er gefietst van 1 t/m 21 mei. In totaal nemen in Bocholt 283 teams deel met totaal 1727 fietsers. Daarbij dus ook de beide Aaltense collegeleden. Anton Stapelkamp: “We gaan kijken wat het ons brengt, maar dit samen met onze buren uit Bocholt ondernemen, ‘macht sowieso Spass’ en deze positieve energie voor iets goeds is al prachtig!”

De statistieken van het Stadtradeln in Bocholt zijn te volgen op www.stadtradeln.de/bocholt. De beide Aaltense collegeleden fietsen mee in het team ‘KulTouristen’, op het moment van schrijven met een kilometertotaal van 1.154 bivakkerend op plek 38 (van 283).

lees verder

In 2017 is het project CrossFire gestart. Met dit project wordt onderzocht hoe de brandweerposten Suderwick en Dinxperlo gezamenlijk een internationale brandweer-kazerne kunnen vormen. Het CrossFire-project, gefinancierd door de Euregio, werd in 2017 opgestart door de brandweer van Bocholt. In 2018 is een haalbaarheidsstudie gedaan. Met een projectconsortium - bestaande uit vertegenwoordigers van de Brandweer Bocholt, de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland en het ingenieursbureau antwortING, werd afgelopen zaterdag de stand van zaken besproken en het vervolgproces geschetst.

Leden van de brandweerkorpsen van Suderwick en Dinxperlo kwamen online bijeen. Oorspronkelijk was een fysieke bijeenkomst gepland voor oktober vorig jaar, maar deze moest worden geannuleerd vanwege de huidige pandemie. De burgemeesters Thomas Kerkhoff van Bocholt en Anton Stapelkamp van Aalten benadrukten het belang van internationale samenwerking. "We hebben elkaar aan weerszijden van de grens nodig. Op andere terreinen werken we ook al prettig samen. Het is een logische stap dat we dat ten aanzien van brandweerzorg ook doen. Dat komt de veiligheid van alle inwoners en bezoekers in onze grensregio ten goede. Tegelijkertijd willen we de tijd nemen om dit traject zorgvuldig te doorlopen en de mensen van beide posten er nauw bij betrekken. Zij moeten tenslotte de samenwerking tot stand brengen.”

Commandant van de brandweer Bocholt Thomas Deckers en Regionaal Commandant en directeur van Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland Diemer Kransen onderschrijven de noodzaak van samenwerking. "De brandweerposten Suderwick en Dinxperlo hebben al jaren een goede grensoverschrijdende samenwerking. Als deze twee kazernes daadwerkelijk samengevoegd zouden worden, vergroten we de operationele slagkracht in dit gebied. Dat een kans die we moeten benutten. Samen onderzoeken we hoe verschillen in onder meer regelgeving, opleiding en cultuur te overbruggen zijn. Alle betrokkenen staan daarin heel positief. We zijn ervan overtuigd dat we elkaar daarin vinden."

Haalbaarheidsstudie 2018 In 2018 kwamen de projectdeelnemers tot de centrale conclusie dat grensoverschrijdende samenwerking tussen Duitse en Nederlandse brandweermensen vanuit één locatie in principe haalbaar is en veel potentie biedt om de brandweerzorg in de grensregio te verbeteren. Grensoverschrijdende samenwerking kan een mogelijk tekort aan hulpverleners tegengaan. Personeel kan in beide delen van het land worden geworven en samen worden opgeleid. Een opleiding die aandacht besteed aan de brandweersystemen van beide zijden van de grens geeft de brandweerlieden extra en waardevolle kennis. Op het gebied van de werving van personeel kan een gezamenlijke jeugdbrandweer helpen om de slagkracht van de brandweer in Dinxperlo en Suderwick op lange termijn te waarborgen.

Proces Alle betrokkenen zijn op de hoogte van de stand van zaken. Samen met de projectgroep wordt inhoudelijk gesproken over onderwerpen zoals de organisatie van een internationale brandweerpost, de inhoud van gezamenlijke opleidingen, het gebruik van technologie en de uitvoering van operationele tactieken. De projectgroep neemt de ideeën en ervaringen van met name de leden van de twee brandweerkorpsen mee in het verdere onderzoek.

Vervolgstappen Het projectconsortium zal in de komende weken bijeenkomen om de resultaten te evalueren. Voor de zomer is nog een bijeenkomst gepland met de korpsleden van Suderwick en Dinxperlo. De tot dan toe ingediende ideeën worden dan gepresenteerd en verder uitgewerkt. Daarna zal de verdere uitvoering van het project worden besproken.

 

lees verder

Burgemeester Stapelkamp van gemeente Aalten heeft dinsdag 13 april 2021 een woning aan de Nijverheidsweg in Aalten voor de duur van drie maanden gesloten. Aanleiding is de vondst van een hennepkwekerij in de woning, begin maart.

Op dinsdag 2 maart trof de politie in de woning aan de Nijverheidsweg 105 in Aalten een volledig ingerichte en in werking zijnde hennepkwekerij aan, met 574 hennepplanten. De enorme hoeveelheid planten en ander aanwezig materieel zijn indicaties dat er sprake was van bedrijfsmatige productie van en handel in drugs.
De politie heeft de aangetroffen hennepplanten en daarnaast nog twee GSM-telefoons en een tablet in beslag genomen. Tegen de huurder van het pand is een strafrechtelijk onderzoek gestart. De hennepplanten zijn vernietigd.

Naar aanleiding van deze feiten heeft de burgemeester op dinsdag 13 april de bewuste woning voor de duur van drie maanden gesloten.

Burgemeester Stapelkamp: “Als gemeente verlenen we op geen enkele wijze medewerking aan drugshandel en andere vormen van drugscriminaliteit. Een hennepkwekerij, zeker in een woonwijk, is een ernstige verstoring van de openbare orde. Met de sluiting van deze woning wil ik het signaal afgeven dat dit onacceptabel is. Tegelijkertijd wil ik de rol en de bekendheid van deze woning in de hennepproductie en -handel teniet doen en de rust in de buurt terugbrengen.”

Durf te melden
Vermoed u strafbare feiten in een pand, zoals hennepkweek of -handel of productie van synthetische drugs? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. U kunt ook bellen met Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

lees verder

Sinds Correct Monnereau het uitvaartcentrum Dennenlust in Zelhem overnam, ontbrak het orgel. Door een noodlottig misverstand verdween dit bij het ontruimen van Dennenlust. In overleg tussen de Diaconie en Kerkrentmeesters van de PK Zelhem en GUV is besloten dat er door beide partijen een bijdrage wordt gedaan om een nieuw orgel aan te schaffen. GUV Uitvaartzorg heeft daarbij aangegeven dat zij haar bijdrage als een gift beschouwd en dat het orgel dus eigendom wordt van de PK Zelhem.

Anja Jolink, coördinatrice uitvaarten, was diegene die contact zocht met Bert van Asselt, directeur van GUV. “Ik zag dat het orgel en een aantal andere attributen niet meer aanwezig waren. Daarop heb ik gebeld en kreeg contact met Bert van Asselt. Hij gaf aan het e.e.a. direct na te zoeken. Samen met Henk Wentink heb ik toen namens de PK Zelhem toch even gekozen voor een brief waarin wij onze standpunten uiteenzetten.

Bert van Asselt bood toen ook meteen aan om aan tafel te gaan zitten en de zaken te bespreken.  Gerrie Til is toen ook gevraagd om deel te nemen als voorzitster van de Diaconie. Met z’n vieren hebben we een goed gesprek gehad waarin duidelijk werd dat er niemand “fout” was, maar het orgel wel weg.”

Henk Wentink, voorzitter van de kerkrentmeesters van PK Zelhem is erg blij met de uitkomst. “We zijn blij dat we met Bert van Asselt zo snel tot overeenstemming kwamen. Fijn dat de doelstelling en de mentaliteit van GUV, passend bij het verzorgen van uitvaarten zonder winstoogmerk, er voor zorgde dat zij direct en daadkrachtig in actie kwamen. Bij de bespreking kwam Bert van Asselt al aan met de vermiste paaskaars met standaard en de collecte zakken. Ook regelde hij binnen een anderhalve week een nieuw orgel en schenken zij hun aanzienlijke bijdrage aan de PK Zelhem. Dat vinden wij echt getuigen van het non-profit karakter van GUV.”

Henk-Jan Harbers, hoofd uitvaartzorg bij GUV, is blij dat er weer een orgel geplaatst gaat worden. “Alhoewel er lang niet bij elke dienst gebruik van gemaakt wordt, is het wel iets wat we aan de bevolking ter beschikking willen stellen. We geven hen graag de mogelijkheid om hier voor te kiezen. De wensen van de nabestaanden staan immers hoog in ons vaandel. Samen met de PK Zelhem hebben wij al veel nabestaanden begeleid en wij gaan voor een goed afscheid. Daar horen alle mogelijkheden bij, van een 24-uurs opbaring bij het Leerhuys of in Dennenlust tot aan een crematie of begrafenis. Wij bieden een complete dienstverlening aan vanaf eerste telefoontje tot aan de nazorg. En daar hoort dit orgel zeer zeker bij.”

Berry van Beek, van Correct Monnereau, is blij met de aanwinst. “Wij willen natuurlijk graag een complete dienstverlening in ons uitvaartcentrum bieden. Als daar voor de bevolking van Zelhem e.o. een orgel bij hoort, dan maken wij daar graag ruimte voor. Het zal aan ons in bruikleen worden gegeven. Het blijft eigendom van de kerk. Mooi om te ervaren, dat GUV Uitvaartzorg wel een grote donatie doet, maar daarna het orgel voor iedereen ter beschikking stelt door het aan de kerk te schenken.”

 


Op de foto v.l.n.r. Gerrie Til, Henk-Jan Harbers, Anja Jolink en Berry van Beek


 

lees verder

Donderdagavond 18 maart is de voorlopige uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen in de gemeente Aalten bekend gemaakt door het hoofdstembureau. Op 15, 16 en 17 maart hebben 17.215 kiesgerechtigden hun stem uitgebracht. Dat is een opkomstpercentage van 80%. Bij de vorige verkiezingen in 2017 was dit 82,6% en in 2012 76,5%.

Burgemeester Anton Stapelkamp kijkt zeer tevreden terug op de verkiezingen: “De verkiezingen zijn in onze gemeente goed en zeker ook veilig verlopen, er zijn geen noemenswaardige problemen geweest. Een heel groot compliment voor onze medewerkers die het dit jaar heel complexe stemproces in strakke banen hebben geleid. Ik heb bij stembureauleden en kiezers gemerkt dat daar veel waardering voor was en terecht. Maar zeker ook dank aan al die stembureauleden zelf, inwoners en collega’s.”.

Maatregelen en nieuwe stembureaus Om het risico op verspreiding van het coronavirus tijdens deze verkiezingen zo klein mogelijk te maken, werd een reeks van maatregelen genomen; stemmen bij volmacht voor wie niet naar het stembureau wilde komen, vervroegd stemmen op 15 en 16 maart en briefstemmen voor inwoners van 70 jaar en ouder. Daarnaast was er voor het eerst een stemstraat in de gemeente. Hier hebben 482 mensen hun stem uit gebracht. Het populairst was het nieuwe stembureau bij Beele Sealing Valley, daar stemden maar liefst 2287 kiezers.

Ongeldige briefstemmen Van de 4412 70+’ers in onze gemeente hebben er 1825 daadwerkelijk per brief gestemd. 54 briefstemmen bleken ongeldig doordat de stempluspas (20) of het stembiljet (34) ontbrak.

Telproces De gemeente Aalten maakte dit jaar onderdeel uit van het experiment centraal tellen. Het doel hiervan is het telproces betrouwbaarder, transparanter en daarmee beter controleerbaar te maken. In 2019 deed de gemeente hier ook aan mee. Het centraal tellen vond woensdag en donderdag plaats in de Aladnahal in Aalten. Voor het tellen van de stemmen werd de Craft Lean telmethode gebruikt. Een methode die sneller, nauwkeuriger en coronaproof is.

lees verder

 „Wir halten zusammen – Für Handelsvielfalt vor Ort“ dafür steht der FAIRPLAY-Award, der von markt intern gestern an Bürgermeister Thomas Kerkhoff, Werbegemeinschaftsvorsitzende Mechtild Hoffs und Wirtschaftsförderungs- und Stadtmarketing Geschäftsführer Ludger Dieckhues überreicht wurde. Der Preis zeichnet ausgewählte Unternehmen und Aktionen aus, die sich in be-sonderer Weise für den lokalen Handel in der Corona Pandemie stark gemacht haben. Schirmherr-schaft trägt dabei der ehemalige Bundestagspräsident Wolfgang Thierse. Das Team Bocholt erhält den Award für den bezuschussten Bocholt Gutschein, der in der Pandemie Bocholter Unternehmen zu zusätzlichem Umsatz verholfen hat. Bocholt ist damit die erste Stadt, die diesen Preis erhält.
Bei der Preisvergabe in kleiner Runde beglückwünscht Justiziar Dr. Gregor Kuntze-Kaufbold und Chefredakteurin Ulrike Kafka von markt intern zum grandiosen Erfolg des Bocholt-Gutscheins mit dem ihrer Meinung nach ein großer Beitrag zum Erhalt und zur Förderung von lokalen Handels-strukturen geleistet wurde. Bürgermeister Thomas Kerkhoff freut sich über den Preis: „Die Innen-stadt als Ort des Einkaufens ist Teil der DNA von Bocholt und wir sind bereit mit solchen Mitteln dafür zu kämpfen, damit es auch so bleibt.“ Mechthild Hoffs ergänzt: „Die Kunden sind begeistert von dem Bocholt Gutschein und die Akzeptanz ist sehr hoch. Andere Städte haben ähnliche Kon-zepte ins Leben gerufen. Das Besondere in Bocholt ist jedoch die Größenordnung und der Zuspruch der Kunden, insgesamt 1,3 Mio. Zuschuss der Stadt ist einfach super, wir als Werbegemeinschaft sind dafür sehr dankbar.“ Ludger Dieckhues bedankt sich bei markt intern: „Wir sind sehr dankbar über den FAIRPLAY-Award, das ist eine starke Wertschätzung für unsere Arbeit, die wir im Team in den vergangenen 10 Monaten geleistet haben – das macht Mut für die anstehenden Aufgaben.“
Hintergrund: Im Sommer 2020 hat die Stadt Bocholt 1 Mio. € zur Verfügung gestellt, um in der Krise die Bocholter Händler, Gastronomen, Dienstleister, Handwerker und Solo-Selbstständigen zu unter-stützen. Den Kunden wird damit beim Kauf des Bocholt Gutscheins 25 % Rabatt gewährt (20 % Rabatt von der Stadt und 5 % von den jeweiligen Akzeptanzstellen). Insgesamt wurden somit 5 Mio. € an Gutscheinen verkauft, die noch bis zum 30.04.2021 bei über 200 Akzeptanzstellen eingelöst werden können. Nun geht der Bocholt Gutschein in die zweite Runde und die Stadt unterstützt diesen mit zu-sätzlich 300.000 €, das bedeutet nochmal 1,5 Mio. € für Bocholter Unternehmen. Der Start der zwei-ten Auflage steht auf Grund des anhaltenden Lockdowns noch nicht fest.

lees verder

Achterhoekse noviteit ontrafelt mythe gitaar
Als gitarist is hij voortdurend op zoek naar het juiste geluid. Sander Overkamp uit Winterswijk gebruikte zijn technische achtergrond op die zoektocht naar de ultieme sound. Waarbij hij met een absolute noviteit op de proppen komt. Daardoor kan de zogenoemde pick-up - een belangrijk onderdeel van de gitaar - in een handomdraai worden verwisseld. “Met deze methode kan eindelijk een belangrijke mythe rond de gitaar worden ontrafeld.”

Overkamp is van kinds af aan gefascineerd door muziek. “Als klein kind draaide ik de platen van mijn ouders en op jeugdige leeftijd werd ik lid van de plaatselijke fanfare. Was ook lid van de commissie die de livemuziek voor jongerencentrum Elbekurkie in Meddo organiseerde. En zo’n twintig jaar geleden ben ik begonnen met gitaarspelen.”

De eerste beginselen leerde hij zichzelf aan. Met veel passie en toewijding. “Net als veel andere gitaristen begon voor mij op een gegeven moment de zoektocht naar het ideale gitaargeluid. Door mijn technische achtergrond ben ik me toen gaan verdiepen in de dingen die hier invloed op hebben. Al redelijk snel kwam ik erachter dat daarin met name de pick-up - zeg maar het microfoontje dat de trillingen van de snaren omzet in geluid - een prominente rol speelt. Alleen, welke pick-ups moet je dan hebben?”

Er volgde een lange zoektocht naar de juiste exemplaren. Belangrijk onderdeel van deze pick-ups vormt het draad dat van de buitenkant niet te zien is. Met name het wikkelen ervan is ware een kunst op zich.

Eigen pick-ups “Toen ik min of meer toevallig in het bezit kwam van een authentieke wikkelmachine uit de zestiger jaren, ben ik zo’n twee jaar geleden begonnen mijn eigen pick-ups te maken. Via de sociale media raakten ook andere gitaristen enthousiast, waarna ik na enige tijd mijn eigen SoulShine Pickups op de markt heb gebracht.”

Gitaristen willen voortdurend de verschillende onderdelen met elkaar vergelijken. Veel van die pick-ups zijn te beluisteren via internet. “Maar die clipjes zijn vaak niet realistisch. Omdat ze bijvoorbeeld worden opgenomen met een versterker die voor de normale sterveling niet te betalen is. Of omdat ze geluidstechnisch zo worden bewerkt dat er een compleet verkeerd beeld ontstaat.”

Vandaar dat gitaristen de pick-up het liefst in de praktijk willen testen. “Maar daar zit ‘m juist een complicerende factor. Het kost namelijk relatief veel tijd zo’n pick-up om te wisselen. Tegen de tijd dat je een ander exemplaar hebt ingebouwd, weet je niet meer hoe de vorige klinkt.”

Handomdraai Overkamp ging vervolgens met de eigenaar van de gitaarwinkel Jasper Muziek in Winterswijk om tafel, waarop ze een testgitaar bouwden. Via een vernuftig concept kan de pick-up nu in een handomdraai worden verwisseld. “Dat duurt slechts drie seconden. Dankzij deze methode kun je nu pas echt goed ervaren hoe groot het effect is van een soms subtiele wijziging. Het is voor de leek wat ingewikkeld, maar ik heb extra mogelijkheden ingebouwd, waardoor de gitarist meerdere opties kan uitproberen. Niet alleen met de pick-ups, maar ook met de potmeters, de knoppen waarmee het volume en de klank kunt bepalen.”

Rond de pick-ups van een gitaar bestaat volgens Overkamp een ware mythe. Met name voor de hele oude pick-ups uit de zestiger jaren bijvoorbeeld wordt heel veel geld neergeteld. “Met deze testgitaar is het eindelijk mogelijk die mythe te ontrafelen. En misschien ook wel: wat de zin en onzin ervan is”, klinkt het met Achterhoekse nuchterheid.

lees verder

Ouders van pasgeborenen krijgen van de gemeente Aalten het voorleesboek ‘Van Fransje Piepelaar die in een hond ging wonen’. Bijzonder is dat het verhaal in het Nederlands is geschreven, terwijl de muisjes in het verhaal in het Achterhoeks dialect praten. Oftewel: de muuskes praot Achterhooks met mekare. Hiermee wil de gemeente de streektaal onder de aandacht brengen en het belang van voorlezen benadrukken.

“Ook het gemeentebestuur is blij met nieuwe inwoners en om dat te onderstrepen ontvangen ouders dit leuke voorleesboek dat Nederlands combineert met het Achterhoeks dialect – officieel de Nedersaksische taal. Het is niet meer vanzelfsprekend dat kinderen met het dialect opgroeien. Vaak spreken opa en oma of misschien vader en moeder het nog wel, maar wordt het niet meer geleerd aan de kinderen. Het zou toch zonde zijn als deze mooie streektaal helemaal zou verdwijnen. Onlangs heeft ook de gemeenteraad dit uitgesproken en vastgelegd in onze Erfgoednota. Maar ook persoonlijk ben ik als ’import-Achterhoeker met Aaltense roots’ voorstander van het leren van het dialect aan kinderen. Ik heb het boek ook al met plezier aan mijn kleinkind uit Rotterdam voorgelezen.” aldus burgemeester Anton Stapelkamp.

Positief effect van voorlezen Voorlezen aan kinderen, hoe klein ze ook zijn, is heel belangrijk. Het heeft een positief effect op de ontwikkeling van kinderen en het draagt bij tot een betere taal- en leesvaardigheid. Hoe vroeger en regelmatiger kinderen worden voorgelezen, hoe groter het effect.

Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers Het (voorlees)boek, geschikt voor kinderen van 4 tot 10 jaar, is geschreven door Leny Hamminga en de illustraties zijn van Sanne Bruinsma. Het is uitgegeven door de aan het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers gelieerde Mr. H.J. Steenbergen-Stichting naar voorbeeld van de uitgave in het Drents van de stichting Het Drentse Boek/Huus van de Taol.

Verhaal Het boek ‘Van Fransje Piepelaar die in een hond ging wonen’ gaat over de muizenfamilie van de familie Piepelaar. Als daar zoveel muisjes worden geboren dat de namen op zijn, krijgt het jongste muisje de naam Fransje. Op een dag moet kleine Fransje uit het lekkere warme nest, omdat er nieuwe muisjes op komst zijn. En dan beginnen de avonturen voor Fransje. Hij waait bijna weg, hij komt vreemde beesten tegen en heeft ook heel veel plezier. Gelukkig loopt het avontuur goed af.

lees verder

In opdracht van gemeente Doetinchem en gemeente Aalten gaat Laborijn parttime werken in de bijstand stimuleren. Doetinchem en Aalten hebben de opdracht gegeven een pilot in de vorm van een impulsregeling te lanceren. Deze regeling maakt het aantrekkelijker voor mensen in de bijstand om, binnen hun mogelijkheden, parttime te gaan werken. Door toe te treden tot de arbeidsmarkt kunnen zij wat extra inkomsten verdienen, bovenop de bijstandsuitkering.

Gemeente Doetinchem en gemeente Aalten vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Om dat te bereiken hebben mensen soms een zetje in de rug nodig. Als uitvoerende organisatie is Laborijn iedere dag bezig inwoners te helpen aan betaald werk. Daar waar dat (nog) niet lukt, wordt onderzocht welke stappen inwoners dan kunnen zetten. Deze impulsregeling is vooral bedoeld voor inwoners waarvan de verwachting is dat zij nog (deels) ondersteuning vanuit de bijstand nodig hebben. Met deze regeling wordt een extra perspectief geboden.

Parttime werk is een goed middel om terug te keren op de arbeidsmarkt
Doordat mensen parttime gaan werken, verbeteren zij hun vaardigheden en kunnen zij zich ontwikkelen. Hierdoor kunnen zij stappen zetten en op den duur misschien meer gaan werken of mogelijk zelfs financieel voor zichzelf zorgen. Werk heeft daarbij een positief effect op het hebben van sociale contacten en het dragen van verantwoordelijkheid. Dat versterkt het zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat mensen beter in hun vel komen te zitten. Dit zijn voor Doetinchem en Aalten argumenten om door middel van een pilot te ervaren wat het effect van deze regeling is.

Effect van de regeling
Jorik Huizinga, wethouder van gemeente Doetinchem: ‘Veel mensen in de bijstand willen graag parttime werken, maar doen dat nu niet omdat ze niet weten wat dat voor hun financiële situatie betekent. We vinden dat parttime werk mag lonen. Daarom is het waardevol om te starten met deze pilot impulsregeling en goed te volgen wat het voor de mensen persoonlijk oplevert.’ Joop Wikkerink, wethouder van gemeente Aalten, vult aan: ‘Denk vooral ook aan inwoners die op dit moment moeilijk loskomen van hun bijstandsuitkering, maar voor wie kleine stapjes op de arbeidsmarkt wel mogelijk zijn. De kans om hen te stimuleren willen we graag benutten.’

De pilot gaat in maart van start en duurt in eerste instantie 2 jaar. In gemeente Doetinchem en gemeente Aalten ontvangen ongeveer 2100 mensen een participatiewet-uitkering. Zij worden hier binnenkort persoonlijk uitgebreid over geïnformeerd.

lees verder

Vorige maand was het 3 jaar geleden dat 25 Sw-medewerkers van Laborijn bij de Buitendienst van de gemeente Aalten zijn komen werken. Deze overstap blijkt een groot succes te zijn. Medewerkers hebben het naar hun zin, doen hun werkzaamheden goed en worden gewaardeerd door collega’s én inwoners. Bovendien is het ziekteverzuim sinds de Sw-medewerkers bij de gemeente Aalten werken gedaald van 14,3 % naar 3%.

Wethouder Martin Veldhuizen denkt dat het komt omdat de medewerkers echt deel uitmaken van een organisatie. “De succesfactor is dat ze niet anders worden behandeld. De Buitendienst is één en dat maakt hen trots. De mensen zijn enthousiast en dat is te zien aan de cijfers. Voor ons is het duidelijk, we blijven zo doorgaan” aldus wethouder Veldhuizen.

Sw-medewerkers hebben hun plek gevonden De Sw-medewerkers worden voor diverse werkzaamheden ingezet. Over het algemeen werken zij met vaste collega’s. Dat geeft rust en duidelijkheid. In het dagelijks werk worden de Sw-medewerkers begeleid door Hans Meinen. Hij is het vaste aanspreekpunt, verdeelt het werk en hij houdt contact met de coach van Laborijn. “We zijn begonnen met 25 medewerkers en nu werken we met 31 Sw-medewerkers, 1 begeleid werken en 1 medewerker vanuit de Participatiewet. De medewerkers blijven in dienst bij Laborijn, maar worden vast gedetacheerd bij de gemeente Aalten. Inmiddels heeft iedereen zijn plek gevonden en ook de samenwerking met de andere medewerkers gaat goed.”.

Begrip en vastigheid Eddy Momberg uit Aalten is een van de Sw-medewerkers die vanaf de start 3 jaar geleden bij de gemeente Aalten werkt. Hij is meestal werkzaam in de groenvoorziening. Eddy vertelt: “Het bevalt me goed. Alles is goed georganiseerd, het werk is leuk en wat heel belangrijk is; ik word serieus genomen. Wanneer ik een minder goede dag heb is daar begrip voor. Tijdens het werk vind ik het lastig als ik iemand om mij heen heb die heel druk is. Ik heb behoefte aan rust en vastigheid om mij heen en dat heb ik hier.”.

Servicedienst Wmo-hulpmiddelen in eigen beheer De komst van de Sw-medewerkers is niet de enige verandering bij de Buitendienst. Eind 2019 werd ook een werkplaats ingericht om Wmo-hulpmiddelen, zoals rolstoelen en scootmobiels, in eigen beheer te repareren en te onderhouden. Aanvankelijk was het idee om hier ook Sw-medewerkers in te zetten, maar de werkzaamheden zijn iedere dag anders en dat maakt het lastig, omdat juist structuur en regelmaat zo belangrijk voor hen zijn. Een eigen Servicedienst heeft vele voordelen, zo is duidelijk geworden. Inwoners kunnen sneller geholpen worden en de hulpmiddelen worden niet alleen gerepareerd, maar krijgen ook regelmatig een onderhoudsbeurt. Daardoor gaan ze langer mee. En als er dan reparaties nodig zijn, dan kunnen die nu goedkoper worden uitgevoerd. Arjan Klumpers, teamleider van de Buitendienst, vertelt: “Onze Servicedienst wordt enorm gewaardeerd. Een paar weken terug kregen we een leuke mail van een inwoner met de complimenten voor alle monteurs en de goede service. Door pech moest hij meerdere keren een beroep doen op de Servicedienst en elke keer was hij weer verrast dat het hulpmiddel zo snel weer terug was. In zijn vorige woonplaats moest hij vaak lang wachten en als je afhankelijk bent van een rolstoel is dat natuurlijk erg vervelend”.

lees verder

De rookworstenactie van Azsv in samenwerking met Jumbo Leussink zit er weer op voor dit jaar. Een totaal andere manier van rookworsten verkopen dan andere jaren. Dit jaar gecombineerd met een mooie actie voor de voedselbank!
Tijdens het online bestellen van Jumbo rookworsten voor Azsv, kon er ook gekozen worden voor het doneren van de bestelde rookworsten aan de Voedselbank Oost-Achterhoek. Een mooie geste, waar door velen gebruik van werd gemaakt. Hiermee laten AZSV en Jumbo Leussink hun maatschappelijk betrokkenheid ook weer zien.
De organisatie van Azsv bracht afgelopen week de vele dozen rookworsten naar de Voedselbank.
Hier reageerden ze blij verrast met deze mooie donatie vanuit de rookworstenactie en zijn de vele mensen die voor deze optie gekozen hebben zeer dankbaar!

lees verder

Afgelopen weekend werden alle online bestelde rookworsten coronaproof uitgereikt bij Azsv. Zoals veel activiteiten, verliep ook de rookworstenactie totaal anders dan andere jaren. Nu ook geen jeugdleden bij de uitreiking van de rookworsten. Gelukkig komt ook dit jaar de opbrengt ten goede aan de jeugd van Azsv! En een heel mooi gebaar: de bestelde rookworsten konden ook gedoneerd worden aan de voedselbank.
Al meer dan 25 jaar houdt Azsv de Rookworstenactie ten behoeve van haar jeugdleden. Dit jaar hadden Azsv en Jumbo Leussink een extra uitdaging: het geheel moest plaatsvinden volgens de regels van het RIVM. Bestellen kon een maand lang online en het ophalen van de jumbo-rookworsten was afgelopen zaterdag langs de mooi opgestelde ‘drive-by’ op de parkeerplaats van de Villekamp. In verschillende tijdsblokken konden de bestelde rookworsten worden afgehaald. Bij elke bestelling kreeg de koper een waardebon van de Jumbo en bij meerdere bestellingen zakjes lekkere stamppotjus. Wanneer men niet zelf kon komen werden de rookworsten bezorgd aan huis. Extra actie tijdens het afhalen, was de mogelijkheid je favoriete jeugdteam te kiezen. Het team wat deze actie wint, mag een minuut gratis winkelen in het snoepgangpad van Jumbo Leussink Aalten. Naast de online verkoop werden ook een aantal dagen rookworsten verkocht bij de ingang van Jumbo Aalten, door vrijwilligers én door jeugdleden. Al met al ook dit jaar een succesvolle rookworstenactie wat nog een vervolg krijgt met het uitreiken van de rookworsten gedoneerd aan de voedselbank én de bekendmaking van het winnende jeugdteam welke gratis mag komen winkelen bij de Jumbo.

lees verder

Het bestuur van de Koppelkerk maakt bekend dat codirecteur Linda van der Berg in goed overleg terugtreedt als directielid van de Koppelkerk. Verschil van inzicht over de gang van zaken en het te voeren beleid van de Koppelkerk heeft geleid tot dit besluit. Linda van der Berg was bijna een jaar verbonden aan de Koppelkerk. Het bestuur bedankt Linda van der Berg voor haar inzet en wenst haar veel succes in de toekomst toe.

Over de Koppelkerk De Koppelkerk is het kunst- en cultuurcentrum in Bredevoort. Liefhebbers uit de hele regio komen ernaartoe voor concerten, exposities, lezingen, discussieavonden en boeken. 

lees verder

Vanuit haar zorg voor de jeugd en enkele incidenten met drugsgebruik door jongeren, met name 3-MMC, benoemde de gemeente Aalten onlangs het tegengaan en voorkomen van drugsgebruik tot speerpunt, waar snel actie op moet worden genomen. Ook de gemeenteraad drong daar op aan. Samen met betrokken partijen zijn in korte tijd diverse acties in gang gezet.

Om acties op elkaar af te stemmen is de bestaande samenwerking tussen gemeente, politie, jongerenwerkers, hulpverlenende instanties als IrisZorg en onderwijsinstellingen geïntensiveerd. Alle partijen zien het belang van snel ingrijpen en hebben inmiddels afspraken gemaakt over een pakket aan maatregelen om drugsgebruik onder jongeren tegen te gaan en te voorkomen. Voorlichting, zowel aan de jongeren en hun ouders als aan docenten, hulpverleners en andere professionals is daarin essentieel. De start van de gezamenlijke aanpak is dan ook gemarkeerd met een grootschalige voorlichtingsactie; bijna 1.600 huishoudens in de gemeente Aalten waar kinderen tussen de 12 en 18 jaar opgroeien, ontvingen een brief van de gemeente. Niet om paniek te zaaien, wel om ouders bewust te maken en voor te lichten.

Burgemeester Anton Stapelkamp: “Het overgrote deel van de jongeren gebruikt geen middelen, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar om dat zo te houden, moeten we alert blijven op signalen en zoveel mogelijk inwoners, met name de ouders, bewust maken van de risico’s. Daar is het grootste deel van onze acties op gericht. En natuurlijk bieden we, opnieuw met alle partners, ook concrete hulp aan de jongeren, en hun ouders, die helaas wel met drugs in aanraking zijn gekomen.”

Meer acties en maatregelen

De brief aan ouders van opgroeiende jeugd in de gemeente Aalten, staat niet op zich. Tijdens (digitale) ouderbijeenkomsten op Schaersvoorde over ondermijning - de inmenging van de onderwereld in onze samenleving – zijn de risico’s van drugsgebruik benoemt en zijn de Home Party’s van IrisZorg onder de aandacht gebracht. Enkele Home Party’s – een bijeenkomst van en voor ouders die zich zorgen maken / meer willen weten over middelengebruik – zijn inmiddels al gehouden en er is belangstelling voor meer bijeenkomsten. Ook de politie heeft recent extra aandacht besteed aan jeugd- en drugsproblematiek, onder meer met extra surveillancerondes en door aanwezig te zijn bij de leerlingbijeenkomsten op Schaersvoorde. En eerder deed burgemeester Stapelkamp, samen met andere Achterhoekse burgemeesters, al een oproep aan minister Grapperhaus en staatssecretaris Blokhuis om alles in het werk te stellen om het wetsvoorstel om 3-MMC en andere designerdrugs onder te Opiumwet te laten vallen, zo spoedig mogelijk in werking te laten treden.

Preventie op de langere termijn

De komende tijd wordt een plan van aanpak uitgewerkt. Uitgangspunt is dat er ook op de langere termijn aandacht is voor voorlichting en preventie. Tegelijkertijd zorgen de samenwerkende partijen ervoor dat er maatregelen ‘op de plank liggen’ die direct kunnen worden ingezet als signalen daartoe aanleiding geven.

Wethouder onderwijs en jeugd, Hans te Lindert: “Het is mooi om te merken dat de lijnen kort zijn en dat er snel is geschakeld tussen onderwijs, jongerenwerk, politie en het Preventie Platform Jeugd. Juist in het voorkomen van problemen is het ongelooflijk belangrijk dat men elkaar ‘in de keten’ weet te vinden. Ik constateer dat we daarin een mooie stap hebben gezet.”

Meer informatie is onder meer beschikbaar op de website van het Preventie Platform Jeugd: www.preventieplatformjeugd.nl/middelen.

lees verder

Op 29 september stelde het college van burgemeester en wethouders het ontwerp Uitnodigingskader zon en wind vast. Op 30 september startte de inspraakperiode en kon iedereen zes weken lang een reactie geven op het ontwerp Uitnodigingskader. Ondanks uitgebreide communicatie bleek dat lang niet iedereen op de hoogte was van de mogelijkheden van inspraak op het ontwerp Uitnodigingskader. Daarom is besloten tot een extra inspraakperiode van zes weken.

De indruk bestaat dat door de coronamaatregelen minder dan gebruikelijk mensen op de hoogte waren van het ontwerp Uitnodigingskader en de mogelijkheden van inspraak. Immers, mensen ontmoeten elkaar weinig en er was daardoor weinig gelegenheid tot uitwisseling van ideeën en informatie.

Extra inspraak Iedereen kan in de nieuwe inspraakperiode (alsnog) een inspraakreactie indienen of een eerder ingezonden inspraakreactie aanvullen. In de eerste weken van de nieuwe inspraakperiode organiseert de gemeente een inspraakbijeenkomst. Hoe die bijeenkomst er uit gaat zien, en wanneer de nieuwe inspraakperiode start, is nog niet bekend. De ontwikkelingen met betrekking tot corona en de geldende maatregelen zijn hierbij leidend. De aanvang van de inspraakperiode wordt te zijner tijd aangekondigd via het gemeentenieuws in de lokale kranten.

Over het ontwerp Uitnodigingskader De energietransitie uit het Klimaatakkoord leidt tot grote opgaven voor duurzame energiewinning op land. Om aan die opgaven te kunnen voldoen, is het ontwerp Uitnodigingskader zon en wind opgesteld. Het Uitnodigingskader geeft aan waar, hoe en tot welke grootte er binnen de gemeente Aalten zonne- en windenergie opgewekt kan worden. Het is nadrukkelijk geen beoordeling van concrete initiatieven om in de gemeente energie op te wekken met zon of wind.

Meer informatie Het ontwerp Uitnodigingskader is te lezen op www.aalten.nl/uitnodigingskader.

lees verder

Project Sealing Valley is officieel gepresenteerd aan de vakjury van de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit (GPRK). Vier betrokkenen bij het project hebben hun verhaal verteld aan vier leden van de vakjury. Twintig minuten staat officieel voor de presentatie, er wordt drie kwartier lang door de vakjury aandacht aan het prestigieuze Aaltense project besteed.

De ‘Gebiedenparade’, zo is het presenteren van de genomineerde projecten genoemd, loopt anders dan gepland. Er staat een speciale happening op het programma in een mooie locatie in Gelderland, vanwege de regels rondom corona is gekozen voor een digitale versie. Samen met Hans Beele, initiatiefnemer en eigenaar van project Sealing Valley, heeft Hennie Scheffer van de gemeente Aalten een setting bedacht, op locatie. Hennie Scheffer heeft Sealing Valley namens de gemeente Aalten voorgedragen voor de GPRK. Architect John Velthuis, wethouder gemeente Aalten Ted Kok, tuin- en landschapsarchitect Nico Wissing en Harry Esselink van Hoveniersbedrijf Esselink hebben elk vanuit hun betrokkenheid verteld over het tot stand komen van Sealing Valley.


Bekijk hieronder de animatie van het natuurpark en voedselbos
Of bekijk deze op de website van Esselink Hoveniers


In een halve kring wachten Esselink, Kok, Velthuis en Wissing op het moment dat de live presentatie via Teams gaat beginnen. Als het zover is stelt projectleider GPRK Elbert van der Linden de juryleden voor. Ko Jacobs, directeur ArtEZ, Dennis Martens, landschapsontwerper, Buro L in O, Marinke Steenhuis, partner bij bureau Steenhuismeurs, en Leonie Wendker, adviseur bij KAW, Leef de Ruimte, zitten achter de schermen om de presentatie vanuit Aalten aan te horen.

Wethouder Kok krijgt als eerste het woord, hij merkt op dat de troosteloze uitstraling van leegstaande panden hebben plaatsgemaakt voor een zeer fraai vormgegeven kenniscentrum. Enkele steekwoorden die hier voorbij komen zijn, trots, samen, stimulans, creativiteit, behouden schoorsteen, zeer ruime opzet. “Als kers op de taart wordt ook nog een prachtig park gerealiseerd”, aldus Kok. John Velthuis spreekt over de vormgeving van de geschakelde gebouwen die, geïnspireerd door het tegenoverliggende station, als wagons aan elkaar zijn gekoppeld. Hij zegt: “Fijne werkplekken, ideaal uitzicht, ruim en licht, binnenkort BREEAM excellent gecertificeerd.”

Nico Wissing vertelt over het ontwerp van de omgeving van de campus, de duurzaamheid, het infiltreren van water, de sociale verbondenheid, het openbare karakter en de kracht van het totaal. Hij vertelt: “We hebben bij de inrichting van de omgeving en de materiaalkeuze ook gelet op de Aaltense structuur, de stationsomgeving, de oude industrie, de schoorsteen, zelfs de Hessenwegen. Zo mogelijk zijn producten uit de streek gebruikt.”

Harry Esselink sluit aan bij de woorden van Wissing, geeft uitleg over het ontwerp van het natuurpark en voedselbos, dat op 1/3 van het totale terrein, 15 000 m2 groot, naast het kenniscentrum wordt aangelegd. “We hebben in het ontwerp de architectuur van de wagons laten doorlopen door de aanplant in vier blokken van 72 Canadese esdoorns, die in de herfst een prachtig rood blad krijgen, net als het metselwerk van de gebouwen. Het park zal verlopen van cultuur naar cultuurlijk, via natuurlijk naar natuur. We kiezen voor drachtplanten en -bomen, veel bloemenmengsels, goed voor de biodiversiteit. In de hoek komt een soort amfitheater waar mensen kunnen zitten of waar een workshop kan worden gehouden.”

De vierkoppige vakjury krijgt gelegenheid om vragen te stellen. Een bijzondere vraag komt van Leonie Wendker: “Wat was het moeilijkste moment bij het realiseren van dit project?” Wethouder Ted Kok reageert: “Dat is een goede vraag, ik denk het verwerven van de gebouwen en de gronden. Maar in overeenstemming met meneer Beele en de eigenaren is dat goed gekomen.” John Velthuis merkt op: “Geen moeilijkheden tegengekomen. Wij mochten gaan voor een goed traject, niet voor de laagste prijs. De neuzen stonden allemaal dezelfde kant op.” Nico Wissing beaamt dat: “De integraliteit met de architect, het hergebruiken van gronden en elementen, met respect met elkaar neergezet.” Op 18 december 2020 wordt het winnende project via livestream bekend gemaakt.

Voor de publieksprijs kan nog worden gestemd tot en met 14 december via de website www.sprekend.gelderland.nl

 

lees verder

GUV zal vanaf 12 december 2020 de uitvaarten vanuit huis of de kerk verzorgen. “We hebben na vijf jaar het uitvaartcentrum Dennenlust te hebben gehuurd, moeten vaststellen dat we dit helaas niet kunnen voortzetten”, aldus Bert van Asselt, directeur van GUV Uitvaartzorg.

Jammer, we hadden het graag behouden “We vinden het erg jammer, maar de hoge kosten van het huren en de bijkomende kosten zijn niet langer te dragen. Wij hebben echt ons best gedaan om dit voor Zelhem te behouden, maar het aantal uitvaarten dat vanuit het uitvaartcentrum gedaan wordt is te laag om de kosten over te verdelen. De afgelopen jaren leden wij een aanzienlijk verlies in dit uitvaartcentrum. We wilden het graag voor de bevolking van Zelhem open houden. We moeten echter constateren dat het geen haalbare kaart is.”, aldus Bert van Asselt.

Uitvaarten verzorgt GUV nu vanuit huis of de kerk Ans Masselink, een goede bekende in Zelhem vult aan: “We zullen natuurlijk de uitvaarten met dezelfde zorg begeleiden als altijd. En we hebben veel meer mogelijkheden als vroeger, met bed- op kistopbaringen thuis. Daarnaast kunnen we gebruik maken van de kerk die ook een mooie opbaargelegenheid beschikbaar heeft. Desgewenst is er ook een 24-uurs kamer mogelijk in Doetinchem. Nabestaanden hoeven niet bang te zijn dat we geen goede mogelijkheden voor opbaring blijven houden. Daar zorgen we natuurlijk voor!”

Hoogwaardige uitvaartzorg voor Zelhem en omgeving Henk-Jan Harbers, hoofd uitvaartzorg bij GUV, geeft aan dat GUV meer doet. “Iedereen kent inmiddels GUV Uitvaartverzorging als een sociale en maatschappelijke organisatie. Wij kunnen niet alleen hoogwaardige uitvaartzorg bieden, maar ook de laagste tarieven hanteren. Wij hebben alles in eigen huis, vervoer en verzorging van overledenen, eigen drukwerk, een spreekster voor ritueelbegeleiding en zeer ervaren uitvaartbegeleiders. Zelfs een eigen uitvaartverzekering en een crematorium in Aalten en een tweede in aanbouw in Etten. Al deze organisaties werken kleinschalig en zonder winstoogmerk, dus met de laagste tarieven. Voor en door de maatschappij.”

 

 

 

lees verder

Het project ‘Spreek je buurtaal’ heeft de allereerste Grenslandprijs gewonnen. Dit werd woensdag 2 december bekend gemaakt tijdens de digitale Grenslandconferentie voor Nederland en Nordrhein-Westfalen. Naast de prijsuitreiking werden er gasten ontvangen in een studio in Duisburg. Hierbij waren Europa-minister Dr. Stephan Holthoff-Pförtner van Nordrhein-Westfalen, Staatssecretaris Raymond Knops van het Nederlandse Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Gouverneur Bovens van de Provincie Limburg aanwezig.

De Grenslandprijs wordt toegekend aan een project dat zich in het bijzonder inzet voor grensoverschrijdende samenwerking door het bevorderen van de relaties tussen de Nederlandse en Duitse samenleving en het actief aanpakken van grensbelemmeringen. ‘Spreek je buurtaal’ behoorde bij de drie finalisten.

Kennismaken met taal en cultuur ‘Spreek je buurtaal’ is een project waarbij basisscholen in de grensregio elkaars taal en cultuur leren kennen. In totaal geven 33 scholen in de Achterhoek (waaronder ’t Bastion in Bredevoort en Sint Liborius in Dinxperlo), Twente, Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen de komende jaren lessen in hun buurtaal. Daarbij gaan de scholen onder andere partnerschappen aan met scholen aan de andere kant van de grens. Op die manier leren ze op een doeltreffende en leuke manier elkaars taal en cultuur.

Grenzeloze blik op de toekomst Projectleider Alexandra Arens en daarnaast Adviseur grensoverschrijdende samenwerking bij de gemeente Aalten is trots dat het project de Grenslandprijs heeft ontvangen. Over het belang van dit project zegt zij: “Leerlingen in de grensregio staan binnen enkele minuten in een ander land en komen in aanraking met een andere taal en cultuur. Daarom is het van belang dat zij kennis van de buurtaal en ook cultuur meekrijgen”.

Het project 'Spreek je buurtaal' wordt medegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het INTERREG V A-programma Duitsland - Nederland met middelen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Meer informatie: www.spreekjebuurtaal.nl.

lees verder

Ruim 25 vertegenwoordigers van uiteenlopende organisaties die actief zijn in de gemeente Aalten hebben de afgelopen maanden meegedacht over de toekomst van bewegen en sporten in hun gemeente. Al hun plannen en doelstellingen hebben geleid tot het lokaal Beweeg- en Sportakkoord ‘Heel gemeente Aalten beweegt’ dat dinsdag 1 december online werd gepresenteerd en ondertekend.

Het lokaal Beweeg- en Sportakkoord gemeente Aalten maakt onderdeel uit van het Regionale Beweeg- en Sportakkoord 2020-2030 van Achterhoek in Beweging, een initiatief van de acht Achterhoekse gemeenten. Het doel van het lokaal sportakkoord is dat meer inwoners gaan sporten en bewegen en dat de mogelijkheden daarvoor binnen de gemeente beter worden benut.

Plezier in bewegen

Om dat te realiseren hebben vertegenwoordigers van uiteenlopende organisaties samen acht ambities en resultaten geformuleerd. Zo is ten doel gesteld om door uitwisseling van faciliteiten, trainers en materialen verenigingen en sportaanbieders te ondersteunen en om daarnaast verenigingen hulp te bieden waar mogelijk. Ook willen alle deelnemers beweging inzetten als middel voor sociale binding en preventie en inwoners beter informeren over het lokale sport- en beweegaanbod. Voor de jeugd is als doel gesteld dat ze weer leren te bewegen en dat tot de leeftijd van 21 jaar ook structureel te borgen. Voor volwassenen ligt de focus op aandacht voor bewegen door de dag heen. Bij beide doelgroepen, zowel de jeugd als de volwassenen, willen de partijen uit het sportakkoord, bewustwording creëren van de positieve effecten van bewegen en plezier hebben in bewegen. Tenslotte vormen vitale medewerkers een belangrijke aandachtsgroep door bijvoorbeeld onder werktijd beweeg- en sportmogelijkheden aan te bieden.

De sectoren onderwijs, sport, zorg en het bedrijfsleven in Aalten erkennen de maatschappelijke kracht van sport en gaan samen aan de slag om deze ambities te realiseren. Daarmee hopen zij inwoners uit Aalten, Dinxperlo, Bredevoort en het buitengebied de positieve effecten van bewegen te laten ervaren en dat veel inwoners plezier hebben en/of krijgen in bewegen.

Brede steun

In een online bijeenkomst op 1 december werd het lokaal Beweeg- en Sportakkoord ondertekend door een beperkt aantal betrokkenen. De overige partners hebben digitaal hun handtekening onder het akkoord gezet. Nieuwe partners zijn van harte welkom en kunnen zich aanmelden via elena@talentverbinder.nl.

 

De onlinebijeenkomst is terug te kijken via https://vimeo.com/485638544

Het lokaal sportakkoord ‘Heel gemeente Aalten Beweegt’ is te lezen op https://achterhoekinbeweging.nl/heel-aalten-beweegt/#page=1

lees verder

Leerlingen uit de derde klas van Christelijk College Schaersvoorde locaties Stationsplein en Dinxperlo, hun docenten en alle ouders krijgen les over jongeren en georganiseerde criminaliteit. Burgemeester Stapelkamp sluit namens de gemeente Aalten aan. De les maakt onderdeel uit van de totale aanpak tegen ondermijnende criminaliteit in de regio.
De praktijk: leerlingen worden geronseld door criminelen om vervolgens ingezet te worden om drugs te vervoeren, illegaal vuurwerk te verhandelen, henneptoppen te knippen of geld wit te wassen, bijvoorbeeld door hun bankrekening ter beschikking te stellen. De verleiding is groot, want er kan veel geld verdiend worden. Voor de jongeren nu extra aantrekkelijk, omdat veel bijbaantjes door COVID-19 zijn gestopt.

Petra van den Berg, programmaleider #leerlingalert: “Zit je eenmaal in het criminele circuit, dan is het lastig om eruit te komen. Met ons #Alert-programma willen we voorkomen dat jongeren die stap in de criminele wereld zetten en tijdens de les bespreken we ook hoe je de eerste stap zet om eruit te komen.”

Maatschappelijk probleem samen bij de kop pakken

Het ronselen van jongeren door criminelen is geen exclusief probleem van de school: het is een maatschappelijk probleem.

Wilma van Velden, rector Schaersvoorde: “Op Schaersvoorde willen we onze leerlingen voorbereiden op hun rol in de samenleving. Stevig in je schoenen staan zodat je zelf goede keuzes kunt maken, is heel belangrijk. Daarom besteden we graag aandacht aan dit maatschappelijke probleem”.

Alle derdejaars (in eerste instantie) van locaties Stationsplein en Dinxperlo krijgen op school een les aangeboden uit het Programma #leerlingalert. Ouders en docenten volgen het Programma #ouderalert via een webinar. Tijdens deze lessen sluiten lokale zorg- en veiligheidpartners aan, zoals Figulus Welzijn en de politie. Zo wordt het netwerk rondom jongeren versterkt.

 

Samen weerbaar

Het #Alert-programma zet in op bewustwording. Het taboe jongeren en criminaliteit wordt bespreekbaar gemaakt. De lessen zijn ontwikkeld door experts vanuit de veiligheid-, zorg- en onderwijssector. Er wordt inzicht gegeven in de omvang van de georganiseerde misdaad en de verwevenheid met de legale bovenwereld. Leerlingen, ouders en docenten herkennen aan het einde van de les welke signalen wijzen op georganiseerde criminaliteit. Ze weten waarom juist jongeren geronseld worden en hoe daarop te reageren. Ouders en docenten krijgen inzicht hoe zij signalen van mogelijke betrokkenheid van jongeren in het criminele circuit kunnen herkennen en wat dan te doen. Het Programma wordt gefinancierd door provincie Gelderland en het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

 

 

 

Burgemeester Stapelkamp: “Een veilige leefomgeving voor uw kinderen, voor onze jongeren, spreekt niet meer vanzelf. De leefwereld van onze jongeren verandert snel en allen die bij het opgroeien van jongeren een rol hebben moeten meebewegen. Alleen samen kunnen we onze gemeenschap veilig houden. Ik waardeer het daarom zeer dat de school tijd en energie wil steken in deze weerbaarheidsaanpak. Samen met de ouders werken we zo aan een veilig klimaat om op te groeien.”

#ouderalert: ook over drugsindustrie en -gebruik

In de gemeente Aalten is het gebruik van ‘Poes’ (een soort drugs, ook wel ‘Miauw Miauw’ of 3MMC) onder jongeren veel in het nieuws geweest. Hoewel de webinar #ouderalert niet specifiek gaat over drugsgebruik (wel over de drugsindustrie), sluit Iriszorg in dit geval wel aan. Iriszorg biedt ouders tevens de mogelijkheid om samen een Homeparty te organiseren over verslavingsproblematiek en middelengebruik.

lees verder

De realisatie van tien Uuthuuskes in de gemeente Aalten is weer een stap dichterbij. De eerste huurders zijn geselecteerd en de aannemer voor de bouw van de compacte betaalbare huurwoningen is gekozen. Als het ontwerpproces en vergunningstraject voorspoedig verlopen zijn de eerste Uuthuuskes voor komende zomer bewoond.

Remontabel en circulair bouwen De gemeente Aalten is erg enthousiast over het flexibele bouwconcept van bouwcombinatie Wam en van Duren en TheNewMakers. De Uuthuuskes worden gebouwd middels een digitaal geproduceerd houtskeletbouw systeem: HSB 2.0. Alle bouwelementen worden als modulaire LEGO blokken volledig uit houten plaatmateriaal geproduceerd. Hierdoor kan ieder Uuthuuske qua ontwerp en indeling worden aangepast aan de locatie en wensen van de huurder en de direct omwonenden. De losmaakbaarheid van componenten - van casco tot afbouw – en natuurlijke, biobased materialen zijn de primaire pijlers voor de Uuthuuskes: remontabel ontwerpen en bouwen zorgt voor een duurzame circulaire oplossing.

De Uuthuuskes worden volledig prefab af fabriek gemaakt. Dankzij een geïntegreerd funderingsframe, die op locatie op circulaire, remontabele schroefpalen geplaatst wordt, is een Uuthuuske inclusief fundering remontabel en verplaatsbaar. Binnen is gekozen voor een veredelde, houten afwerking. Dit vermindert onderhoud en geeft een warme uitstraling als contrast tegen de gevelafwerking met onderhoudsarme aluminium sandwichplaten. De Uuthuuskes zijn all-electric en kunnen worden uitgebreid met zonnepanelen en/of een nul op de meter systeem inclusief accupakket. De financiële haalbaarheid daarvan wordt de komende weken nog nader onderzocht.

Snel en voortvarend aan de slag De planning is nog altijd om in het voorjaar van 2021 de eerste zes Uuthuuskes te plaatsen. Dit betekent dat nog dit jaar met toekomstig huurders en omwonenden het ontwerp verder vorm wordt gegeven. Het doel is om nog dit jaar het vergunningstraject te starten. Gemeente Aalten, Achterhoekse Wooncoöperatie (AWC), dorpsbelangenverenigingen, aannemer, omwonenden en de eerste huurders werken nauw samen. Dit versnelt de realisatie. Als het allemaal meezit kunnen de eerste zes Uuthuuskes begin mei 2021 worden geplaatst.

 

De belangstelling voor de Uuthuuskes is groot. In meerdere kernen zijn de Uuthuuskes al toegewezen aan de eerste huurders.

lees verder