Kalender

Wat zou Aristoteles doen? Online filosofiecursus

Bredevoort Vrijdag 17 april 2020 t/m Donderdag 7 mei 2020

Van vrijdag 17 april - donderdag 7 mei | 20:00 uur | Online - Inschrijven Koppelkerk

Wat zou Aristoteles doen? Koppelkerk start online filosofiecursus in tijden van quarantaine.
Het zat al langer in de koker bij de Koppelkerk: filosofiecolleges. De huidige coronacrisis heeft het cultuurpodium doen besluiten een eerste serie filosofiecolleges online aan te bieden in deze tijden van quarantaine. Emeritus-hoogleraar Paul van Tongeren start vanaf donderdag 16 april een vierdelige collegereeks over Aristoteles. Hoe kan een denker van meer dan tweeduizend jaar geleden ons vandaag de dag én in deze coronacrisis handvatten bieden in het leiden van goed en gelukkig leven?

Wat heeft het ethische werk van Aristoteles ons vandaag de dag te zeggen? Die vraag beantwoordt Paul van Tongeren in vier online colleges. Als ondersteunend leesvoer dient het boek ‘Wat zou Aristoteles doen?’ van Edith Hall. In de colleges staat centraal hoe oude filosofie je leven kan veranderen en met name hoe de ethiek van Aristoteles nog steeds de beste handleiding is voor een goed en gelukkig leven. Het eerste college gaat over geluk, het tweede over zelfkennis, het derde over keuzes en het vierde college over vriendschap.

Paul van Tongeren is emeritus-hoogleraar wijsgerige ethiek. Jarenlang gaf hij college aan de Radboud Universiteit Nijmegen en aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. Nu hij met emeritaat is, geeft hij colleges door heel het land. In het bijzonder is Van Tongeren kenner van het werk van Aristoteles, Nietzsche, Kierkegaard en Augustinus. Naast colleges leidt Van Tongeren ook wijsgerige reizen waarin men in de letterlijke voetsporen treedt van bijvoorbeeld Nietzsche en Goethe.

De online filosofiecursus is te volgen via de website van de Koppelkerk. Voor mensen die niet zo ervaren zijn met online cursussen biedt de Koppelkerk hulp in de vorm van instructievideo via de website. Ook zullen deelnemers een half uur voorafgaand aan het eerste college wegwijs worden gemaakt in de digitale omgeving. Deelnemers aan de colleges zijn niet zichtbaar in beeld - dat is alleen professor Paul van Tongeren - maar kunnen wel vragen stellen tijdens het college. Het boek ‘Wat zou Aristoteles doen?’ van Edith Hall is niet bij de cursuskosten inbegrepen, maar kan worden besteld via de (lokale) boekhandel.

De filosofiecursus kan doorgang vinden bij minimaal 15 deelnemers.

Locatie: www.koppelkerk.nl
Datum: elke donderdagavond vanaf 16 april t/m 7 mei
Tijd: 20.00 - 22.00 uur; 19.30 uur online instructie (bij het eerste college)
Kosten: € 100,- (excl. boek)
Inschrijven: www.koppelkerk.nl

lees verder

Online leesclub over De Pest van Albert Camus

Bredevoort Woensdag 22 april 2020

Woensdag 22 april | 15:00 - 17:00 uur | Online via www.koppelkerk.nl na aanmelding

In tijden van quarantaine start de Koppelkerk met een online leesclub over boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de eerste leesclub op woensdag 22 april staat De Pest van de Franse schrijver-filosoof Albert Camus op het programma.

De Pest van Albert Camus wordt in deze coronacrisis weer volop gelezen. Het boek gaat over een stad die in de greep is van een dodelijke ziekte, waardoor haar bewoners in quarantaine moeten. Het is een meeslepende vertelling over vastberadenheid, hoop en wanhoop, zin- en zinloosheid en de broosheid van het menselijk bestaan.

Wat kunnen we leren van Camus' De Pest in de huidige coronacrisis? Er is ruimte voor 12 lezers in de online leesclub. Men ziet en praat met elkaar via videoverbinding. Lezers wordt ter voorbereiding van de leesclub gevraagd om passages te markeren waarover men van gedachten wil wisselen. Sylvia Heijnen, codirecteur van de Koppelkerk, zal het gesprek leiden.

De Pest is het eerste boek in de leesclub van de Koppelkerk waarin fictie en non-fictie boeken op het programma staan die bij uitstek in de huidige tijd betekenis, hoop en troost kunnen bieden. Via de website van de Koppelkerk kan men meestemmen welk boek bij de volgende leesclub centraal staat.

Locatie: Online via www.koppelkerk.nl

Datum: woensdag 22 april

Tijd: 15.00 - 17.00 uur

Entree: vrij

Aanmelden: www.koppelkerk.nl


Foto:(c) Henri Cartier-Bresson/magnum


 

lees verder

Persberichten

GUV biedt nabestaanden aan dat er toch een condoleanceavond voor een groter publiek gehouden kan worden. Dit door middel van een drive-through waarbij de nabestaanden kunnen worden gecondoleerd vanuit de voorbijrijdende auto met belangstellenden en de overledene een laatste groet gegeven.

De entree van GUV Crematorium Aalten wordt daarvoor ingericht als een condoleancekamer met een opbaargelegenheid. Bert van Asselt is er eerlijk in: “Wij hebben dit idee van een collega in het land overgenomen. Meteen toen we het hoorden realiseerden wij ons dat we daarvoor een prachtige locatie hebben. Door de rondweg voor ons crematorium langs, kunnen wij dit heel mooi realiseren voor de families. De entree wordt voor deze condoleance ingericht met materialen die we normaal bij een thuisopbaring aanbieden.”

Deze speciale vorm van condoleance biedt een mogelijkheid voor een afscheid zonder risico’s op het verspreiden van het coronavirus. Zo wordt een bijzondere condoleance geboden waar de nabestaanden hopelijk met een goed gevoel op terug te kijken.

Norbet te Welscher, teamleider bij GUV Crematorium Aalten zorgt voor de faciliteiten. “Een beetje afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen wij dit inrichten met bijvoorbeeld mooie schermen, bloemstukken, fakkels etc.” zodat we een sfeervol geheel kunnen creëren. Daarbij kunnen de nabestaanden buiten staan als de temperatuur het toelaat. Is het kouder, dan kunnen ze wat verder terug in de entree staan waar ze door het warmtescherm in de deuropening beschermd worden tegen de kou. Zij mogen, omdat voor zover het de directe 1e graads familie betreft, ook dicht bij elkaar staan.”

“We zijn blij dat we dit de nabestaanden deze extra service kunnen bieden als alternatief voor een condoleance avond of een eventuele erehaag thuis. Het corona-virus heeft een uitvaart al zo aan banden gelegd. De aandacht en zorg van onze kant is er net als altijd, maar we mogen zo weinig.” Henk-Jan Harbers kan er bijna geen woorden voor vinden. “De krant, op tv, in de social media, je wordt bedolven onder berichten over corona. Maar ook voor nabestaanden van iemand die niet aan corona overleden is, betekent het een afscheid zoals je dat niemand toewenst. Geen afscheid met familie en vrienden zoals je zou willen. Op deze wijze kan een grote groep belangstellenden toch “langskomen”. Daarbij zou men bijvoorbeeld een bloem mee kunnen brengen voor de overledene en deze vanuit de auto neerleggen.”

“Dat nabestaanden die warmte en steun moeten missen, grijpt ons bij GUV allemaal aan. We weten dat het rouwproces juist ondersteund wordt door een goed afscheid. Daarom zijn we blij met deze mogelijkheid. We gaan dit vanaf nu aanbieden aan de mensen waarvoor wij een uitvaart verzorgen. Indien gewenst en voor zover mogelijk in de planning, mogen andere uitvaartorganisaties hier natuurlijk ook gebruik van maken.” aldus Bert van Asselt.

 

lees verder

Op 29 maart zou het startschot gegeven worden voor de regionale viering van de bevrijding van de Achterhoek, met als motto Samen Vrijheid Vieren. Samen zouden we ruim twee maanden lang stil staan bij onze vrijheid en hoe we ook de komende jaren in vrede en vrijheid kunnen leven. Dat kan niet doorgaan maar we onderzoeken de mogelijkheden om dat later alsnog te doen.

In Dinxperlo-Suderwick stond alles klaar voor het Grenzland Festival. Onderdeel daarvan was een brunch voor 700 mensen. De burgemeesters van twintig Duitse en Nederlandse gemeenten zouden door hun aanwezigheid de verbroedering over de grenzen heen tastbaar maken. Ook zouden er dit weekend in Dinxperlo, Bredevoort en Aalten op de begraafplaatsen bloemen gelegd worden op de graven van oorlogsslachtoffers.

Helaas, de feestelijkheden kunnen niet doorgaan, begrijpelijk. Evenmin het gezamenlijk leggen van bloemen op de gemarkeerde graven. Maar juist nu we zoveel beperkingen van onze vrijheid ervaren is het goed dat we stil staan bij onze bevrijding en al onze verworvenheden, onze welvaart. Juist in deze onzekere tijd beseffen we hoe belangrijk vrijheid voor ons is en hoe we van elkaar afhankelijk zijn. Ook met anderhalve meter afstand kunnen we Samen Vrijheid Vieren. 

Daarom roept burgemeester Anton Stapelkamp inwoners op om op de dag van de bevrijding, 29 maart in Dinxperlo, op 30 maart in Aalten en op 31 maart in Bredevoort, de Nederlandse vlag uit te hangen. Ondanks alle zorgen over het coronavirus wordt het dan toch nog een beetje feest.

lees verder

BOH-liefert.de zeigt Geschäfte und Gastronomen mit Liefermöglichkeiten auf
Bocholt. Sämtliche Einzelhandelsgeschäfte und Gastronomen in Bocholt haben auf Anordnung von Bund und Land wegen der Corona-Pandemie bis mindestens zum 19. April 2020 geschlossen. Das schränkt das alltägliche Leben der Bocholter ein, schadet aber vor allem auch den kleinen bzw. mittelständischen Einzelhändlern und Gastronomen. Um weiterhin handlungsfähig zu bleiben und die Kunden weiterhin versorgen zu können, bieten viele Einzelhändler und Gastronomen in der Krise Lieferdienste an. Um den lokalen Einzelhandel in Bocholt zu unterstützen und nicht bei den großen Lieferdiensten, wie Amazon, ebay, Zalando etc. zu bestellen, gibt es jetzt für alle Kunden eine Übersicht zu den verschiedenen lokalen Lieferdiensten auf der neuen Website BOH-liefert.de.
Die Idee verschiedene Lieferdienste aufzulisten kam in der Facebook-Gruppe „Corona-Hilfe Bocholt“ auf und wurde nun gemeinsam mit der Wirtschaftsförderungs- und Stadtmarketing Gesellschaft weiterentwickelt. Was zunächst über eine einfache Google-Docs Tabelle funktionierte, ist jetzt auf einer Website abgebildet. In der Community „Corona-Hilfe Bocholt“ wird Unterstützung für Hilfebedürftige vermittelt. Unter anderem fällt darunter dann auch die Hilfe für Menschen, die Zuhause in Quarantäne sind und sich nicht selber versorgen können. Aber natürlich hilft eine Sichtbarkeit des eigenen Lieferdienstes auch den Geschäften und Gastronomen, die schließen mussten und somit immerhin noch die Chance haben etwas Umsatz zu generieren. „Wir hoffen viele Bocholter und Leute aus der näheren Umgebung nutzen diesen Kanal und können so die lokalen Unternehmen unterstützen, die aktuell - wie wir alle - eine schwere Zeit durch machen müssen. Auf diese Art und Weise werden dann nicht großen Online-Händlern, wie Amazon und Co. die Umsätze gegeben, sondern denen, die wir auch nach der Krise noch vor Ort in unserer Stadt mit einem attraktiven Geschäft, einer attraktiven Gastronomie erleben möchten,“ so Ludger Dieckhues, Geschäftsführer von Stadtmarketing Bocholt.
Über die Website können Unternehmen, die einen Lieferdienst anbieten, sich einfach selber eintragen. Wichtig ist es auch bereits getätigte Einträge auf Aktualität zu überprüfen und ggf. anzupassen. Stadtmarketing Bocholt wird hier auch auf die Qualitätskontrolle achten. Und die eingetragenen Lieferdienste/ Geschäfte/ Firmen/ Gastronomen sind vom Stadtmarketing angehalten, die aktuellen Hygiene- und Abstandsvorschriften sowie Versammlungsbeschränkungen einzuhalten.
Website: https://boh-liefert.de/
Unternehmenseintrag: https://boh-liefert.de/unternehmerformular/

lees verder

De regering heeft ook afgelopen maandag aangegeven dat weekmarkten voortgang kunnen vinden vanwege hun bijdrage aan de voedselvoorziening, mits aan strenge voorzorgsmaatregelen voldaan kan worden. Als aan de voorzorgsmaatregelen voldaan wordt, is winkelen op een weekmarkt niet onveiliger dan in een winkel of supermarkt. Burgemeester Stapelkamp conformeert zich aan deze beleidslijn voor de weekmarkten in Aalten en Dinxperlo.

Met name rond de wat grotere markt in Dinxperlo zijn er vragen en zorgen over het doorgaan van de weekmarkt. Voor de markt van aankomende vrijdag zijn nog slechts vijftien kramen aangemeld in plaats van de gebruikelijke 35. De marktvereniging en marktmeester van deze verzelfstandigde weekmarkt hebben een nieuwe ruimere indeling gemaakt voor de markt. Ook worden tal van voorzorgsmaatregelen getroffen, zoals het aanbrengen van linten, het plaatsen van pionnen en sandwichborden met daarop de maatregelen in het Nederlands en Duits en het aanbieden van desinfectiehandgel op verschillende plaatsen. Het is uiteraard niet mogelijk om ter plaatse aan een tafeltje of op een stoel etenswaren te nuttigen. De landelijke richtlijn om nog slechts met maximaal drie mensen tegelijk buiten te mogen rondlopen is vanzelfsprekend van toepassing en ook de algemene oproep: beperk je sociale contacten en activiteiten buitenshuis en houd afstand.

Dit alles overziende kan de weekmarkt in Dinxperlo volgens de burgemeester op een veilige en verantwoorde manier voortgang vinden. Ook op de normaal gesproken veel kleinere markt in Aalten, worden dergelijke maatregelen doorgevoerd, waaronder een ruimere opzet en maatregelen ter bevordering van 1,5 meter afstandsregel. De gemeentelijke BOA’s zullen daarop ook toezien, mensen aanspreken die onvoldoende afstand houden en waar nodig handhaven.

Indien de richtlijnen vanuit de landelijke overheid of de Voorzitter van de Veiligheidsregio veranderen, dan worden die onverkort overgenomen. Als blijkt dat de maatregelen onvoldoende effectief zijn, zullen verdere beperkingen of zelfs een totaalverbod overwogen worden.

lees verder

Maandagavond 23 maart 2020. Vertegenwoordigers van het kabinet geven een persconferentie over de actuele stand van zaken rondom het Coronavirus. Minister Grapperhaus deelt mee dat alle evenementen tot 1 juni worden verboden. Het komt als een grote domper binnen bij de stichting Sjoksevenementen, ook het Sjoksfestival van 29 en 30 mei gaat NIET door. Binnenkort wordt bekend gemaakt hoe de terugbetaling wordt geregeld voor mensen die een kaartje hebben gekocht.

De organisatie is tot dit moment druk bezig geweest met de voorbereidingen, dat houdt dus nu op. “Zeer spijtig maar begrijpelijk dat de regering deze verscherpte maatregelen gaat doorvoeren. We beseffen echter heel goed dat de horeca keihard getroffen wordt door deze maatregelen. Restaurants, cafés, bioscopen, sportclubs, kantines, hotels, deze sector gaat een enorme zware tijd tegemoet. We hopen dat ze het redden, dat ze een fatsoenlijke compensatie krijgen van de regering”, merkt Christiaan ter Haar van de stichting Sjoksevenementen op.

De organisatie van het Sjoksfestival beseft dat de sponsoren, leveranciers en partners van het festival SETZ Huiskamer, partycentrum ’t Noorden, café Leuven, oerkroeg Schiller en restaurant Stegers en de deelnemende restaurants eetcafé Het Raadhuys, Herberg d’Olde Marckt, eetcafé Enjoy, Stegers en Schiller een hele moeilijke periode zullen doormaken. Coen Derksen, bestuurslid, zegt: “We hopen dat we volgend jaar een geweldig feest kunnen houden op 28 en 29 mei. Voor iedereen zeggen we: houd je aan de regels, de maatregelen zijn er niet voor niets. En blijf vooral gezond. Tot volgend jaar! We gaan voor Dertig jaar Sjoksfestival in 2021 op 28 en 29 mei.”

lees verder

Bij een inwoner uit het dorp Aalten is een geregistreerde besmetting met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld. De patiënt zit in thuisisolatie.
Burgemeester Stapelkamp: “Ik wens de patiënt beterschap. Helaas komt deze mededeling niet als een verrassing. Het testbeleid van de GGD is aangepast, waardoor we niet weten hoeveel mensen uit onze gemeente werkelijk besmet zijn. We moeten er vanuit gaan dat er veel meer mensen besmet en of ziek zijn in onze gemeente. Ook hen wens ik beterschap!”

De burgemeester roept iedereen nogmaals op om zich aan de instructies van het RIVM te houden. “Het is belangrijk dat u alle hygiëne-adviezen volgt en afstand van andere mensen houdt, minstens 1,5 meter. En met name onze oudere en kwetsbare inwoners geef ik echt het dringende advies om zoveel mogelijk binnen te blijven. Het vraagt veel van ons allemaal dat realiseer ik mij heel goed. Maar alleen zo kunnen we verdere verspreiding beperken en kwetsbaren beschermen."

Alle actuele informatie over het coronavirus is te vinden op www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/corona. Voor vragen is er een publieksnummer: 0800-1351.

lees verder

Woensdag 4 maart 2020 presenteerde ROVA met trots haar eerste 100% elektrische zijlader. Dit unieke voertuig is de eerste volledig elektrische wagen voor de inzameling van afval en grondstoffen in Nederland. Zowel de vrachtwagen zelf – een DAF CF Electric – als de opbouw van  VDL voor het legen van containers worden elektrisch aangedreven. Eén van de mooie eigenschappen van deze elektrische wagen is dat geen schadelijke stoffen vrijkomen en dat de inzameling geluidsarm kan worden uitgevoerd. De vrachtwagen wordt ingezet voor de inzameling van afval en grondstoffen in Zwolle.

Belangrijk voertuig
Voor ROVA is deze eerste elektrische zijlader een belangrijk voertuig. “ROVA vindt het belangrijk om vanaf de start van elektrisch inzamelen mee te doen. Natuurlijke grondstoffen worden steeds schaarser, we mogen daarom niet in het huidige tempo doorgaan met het verspillen van deze grondstoffen. Het inzetten van duurzame voertuigen, zoals deze elektrische zijlader, is onderdeel van deze verduurzaming. Naast deze elektrische zijlader gebruiken we al andere elektrische voertuigen, en elektrisch gereedschap bij de uitvoering. Een voorbeeld daarvan is een 100% elektrisch veegwagen. Voor ROVA is het voorwaarde dat voertuigen met ’alternatieve’ brandstof niet onder mogen doen voor de conventionele brandstoffen”, vertelt Marco van Lente, directeur financiën en middelen van ROVA.
ROVA wil graag dat inwoners zo goed mogelijk van de buitenruimte kunnen genieten. Doordat de vrachtwagen geen schadelijke stoffen uitstoot en dat de inzameling geluidsarm kan worden uitgevoerd, draagt deze zijlader daar zeker aan bij.

Inzet in Zwolle
De zijlader wordt ingezet voor de inzameling van afval en grondstoffen in woonwijken in Zwolle. Het terrein van ROVA in Zwolle is voorzien van een snel-laadstation van VDL, waarmee de zijlader binnen een half uur kan worden bijgeladen. Hierdoor kan de wagen een hele dag worden ingezet voor de inzameling van afval en grondstoffen.

Onderdeel van een proeftuinproject
De bouw van de elektrische zijlader is onderdeel van een zogenaamd proeftuinproject. Naast ROVA maken VDL, als leverancier van de vrachtwagen met zijladeropbouw, en inzamelaars HVC, gemeente Rotterdam, Cure en onderzoeksinstituut TNO deel uit van dit project. TNO gebruikt de ervaring en kennis van deze koplopers om een plan te maken. Dit plan kunnen andere inzamelaars van afval en grondstoffen gebruiken hun bedrijfsvoering te verduurzamen met de inzet van elektrische voertuigen. Naast de vier koplopers draagt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bij aan de financiering.
“Wij zijn trots op het resultaat en kijken vol verwachting uit naar de elektrische toekomst”, stelt directeur Mathijs van der Mast van VDL Translift, producent van innovatieve afvalinzamelingsoplossingen voor (ondergrondse) containers in Dronten. “Het nieuwe platform biedt tal van mogelijkheden om verder te innoveren en bij te dragen aan een beter klimaat. Het is onze ‘green mission’ om hier een succes van te maken.”

Als onderdeel van het project worden in het eerste kwartaal van 2020 twee DAF CF Electric met  zijladeropbouw van VDL door ROVA en HVC ingezet. In het tweede kwartaal van 2020 volgen nog twee DAF CF Electric met kraanopbouw van VDL voor gemeente Rotterdam en Cure. Als het proeftuinproject succesvol is doorlopen, is het de bedoeling dat de seriematige productie van elektrische voertuigen opgestart

 

lees verder

De gemeenten Aalten en Winterswijk en Christelijk College Schaersvoorde gaan samenwerken in het preventieve lesaanbod voor brugklasleerlingen, gericht op het bijdragen aan een veilig schoolklimaat. Aanleiding is de wens om dit gestructureerder en intensiever vorm te geven. Partijen denken dit met het THINK-programma –onder de naam TOV (Think Op het Voortgezet onderwijs)- te kunnen realiseren, met de hulp van vaste THINK-trainers en de inzet van kennis en deskundigheid van bekende, professionele organisaties.

Hoe maak ik vrienden? Moet ik het overal zomaar mee eens zijn? Met wie kan ik mijn problemen bespreken? Met het programma THINK op school wil de gemeente Aalten samen met Schaersvoorde inzetten op het ontwikkelen van een kritische blik en het probleemoplossend vermogen van leerlingen in het voortgezet onderwijs. Het hogere doel van THINK op school is om de leerlingen sociaal-emotioneel zelfbewuster en weerbaarder te maken en om bij te dragen aan een veiliger schoolklimaat.  

Samen optrekken

Wethouder Hans te Lindert van gemeente Aalten over de samenwerking: “Het is algemeen bekend dat er veel op kinderen en jeugdigen af komt. Zeker in de puberteit en de gevoelige periode rondom de wisseling van basisschool naar voortgezet onderwijs is de druk hoog. Wij horen dit terug van de scholen maar zeker ook van de jongeren zelf, bijvoorbeeld via ons jongerenwerk dat daarin uitstekend werk verricht. Ik vind dat we als gemeente een belangrijke taak hebben bij het bieden van houvast, het vroegtijdig oppakken van zorgsignalen en bovenal uiteindelijk het voorkomen van problemen op de lange(re) termijn. We zijn ontzettend blij dat we Schaersvoorde (en ook de gemeente Winterswijk) hebben gevonden in dit standpunt en nu met elkaar optrekken binnen dit project. School is een belangrijke ‘vindplaats’ en door gezamenlijk op te trekken kunnen we op de best mogelijke manier werken aan goede resultaten. Tevens ben ik trots op deze samenwerking, want een dergelijke samenwerking tussen school en gemeente is niet alledaags.”

Wethouder Elvira Schepers van Winterswijk hoopt dat door de pilot op Schaersvoorde ook de andere scholen in Winterswijk belangstelling hebben voor deze aanpak.

Investering in nog beter onderwijs

Wilma van Velden, rector van Schaersvoorde wijst op de meerwaarde voor het onderwijs: “Voor leerlingen die beter in hun vel zitten, is het makkelijker om mee te doen met alle onderwijsactiviteiten. Leerlingen worden daardoor beter op hun toekomst voorbereid. Extra aandacht voor het ontwikkelen van een kritische blik en oog voor elkaar, past bij de identiteit van onze school. We zijn daarom heel blij dat we dit samen met de gemeenten het komend jaar kunnen vormgeven.”

Eenvoudiger en sneller

Van Velden vervolgt: “TOV draagt ook bij aan een nog betere samenwerking tussen Schaersvoorde en maatschappelijke organisaties. Nu is dat soms een hele zoektocht waar onder andere onze zorgcoördinator een rol in heeft; welke organisatie heeft de juiste informatie en hoe brengen we die informatie over aan de klas? In de samenwerking hebben we daar vooraf afspraken over gemaakt. Dat maakt het een stuk eenvoudiger én we kunnen sneller schakelen.”

“En hoe mooi is het als we op deze manier samen ook nog professionele jeugdzorg kunnen voorkomen? Dat kunnen we natuurlijk niet alleen, dus vandaar ook dat we blij zijn met de ouderbijeenkomsten die eveneens onderdeel zijn van dit programma”, besluit wethouder Te Lindert.

Pilot

Het programma THINK op school – een landelijk erkende en doordachte aanpak, wordt komend schooljaar (2020-2021) aan alle brugklasleerlingen van de 4 Schaersvoorde-locaties (3 in gemeente Aalten, 1 in Winterswijk) aangeboden. Na afloop van het eerste schooljaar wordt de samenwerking geëvalueerd. De kosten van het project worden door de partners gedeeld.

lees verder

De gemeente Aalten en Leisurelands, eigenaar van de Slingeplas in Bredevoort, hebben overeenstemming bereikt over mogelijke aankoop door de gemeente van de Slingeplas en de naastgelegen ‘politieplas’. De gemeenteraad wordt verzocht krediet te verstrekken voor de aankoop van het recreatiegebied. Het plan is het recreatiegebied vervolgens in erfpacht uit te geven aan Vakantiepark De Twee Bruggen.

Wethouder Ted Kok: “Als gemeente vinden we het belangrijk dat de Slingeplas zijn aantrekkende kracht voor Bredevoort behoudt. Iedereen die dat wil moet er terecht kunnen. Goed onderhoud en beheer van de plas zijn daarvoor noodzakelijk. Daarom spraken we in het verleden ook met eigenaar Leisurelands over mogelijke verdere ontwikkeling van de Slingeplas en de naastgelegen ‘politieplas’. Toen duidelijk werd dat het (ontwerp)bestemmingsplan dat de verdere ontwikkeling van dit recreatiegebied mogelijk had moeten maken, geen doorgang zou vinden, was dit voor Leisurelands het sein na te denken over het verkoop van het recreatiegebied. Als gemeente zijn we daarop het gesprek aangegaan met Leisurelands. En nu zijn we dus in principe tot overeenstemming gekomen over aankoop van het recreatiegebied.”

Naast overleg met Leisurelands over de aankoop door de gemeente van de Slingeplas en de naastgelegen ‘politieplas’ is ook met Vakantiepark De Twee Bruggen gesproken. Zij zijn bereid gevonden beheer en onderhoud van het recreatiegebied op zich te nemen. Gemeente Aalten zou daarvoor het recreatiegebied in erfpacht uitgeven aan De Twee Bruggen.

Met Leisurelands is op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over de aankoop van de Slingeplas, de ‘politieplas’ en de bijbehorende voorzieningen voor € 1.650.000 kosten koper.

Met Vakantiepark De Twee Bruggen is overeenstemming bereikt over de uitgifte in erfpacht van het recreatiegebied tegen een jaarlijkse canonvergoeding. Daarbij is met De Twee Bruggen afgesproken dat het strand met ligweide en het daaraan grenzende water (zwemzone) en een (wandel)rondje rondom de Slingeplas voor een ieder en gratis toegankelijk blijven.

Op donderdag 13 februari informeerde wethouder Kok belanghebbenden en belangstellenden over de toekomstplannen voor het recreatiegebied. De raad beslist op 24 maart.

lees verder

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden opent vrijdagmiddag 3 april in Aalten de tentoonstelling ‘Kind van de Vrijheid’ in het Nationaal Onderduikmuseum. Het museum belicht het (over)leven van de Aaltense gemeenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog. De nadruk ligt daarbij op onderduiken en verzet. Tijdens de bezettingsjaren zaten in Aalten, destijds een gemeente van 12.000 inwoners, 2500 mensen ondergedoken.
 

In de expositie ‘Kind van de Vrijheid’ staan de verhalen van kinderen centraal die hebben ervaren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Verhalen uit Gelderland en de Duitse grenstreek van 75 jaar geleden worden aangevuld met naoorlogse verhalen van kinderen die onvrijheid hebben ervaren. Een compacte versie van de expositie wordt aangeboden aan Nederlandse en Duitse gemeenten in de grensstreek om de thema’s vrijheid en democratie onder de aandacht te brengen.
 

Prinses Margriet opent ‘Kind van de Vrijheid’ in de nabijgelegen Oosterkerk. Vervolgens bezoekt zij de tentoonstelling in het Nationaal Onderduikmuseum. Daarnaast spreekt de Prinses met (voormalige) kinderen die in onvrijheid hebben geleefd en bij de tentoonstelling betrokken zijn.
 

In 2019 en 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. Leden van het Koninklijk Huis wonen in dit kader diverse vieringen en herdenkingen bij.

lees verder

Plan van aanpak leidt tot concrete acties in 2020. De acht Achterhoekse gemeenten hebben een plan van aanpak Ondermijning Achterhoek vastgesteld. In dit plan zijn concrete acties benoemd die moeten zorgen dat ondermijning in deze regio geen voet aan de grond krijgt. Burgemeester Annette Bronsvoort, bestuurlijk trekker van de Achterhoekse aanpak, noemt een concreet voorbeeld: “Het gebruik van harddrugs door jongeren neemt toe. Dat is een grote zorg. Daar zetten we het komende jaar fors op in.”

Drugsgebruik jongeren In de aanpak van drugsgebruik onder jongeren werken veel partijen samen, waaronder het voortgezet onderwijs. Burgemeester Bronsvoort: “Waar de politie zich vooral richt op opsporing is er ook veel inzet op preventie. Een mooi voorbeeld is het programma Leerling Alert. Daarin krijgen leerlingen voorlichting over georganiseerde criminaliteit. Doel is om ze bewust en weerbaar te maken tegen deze vorm van misdaad.”

Rising stars Rising stars zijn criminele jongeren die klein beginnen, maar snel doorgroeien naar de zware criminaliteit. Deze jongeren verdwijnen vaak uit het zicht van de lokale autoriteiten. “Wij willen meer zicht krijgen op wie dat zijn. Het begint vaak met hand- en spandiensten voor criminelen, zoals het doorverkopen of vervoeren en doorgeven van drugs. We moeten voorkomen dat deze jongeren verder afglijden naar de zware criminaliteit. Of dat ze hun vrienden daarin meeslepen.”

Van buitengebied tot recreatieparken Dat hennepkwekerijen en drugslabs in het buitengebied worden ontdekt is niet nieuw, weet burgemeester Bronsvoort. “Een boer die het financieel zwaar heeft kan in de verleiding komen zijn schuur te verhuren aan criminelen. Ze realiseren zich vaak niet dat er daarna geen weg terug meer is. Zowel in de preventie als in het toezicht gaan we daar zwaarder op inzetten vanuit een goede samenwerking tussen de acht gemeenten en andere partners zoals Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland dat de politie vertegenwoordigt,  brandweer, RIEC, Omgevingsdienst, LTO en natuurlijk inwoners en ondernemers. Dat geldt evengoed voor de bedrijventerreinen en campings of recreatieparken. Eén van de manieren is gezamenlijke controles, die we ook in 2020 gaan houden. Daarnaast organiseren we met PVO Oost-Nederland in de Achterhoek een twintigtal bijeenkomsten voor ondernemers in het kader van bewustwording en meldingsbereidheid.”

Grensoverschrijdende criminaliteit Criminelen stoppen niet bij een gemeente- of regiogrens. Daarom is het belangrijk dat gemeenten samenwerken. Maar ook de landsgrenzen vormen geen grote drempel meer. In navolging van Enschede en Gronau wil ook de Achterhoek de samenwerking met Duitse grensgemeenten intensiveren. “Dan kun je denken aan het over en weer uitwisselen van informatie over criminelen die actief zijn in het grensgebied. Dit vloeit ook voort uit de Regio Deal, waarin de behoefte wordt uitgesproken om samen met de Duitse buurgemeenten en de “Grenzhoppers” ondermijning aan te pakken.”

Samen een vuist maken Onlangs presenteerde de provincie Gelderland het Rode Draden beeld. Daarmee zijn de meest voorkomende fenomenen van ondermijning in Gelderland in beeld gebracht. De provincie wil hiermee gemeenten faciliteren in de aanpak van ondermijning, aldus burgemeester Bronsvoort. “De lokale aanpak van ondermijning staat voorop. Maar die versterken we door regionaal goed samen te werken. We vormen één front. Een regionale projectleider coördineert de aanpak en zorgt voor continuïteit en daadkracht. Maar hoe goed we ons best als overheid ook doen, we kunnen niet zonder de inwoners en bedrijven. Van tips en meldingen van verdachte situaties. De bewustwording en alertheid daarvoor mag nog wel wat beter. Publiek-Private Samenwerking is in dat proces een sterk wapen. Preventie is dus een belangrijk onderdeel van dit plan van aanpak. De acht gemeenten zijn daarom gestart met het Keurmerk Veilig Buitengebied. Platform Veilig Ondernemen ondersteunt en adviseert ons in dat traject. Op deze manier zorgen we er met alle belanghebbenden samen voor dat ondermijning in de Achterhoek geen voet aan de grond krijgt.”

lees verder

De sfeer is ingetogen, de gedichten zijn ontroerend, de toespraken respectvol, de muziek is melancholiek en hoopvol, de stiltes zijn indrukwekkend. Op het binnenplein bij het Nationaal Onderduikmuseum wordt op zondag, aan het begin van de avond, het monument Levenslicht onthuld. Het ‘ademende licht’, een cirkel met blauw oplichtende stenen, is te zien tot en met 2 februari in 170 gemeenten, verspreid over heel Nederland.

Gerda Brethouwer, directeur van het Nationaal Onderduikmuseum, heet de aanwezigen van harte welkom bij de onthulling van Levenslicht. Diverse toespraken worden omlijst door passende muziek van celliste Maaike Roelofs. Burgemeester Anton Stapelkamp spreekt als eerste, hij spreekt over de Tweede Wereldoorlog als ‘geen gewone oorlog’, de rassenhaat, de untermensch. Dat in de jaren ’70 en’80 van de vorige eeuw steeds meer aandacht wordt geschonken aan het herdenken van de miljoenen slachtoffers, dat de Russen bij de bevrijding van Auschwitz 8000 Joden aantroffen, meer dood dan levend, dat minister president Rutte excuses heeft aangeboden omdat volgens hem de regering destijds tekort geschoten is, te weinig heeft gedaan om de deportatie van Joden te voorkomen. Hij vertelt het schrijnende verhaal van een overlevende van Auschwitz, over de keuze die men altijd heeft, over het leren leven met het vreselijke verleden dat heel veel tijd kost. Hij besluit met de woorden ‘Ophouden met het wegrennen voor het verleden’ en ‘Opbloeien en de wereld een beetje mooier maken’. Woorden van hoop.

Drie scholieren van Schaersvoorde komen naar voren en het gedicht ‘de laatste trein’ wordt voorgedragen. Maaike Roelofs speelt op haar cello een muziekstuk. Het is muisstil in de ontvangsthal van het Nationaal Onderduikmuseum. De melancholieke en treurige tonen, vol weemoed en spijt, vullen de hal. Iris Jansen vertelt over het project van de Stolpersteine in Dinxperlo. Ze vertelt over de Joodse familie Prins, eigenaren van de textielfabriek, zorgend voor veel werkgelegenheid, over het lot van deze familie. 44 Joden uit Dinxperlo vonden de dood in de concentratiekampen, mensen die niet mochten bestaan.

Wim Mak spreekt namens de stichting Vrienden van de Aaltense synagoge. Hij vertelt: “Stenen hebben een grote symbolische betekenis hebben voor Joden, daarmee bouwden zij heel lang geleden altaren. Stenen symboliseren eeuwigheidswaarde. Joden laten na het bezoek aan een graf een steentje achter, ten teken dat de overledene niet vergeten is. De stenen hier, in het Levenslicht, liggen pijnlijk genoeg niet op een graf. Hij vertelt over de term ‘Judenrein’ over de Stolpersteine in Aalten, hij noemt de namen van de Aaltense Joden die weggehaald zijn uit hun huizen en die nooit terugkeerden. “We blijven deze mensen in eerbied gedenken”, besluit Wim Mak.

Hans de Graaf is de volgende spreker, hij brengt het verleden dichtbij. “Bij het zien van dit ritmische licht stel ik me de duisternis voor, de diepe duisternis”, zegt hij, “hoe reageerden de buren toen er mensen uit Dinxperlo, Aalten en Bredevoort werden weggehaald? Veel vervolgden vonden een schuilplaats tijdens de ‘storm’. In vijf dagen ging de vrijheid verloren. Na vijf jaar werd de vrijheid pas weer herboren. En wat betekent vrijheid voor nu, voor morgen? Bladeren ritselen. Is er weer een storm op komst? Betekent vrijheid en vrijheid van meningsuiting dat we mensen mogen beledigen, apart zetten? Waakzaamheid is geboden.” Hans de Graaf besluit zijn toespraak met een regel uit een gedicht van Hendrik Mattheus van Randwijk (1906-1966), dichter, prozaschrijver, verzetsheld, journalist. ‘Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.’

Er wordt door Maaike Roelofs nog een stukje muziek gespeeld, dit keer klinkt het meer hoopvol, soms zwaar, soms vrolijk. De laatste tonen sterven weg en het is even stil, alsof de aanwezigen de indrukken van de woorden en de muziek op zich in laten werken.

Men loopt naar het pleintje buiten waar het Levenslicht ritmisch gaat gloeien. De gasten leggen er een steentje bij. De ingetogen sfeer blijft terwijl men kijkt naar het monument. Iedereen met zijn eigen gedachten, herinneringen, stilte. Na de onthulling gaat ieder zijns weegs, terug naar het heden, naar huis, naar de wereld van nu.

Levenslicht is een cirkel, gevuld met stenen, die ritmisch oplichten met een blauwe gloed. Daan Roosegaarde ontwierp het Levenslicht, een symbolisch monument, dat tijdelijk in heel Nederland zal oplichten. Stenen zijn zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma en Sinti cultuur belangrijk. Deze tradities zijn de inspiratiebron geweest voor de ontwerper. Totaal 104 000 stenen, gelijk aan het aantal holocaust-slachtoffers uit Nederland, zullen ’s avonds ritmisch oplichten als symbool voor het leven dat in de gemeenten gemist wordt.


Tekst: Karin Stronks
Foto's: Jan Oberink


 

lees verder

Heeft u een paar uurtjes per week of per veertien dagen over? Als vrijwilliger van VIT-hulp bij mantelzorg bezoekt u kwetsbare mensen, jong en oud. Gewoon om  gezelschap te bieden, voor wat aanspraak, om een spelletje te doen of om samen activiteiten te ondernemen. Misschien iets voor u?
Op dit moment zijn we in Aalten, Dinxperlo en Winterswijk op zoek naar vrijwilligers voor meerdere situaties als:  

Gezelschap voor meneer met beginnende dementie,  een kopje koffie te drinken, een gesprekje te voeren en eventueel een spelletje te doen. Dan heeft zijn vrouw, zijn mantelzorger even de handen vrij.
Mevrouw afhankelijk van rolstoel vindt het heerlijk om naar buiten te gaan. Wie kan en wil er af en toe met haar op uit en dan haar rolstoel duwen.
Samen er op uit omdat meneer/mevrouw niet alleen kan of durft. Ergens een kopje koffie drinken of gewoon even door het centrum wandelen.

Vanzelfsprekend wordt u goed voorbereid en begeleid en worden uw onkosten vergoed.

Geïnteresseerd? Bel met VIT (0544) 82 00 00 op werkdagen tussen 9.00 en 15.00 uur. U kunt ook even binnenlopen op het spreekuur van mantelzorgconsulent Marjan Roerdinkveldboom, elke vrijdagmorgen bij de Post, Balinkesstraat 4 in Winterswijk van 9.00 – 10.30 uur en op het gemeentekantoor, Hofstraat 8 in Aalten van 11.00 – 12.30 uur.

lees verder

‘Wat wil ik gaan doen voor de kost?’ Februari is voor veel jongeren de maand van de beroepskeuze. Waar vind je afwisseling, goede carrièremogelijkheden en waar verdien je goed? De optiekbranche draait goed en is op zoek naar nieuw talent. In de Week van de Optiek, van maandag 3 tot en met zaterdag 8 februari 2020, houden optiekzaken in heel Nederland open huis. Ook bij Te Kiefte Optiek-Optometrie-Oogzorg  Grensstraat 6 in Dinxperlo.

Opticien: een vak waar je misschien niet zo direct aan denkt. Maar alles zit erin: fashion, zorg, hightech, retail en hospitality. En werk is er voorlopig genoeg. Nederlanders worden steeds ouder. Zo rond je vijftigste moet je vrijwel zeker aan de bril. Of contactlenzen. Geen ontkomen aan. Goed zicht, we kunnen niet zonder! Onze hele maatschappij is erop ingericht. We worden steeds ouder, moeten steeds langer met onze ogen doen en we belasten ze ook nog eens steeds zwaarder met smartphones en tablets. Jong, oud, man, vrouw: voor iedereen is goede oogzorg belangrijk. Dat betekent: steeds meer werk voor goede, gediplomeerde opticiens. En het betekent ook dat je er een goede boterham verdient.

Sociaal, technisch, modieus Opticien is ook een sociaal vak en je sociale vaardigheden kun je goed gebruiken. Wie het leuk vindt om klanten te adviseren over de beste kijkoplossing, kan als opticien zijn hart ophalen. Verreweg de meeste klanten gaan met een smile de deur uit.

Optiek is ook hightech. Met kostbare, geavanceerde apparatuur verricht je oogmetingen, je interpreteert de meetresultaten, in de wekplaats slijp je glazen en monteer je deze in de bril. En dan volgt de bekroning: de aflevering van de bril, precies op maat van de klant afgesteld.

Optiek betekent ook: prachtige monturen, hippe zonnebrillen en mooie winkelinterieurs… de beste designers leven zich uit in de optiek. En zeg nou zelf: je eerste indruk is toch oogcontact? De mooiste modezaak is een optiekzaak!

Opleiding pittig, maar goed te doen Zo’n veelzijdig vak, dat kan niet iedereen. Het vereist een gedegen opleiding op mbo-4 niveau. Die duurt meestal drie jaar en is pittig. Maar met de juiste vooropleiding (zoals vmbo-t), gezond verstand en een beetje doorzetten lukt het je wel! Heb je havo? Dan kun je al in twee jaar je diploma opticien halen. En wil je al meteen aan de slag en tegelijkertijd studeren voor je diploma? Ook dat kan: leren en toch meteen geld verdienen!

Bevalt het vak? Kriebelt het ondernemersbloed? In de optiek zijn ketens actief, maar ook zelfstandig ondernemers. Heb je eenmaal het diploma opticien en wil je je verder specialiseren? Dat kan. Via de opleiding contactlensspecialist. Of de hbo-studie optometrie, die je binnenkort ook in deeltijd (dus naast je werk) kunt volgen.

Nieuwsgierig? Kom dan op 5 of 7 februari naar te Kiefte Optiek-Optometrie-Oogzorg Grensstraat 6 in Dinxperlo van 10.00-16.00 uur. We laten je graag zien hoe het werkt in de optiek!

lees verder

Hans te Lindert, wethouder van de gemeente Aalten, is genomineerd voor de titel Beste Bestuurder Kleine Gemeente 2019. Samen met Hans Marchal, wethouder Wijk bij Duurstede en Gerrit Spelt, wethouder Lopik is hij in de race voor de titel. Deze verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door Binnenlands Bestuur, vakblad voor bestuurlijk Nederland. Tot en met 12 januari kan iedereen stemmen via www.bestebestuurder.nl. 

“Het feit dat ik genomineerd ben, is natuurlijk prachtig en eervol! Ik zie het echter vooral als een blijk van waardering richting het hele college en eigenlijk de hele Aaltense politiek. De sfeer is open en positief en er is een ontzettende drive om met elkaar goede dingen te doen voor de gemeenschap.“ aldus wethouder Te Lindert.

Hans te Lindert is verantwoordelijk voor de portefeuille onderwijs, jeugd, sport, kinderopvang, peuterspeelzalen en gastouderopvang. Hij wordt geprezen om zijn communicatieve kwaliteiten en zijn betrokkenheid. Stemmers roemen hem om het feit dat hij veel bezoeken brengt aan inwoners van Aalten. Hij is hierdoor makkelijk aan te spreken en toegankelijk voor inwoners. Wethouder Te Lindert kan met passie over zaken vertellen en draait niet om de zaken heen. Hij heeft mede hierdoor nauwe banden met de jeugd en het verenigingsleven in Aalten.

Tweede stemronde Na de eerste stemronde, waaraan ruim 1500 lokale en regionale bestuurders en politici deelnamen, is wethouder te Lindert in de categorie Beste Bestuurder Kleine Gemeente als een van de drie genomineerden uit de bus gekomen. Bij de tweede ronde worden alle lokale en regionale politici en bestuurders nogmaals benaderd om een keuze te maken uit de genomineerden. Daarnaast kan iedereen van 6 januari tot en met 12 januari stemmen op zijn of haar favoriet via www.bestebestuurder.nl en de website van Binnenlands Bestuur.

Uitreiking De winnaar wordt op 16 januari bekendgemaakt tijdens Kompas, het nieuwjaarsevenement van Binnenlands Bestuur in het gemeentehuis in Oss. Naast de Beste Bestuurder Kleine Gemeente worden ook de winnaars van de titels Beste Bestuurder Decentrale overheid, Beste Jonge Bestuurder en Beste Lokale Bestuurder 2019 bekendgemaakt.

lees verder

In museum Villa Mondriaan is vanaf 27 september de tentoonstelling Textiel in de Villa te zien. Het textielverleden van Winterswijk en de villa zelf wordt verteld aan de hand van persoonlijke verhalen van oud-bewoners en medewerkers van de nabijgelegen textielfabriek de Batavier. Het museum roept Winterswijkers op hun eigen verhaal te vertellen in de tentoonstelling.

De witte villa aan de Zonnebrink staat bekend als het ouderlijk woonhuis van de beroemde schilder Piet Mondriaan, waar hij van 1880 tot 1892 woonde. Vanaf 2013 is de villa onderdeel van museum Villa Mondriaan en wordt de ontwikkeling van de vroege Mondriaan naast het werk van tijdgenoten en hedendaags talent getoond. Toch krijgt het museum vaak de vraag wie er ná de familie Mondriaan woonde aan de Zonnebrink 4. Textiel in de Villa licht één bijzondere groep oud-bewoners uit: de Marokkaanse arbeidsmigranten.

In de jaren ’60 krijgt de textielindustrie in Winterswijk haar tweede groeispurt en draait textielfabriek de Batavier op volle toeren. Om aan de stijgende vraag naar arbeiders te kunnen voldoen kwamen er achtereenvolgend nieuwe medewerkers uit Spanje, Italië, van de Molukken en uit Marokko. Met het oog op de vijftigjarig bestaan van het Nederland-Marokko pact licht Villa Mondriaan het komende half jaar de Marokkaanse arbeidsmigranten uit. De witte villa, waar de kleine Piet ooit in de serre de appelboom tekende, werd in de jaren ’70 namelijk het thuis voor meerdere groepen Marokkaanse arbeidsmigranten die in de naastgelegen textielfabriek werkten.

De oud-bewoners delen hun ervaringen door middel van persoonlijke verhalen over het Winterswijkse textielverleden. De verhalen op zaal zijn een beginpunt waar de bezoekers met hun eigen verhalen aanvullingen op kunnen doen. Vandaar dat het museum graag nieuwe verhalen hoort, om dit stukje Winterswijkse historie compleet te kunnen vertellen.

Het is mogelijk om in gesprek te gaan met het museum en op deze manier uw verhaal te doen. De verhalen kunnen uiteraard ook in de vorm van een zelfgeschreven tekst ingestuurd worden. Zo krijgt elke Winterswijker de kans om zijn of haar visie op deze periode te geven en schrijven we samen geschiedenis.

Een verhaal delen kan door te mailen naar info@villamondriaan.nl of te bellen naar 0543-515400.

lees verder

Groentour nu beschikbaar voor hele verzorgingsgebied ROVA. Met taart en groene (kinder-)champagne vierden de kinderen van groep 6 van de Sint Willibrordus uit Groenlo dat zij de eerste klas waren die een Groentour bij ROVA in Winterswijk volgden. Behalve deze 14 kinderen en hun leerkracht was het nieuwe educatielokaal gevuld met diverse andere belangstellenden én de wethouders van de drie aangesloten gemeenten in de Achterhoek; Bart Porskamp (Oost-Gelre), Tineke Zomer (Winterswijk) en Martin Veldhuizen (Aalten). ROVA biedt de Groentour al langer aan in de regio IJsselvecht en Eemland, maar na een verbouwing en uitbreiding van onze vestiging in Winterswijk kunnen wij nu ook de leerlingen in de Achterhoek bedienen.

ROVA vindt educatie en voorlichting van deze jonge doelgroep belangrijk; door hen te betrekken bij de grondstoffenschaarste gaan zij het belang ervaren van preventie en een goede afvalscheiding. In het schooljaar 2018-2019 ontving ROVA ruim 6.000 leerlingen voor de Groentour. Door leerkrachten werd deze les gemiddeld met een 8,7 gewaardeerd.

Vanaf vandaag zijn basisschoolleerlingen van de drie gemeenten in de Achterhoek iedere week welkom voor een Groentour van ROVA.  De leerlingen leren dat alles dat nu afval lijkt, eigenlijk waardevolle grondstoffen zijn, waarvan weer nieuwe spullen gemaakt kunnen worden. Met behulp van het grondstoffenspel, de afvalquiz en een rondleiding over het terrein, leren kinderen wat er met hun afval gebeurt en dat het belangrijk is om zuinig met grondstoffen om te gaan


Foto bij de onthulling van de Grondstoffenwand. Op de foto staan de drie wethouders met drie leerlingen\
Fotograaf: Rick Meinen


 

lees verder

‘Het kan zomaar voor een kind in de buurt zijn’
Er is een groot tekort aan pleeggezinnen, ook in de gemeente Aalten. Net als vorig jaar wordt er tijdens de Week van de Pleegzorg (30 oktober t/m 6 november) via scholen en sportverenigingen extra aandacht gevraagd voor pleegzorg. De nood is echter zo hoog, dat de gemeente Aalten vooruitlopend op de Week van de Pleegzorg nu al een dringende oproep doet aan inwoners na te denken over pleegzorg, onder het motto ‘Het kan zomaar voor een kind in de buurt zijn’.
Kinderen moeten zorgeloos kunnen opgroeien, in hun eigen gezin. Door uiteenlopende redenen kan een kind soms voor een korte of langere tijd niet thuis wonen. Voor deze kinderen wordt gezocht naar een plek in een pleeggezin. Een gezin, waar ze in een gewone gezinssituatie terecht kunnen, waar ze zich thuis voelen en kunnen opgroeien. Het liefst in hun eigen omgeving, zodat ze hun eigen vriendjes houden en naar hun eigen school of sportclub kunnen gaan.

Deeltijdpleegzorg
Pleegouder ben je voor een paar maanden of een paar jaar, maar het kan ook voor één of twee weekenden in de maand, of een paar dagen in de week zijn. “Veel mensen weten niet dat pleegzorg ook in ‘deeltijd’ mogelijk is”, vertelt wethouder jeugd Hans te Lindert. “Als een kind bijvoorbeeld om het weekend bij een pleeggezin kan verblijven, kan dat voldoende zijn om ervoor te zorgen dat het in het eigen gezin kan blijven wonen. Gemeente Aalten zoekt daarom samen met pleegzorgorganisaties niet alleen pleeggezinnen die tijdelijk of langere tijd een kind - of meerdere kinderen - op willen vangen, ook zogenoemde weekend- en vakantiepleeggezinnen zijn erg welkom.”

Wat doet een pleegouder?
De kinderen of jongeren waar het om gaat, hebben vaak al het nodige meegemaakt. Een pleeggezin biedt hen een stabiele basis waar ze (tijdelijk) mogen opgroeien. Tot ze weer teruggaan naar hun ouders, of zelfstandig gaan wonen. De opvoedtaak wordt gedeeld met de ouders, ook als een pleegkind tijdelijk of voor langere tijd in een pleeggezin verblijft.

“Goed om te weten is dat je er als pleegouder nooit alleen voor staat. Je kunt altijd rekenen op de persoonlijke begeleiding en ondersteuning van een pleegzorgorganisatie en hulp van de gemeente als dat nodig is”, besluit de wethouder.

Meer weten?
Op www.ikwilpleegouderworden.nl is heel veel informatie te vinden. Regelmatig wordt er in de regio een speciale informatieavond over pleegzorg gehouden. Informatie daarover is ook op de website beschikbaar. Bij vragen over pleegouderschap kan ook contact worden opgenomen met Annemieke Tiemessen, beleidsmedewerker jeugd van de gemeente Aalten via 0543 – 49 33 33.

lees verder

Afgelopen week ontving het Streekziekenhuis Koningin Beatrix 50 Kiwanispoppen van de Kiwanis Club Doetinchem – de Graafschap. De Kinderafdeling gaat de poppen gebruiken bij het voorbereiden van kinderen op een behandeling of operatie. Ze kunnen helpen bij het duidelijk uitleggen, zodat patiëntjes weten wat hun te wachten staat. Ook kunnen de poppen helpen bij de verwerking van een ingreep en het verminderen van spanning. De poppen zijn blanco en er kan op getekend worden.

Een opname in het ziekenhuis is een indrukwekkende gebeurtenis voor een kind. Pedagogisch medewerker Sara te Brinke: “We proberen kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op een behandeling of operatie. De Kiwanispoppen zijn een mooie aanvulling op de materialen die we al gebruiken. Samen met het kind kunnen we op de pop aangeven wat er precies gaat gebeuren, bijvoorbeeld waar het verband komt en op welke plek een infuus. We kunnen de pop ook inzetten bij de verwerking van een behandeling of ingreep. De kinderen mogen de pop er uit laten zien zoals zij zelf willen. Zo is het een soort ‘maatje’ voor ze tijdens hun ziekenhuisopname.”

De pop mag - bij ontslag uit het ziekenhuis - mee naar huis. Zo kan het kind met behulp van de pop antwoord geven op vragen van klasgenoten, vriendjes, vriendinnetjes en familieleden.

Wat is een Kiwanispop
De Kiwanispop is een pop van ongeveer 35 centimeter lang, in de vorm van een kinderfiguur, gemaakt van katoen en gevuld met polyester. Sinds 1993 delen Kiwanis Clubs over de hele wereld de poppen uit aan kinderen in ziekenhuizen. De Kiwanispop zorgt onder meer voor afleiding en helpt bij het verwerken van de behandeling of ingreep.


Op foto 1: Pedagogisch medewerker Sara ontvangt de 50 poppen uit handen van Jan Tiemessen van de Kiwanis Club Doetinchem – de Graafschap.

Op foto 2: Een Kiwanispop die gebruikt is bij een patiënt ter verwerking van een behandeling.


 

lees verder

Iedere twee maanden wisselen de exposities in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Tot zaterdag 4 mei exposeren onderstaande regionale kunstenaars hun werk in de centrale gang, poligangen en vitrines.

Centrale gang
In de centrale gang zijn de werken te zien van Ria Wiendels uit Breedenbroek. Schilderen is al meer dan 30 jaar haar passie en in de loop der jaren heeft zij een heel eigen stijl ontwikkeld. Ze schildert vanuit haar intuïtie of vanuit een thema waar gevoelens een grote rol spelen. Haar schilderijen hebben wat te zeggen. In haar experimenten vindt ze het belangrijk om risico’s te durven nemen en het proces te laten gaan zoals het komt. 

Poligangen
Clementine Goorhuis-aan de Stegge is inmiddels geen onbekende meer in het SKB. Deze keer exposeert ze onder meer in de wachtruimte van de polikliniek Maag-, lever-, darmgeneeskunde. Het thema van deze expositie is de schoonheid van verval. De foto’s zijn grotendeels gemaakt in Lissabon. De prachtige kleur- en slijtagepatronen maken dat je er geboeid naar blijft kijken.

Ook Linda ten Dam heeft vaker geëxposeerd. Haar werken zijn te zien in poligang 2b en in het Stiltecentrum. Linda is in 2000 begonnen met tekenen en schilderen. Het creëren van kunst is haar passie. Werken met een grote diversiteit aan materialen heeft haar voorkeur. Diepte scheppen door gebruik te maken van structuren en het aanbrengen van talloze kleurlagen, geeft haar werk spanning en intensiteit. Haar werk is met name abstract en laat zo de verbeelding spreken.

Fotoclub Helios is opgericht in juni 1955. Centraal staan het spel van licht en donker en de contacten tussen de leden onderling. Twee keer per maand komt de club bij elkaar en bespreken zij elkaars werk. Naast digitaal fotograferen en het bewerken van de foto’s, organiseren de leden ook lezingen, exposities en uitwisselingen met andere fotoclubs. In poligang 8 is de expositie van de leden van deze club te zien.

Vitrines
In de drie vitrines in de centrale gang is het werk te zien van Corrie Kortooms-Dinnissen. Zij werkt al jaren met klei. Haar werk is heel divers omdat het haar nooit aan ideeën ontbreekt.  Haar objecten zijn veelkleurig en niet alledaags.

lees verder

Afgelopen vrijdag was staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat samen met Michiel Admiraal, directeur Glasvezel buitenaf, aanwezig bij het maken van de drie miljoenste glasvezelaansluiting in Nederland. Dit gebeurde bij zorgboerderij De Neeth in het buitengebied van Aalten (Achterhoek), waar het bedrijf Glasvezel buitenaf een grootschalig glasvezelnetwerk aanlegt. Het onafhankelijke onderzoeksbureau Stratix telt jaarlijks het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland en zag dit vorig jaar toenemen met 200.000 aansluitingen. Een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor.

De drie miljoenste glasvezelaansluiting is een mijlpaal die de snelle toename in de glasvezelaanleg kenmerkt. Deze toename is van groot belang in Nederland. Staatssecretaris Mona Keijzer licht toe: “Snel internet, overal beschikbaar en voor iedereen: vast en mobiel. Dat is de ambitie van het kabinet waaraan we samen met bedrijven en lagere overheden werken. We zijn met onze digitale infrastructuur een mondiale koploper, dus moeten we nu stappen zetten om dat te blijven. Dat is nodig, omdat de komende jaren immers allerlei dagelijkse zaken continu worden verbonden met het internet: auto’s, landbouw, zorg, robots maar ook huishoudelijke apparaten.”

Landelijke doelstelling, lokale samenwerking
Michiel Admiraal, directeur van Glasvezel buitenaf, is trots dat de 3 miljoenste aansluiting wordt gerealiseerd op het platteland. Admiraal: “Op het platteland was snel internet jarenlang geen vanzelfsprekendheid. We zijn sinds 2015 bezig met de aanleg van glasvezel in de buitengebieden van Nederland. Straks kunnen 150.000 adressen uit 8 verschillende provincies gebruik maken van snel internet.  Elke dag zijn er voor ons zo’n 1.500 man aan het werk om dit te realiseren. De expertise die we daarmee hebben opgebouwd, is hard nodig om onze ambitie om ook de ongeveer 150.000 overgebleven plattelandsadressen, aan te sluiten. En om dat te realiseren, is het cruciaal dat bedrijven, overheid en bewoners op dezelfde manier met elkaar blijven samenwerken.”

Zorgboerderij De Neeth is zeer verheugd met de glasvezelaansluiting. Patrick Frenken, eigenaar van de zorgboerderij vertelt: “Met deze verbinding kunnen wij efficiënter samenwerken aan de beste zorg. Zo blijft er meer tijd over voor de begeleiding van onze cliënten. Daarnaast willen we scholing en ontwikkeling bieden aan onze cliënten. Daarvoor gaan we in groepen aan de slag met internet, dus is een goede verbinding noodzakelijk.”

Levensader naar de verbonden samenleving
De aanleg van glasvezel is in de afgelopen jaren explosief toegenomen, volgens Mathieu Andriessen, directeur branchevereniging NLconnect. Hij licht toe: “We zijn als glasvezelindustrie de afgelopen tijd echt op stoom gekomen met de aanleg van glasvezel in het hele land. Vooral in het buitengebied wordt door verschillende partijen actief aangelegd, maar ook in kernen en op bedrijventerreinen zijn steeds vaker succesvolle projecten. Aannemers, toeleveranciers, netbeheerders en providers werken met vereende krachten om de Gigabittoekomst mogelijk te maken. Glasvezel is de levensader naar de verbonden samenleving van de toekomst. Er is nog veel werk te verzetten, maar deze mijlpaal bevestigt dat we op de goede weg zijn!”

lees verder

Op zondag 30 september vond het Vriendenuitje van museum Villa Mondriaan plaats, waarbij een groep Vrienden en vrijwilligers een bezoek heeft gebracht aan het Gemeentemuseum in Den Haag. Daar kregen de circa 35 deelnemers aan de excursie, die was georganiseerd door de Vriendenwerkgroep van het museum, een rondleiding over de tentoonstelling Aan Zee. In de expositie is werk te zien van onder anderen Piet Mondriaan, die in Winterswijk opgroeide.

Het eiland Walcheren staat centraal in de tentoonstelling Aan Zee, waar behalve van Mondriaan ook werk te zien is van de schilders Jan Toorop, Ferdinand Hart Nibbrig en Jacoba van Heemskerck. Aan het begin van de 20ste eeuw trok de Zeeuwse kust veel schilders, vooral wegens het prachtige licht. Mondriaan (1872-1944) bezocht het dorp Domburg voor de eerste keer in 1908. Hij is vooral geboeid door de huizen en gebouwen van Domburg. Zo schildert en tekent hij de kerk van het dorp diverse malen. Het jaar daarop keert hij terug naar Domburg, iets wat hij tot 1915 elke zomer zal doen.

Mondriaan maakt daar onder meer het schilderij De Avond, bekend geworden als De rode boom. De rondleidster van het Gemeentemuseum vertelde dat Mondriaan de appelboom in de tuin van vriendin Marie Tak van Poortvliet zag. Voor de Vrienden en vrijwilligers van Villa Mondriaan was dit een link naar het museum in Winterswijk: in de tuin van zijn ouderlijk huis stond ook jaren een appelboom, die Mondriaan meerdere malen vastlegde. Dit beeld heeft Mondriaan mogelijk meegenomen naar Domburg. Duidelijk te zien op de tentoonstelling is dat Mondriaan zich in Zeeland steeds meer richting abstractie ontwikkelde.

's Middags brachten de Vrienden en vrijwilligers een bezoek aan museum Beelden aan Zee, gelegen aan het Scheveningse strand. Daar was onder meer werk te zien van de onlangs overleden schilder en beeldhouwer Armando.

Voor volgend jaar staat er weer een Vriendenexcursie op het programma. Geïnteresseerden kunnen ook Vriend worden en meegaan op excursie. Aanmelden kan bij de balie van museum Villa Mondriaan of via https://villamondriaan.nl/nl/word-vriend.

lees verder

Feestelijke prijsuitreiking groot succes. Op zondag 24 juni werden de winnaars van de Schoonste Straatverkiezing in Winterswijk bekend gemaakt. De Spirealaan ging er met de winst vandoor. De Prins Hendrikstraat werd tweede en de derde prijs ging naar De Bank. Wethouder Wim Elferdink had de eer om de cheques te overhandigen aan de winnende straten. Voor de vierde deelnemende straat was er nog een speciale verrassing, namelijk twee knikkertegels van speciaal gerecycled plastic en een lekkere taart. Van 24 maart tot en met 24 mei vond de Schoonste Straatverkiezing plaats in Winterswijk. Inwoners konden zich samen met buren, vrienden en familie aanmelden om hieraan mee te doen. Met deze verkiezing werden de inwoners uitgedaagd om samen in actie te komen voor schone straten in Winterswijk.

Fonkelende straten winnen prijzen
De eerste prijs is voor Spirealaan en is ter waarde van € 450,-
De tweede prijs is voor Prins Hendrikstraat en is ter waarde van € 350,-
De derde prijs is voor De Bank en is ter waarde van € 200,-

 De Scholtenenk kreeg twee knikkertegels van gerecycled plastic en een lekkere taart.
De besteding van de prijzen wordt gedaan in onderling overleg met de gemeente Winterswijk en het Mooi Schoon team. Er wordt geen contant geld uitbetaald.

Mooi Schoon
De Schoonste Straatverkiezing maakt onderdeel uit van het zwerfvuilprogramma Winterswijk Mooi Schoon en is georganiseerd vanuit de specifieke wens van de politiek ter voorkoming en bestrijding van zwerfvuil in Winterswijk. Het doel van de verkiezing is Winterswijk Mooi Schoon maken én houden.

 Mooi Schoon  |  mooi-schoon.nl  •    •  038 – 427 37 77

lees verder

Marco Raben heeft voor het derde achtereenvolgende jaar de druk bezochte autocross in zijn woonplaats Meddo op zijn naam geschreven. In een spannende strijd won hij van zijn vaste rivaal Arjan Stokkink.
Omdat enkele wedstrijden elders in het land waren afgelast, telde de Autocross in Meddo maar liefst 140 deelnemers. Coureurs uit het hele land kwamen naar het kerkdorp voor hun eerste wedstrijd van het seizoen. Zij brachten bovendien veel publiek mee, dat het afgezien van een enkele spetter tot het einde van de dag droog hield.

Extra aandacht trokken de jongste deelnemers, die in kleine buggy’s een klein parcours aflegden. In totaal kwamen zestien jeugdige talenten naar Meddo voor hun examen, verplicht om aan het eerste kampioenschap voor Mini Buggy’s te mogen deelnemen. De familie Van Vugt domineerde deze klassen met in totaal drie van de zes podiumplaatsen.

De volledige uitslag:

Mini Buggy A:

 1. D. van Vugt
 2. D. van Vugt
 3. D. Messink
 4. R. Stals
 5. T. Schuurman

 

Mini Buggy B:

 1. C. van Vugt
 2. B. Schuurman
 3. T. Schouwenberg
 4. L. Hendriks

 

Dutch Junior Buggy

 1. S. Jaspers
 2. R. van Rossum
 3. A. Ripperda
 4. B. de Groot
 5. D. Vlaar

 

Juniorklasse:

 1. N. Massop
 2. D. Oude Oosterik
 3. L. van Kuringe
 4. J. van de Krol
 5. M. Morien

 

Regiorijders:

 1. M. van Toorn
 2. L. Kuipers
 3. A. Brilhuis
 4. C. ter Braak
 5. N. Westerhof

 

Divisie V:

 1. W. van Rossum
 2. R. Blokzijl
 3. G. Nooteboom
 4. L. Kroes
 5. B. Kemna / J. Elferink (equipe)

 

Toerwagenklasse:

 1. M. Lokate
 2. R. Bonthuis
 3. B. Gussinklo
 4. M. Peters
 5. B. Hesselink

 

Keverklasse / junior buggy

 1. M. Raben
 2. A. Stokkink
 3. S. Wolfers
 4. J. Heinhuis
 5. G. Amting

 

Sprint 1600:

 1. D. Lauf
 2. G. Visser
 3. G. Robben
 4. B. Zwiers
 5. J. Constable

 

Combiklasse:

 1. A. Hofman
 2. S. Gerrits
 3. M. Klaassen
 4. H.J. Winkelhorst
 5. D. De Bruijn
lees verder

Van 24 maart tot en met 24 mei 2018 vindt de Schoonste Straatverkiezing plaats in Winterswijk. Vanochtend was de aftrap bij één van de deelnemende straten in de Spirealaan. De andere deelnemers komen van De Bank, Prins Hendrikstraat en Scholtenenk. Inwoners kunnen zich nog een week aanmelden om samen mee te doen aan deze verkiezing. De drie schoonste straten maken kans op mooie buurtprijzen.

De Schoonste Straatverkiezing is een initiatief van de gemeente Winterswijk en het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon van ROVA. Met deze verkiezing worden inwoners van Winterswijk uitgedaagd om samen in actie te komen voor schone straten en een van de prijzen te winnen.

Enthousiaste deelnemers Zo’n 30 enthousiaste buurtbewoners namen de toolkit met hulpmiddelen zoals afvalgrijpers, vuilniszakken, veiligheidshesjes, emmer en spons in ontvangst. “Geweldig dat jullie je in gaan zetten om Winterswijk Mooi Schoon te maken met als resultaat: mooie buurten, schone straten en blije inwoners”, aldus wethouder Rik Gommers. Ook kregen de deelnemers een slagroomtaart uitgereikt. “Dat is leuk! want met elkaar aan de slag is mooi, maar daarna met elkaar een kop koffie doen met iets lekkers maakt het nog gezelliger” zei één van de deelnemers. In de Spirealaan gaan ze naast een schone straat ook voor een veilige straat. Er werden 30 km stickers uitgereikt.

In de Prins Hendrikstraat kwam het initiatief om mee te doen van een paar kinderen. Acht kinderen gaan daar acht weken bezig om hun eigen buurt schoon te houden. Ook de deelnemers van de Scholtenenk zijn vier enthousiaste kinderen. Rik Gommers zei hier blij mee te zijn: “Ik vind het zo mooi dat jullie je inzetten voor een schone omgeving waar je gewoon lekker kunt spelen zonder dat er zwerfvuil op straat ligt. En jullie geven zo het voorbeeld voor alle anderen”.

Wedstrijdperiode In de periode van 24 maart tot en met 24 mei is het aan de deelnemers om de straten schoon te houden. Tijdens deze periode komt een medewerker van het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon van ROVA een paar keer onverwacht een kijkje nemen in de straat. Aan de hand van een checklist wordt de straat beoordeeld. De checklist is te vinden op de website. Van 24 april tot en met 24 mei kan er ook gestemd worden. De prijsuitreiking vindt plaats op 27 mei.

Fonkelende straten winnen prijzen De drie schoonste straten maken kans op een compleet verzorgde buurtbarbecue, hinkeltegels of knikkertegels in de straat. Voor kinderen zijn er speciale prijzen zoals een Wasteboard, gemaakt van gerecyclede doppen van plastic afval.

Meer informatie Meer informatie over de Schoonste Straatverkiezing is te vinden op www.mooi-schoon.nl/straatverkiezing.

Inwoners kunnen zich nog een week aanmelden via de website om samen mee te doen.

Mooi Schoon  |  mooi-schoon.nl  •    •  038 – 427 37 77

 

lees verder

De patrijs is een typische boerenlandvogel die zich graag ophoudt op akkers in het kleinschalig agrarisch landschap, evenals op slootranden, wegbermen en houtwallen. De aantallen patrijzen nemen sterk af waardoor de soort in grote delen van Nederland, en helaas ook in Gelderland, een bijzonderheid is geworden. De Gelderse agrarische collectieven en Stichting Landschapsbeheer Gelderland hebben de handen ineengeslagen om het tij te keren.  

Agrarische collectieven aan zet
Collectief Veluwe, Collectief Rivierenland en Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA) zetten zich in voor het behoud van soorten die voorkomen op het boerenland. Dit doen zij door met hun leden, zowel boeren als particulieren, afspraken te maken voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Specifiek voor de patrijs zorgen zij voor de aanleg en het beheer van kruidenrijk akkerranden. Momenteel al 59 hectare, met het doel dit de komende jaren verder uit te breiden.

Geliefde akkervogel
De agrarische collectieven willen niet alleen beheer afsluiten, maar ook zien of dit op termijn daadwerkelijk bijdraagt aan meer patrijzen in Gelderland. Daarom hebben zij Stichting Landschapsbeheer Gelderland gevraagd hen te ondersteunen bij de werving van patrijzentellers. “Momenteel hebben we bijna meer tellers dan patrijzen.” grapt Karen Hinkamp, boerenlandvogelcoördinator van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, “Echt fantastisch om te zien hoeveel mensen wat willen doen voor de patrijs.” In totaal zijn in februari 5 informatieavonden georganiseerd in de Achterhoek en het rivierengebied. Daarbij waren in totaal maar liefst 240 belangstellenden aanwezig, die zich voor het overgrote deel ook hebben opgegeven als patrijzenteller.

Samenwerking kan het verschil maken
“Als collectieven willen we echt natuurwinst boeken en daarvoor is samenwerking cruciaal,” zegt Yvette Ruesen, projectleider van Collectief Rivierenland en VALA. Ze ziet daarvoor de leden van het collectief als de eerste en belangrijkste schakel. “Onze boeren zorgen dat het niet bij plannen op papier blijft, maar buiten daadwerkelijk weer een geschikt leefgebied voor de patrijs ontstaat.” Alleen houdt het daar niet op. “Dankzij de samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Sovon Vogelonderzoek Nederland zijn er meer dan voldoende opgeleide patrijzentellers om de resultaten van ons beheer te kunnen monitoren. Ik ben daar ontzettend blij mee!”

Goed koud, maar met resultaat
Begin maart startten de veldinstructies voor de vrijwilligers. In temperaturen flink onder het vriespunt verzamelden zich alle patrijzentellers om onder leiding van Sovon uitleg te krijgen over de gestandaardiseerde telmethode en hoe waarnemingen in de database in te voeren. Gewapend met mutsen, handschoenen én speakers waarop het geluid van de patrijs werd afgespeeld, vertrok de telgroep de kou in. De groep in Silvolde werd daarbij direct beloond: zij hoorden het karakteristieke geluid van een mannetje dat reageerde op het geluid en zagen deze vervolgens ook. Een mooie voorbode van hopelijk een vruchtbaar seizoen voor de patrijs!

 

lees verder

WINTERSWIJK | AALTEN | OOST-GELRE Ondersteuningsteam biedt effectief ondersteuning aan gezinnen waar en wanneer nodig.Maandag 12 maart vierde het Ondersteuningsteam Oost-Achterhoek haar 5-jarig bestaan bij het Marianum in Lichtenvoorde. Er werd teruggeblikt, stilgestaan in het nu en vooruitgeblikt naar de toekomst.   Belangrijke succesfactor voor het team is én blijft de goede samenwerking tussen onderwijs, gemeenten en andere betrokken partijen. 

De drie wethouders van de betrokken gemeenten zijn trots op het Ondersteuningsteam. “De formule van het Ondersteuningsteam werkt. Samen zijn we erin geslaagd om goede hulp en ondersteuning te bieden aan kinderen, jongeren en gezinnen. Thuis én op school. Het team biedt heel effectief ondersteuning waar en wanneer dat nodig is.”

Wat doet het Ondersteuningsteam?
Het Ondersteuningsteam (OT) geeft samen met de jeugdconsulenten vorm aan de taak die de gemeenten erbij hebben gekregen binnen de Jeugdhulp. In de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk is het OT actief en kunnen scholen, professionals, ouders en kinderen contact opnemen met het team.

Contact met het OT
Het Ondersteuningsteam (OT) is een team hulpverleners dat snel en laagdrempelig inzetbaar is bij signalen of zorgvragen van kinderen, jongeren en gezinnen (0 tot 23 jaar) in de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk. Het team is bereikbaar via een algemeen e-mailadres: .

lees verder

Villa Mondriaan zoekt enthousiaste vrijwilligers. Onze gastheren en gastvrouwen zijn het visitekaartje van het museum en dragen dagelijks zorg voor de ontvangst van bezoekers en het surveilleren in het museum. Vanaf 6 maart gaat het museum weer zes dagen in de week open; daarom zoeken wij versterking van ons team. Bent u geïnteresseerd in een vrijblijvend gesprek? Neem dan contact met ons op via e-mail () of telefoon (0543-515400).

Meer informatie over vrijwilliger worden bij Villa Mondriaan vindt u op www.villamondriaan.nl/word-vrijwilliger.

lees verder

Santiz, locatie Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB), is vandaag door weekblad Elsevier uitgeroepen tot het beste ziekenhuis in Nederland. De locatie Slingeland Ziekenhuis scoort ook goed met een plek in de kopgroep van 8 ziekenhuizen. In de categorie ‘meest patiëntgericht’ worden beide Santiz locaties genoemd. SKB behoort daarnaast ook tot de top van ziekenhuizen die de beste medische zorg bieden.

SKB deelt de eer van “Beste Ziekenhuis’ met de Noordwest Ziekenhuisgroep in Den Helder en het Gorinchemse Rivas Zorggroep Beatrixziekenhuis. Chrit van Ewijk, voorzitter van de Raad van Bestuur, vertelt: “Wij willen onze medewerkers en vrijwilligers bedanken voor hun inzet. Als Raad van Bestuur zijn wij erg trots op de resultaten van het SKB, maar ook op de beoordeling van het Slingeland. Wij weten dat wij op veel punten goed scoren en daar ook heel veel zorg aan besteden. Zo maken wij ons sterk voor de kwetsbare ouderen en staat patiëntveiligheid bij ons hoog in het vaandel.”

“Beste ziekenhuis” is geen ranglijst, maar deelt ziekenhuizen in vier groepen in: veel lager, lager, hoger en veel hoger dan het landelijke gemiddelde. Onder het motto ‘doe wat je doet goed’ zijn deze beoordeeld op het functioneren als geheel, en of alles in het werk is gesteld om de patiënt optimaal veilige zorg te bieden.

Bij de beoordeling werd onder meer gekeken naar welke ziekenhuizen het meest rekening houden met de patiënt en waar de zorg veilig en up-to-date is. Gegevens komen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het Zorginstituut Nederland, en zijn wettelijk verplicht aangeleverd door de ziekenhuizen. Het zijn de kwaliteitsmaten die ziekenhuizen en artsen zelf afspreken met inspectie, verzekeraars, patiëntenorganisaties en Consumentenbond.

Alle uitkomsten van het onderzoek Beste ziekenhuizen 2017 verschijnen deze week in Elsevier weekblad en op www.elsevierweekblad.nl. Hier staat ook een uitgebreide toelichting bij de methodiek en berekeningen.

lees verder

Sinds oktober 2017 vervult de kinderafdeling van Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk, onderdeel van Santiz ziekenhuizen, een regionale functie bij de eerste opvang en begeleiding van jongeren met anorexia waarbij sprake is van ernstige lichamelijke problematiek.
Jongeren met anorexia uit de regio Nijmegen, Arnhem en de Achterhoek worden voor noodzakelijke medische zorg naar het SKB verwezen. Hier zijn twee bedden gereserveerd voor directe opvang van deze jonge patiënten. Een enthousiast en betrokken team van deskundigen (kinderarts, orthopedagoog, diëtist, pedagogisch medewerker en verpleegkundigen) staat voor ze klaar en biedt hen de best mogelijke medische en psychische zorg. “Doordat we nu een regionale functie hebben, kunnen we meer patiënten opvangen en behandelen waardoor onze expertise nog verder zal toenemen. Want als je iets vaker doet, word je steeds beter,” aldus kinderarts Saskia van Daalen.

Samenwerking ziekenhuis en gespecialiseerde eetklinieken
Gespecialiseerde eetklinieken richten zich met name op de psychische en ziekenhuizen op de medische begeleiding. Maar, zegt Van Daalen, als het in het koppie van zo’n patiëntje niet goed zit, en je verleent geen psychische hulp in het ziekenhuis, dan heeft het op gewicht komen niet veel kans van slagen.

Van Daalen houdt zich bezig het de medische begeleiding van patiënten en Marijn Waanders, orthopedagoog, met de psychische kant. Een opname in het ziekenhuis duurt gemiddeld twee tot drie weken. In die tijd werkt het team van deskundigen nauw samen. “Door deze interne samenwerking en een goede samenwerking met de gespecialiseerde eetklinieken komen we sneller bij de kern van het probleem en kunnen we patiënten nog beter helpen en klaarstomen voor verdere begeleiding door een gespecialiseerde eetkliniek,” aldus Van Daalen.

Traject
Zodra een patiënt wordt opgenomen, wordt deze direct aangemeld bij een gespecialiseerde eetkliniek. Dit doen we om de wachttijd voor opname of behandeling door een eetkliniek zo kort mogelijk te houden. Toch zit er vaak een periode tussen de ziekenhuisopname en opname of begeleiding door de eetkliniek.

“Daarom volgt, als patiënten zover medisch zijn opgeknapt dat ze weer naar huis kunnen, een op maat gemaakt poliklinisch traject,” vertelt Waanders.

“Dat traject is soms heel intensief. Het komt voor dat we patiënten en eventueel hun familie wel twee keer per week zien. We blijven patiënten begeleiden totdat zij terecht kunnen in een gespecialiseerde eetkliniek.”

Deskundigheid team
De expertise van het team op de kinderafdeling is door deze regionale rol nog verder toegenomen. “Doordat we vaker patiënten met anorexia begeleiden, weten we nu nog beter hoe we moeten handelen. Samen met een gespecialiseerd team verpleegkundigen doen we ons uiterste best om patiënten te helpen om weer beter te worden,”  besluit Van Daalen.

lees verder

Succesvolle campagne op bedrijventerreinen in Aalten, Dinxperlo, Groenlo en Lichtenvoorde. Het Communicatie Infrastructuur Fonds (CIF) bouwt een zakelijk glasvezelnetwerk op de bedrijventerreinen in Aalten, Dinxperlo, Groenlo en Lichtenvoorde. Alle adressen op de terreinen genaamd het Broek, de Rietstap, de Kamp, den Sliem, de Laarberg en Brandemate krijgen daarmee een aansluiting tot supersnel internet.

CIF is begin september gestart met een campagne en heeft in samenwerking met de ICT-specialisten Lankhof Beveiliging & Telecom en Wij Regelen voldoende aanmeldingen ontvangen. In de komende tijd worden de voorbereidingen getroffen om de glasvezelnetwerken te bouwen. Alle bedrijven op de bovengenoemde industrieterreinen worden voorzien van een glasvezelaansluiting, tenzij daar gegronde redenen voor zijn zoals leegstaande panden of opslagplaatsen.

Glasvezel cruciaal voor concurrentiepositie “Na de zeer succesvolle glasvezelcampagne van CIF voor het buitengebied van Aalten en Oost Gelre, ben ik erg verheugd dat ook de bedrijventerreinen kunnen profiteren van de snelheid en betrouwbaarheid van glasvezel”, aldus Gerard Nijland, wethouder voor de gemeente Aalten. “Voor een bedrijventerrein en de bedrijven die er actief zijn, is de digitale infrastructuur van cruciaal belang en ik ben ervan overtuigd dat veel bedrijven nog van dit aanbod willen profiteren.”

In samenwerking met de Industrie Kring Aalten Dinxperlo (IKAD) is extra aandacht gegeven aan de noodzaak van een digitale infrastructuur op de bedrijventerreinen. In een video lichten collega-ondernemers toe waarom ze hebben gekozen voor een glasvezelaansluiting.

Op de volgende websites staat meer informatie over de glasvezelnetwerken:

Aalten

Het Broek

www.glasvezelvoorhetbroek.nl

Dinxperlo

De Rietstap

www.glasvezelvoorderietstap.nl

Groenlo

Den Sliem, de Laarberg en Brandemate

www.snellergroenlo.nl

Lichtenvoorde

De Kamp

www.glasvezelvoordekamp.nl

 

Profiteer van 900 euro korting tot 15 november Bedrijven kunnen profiteren van 900 euro korting wanneer zij zich vóór 15 november aanmelden. Aanmelden kan eenvoudig bij ICT-specialisten Lankhof Beveiliging & Telecom (0543 495 000) en Wij regelen (0314 760 860). Zij bieden beiden verschillende abonnementsvormen aan van de serviceproviders Weserve en Plinq.

Over CIF Het Communicatie Infrastructuur Fonds beheert sinds de oprichting in 2008 het derde grootste communicatieinfrastructuurnetwerk van Nederland. Het heeft inmiddels 390.000 adressen voorzien van een aansluiting op coax- en glasvezelnetwerken.

lees verder

Deelstaat zet gemeenten in Achterhoek en Kreis Borken in het zonnetje.
Ministerpresident Armin Laschet van Nordrhein-Westfalen heeft gemeenten in de deelstaat onderscheiden die zich met enthousiasme inzetten voor grensoverschrijdende samenwerking en de Europese gedachte uitdragen. Zes gemeenten ontvingen de titel ‘Europa-aktive Kommune’ die zij voor de duur van 5 jaar mogen voeren. De Stadt Bocholt ontving een speciale onderscheiding voor een grensoverschrijdend initiatief waarmee zij de samenwerking tussen gemeenten, bedrijven en sociaal-culturele organisaties in de grensregio Achterhoek-Kreis Borken versterkt.

Dit initiatief betreft het grensoverschrijdende netwerk ‘Grenzhoppers’ dat in 2016 in samenwerking tussen de gemeenten Aalten, Oost Gelre, Winterswijk en de Stadt Bocholt is opgezet. Binnen het netwerk wordt op een pragmatische manier invulling gegeven aan grensoverschrijdende samenwerking. Nederlandse en Duitse vertegenwoordigers uit de grensregio Achterhoek-Kreis Borken werken intensief samen op het gebied van toerisme, economie, onderwijs, cultuur en sport. In een jaar tijd is het netwerk gegroeid van 16 naar 170 deelnemers. Tot de meest recente activiteiten behoren het kunstproject SeptemberKunst, het 3D Xperience Center, toeristische dagtours en een grensoverschrijdend meisjesvoetbaltoernooi.

De coördinatie van het Grenzhoppers-netwerk is in handen van Nicky Eppich (Winterswijk, Oost Gelre), Tom Lamers (Aalten) en Petra Taubach (Stadt Bocholt). Op het moment dat het nieuws van de onderscheiding hen ter oren kwam, waren zij net op weg naar Maastricht om hun initiatief daar als best-practice te presenteren aan Limburgse gemeenteraadsleden en bestuurders. 

Sinds het instellen van de prijs in 2013 zijn 43 gemeenten in Nordrhein-Westfalen onderscheiden met de titel ‘Europa-aktive Kommune’ en hebben 36 gemeenten de speciale onderscheiding voor best-practice in ontvangst mogen nemen. De deelstaat telt net als Nederland ongeveer 400 gemeenten en is ook qua inwoneraantal (17,8 mln.) vergelijkbaar.

lees verder

Knoestige knotbomen vormen al eeuwenlang een vertrouwd beeld in het Nederlandse cultuurlandschap. Ze werden door boeren geknot voor kachelhout en om stelen voor gereedschap te maken. Die gebruiksfunctie is verdwenen waardoor veel markante knotbomen in het landschap zijn verdwenen. Met de aanplantactie Knotten voor het landschap! wil Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) samen met bewoners in het buitengebied deze markante bomen terugbrengen in het landschap. Helpt u mee? Bij knotbomen denken we aan knotwilgen, maar ook de es, de eik en de els zijn geschikt om aangeplant en beheerd te worden als knotboom. Elke knotboom kent een specifieke plek in ons landschap. Door een of meerdere knotbomen aan te planten, helpt u mee aan de herkenbaarheid van ons landschap!

Spelregels
Wie voldoende ruimte beschikbaar heeft voor een rij knotbomen, kan zich vóór 27 november 2017 opgeven via www.landschapsbeheergelderland.nl. De eigen bijdrage voor een knotboom varieert per soort van : € 4,-  tot € 18,- per stuk.De uitdeeldag van de bestelde bomen is op vrijdag 8 december 2017. U kunt dan de bomen bij het SLG kantoor in Rozendaal komen ophalen. Informatie over het aanplanten ontvangt u op de uitdeeldag.

Een stukje geschiedenis
Knotbomen vormen al eeuwenlang een vertrouwd beeld in het Nederlandse cultuur-landschap. Bepaalde boomsoorten werden vroeger geknot om gebruikshout te leveren: wilgentakken voor bonenstokken, essentakken voor gereedschapsstelen. Omdat deze wijze van houtproductie niet meer rendabel is, zijn inmiddels al veel markante knotbomen uit het landschap verdwenen.

“Goed advies over de juiste bomen”
SLG stimuleert de aanplant van knotbomen om de eigenheid van het cultuurlandschap te behouden en te versterken. Het is de tweede keer dat SLG deze actie organiseert. Afgelopen voorjaar zijn tweehonderd knotbomen door bewoners op hun terrein aangeplant. Een van de deelnemers was John de Jongh uit Velddriel. Hij vertelt waarom hij heeft meegedaan: “Vorig jaar heb ik met het knotbomenproject meegedaan omdat ik al een tijdje van plan was bomen te planten op mijn weiland. Door aan deze actie mee te doen krijg je goed advies over de juiste bomen, valt de prijs flink mee en neem je ook nog deel aan het herstel van het landschap. Over de actie ben ik erg tevreden en alle 27 bomen doen het prima. De begeleiding was perfect en vragen werden snel en goed beantwoord”.

Natuurwaarde
Oude knoestige knotbomen kunnen allerlei planten en dieren herbergen. Menig vogel, zoals de steenuil, vindt in een knotwilg zijn nestplaats. Ook kleine knaagdieren en een groot aantal insecten wonen in knotbomen. Bomen, struiken, grassen, varens, mossen en paddenstoelen vinden een goede humusrijke voedingsbodem in vermolmde delen van oude knotbomen. De wilg is één van de eerste inheemse lentebloeiers en de bloemen vormen een belangrijke voedingsbron voor de bijen.

Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

lees verder

Patiënten waarderen de zorg, behandeling en informatievoorziening in het dagcentrum Oogheelkunde van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk met een ruime 8.9. Dat is de uitkomst van het patiënttevredenheidsonderzoek dat het ziekenhuis hield in september van dit jaar.

Uitvraag via de iPad
De patiënten die voor een behandeling naar het dagcentrum Oogheelkunde kwamen, werden gevraagd om na afloop van de ingreep een korte vragenlijst op een iPad in te vullen. Als dank ontvingen patiënten een consumptiebon die in het bezoekersrestaurant ingeleverd kon worden. Meer dan 90% van de patiënten werkte hieraan mee. Onder andere werd gevraagd of zij het dagcentrum goed konden vinden en hoe ze het verblijf op het dagcentrum hebben ervaren. Verder werd gevraagd naar de behandeling op de operatiekamer, de opvang na de behandeling en of de informatie over de zorg na de behandeling duidelijk was. In de laatste twee vragen konden patiënten vermelden waarover ze tevreden waren en welke suggesties ze eventueel hadden om de zorg nog verder te verbeteren.

Evaluatie
Uit de evaluatie van de enquête bleek, dat veel patiënten tevreden zijn over het hele traject. En een aantal patiënten benoemde de hartelijke gastvrije ontvangst, de uitleg en betrokkenheid bij de patiënten en het kopje koffie dat ze kregen aangeboden.

Uitdaging
Susan Hoftijzer, senior medewerker OK,  is blij met deze uitkomst. “Iedere dag opnieuw doet het hele team zijn uiterste best om de best mogelijke zorg te bieden, toegespitst op de wensen en behoeften van de patiënt. En als dat met een 8.9 wordt gewaardeerd, is dat voor ons een bevestiging dat we het goed doen. Maar het is tevens een uitdaging om de zorg aan onze patiënten nog verder te optimaliseren.”

Mening van patiënten essentieel voor het leveren van goede zorg
Om de best mogelijke zorg te kunnen leveren die is afgestemd op de wensen en behoeften van onze patiënten, houdt het SKB regelmatig patiënttevredenheidsonderzoeken. “Dat doen we steeds vaker met behulp van een iPad. Patiënten die voor een afspraak op de polikliniek, IC/CC (intensive care/cardio care), laboratorium komen of op een verpleegafdeling verblijven, vullen na afloop een korte vragenlijst in. Op basis van deze uitkomsten die direct beschikbaar zijn, kunnen we heel snel zien of patiënten tevreden zijn en waar verdere verbetering in de zorg of het zorgproces mogelijk is, aldus Cindy Holweg, kwaliteitsfunctionaris in het SKB.

lees verder

De Bibliotheek Oost-Achterhoek heeft voor de derde maal op rij de landelijke certificering binnengehaald. De Stichting Certificering Openbare Bibliotheken heeft onlangs voor vier jaar haar goedkeuring gegeven aan de Bibliotheken in Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. Wethouder Hoijtink heeft op woensdagmiddag 20 september het certificeringsbordje voor de gemeente Oost Gelre bevestigd in de Bibliotheek Groenlo.

Hoijtink feliciteerde de Bibliotheek met het behaalde resultaat. “Blijvende certificering van de Bibliotheek is van belang om zo toegang te kunnen houden tot de landelijke digitale datebase. Ook deelname aan het landelijke en provinciale netwerk is voor de Bibliotheek Oost-Achterhoek van belang”. De wethouder beschreef ook het belang specifiek op gemeentelijk niveau: “De aansluiting tussen gemeentelijk en bibliotheekbeleid, bijvoorbeeld op het terrein van het Sociale Domein, is belangrijk om zo samen laaggeletterdheid onder onze inwoners te bestrijden. Door certificering kan deze wens beter plaats vinden”.

De Stichting Certificering Openbare Bibliotheken (SCOB) heeft als doel het bevorderen van de kwaliteit van Nederlandse Openbare Bibliotheken. De stichting is een onafhankelijke organisatie en hanteert een objectief systeem van kwaliteitszorg en certificering en het onderhoud daarvan. Op verschillende onderdelen wordt elke bibliotheek in Nederland doorgelicht. In de voorfase levert de organisatie documenten aan over onderwerpen als bijvoorbeeld beleid, HRM en jaarverslagen, waarna er een tweetal auditdagen volgt. Tijdens deze dagen voeren de auditoren gesprekken met directie en medewerkers, maar ook met externe partijen waarmee de Bibliotheek Oost-Achterhoek samenwerkt. Zo zijn er vertegenwoordigers van onderwijs en gemeentes bevraagd over hun bevindingen met de Bibliotheek.

Bij deze auditronde is er met name gekeken naar de toekomstbestendigheid van de Bibliotheek. Daarbij constateerden de auditoren dat de Bibliotheek volop samenwerkt met het onderwijs en andere organisaties. Bijzonder vindt men in Oost Gelre de samenwerking in Groenlo met Scholengemeenschap Marianum. Ook zijn de auditoren onder de indruk van de samenwerking van de Bibliotheek Oost-Achterhoek met de belangenverenigingen en basisscholen in de kleine kernen, met als resultaat de Bibliotheek op School in elke kleine kern.

Deze voorbereiding en auditdagen hebben als resultaat dat de Bibliotheek Oost-Achterhoek zich opnieuw gecertificeerd mag noemen. En dit is, gezien het relatief lage subsidiebedrag dat de Bibliotheek Oost-Achterhoek ontvangt, een knappe prestatie, aldus de auditcommissie.

 

lees verder

Voorverkoop van de Zwarte Cross 2018 start op 18 november om 11:00 uur.
De prijzen van zowel de dagkaarten als de campingkaarten voor de aankomende editie van de Zwarte Cross 2018 zijn met bijna 10% in prijs verlaagd. Tickets voor de Zwarte Cross 2018 zijn verkrijgbaar vanaf 18 november om 11:00 uur via www.zwartecross.nl/tickets en in alle 480 Primeravestigingen in Nederland.
 
In 2018 is iedereen een Grote Denker
Door te stoppen met de Grote Denkerskorting (de vroegboekkorting) kan de Zwarte Cross voor 2018 de ticketprijzen voor iedereen verlagen. De Grote Denkerskorting was er voor de visionairen die voor het einde van het jaar een kaart kochten.  Na 1 januari maakte de Zwarte Cross de eerste nieuwe namen bekend. Maar de voorverkoop beleefde de afgelopen jaren een vliegende start en binnen een mum van tijd raakten alle kaarten met Grote Denkerskorting uitverkocht. Iedereen toonde zich een Grote Denker! Daarom zijn tickets voor de Zwarte Cross 2018 met bijna 10% verlaagd ten opzichte van de reguliere ticketprijzen in 2017. Om de beschikbaarheid van het aantal dagkaarten te vergroten is de 3 Dagenkaart niet meer opgenomen in het ticketaanbod. Het wegvallen van de 3 Dagenkaart maakt het aanbod voor tickets bovendien overzichtelijker, voor de Zwarte Cross 2018 zijn er vijf ticketsoorten verkrijgbaar.
 
Inzetten op een gesmeerde voorverkoop
Alles wordt in het werk gesteld om de voorverkoop voor de Zwarte Cross 2018 zo soepel mogelijk te laten verlopen. Er wordt hard gewerkt om de digitale wachtrij zo kort mogelijk te houden en de afronding van iedere bestelling zonder problemen te laten plaatsvinden. De Zwarte Cross benadrukt dat er drie officiële verkoopkanalen zijn. Via www.zwartecross.nl/tickets en in alle Primeravestigingen in Nederland zijn tickets vanaf 18 november verkrijgbaar. En alleen van tickets die na 18 november worden verhandeld via Ticketswap kan de Zwarte Cross de echtheid garanderen. Leden van Zwarte Cross fanclub Harder! krijgen traditiegetrouw een week voorrang op de kaartverkoop, voor hen opent de kassa op 11 november om 11:00 uur. Op 4 november om 11:00 uur start de inschrijving voor de ludieke crossklassen.
 
Nieuw: de Campingkaart inclusief caravanplek
Voor de Zwarte Crossbezoeker die met zijn camper of caravan wil kamperen op de camping is de bestelprocedure iets gewijzigd: vanaf dit jaar zijn er geen losse Camper/Caravankaarten meer verkrijgbaar. In plaats daarvan is er de Campingkaart inclusief 1 Camper/Caravanplek. De Zwarte Cross blijft gratis toegankelijk voor kinderen tot 1,40 meter. Jeugdkaarten voor kinderen tot en met 15 jaar kosten 10 euro. Toiletbezoek en parkeren blijft kosteloos op de Zwarte Cross 2018 en de muntprijs blijft ten opzichte van Zwarte Cross 2017 gelijk. Over servicekosten is festivaldirectrice Tante Rikie onverminderd duidelijk: “Nooit van m’n leven!”
 
Een overzicht van de ticketprijzen voor Zwarte Cross 2018
Ticketsoorten    Prijs  
Dagkaart    €27,50
Dagkaart Jeugd (t/m 15 jaar)    €10,00
Dagkaart kinderen (< 1,40 meter)    Gratis
Campingkaart    €120,00
Campingkaart incl. 1 Camper/Caravanplek (in dit bedrag zit € 300 borg)    €470,00
Grasnapolskykaart (in dit bedrag zit € 50 borg)    €330,00
(Alle prijzen zijn incl. eventuele toeristenbelasting, max. 15 tickets per bestelling) 

lees verder

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis (SZ) in Doetinchem hebben van de Hart & Vaatgroep wederom het spataderkeurmerk ontvangen. Daarmee voldoen beide ziekenhuizen aan alle kwaliteitscriteria voor het leveren van de beste spataderzorg. Het keurmerk van De Hart&Vaatgroep helpen patiënten een geïnformeerde keuze te maken voor een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum waar goede spataderzorg worden aangeboden.

Spataderkeurmerk Om in aanmerking te komen voor het Spataderkeurmerk, moeten ziekenhuizen voldoen aan specifieke kwaliteitscriteria. Deze criteria zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met beroepsgroepen van dermatologen, vaatchirurgen en -laboranten.

Een van de criteria is dat er vóór een operatie een duplexonderzoek moet zijn uitgevoerd bij ten minste 95% van de behandelde patiënten. Met een duplexonderzoek wordt met echo gekeken naar de bloedvaten en tegelijkertijd met doppler geluisterd naar de bloedstroom. Hiermee wordt de ernst van de spataderen vastgesteld.

Een andere vereiste is dat patiënten de benodigde diagnostische onderzoeken en bespreking van het behandelvoorstel aaneensluitend op één dag kunnen plannen.

Vaatkeurmerk Naast het spataderkeurmerk ontving het SKB ook het Vaatkeurmerk.  Het Vaatkeurmerk richt zich op de kwaliteit van behandelingen van aandoeningen in de slagaders van benen, bekken, buik, hals en de aorta.

Patiënt centraal SKB-chirurg Van der Vaart is blij met de erkenning van de Hart & Vaatgroep: ”Wij zijn er bijzonder trots op dat de Hart & Vaatgroep onze spatader- en vaatzorg als uitstekend beoordeelt. Juist wanneer een patiëntenorganisatie onze zorg zo goed beoordeelt geeft dat extra voldoening. Dankzij de inzet van alle medewerkers bij de vaatzorg en het feit dat er een uitstekende regionale samenwerking is, heeft gemaakt dat wij opnieuw het keurmerk hebben gekregen. Wij leveren kwalitatief hoogwaardige zorg, waarbij de patiënt centraal staat.”

De Hart&Vaatgroep De Hart&Vaatgroep is de patiëntenvereniging van en voor mensen met een hart- of vaataandoening en hun naasten. De vereniging richt zich landelijk én regionaal op belangenbehartiging, informatievoorziening, lotgenotencontact en leefstijl. Via www.hartenvaatgroep.nl is de lijst met de kwaliteitscriteria in te zien.

lees verder

Openbare basisschool Woold bestaat  225 jaar! Tijd om stil te staan bij dit bijzondere moment voor deze unieke school. Obs Woold is een  openbare school in de buurtschap Woold, even buiten Winterswijk. De school staat  midden in de vrije natuur  met nauwelijks bebouwing rond de ruim opgezette school. Toch staat de school in het midden van de samenleving. Hier wordt modern en eigentijds onderwijs gegeven in een oase van rust. Leerlingen van verschillende leeftijden en niveaus zitten bij elkaar in de klas. Leren doen ze samen: van elkaar én met elkaar, in school én er buiten.

Obs Woold, waar veiligheid en saamhorigheid al 225 jaar vanzelfsprekende begrippen zijn, pakt groots uit om dit bijzondere jubileumte vieren!

In het kader van het jubileum vinden er twee activiteiten plaats in en om school Woold. Van 19 t/m 21 september studeren de kinderen van school Woold diverse circus-acts in en op donderdagavond 21 september is er voor belangstellenden een grote uitvoering van het “Circus in Bedrijf”, in een echte circus-tent naast de school. U bent van harte welkom!

Op  20 en 21 september is ’s middags van 15.00 uur tot 18.00 uur voor leerlingen en oud-leerlingen van school Woold een grote tentoonstelling van schoolmaterialen van toen en nu. Ook kunt u kennismaken met de huidige interactieve lesmethodes. Tijdens deze tentoonstelling kan ook het speciaal uitgegeven jubileumboek worden opgehaald of worden  besteld.

lees verder

Maandagavond 21 augustus heeft het algemeen bestuur van Vereeniging Volksfeest haar goedkeuring gegeven voor de aankoop en een grondige opknapbeurt van de voormalige hal ˜Leemrijse” van de gemeente Winterswijk. Naast de al vele jaren gehuurde corsohal aan de Laan van Hilbelink, heeft Vereeniging Volksfeest met de aankoop van de hal aan de Parallelweg een goed onderkomen voor vele corsobouwers veiliggesteld. Op dit moment wordt de hal door 8 bouwers van A en B wagens gebruikt.

Na afloop van het komende bloemencorso wordt de hal aan zowel de binnen- als de buitenkant grondig opgeknapt en voorzieningen aangebracht worden om corsowagens te kunnen blijven bouwen. Vereeniging Volksfeest heeft er met deze aankoop voor gezorgd dat het bouwen van corsowagens ook voor de komende decennia mogelijk blijft. Op de beide locaties (Laan van Hilbelink en Parallelweg) kunnen dan 12 (zeer grote) A en B wagens gebouwd worden. Daarnaast zijn er gelukkig nog een aantal bouwlocaties beschikbaar bij bedrijven en particulieren voor de overige 10 A en B wagens.

De financiering hiervan geschiedt uit de middelen die de Vereeniging nog beschikbaar had uit de verzekeringsgelden van het voormalige feestgebouw aan de Haitsma Mulierweg (nu de Storm) na de windhoos in 1966. In ruim 50 jaar zijn deze gelden voldoende om deze belangrijke aankoop te kunnen doen.

Voor inlichtingen omtrent deze aankoop kunt u contact opnemen met de heer H.C. Smit, President Vereeniging Volksfeest (06-46111558).

lees verder

Hameland en asielzoekerscentrum Winterswijk slaan de handen ineen om een zinvolle dagbesteding te realiseren voor statushouders. De statushouders, die in afwachting van definitieve huisvesting wonen in het azc in Winterswijk, gaan tijdens een stageperiode werken bij de sociale werkvoorziening Hameland in Lichtenvoorde. De samenwerkingsovereenkomst is deze maand getekend en de eerste personen zijn gestart met de stage in Lichtenvoorde.

Werkgever Service Punt Achterhoek heeft Hameland gevraagd om mee te werken aan een project om statushouders uit het azc Winterswijk een zinvolle daginvulling te bieden. In samenwerking met het azc is door Hameland bekeken welke werkzaamheden bij de sociale werkvoorziening geschikt zijn en welke randvoorwaarden er zijn. Naast het uitvoeren van het werk is er ook veel aandacht voor de Nederlandse taal en zogenaamde werkvloercompetenties. Het COA is blij met deze samenwerking omdat dit bijdraagt aan een vroegtijdige integratie en participatie van statushouders in de maatschappij.

De samenwerkingsovereenkomst tussen azc Winterswijk en Hameland is aangegaan voor de duur van één jaar met de mogelijkheid tot verlenging. Als Hameland eind dit jaar feitelijk ophoudt te bestaan, wordt de samenwerking overgenomen door Werkbaan Oost. Deze nieuwe organisatie zet voor de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk de sociale werkvoorziening voort. Werkbaan Oost is te beschouwen als een gedeeltelijke doorstart van Hameland, waar dan in totaal 375 mensen werken.

lees verder

26.848 bezoekers bezochten het meest relaxte festival van Nederland op haar nieuwe locatie in Vorden. Afgelopen weekend heeft voor de vijfde maal festival ‘Mañana Mañana’ plaatsgevonden. Kasteel Vorden en omgeving waren dit jaar voor de eerste maal het zonovergoten en sprookjesachtige decor. Met 26.848 bezoekers was het meest relaxte festival van Nederland bijna uitverkocht. De organisatie, De Feestfabriek Alles Komt Goed BV, is uitermate tevreden over het verloop van het festival. “Mañana Mañana heeft ondanks de verhuizing van Landgoed Enghuizen in Hummelo naar Kasteel Vorden haar magische sfeer behouden, de sfeer onder de festivalgangers is geweldig”, aldus de Feestfabriek. Tot op heden is het festival, net als bij alle voorgaande edities, zonder enige calamiteiten verlopen.

Buurt maken, keihard relaxen en superontspannen ‘knappen’!
De mix van muziek, theater, cultuur en Bourgondisch eten en drinken bleek ook dit jaar in de smaak te vallen. Op donderdag 15 juni werd de nieuwe locatie ingewijd door de campinggasten en inwoners van de voormalige gemeente Vorden. Volgens goed Achterhoeks gebruik heeft Mañana Mañana ‘buurt gemaakt’ met 3.000 buurtgenoten. De donderdagavond was voor hen gratis toegankelijk, zodat er voor alle aanwezigen de mogelijkheid was om elkaar en het festival te leren kennen. Deze supergezellige dag vormde de ouverture van de drie daaropvolgende festivaldagen waarop bezoekers konden genieten van ruim 120 muziek- en theateracts op acht verschillende podia. Nieuw dit jaar was het Open Podium, waar iedereen zijn talenten mocht laten zien. Daarnaast kon men zich te goed doen aan een uniek programma, zoals je eigen visje hengelen en grillen met verse kruiden, de muzikale workout ‘Silent Skippy Disco’, mini colleges door vooraanstaande wetenschappers in de ‘Universitipi’, de culinaire muziekhappening ‘Food Vibrations’, een siersmederij, een workshop wildplukken, fossielen zoeken voor kinderen, een geheel verzorgde dinnershow met theater, een workshop emmertrommelen, de festivalmarkt en nog veel meer.

Mañana Mañana 2018
De volgende editie van Mañana Mañana zal plaatsvinden op 14-15-16-17 juni 2018. De voorverkoop voor deze zesde editie start op zaterdag 7 oktober 2017 om 11.00 uur.  

Mañana Mañana – Het meest relaxte festival van Nederland!
14-15-16-17 juni 2018
Kasteel Vorden, Vorden
www.mananamanana.eu

lees verder

ZOOV heeft het leerlingenvervoer in de zeven Achterhoekse gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk gegund aan negen taxibedrijven. Ook enkele kleinere en lokale taxibedrijven gaan vanaf het nieuwe schooljaar het leerlingenvervoer verzorgen.

Vanaf 1 augustus 2017 verzorgt ZOOV het vervoer van leerlingen van en naar hun scholen voor deze zeven Achterhoekse gemeenten. Vooruitlopend daarop heeft ZOOV in de afgelopen periode dit leerlingenvervoer aanbesteed aan taxibedrijven. Afgelopen week is de gunning definitief geworden. De volgende negen taxibedrijven verzorgen vanaf het nieuwe schooljaar het leerlingenvervoer in een groot deel van de Achterhoek: Correct Monnereau, Ter Doest B.V., Vof Taxi Attent, Willemsen-de Koning Groep BV, Taxicentrale Witteveen B.V., Taxi Mekers / Taxicentrale Buiting, TCR B.V., Vof Ditax en Taxi Bas Ulft.

Lokale taxibedrijven durven het aan

“Ook een aantal kleine, lokale taxibedrijven durfde het aan om mee te doen met de aanbesteding. Daar zijn wij ontzettend blij mee. Zo’n aanbestedingsprocedure schrikt kleine spelers vaak af, door het vele werk dat erbij komt kijken. Toch kan ook dit leerlingenvervoer heel goed door lokale bedrijven worden uitgevoerd”, zegt Geert-Jan Verzijden, coördinator van ZOOV Beheer.

Voor leerlingen blijft veel hetzelfde

Sinds 1 januari 2017 verzorgt ZOOV het vraagafhankelijk vervoer (Regiotaxivervoer) van en naar de Achterhoek. Vanaf het nieuwe schooljaar komen daar het leerlingenvervoer en het Wsw-vervoer bij. ZOOV streeft ernaar dat het leerlingenvervoer zoveel mogelijk hetzelfde blijft als op dit moment. Wel kunnen leerlingen door andere chauffeurs van en naar school worden gebracht, in ook andere taxi’s. Dit komt doordat andere taxibedrijven het leerlingenvervoer voor hun rekening gaan nemen. Ouders en leerlingen krijgen hierover tijdig bericht. Als een nieuwe chauffeur het vervoer overneemt, komt deze voor de start van het schooljaar eerst nog met de ouders en leerlingen kennismaken.

lees verder

Op 31 mei 2017 wordt het 100ste Klompenpad geopend. Toen Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht het eerste Klompenpad openden in 2002, verwachtten ze niet dat dit 15 jaar later uitgegroeid zou zijn tot een routenetwerk met 100 Klompenpaden en meer dan 1.000 vrijwilligers. Om dit groots te vieren is er in de vier dagen voor de opening een heuse Klompenpadmeerdaagse. Van zaterdag 27 t/m dinsdag 30 mei kun je meewandelen op een Klompenpad.

Klompenpadmeerdaagse

De wandelingen worden georganiseerd door de lokale Klompenpadbeheervrijwilligers. Maak tijdens deze Klompenpadmeerdaagse op een andere manier kennis met de Klompenpaden en de vrijwilligers die de Klompenpaden onderhouden! Er zijn 29 wandelingen waar je uit kunt kiezen. Op zaterdag en zondag zijn de wandelingen ’s middags en op maandag en dinsdag kan je ’s avonds lekker meewandelen. Kijk voor meer informatie over de wandelingen op www.klompenpaden.nl/100-klompenpaden/. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Opening 100ste Klompenpad
Op woensdagmiddag 31 mei a.s. opent Landschap Erfgoed Utrecht het Jufferpad. Een mijlpaal, want het is het 100ste Klompenpad. Alle geïnteresseerden worden uitgenodigd om dit van 15.30 tot18.30 uur mee te vieren op Fort aan de Buursteeg in Renswoude. De Bosnimf ontvangt je graag voor een leuke middag met een gevarieerd programma. Dhr. Van Beek, commissaris van de Koning in Utrecht, dhr. Cornielje, commissaris van de Koning in Gelderland en mevr. Klip-Martin, dijkgraaf Waterschap Vallei en Veluwe verrichten de officiële openingshandeling. Daarna zijn er leuke workshops waar iedereen aan mee kan doen. Ook wordt ook het boek ’50 nieuwe Klompenpaden’ gepresenteerd. Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op www.landschaperfgoedutrecht.nl.


Over Klompenpaden
Klompenpaden zijn populair. De makers van Klompenpaden - Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland - willen dat iedereen al wandelend kan genieten van de mooie omgeving. Lekker struinen door het weiland, kleine doorsteekjes ontdekken, een kop koffie bij een boerenerf. Genieten van frisse lucht, rust en de streek. Klompenpaden bieden een unieke combinatie van wandelen over herstelde historische paden en boerenland. Kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl.

lees verder

Marco Raben heeft de autocross in zijn woonplaats Meddo op zijn naam geschreven. Hij kwam in finale van de Keverklasse als eerste over de streep voor Bjorn Hissink en Louis Ripperda. In de Combiklasse ging de winst naar Marc Jacobs voor Freek Gussinklo en Henk Arentsen.
Ondanks het frisse lenteweer en de enkele bui trok de autocross in Meddo veel belangstelling. Behalve vierwielers verschenen op het circuit aan de Oostendorperdiek ook een groot aantal tweewielers aan de stad. Dat waren de motorcrossers van MACL, die het autocrosscircuit gebruikten voor een wedstrijd in hun interne competitie.
De volledige uitslag:

Regiorijders:

 1. Bas Westerhof
 2. Niek Wild
 3. Jelle Klaassen
 4. Coen ter Braak
 5. Joël Hoftijzer

Juniorklasse:

 1. Ruben Renssen
 2. Ricardo Otto
 3. Jopie Hermans
 4. Niels Massop
 5. Darell Schepers

Divisie V:

 1. Mark Jager
 2. Gerald Nooteboom
 3. Patrick van der Fels
 4. Kevin van Beek
 5. Leroy Koers

Sprint 1600:

 1. Sven Prinsen
 2. Erik Diepenmaat
 3. Gert Visser
 4. André Steege
 5. Tim Kersten

Divisie A:

 1. Aalzen van der Big
 2. Boudewijn Lubben
 3. Jelle Mellema
 4. Kaylee van Middendorp
 5. Jeroen Bruinsma

Keverklasse / junior buggy

 1. Marco Raben
 2. Bjorn Hissink
 3. Louis Ripperda
 4. Jeroen Heinhuis
 5. Gerard Amting

Toerwagenklasse:

 1. Bert Gussinklo
 2. Roy Geverink
 3. Jordi Lamers
 4. Thomas Dijkhof
 5. Bert Hesselink

Combiklasse:

 1. Marc Jacobs
 2. Freek Gussinklo
 3. Henk Arentsen
 4. Evert Bouwman
 5. André Bouwman
lees verder

Op woensdag 12 april opende in Winterswijk ‘s werelds eerste Mondriaan-escape room. Deze escape room komt voort uit een uniek samenwerkingsverband tussen de twee jonge ondernemers Lisanne Halleriet (22) van Escape Room Winterswijk en Judith Kadee (24), directeur van het Winterswijkse museum Villa Mondriaan. Daarmee is museum Villa Mondriaan het eerste museum in Nederland met een permanente escape room.

In de escape room, genaamd ‘Het Mysterie van Mondriaan’, worden bezoekers uitgedaagd om het grote mysterie rondom Mondriaan te ontrafelen. Dit gebeurt door middel van het voltooien van spannende opdrachten en puzzels, waarbij spelers binnen een uur uit de escape room moeten ontsnappen.

Een leuk detail is dat de Mondriaan-escape room perfect past binnen het internationale themajaar ‘Mondriaan tot Dutch Design: 100 jaar De Stijl’. Lisanne Halleriet: “Toen ik vorig jaar hoorde dat 2017 in het teken zou staan van De Stijl - en dus van Piet Mondriaan - wist ik direct: hier moet ik iets mee doen. Dat Piet Mondriaan vroeger in Winterswijk gewoond heeft en dat we hier museum Villa Mondriaan hebben, dat maakt het plaatje natuurlijk wel compleet. Een mooie samenwerking was dus direct geboren!”

De escape room is bedoeld voor iedereen: van jong tot oud en van escape room-fan tot kunstliefhebber. Op woensdag 12 april om 13:00 uur zal ‘Het Mysterie van Mondriaan’ feestelijk geopend worden door locoburgemeester Rik Gommers.

Meer informatie: www.escaperoomwinterswijk.nl en www.villamondriaan.nl
Adres escape room: Laan van Hilbelink 6, 7101 WG Winterswijk
Adres Villa Mondriaan: Zonnebrink 4, 7101 NC Winterswijk

lees verder

Binnenkort gaat de eerste schop in de grond voor het nieuwe schoolgebouw voor ongeveer 450 studenten van de opleidingen Sport en bewegen en 250 studenten Veiligheid en vakmanschap van het Graafschap College. Op de plek van de oude tennishal op het Doetinchemse Sportpark Zuid krijgen zij vanaf schooljaar 2018 les in een modern, licht en open schoolgebouw. De nieuwbouw staat vlakbij bijbehorende binnen- en buitensportaccommodaties als de Topsporthal met bijvoorbeeld dojo, turn-, fitness- en andere sportzalen en de sportvelden van DZC ‘68. “Een ideale locatie voor het combineren van theorie- en praktijklessen,” begint een trotse opleidingsmanager Sport en bewegen Ap te Winkel. En er gaat nog meer gebeuren in het nieuwe gebouw: “Twee externe partijen, Sportservice Doetinchem en SportmedX, die beiden, net als wij, zeer nauw betrokken zijn bij allerlei bewegingsactiviteiten in onze regio, gaan als huurders gebruik maken van deze nieuwe locatie. Een mooie mix van disciplines en kwaliteiten rondom sport en bewegen,“ vertelt hij enthousiast.

Graafschap College bouwt aan toekomst
Het onder één dak brengen van de opleiding Sport en bewegen met Sportservice Doetinchem en SportmedX biedt voor alle partijen extra kansen: “Het is een unieke bundeling van krachten tussen werkveld en onderwijs, een impuls die zowel voor deze organisaties als voor de regio Achterhoek voordelen heeft. Zo willen we de huidige samenwerking met Sportservice Doetinchem graag verder uitbouwen en intensiveren,” gaat Ap te Winkel verder. “Veel van onze studenten lopen er al stage of zijn direct betrokken bij beweeg- en leefstijlprojecten voor jong en oud. Er gebeurt op dit moment erg veel op het gebied van sport, bewegen en vitaliteit, er liggen mooie kansen om samen onze regio verder te brengen op dit vlak. Als Graafschap College willen we bouwen aan up-to-date en innovatief onderwijs in een ‘hybride‘ leeromgeving, dat aansluit bij wat de maatschappij in het algemeen en onze regio in het bijzonder vraagt. Een samenwerking waarbij werkveld en opleidingen elkaar wederzijds beïnvloeden en versterken, daar ligt de toekomst. SportmedX sluit op het vlak van sportmedische begeleiding prachtig aan. Deze organisatie is betrokken bij de sportkeuringen van onze studenten en zou voor hen ook wat kunnen betekenen als stageplek of in de begeleiding bij en behandeling van blessures. Ideaal om deze deskundigheid als het ware ‘in huis’ te hebben.”

Sportservice Doetinchem beweegt jong en oud
Madelon Nolsen, manager bij Sportservice Doetinchem, is ook blij met haar nieuwe plek: “Sportservice Doetinchem is een onafhankelijke stichting, die in 2012 is opgericht om onder andere het sportbeleid van de gemeente Doetinchem uit te voeren. De buurtsportcoaches, docenten en verenigingsconsulent ondersteunen sportverenigingen en individuele sporters in de gemeente Doetinchem en organiseren en coördineren diverse sportstimuleringsprojecten, zoals Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), Trainer voor de Klas, GymExtra, de Diabetis Challenge en het Meer Bewegen voor Ouderen. Een mooi nieuw initiatief is dat Sportservice, de gemeente en de basisscholen de handen ineen hebben geslagen. In het kader van preventie wordt er ingezet op goed bewegingsonderwijs. Buurtsportcoaches gaan samen met de groepsleerkrachten bewegingsonderwijs verzorgen, Hierdoor krijgt de kwaliteit van het bewegingsonderwijs een impuls en worden de motorische vaardigheden van kinderen verbeterd. Op het Graafschap College zijn wij actief betrokken bij het programma voor gezonde leefstijl voor studenten en medewerkers.”

Voortrekker op gebied vitaliteit
Sportservice Doetinchem wil, onder andere met de inzet van buurtsportcoaches, slimme verbindingen leggen met maatschappelijke partners uit het onderwijs, kinderopvang, welzijn, buurt en zorg: “Ons doel is een gezonde en actieve leefstijl te stimuleren onder de inwoners van de gemeente Doetinchem,” aldus Madelon Nolsen. “Wij willen graag een voortrekkersrol vervullen op het gebied van vitaliteit in de regio, we zijn constant bezig met innoveren en zoeken dan ook actief de samenwerking met allerlei partijen om ons heen. Het Graafschap College en SportmedX passen daar heel mooi bij. Door de korte lijnen kunnen we heel snel in contact komen met docenten en studenten die als (beginnend) vakkrachten in onze projecten mee kunnen draaien, zodat wij een steentje bijdragen aan het opleiden van de aankomende professionals in de regio. SportmedX zou met hun expertise een rol kunnen vervullen bij onze leefstijlprojecten en in het begeleiden van onze projecten voor beginnende of oudere sporters, zodat zij blessurevrij kunnen bewegen.”

SportmedX specialiseert in sportzorg
Coördinator en traumachirurg Tom van Thiel vertelt hoe SportmedX is ontstaan als onderdeel van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk: “In 2000 besloten zij, als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland, een gespecialiseerd sportarts toe te voegen aan een multidisciplinair team van specialisten dat zich bezig hield met behandeling van sport gerelateerde klachten en blessures. In 2013 breidde het SKB dit aanbod uit. Het sportspreekuur werd een onderdeel van SportmedX, met een extra locatie in Doetinchem naast stadion de Vijverberg, waar we ook de medische begeleiding van de spelers van voetbalclub De Graafschap verzorgen.” Inmiddels heeft SportmedX nog zes andere locaties verspreid door het land: “Sinds 2015 is sportgeneeskunde officieel erkend als discipline,” geeft Tom van Thiel aan. “Er is zowel in de topsport als in de breedtesport duidelijk een groeiende behoefte aan goede medische begeleiding. Onze sportartsen en sportfysiotherapeuten weten alles over blessures en de belastbaarheid van het lichaam. Voordeel voor de sporter is dat het multidisciplinair team er voor zorgt dat diagnose, behandeling en nazorg naadloos in elkaar overlopen.”

Levenskwaliteit verbeteren
Toen vanuit het Graafschap College de vraag werd gesteld om mee te denken over de nieuwbouw was er vanuit SportmedX geen twijfel om hierin te participeren: “We kennen het Graafschap College al omdat we bij de intake van nieuwe studenten de sportmedische keuring verzorgen. Verder komen we elkaar tegen op regionale samenwerkingsverbanden rondom sport en bewegen zoals bijvoorbeeld Achterhoek Younited, dat jongeren wil behouden voor de regio door hen een optimaal ontwikkelingsklimaat te bieden bij sport, op school en in de maatschappij. Daarbij ondersteunen ook wij regionale leefstijlprojecten. In Winterswijk bijvoorbeeld voor diabetespatiënten en mensen met ernstig overgewicht. We merken dat we echt wat kunnen toevoegen aan de levenskwaliteit van deze groepen. Samen werken aan een gezonde Achterhoek spreekt ons dan ook zeer aan. Onze plek in dit nieuwe gebouw past hier perfect bij. We lopen makkelijk bij elkaar binnen en kunnen zo het aanbod aanvullen en versterken.”

Gezonde toekomst
“Als Graafschap College maken we samen met deze partners weer een mooie stap vooruit,“ sluit Ap te Winkel af. “We staan als school midden in de regio, studenten komen overal voor stages en werkervaring. Studenten Sport en bewegen vind je in diverse sportorganisaties, maar ook in de kinderopvang, in verpleegtehuizen en andere organisaties waar thema’s rond bewegen en gezonde leefstijl aan de orde zijn. Voor ons is de samenwerking in het nieuwe gebouw een geweldige mogelijkheid om onze studenten, nog meer dan we nu al doen, in de praktijk kennis te laten maken met allerlei facetten uit de sport- en bewegingswereld. Tevens halen we het werkveld letterlijk naar binnen in ons onderwijs, om zo de kwaliteit verder te verbeteren. Samen staan we voor een vitale Achterhoek, een beweging richting gezonde toekomst!”

lees verder

De Vrouw-kindeenheid van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk behaalde eind 2016 het certificaat ‘Zorg voor Borstvoeding’. Hiermee voldoet het ziekenhuis aan de hoge internationale kwaliteitseisen voor borstvoeding die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) & Unicef hebben opgesteld. Alle verpleegkundigen, verloskundigen, kinderartsen, gynaecologen en lacatatiekundigen hebben borstvoedingszorg hoog in het vaandel staan en werken nauw samen om moeder en kind de best mogelijke borstvoedingszorg te bieden.

Het certificaat is een bewijs van de kwalitatief goede borstvoedingszorg die het SKB levert.  Tijdens de zwangerschap worden vrouwen voorgelicht over de voordelen en de praktijk van borstvoeding geven. Is de baby geboren, dan blijven moeder en baby dag en nacht bij elkaar op de kamer. Verder wordt aan de moeder uitgelegd hoe ze haar baby moet aanleggen en hoe ze de borstvoeding in stand kan houden.

Hulp bij vragen en/of problemen
Alle verpleegkundigen op de Vrouw-kindeenheid zijn uitgebreid geschoold en toegerust om adviezen te geven rondom borstvoeding. Ouders kunnen dan ook bij hen terecht met hun vragen en problemen rondom de borstvoeding. Zijn er specifieke vragen of problemen, dan worden Myrthe Bomers en Jolanda Strank, gecertificeerd lactatiekundigen, ingeschakeld. Zij hebben een speciale opleiding tot lactatiekundige gevolgd en een internationaal examen afgelegd.

“Wij geven algemene adviezen over borstvoeding, maar ook specifieke adviezen: over aanlegproblemen bijvoorbeeld. Verkeerd aanleggen kan zorgen voor veel ongemak bij moeder en kind. Ook ondersteunen wij de moeder na eerdere negatieve ervaringen met borstvoeding. Of wanneer een baby de borst weigert. Wij geven advies bij ziektes of medicijngebruik bij moeder of kind die invloed hebben op de borstvoeding. Wij kijken mee met een voeding en zo nodig maken wij een plan bij eventuele problemen. Zo bieden we samen met de verpleegkundigen de best mogelijke zorg rondom borstvoeding”, zo vertellen zij.

 

lees verder

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk is één van de eerste ziekenhuizen in Nederland die ziekenhuisbreed medicatie gaat verifiëren met het Medeye medicatieveiligheidssysteem. Met de invoering van dit systeem kunnen de patiënt- en medicatieveiligheid nog beter worden gegarandeerd.

De verpleegkundige laat de medicijnen scannen in het MedEye medicatieveiligheidssysteem. Een van de functies van het systeem is een 3D-scanner met geavanceerde software waarmee wordt gecontroleerd of de patiënt de juiste medicijnen krijgt. Op deze manier worden medicijnen nog zorgvuldiger uitgedeeld en toegediend. Ziekenhuisapotheker en voorzitter van de medicatiecommissie Arjan Bulsink vertelt: ‘’Voorheen vond de controle plaats door middel van barcodes, maar die zitten niet op alle medicatie, waardoor elektronische controle niet altijd mogelijk was. Het verder optimaliseren van de patiëntveiligheid en de efficiency waren uitgangspunten voor de aanschaf van het nieuwe systeem.’’

Dit innovatieve apparaat gaat na of de toe te dienen medicijnen overeenkomen met wat de arts heeft voorgeschreven. De controle met de MedEye vindt namelijk net voor de medicatietoediening, aan het bed van de patiënt, plaats. Hierbij wordt gecontroleerd of het om de juiste persoon, het correcte tijdstip en de juiste dosering van het juiste medicijn gaat. ‘‘Computers zijn beter in routinematige controles dan mensen, hoe hard ze ook hun best doen. Alle checks die plaats moeten vinden, kunnen nu computergestuurd gedaan worden,’’ aldus Arjan Bulsink. Door gebruik te maken van deze nieuwe technologie verbetert de medicijnverstrekking en nemen de patiënt- en medicatieveiligheid nog verder toe.

lees verder

Via de aanplantactie Knotten voor het landschap! biedt Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) bewoners in het buitengebied van Gelderland de kans om zelf één of meerdere knotbomen aan te planten. Bij knotbomen denken we vaak aan knotwilgen, maar ook andere soorten zijn geschikt om aangeplant en beheerd te worden als knotboom. Denk naast de knotwilg aan de knoteik, knotes en knotels. De verschillende knotboomsoorten kennen allemaal een eigen specifieke en logische plek in ons landschap. Door knotbomen aan te planten helpt u mee aan de herkenbaarheid van ons landschap!

Spelregels
De eigen bijdrage voor een knotboom varieert per soort van : € 4,-  tot € 18,- per stuk. Wie voldoende ruimte beschikbaar heeft voor een rij knotbomen, kan zich vóór vrijdag 24 februari opgeven via www.landschapsbeheergelderland.nl. De uitdeeldag van de bestelde bomen is op vrijdag 17 maart 2017. U kunt dan de bomen bij het SLG kantoor in Rozendaal komen ophalen. Informatie over het aanplanten ontvangt u op de uitdeeldag.

Een stukje geschiedenis
Knotbomen vormen al eeuwenlang een vertrouwd beeld in het Nederlandse cultuurlandschap. Bepaalde boomsoorten werden vroeger geknot om gebruikshout te leveren. Omdat deze wijze van houtproductie niet rendabel meer is, dreigen deze markante knotbomen uit het landschap te verdwijnen. SLG stimuleert graag de aanplant van knotbomen om de eigenheid van het cultuurlandschap te behouden en te versterken.

Natuurwaarde
Oude noestige knotbomen kunnen allerlei planten en dieren herbergen. Menig vogel, zoals de steenuil, vindt in een knotwilg zijn nestplaats. Ook kleine knaagdieren en een groot aantal insecten wonen in knotbomen. Bomen, struiken, grassen, varens, mossen en paddenstoelen vinden een goede humusrijke voedingsbodem in vermolmde delen van oude knotbomen. De wilg is één van de eerste inheemse lentebloeiers en de bloemen vormen een belangrijke voedingsbron voor de bijen.

Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij

lees verder

Vandaag kwamen de bestuurders van de Achterhoekse gemeenten plus Doesburg, Lochem en Zutphen met marktpartij CIF bijeen om de condities en planning van de glasvezelaanleg in de regio te bespreken.


Wethouder Paul Seesing: “‘t Is nog niet van de baan, maar het wordt zo wel lastig”


Geen concrete informatie over planning en aansluitkosten
CIF kan voor september geen concrete informatie bieden over planning en aansluitkosten van glasvezel in de Achterhoek. Het bedrijf werkt bij de aansluiting in fases. Per fase wordt steeds opnieuw gekeken of deze start of niet.

Oost Gelre en Aalten vraagbundeling voor zomervakantie
Eén lichtpuntje: In de tweede fase die CIF nu voorbereidt, worden de gemeenten Aalten en Oost Gelre wel meegenomen. CIF hoopt voor de zomervakantie de vraagbundeling in deze twee gemeenten te hebben afgerond. Tegen welke prijs en onder welke afspraken de aanleg mogelijk is in deze gemeenten, moet CIF nog bepalen. De prijs is wel bekend voordat de vraagbundeling start.

Aanleg Berkelland en Winterswijk gaat door
In Berkelland en Winterswijk is de eerste schop in de grond en gaat aanleg dit jaar door.

Geen toezeggingen voor overige zeven gemeenten
Over de aanleg in de overige gemeenten: Bronckhorst, Doetinchem, Oude-IJsselstreek, Montferland, Doesburg, Lochem en Zutphen doet CIF geen toezeggingen. De bestuurders van deze gemeenten zijn zwaar teleurgesteld en gaan zich beraden op het vervolg.

Wethouder Paul Seesing (Bronckhorst en woordvoerder namens de 11 gemeenten): “We zitten hier met een dubbel gevoel. We hadden een vervolgaanpak verwacht. Maar we hebben geen concrete toezeggingen gekregen en dat frustreert ons. Het blijkt eens te meer dat de markt grote moeite heeft met het realiseren van glasvezel in ons buitengebied. We willen vaart maken, we zijn er al drie jaar klaar voor. Over hoe het nu verder moet, gaan we nadenken. Toch is een stukje buitengebied van de Achterhoek weer dichter bij snel internet gekomen. In Berkelland en Winterswijk gaat aanleg door en in Aalten en Oost Gelre start in ieder geval de vraagbundeling. Als 50% van de adressen zich aanmeldt, dan is daar de aanleg een feit.”

lees verder

De Algemene vergadering van Aandeelhouders NV ROVA Holding heeft de heer Victor van Dijk (1958) benoemd tot nieuwe algemeen directeur van ROVA. Hij volgt daarmee Hans Groenhuis op die eind oktober 2016 afscheid nam in verband met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Victor van Dijk treedt per 1 april 2017 in dienst en is thans voorzitter van de Raad van Bestuur van Omring, een zorginstelling in Noord Holland.

Victor van Dijk studeerde Bestuurskunde aan de Universiteit Twente en bekleedde daarna verschillende functies bij hoofdzakelijk publieke of semi-publieke organisaties. Zo was hij werkzaam bij het Ministerie van Volkshuisvesting en Milieu en bij het Kadaster, voordat hij in 1995 werd aangesteld als algemeen directeur van de Waterleiding Maatschappij Overijssel. Na de fusie van het waterleidingbedrijf tot Vitens in 2002 was Victor daar lid van de Raad van Bestuur. In 2004 maakte Victor de overstap naar de zorg als directeur van Corbis Plus wat later fuseerde tot het huidige Omring, een zorginstelling met ruim 3000 medewerkers en een omzet van ruim €150 miljoen.

In zijn loopbaan richtte Victor zich steeds op het goed positioneren en ontwikkelen van de organisaties waar hij werkte: het Kadaster, de Drinkwatermaatschappij Overijssel en Vitens, en de zorgorganisatie Omring. Het leiden van bedrijven met een duidelijk maatschappelijke doelstelling motiveert hem zeer.

“De publieke afvalzorg en het beheren van de openbare ruimte is natuurlijk heel wat anders dan ouderenzorg. Maar in mijn tijd bij WMO en Vitens heb ik sterk het belang van dit soort nutsfuncties ervaren. Je voert een belangrijke taak uit voor de samenleving. Je moet er niet aan denken als ze er niet zouden zijn of niet zouden functioneren. Dat publieke belang, in combinatie met het samenwerken met de mensen die bij nacht en ontij dit werk verzetten, motiveert mij zeer om bij ROVA aan de slag te gaan”, aldus Victor van Dijk.

Met de benoeming van Victor van Dijk heeft ROVA niet gekozen voor een bestuurder met ervaring in de afvalsector. “In de profielschets was voor ons leidend dat we een bestuurder vonden met hart voor de publieke zaak; een zakelijk, integer en verbindend bestuurder. In de persoon van Victor vinden we al deze elementen terug”, aldus Co Verdaas, voorzitter van de Raad van Commissarissen. “Met zijn aanstelling gaan we gestaag verder bouwen aan het succes van ROVA”.

lees verder

Met ingang van 10 januari 2017 is het vernieuwde SportmedX sportspreekuur in Winterswijk van start gegaan. Dit spreekuur zal vanaf nu iedere dinsdagochtend van 8.30 – 11.30 uur plaatsvinden op poli Orthopedie van SKB. In tegenstelling tot de oude situatie, is de sportarts in dit multidisciplinaire spreekuur nu een vaste waarde. Daarnaast is er een trauma- of orthopedisch chirurg aanwezig, evenals een fysio- of manueel therapeut en eventueel een sportpodoloog. Samen zien zij patiënten om sneller tot een betere diagnose en behandeling te komen.
Sportspreekuur
Het sportspreekuur is bedoeld voor patiënten die graag willen beginnen met sporten, het sporten weer willen oppakken, of last hebben van langdurige blessures. Met name bij sportblessures die verschillende oorzaken kunnen hebben (bijvoorbeeld een liesblessure), of waarbij de behandeling van verschillende specialisten nodig is, biedt het sportspreekuur een uitkomst. Tijdens dit spreekuur wordt de patiënt gezien door een team van specialisten, waaronder een sportarts, orthopedisch chirurg of traumachirurg, sportfysio- of manueeltherapeut en eventueel een sportpodoloog.
Om een afspraak te maken voor het sportspreekuur is een verwijzing van de huisarts nodig. Deze kan een verwijzing geven voor de sportarts (sportgeneeskunde) of voor de trauma- of orthopedisch chirurg tijdens het sportspreekuur.
SportmedX SportmedX is hèt instituut voor sport en bewegen met als doel top- en amateursporters in Nederland verantwoord te laten sporten en bij blessures weer snel op de been te krijgen. Het behandelteam van specialisten gespecialiseerd in sportzorg bestaat uit chirurgen, orthopeden, sportartsen, sportfysiotherapeuten, manueel therapeuten, diëtisten en een sportpodoloog. Dit maakt het mogelijk om een uitgebreid zorgaanbod te bieden met verschillende sportspecialismen onder één dak.
Onderdeel van SKB
In 2000 specialiseerde het SKB zich als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland in de behandeling van sportblessures met een multidisciplinair team van specialisten. Zo ontstond SportmedX. Anno 2017 is SportmedX gegroeid naar zes eigen vestigingen en drie franchise locaties verspreid over het land. Naast de hoofdvestiging in Doetinchem, kunnen patiënten voor sportzorg ook terecht in Almelo, Apeldoorn, Enschede, Deventer en Winterswijk, of in de franchise locaties in Moordrecht en Breda.

lees verder

Anne Oosterbaan uit Sinderen schrijft over Landbouw met bomen. Hij hoopt hiermee voedselproducenten te inspireren om bomen in te zetten voor duurzame voedselproductie. Bomen kunnen een belangrijke rol spelen bij nieuwe, duurzame manieren om voedsel te produceren. Bomen zijn op zichzelf al “multiproductief”. Ze leveren vaak meerdere producten op (hout, vruchten, blad, schors, sappen, stikstof enz.), ze kunnen erosie van oevers en stuifgevoelige gronden tegengaan, ze produceren zuurstof, ze vangen stoffen als fijnstof en ammoniak in, ze leggen koolstof vast, ze ontsluiten diepere grondlagen, ze produceren hernieuwbare energie, ze kunnen extreme hoeveelheden neerslag en hitte temperen,  ze kunnende zorgen voor meer  soorten insecten, vogels en vleermuizen en ze kunnen een afwisselend landschap opleveren.

Al deze eigenschappen van bomen kunnen goed worden gecombineerd met de productie van landbouwgewassen en/of dieren. Dit noemt men ook wel “landbouw met bomen” of “agroforestry”. Bij zulke combinaties is het de kunst om een zodanige opzet te kiezen, dat de bomen en het gewas en eventueel ook de dieren elkaar op een gunstige manier  beïnvloeden. Hiermee kan 1 + 1  meer dan 2 worden! 

Een voorbeeld is de combinatie van een gewas dat stikstof nodig heeft voor een goede ontwikkeling, met een boomsoort die stikstof produceert. De  zwarte els is zo’n boomsoort die door middel van wortelknolletjesbacteriën stikstof produceert. Dit kan via hun blad en via de bodem ten goed komen aan een gewas dat tussen de bomen wordt geteeld.  

Anne Oosterbaan uit Sinderen heeft in een pas verschenen boek 25 voorbeelden beschreven van zulke combinaties en hoopt daarmee voedselproducenten te inspireren om bomen in te zetten voor duurzame voedselproductie.

Het boek Landbouw met bomen; 25 voorbeelden van agroforestry kost 17,95 euro en is te verkrijgen via www.boekenbestellen.nl

 

lees verder

In 2015 is Stichting Achterhoek Toerisme in samenwerking met een aantal topmusea een campagne gestart om het aanbod van musea in de Achterhoek te presenteren. De unieke samenwerking waarbij de Achterhoekse musea de krachten bundelen om de bezoeker een compleet aanbod te kunnen bieden, werpt zijn vruchten af. Het aantal deelnemers binnen de campagne is inmiddels van 20 deelnemers naar 24 deelnemers gegroeid en het publiek weet de Achterhoekse musea goed te vinden.
Campagne Musea Achterhoek De promotiecampagne Musea Achterhoek richt zich op het groots uitdragen van het aanbod van de Achterhoekse musea. Door de samenwerking kunnen de musea hun slagkracht vergroten en worden ze zichtbaar bij een breder publiek. Binnen de campagne wordt elk jaar een museumbrochure ontwikkeld waarin zich alle deelnemende musea presenteren.

De nieuwe brochure Musea Achterhoek is vanaf 23 januari te verkrijgen bij de deelnemende musea, VVV’s en Toeristische Informatiepunten in de Achterhoek. Ook is er een website waarop informatie in het Nederlands, Duits en Engels over musea en lopende tentoonstellingen te vinden is. Kijk op www.musea-achterhoek.nl
Toonaangevende kunst en spannende geschiedenis Het museumaanbod in de Achterhoek is divers en verrassend. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij een bezoek aan één van de prachtige musea vol toonaangevende schilder-glas en beeldhouwkunst van internationale grootmeesters. Denk hierbij aan het Lalique Museum in Doesburg of Villa Mondriaan in Winterswijk. Daarnaast is het grootste museum voor Nederlands Modern Realisme, Museum MORE, gevestigd in Gorssel. Hier is onder andere de voormalige Scheringa collectie te bewonderen met diverse werken van Carel Willink en Charley Toorop. Voor een grote verzameling middeleeuwse kunst ga je naar Kasteel Huis Bergh in het grensstadje ‘s –Heerenberg. Maar ook voor de cultuurfanaat zijn er verschillende interessante musea over historische gebeurtenissen, de maakindustrie of oude gewoonten uit de streek.
Van toonaangevende kunst tot inspirerende muziek, en van spannende geschiedenis tot aan innovatieve industrie, je vindt het in de Achterhoek. En nog veel meer, want naast kunst en cultuur biedt de Achterhoek talloze recreatiemogelijkheden waardoor een museumbezoek uitstekend te combineren is met een compleet dagje uit of langer verblijf in de Achterhoek.
Achterhoekse museumbranche in beweging In 2017 staat er in de Achterhoek heel wat te gebeuren op museum gebied. Zo opent Museum MORE een tweede locatie in Ruurlo en in Zutphen komt er een nieuw museum bij: het Geelvinck MuziekMuseum Zutphen, dat ook een vestiging in Amsterdam heeft. In het voorjaar openen de vernieuwde Musea Zutphen hun deuren op een nieuwe locatie in de historische binnenstad, namelijk het Hof van Heeckeren. Dan is 2017 ook nog eens het jaar van het 100-jarig jubileum van de kunststroming De Stijl. Nederland viert dit met het feestjaar Mondriaan to Dutch Design. Piet Mondriaan is namelijk een van de bekendste kunstenaars van deze internationale kunstbeweging. Villa Mondriaan in Winterswijk is om die reden ook nauw betrokken bij de activiteiten rondom Mondriaan to Dutch Design. Kijk voor meer informatie op www.achterhoek.nl/mondriaan

lees verder

Wie een patiënt in Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk wil bezoeken, kan vanaf 1 januari 2017 dagelijks terecht van 14.30 tot 20.00 uur.  In de weekenden en op feestdagen is bezoek tussen 10.45 en 11.30 uur ook mogelijk. Uitzonderingen zijn de afdeling Intensive care/Cardio care en de Vrouw-kindafdeling.  
“Met de verruiming van de bezoektijden komen we tegemoet aan de wensen van patiënten en bezoekers,” licht teammanager Enid Peters het besluit toe. “Familie en vrienden kunnen een bezoek aan een dierbare in het ziekenhuis veel beter afstemmen op hun eigen situatie. Een andere prettige bijkomstigheid is dat de kans kleiner is, dat iedereen tegelijkertijd op bezoek komt. We adviseren overigens wel om met de patiënt of diens naasten af te blijven stemmen wanneer een bezoek het beste schikt,” aldus Peters.

Afwijkende bezoektijden
De afdeling IC/CC hanteert afwijkende bezoektijden. Voor een voorspoedig herstel en het bewaken van de rust, is gekozen voor drie bezoekmomenten per dag. De kraam- en kinderafdeling hanteert ook drie bezoekmomenten per dag, echter gezinsleden kunnen in overleg met de verpleging gedurende de hele dag terecht.  

Service
SKB wil de beste zorg in een gastvrije omgeving bieden. Dat betekent dat het ziekenhuis kritisch kijkt waar bestaande regelingen aangepast kunnen worden om de service verder te verbeteren.  Naast verruiming van de bezoektijden, zijn de parkeertarieven met ingang van 1 januari drastisch verlaagd. Het eerste half uur is gratis, daarna betaalt men slechts één euro ongeacht de duur van het bezoek.

lees verder

Met ingang van 1 januari 2017 is het klantcontactcentrum van ROVA op werkdagen geopend van 8:00 tot 20:00 uur en op zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur. ROVA kiest voor de uitbreiding van de openingstijden omdat het voor de inwoners van het werkgebied (24 gemeenten) op de best mogelijke manier service wil verlenen. Tevens zal het klantcontactcentrum van ROVA per 1 januari ook te bereiken zijn via Whatsapp.

Meerdere mogelijkheden van klantcontact
Met de uitbreiding van Whatsapp beschikt ROVA over een breed palet aan klantcontactkanalen. Inwoners hebben diverse mogelijkheden om een melding, suggestie, klacht door te geven of om een vraag te stellen. Men kan naar gelang kiezen voor e-mail, chat, online webformulier, telefoon, Facebook, Twitter of Whatsapp. Daarbij worden de tijden van bereikbaarheid verruimd van 8.00 tot 20.00 uur op werkdagen (voorheen van 8.00 uur in de ochtend tot 17.00 uur in de avond). Dit sluit beter aan op de huidige economie en wensen van vooral werkende mensen.

“Voor ons is goede service erg belangrijk. Naast een inhoudelijk goede behandeling van vragen willen we zo goed mogelijk aansluiten bij de diverse mogelijkheden om ons te kunnen bereiken. Met deze uitbreidingen verwachten wij een goede aansluiting te hebben gevonden bij de wensen van onze inwoners!”

Aldus Henrike Klootwijk, Teammanager ROVA Klantcontactcentrum

Het klantcontactcentrum van ROVA beantwoord vragen rondom de afvalinzameling van de 24 aandeelhoudende gemeenten van ROVA. Gemiddeld zijn er op jaarbasis ongeveer 300.000 klantcontacten via verschillenden kanalen.

lees verder

Wethouder Gert Jan te Gronde zette vanmiddag samen met Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf, de eerste ‘schop in de grond’: het startsein voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Winterswijk. Op 8 juli jl. werd al bekend dat ruim 60% van de inwoners van het buitengebied heeft gekozen voor diensten via glasvezel. Ook de bedrijventerreinen Vééneslat Noord en -Zuid hebben op 5 december jl. de 50% gehaald. Dit was nodig om de terreinen mee te nemen met de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Voor het bedrijvenpark Beatrixpark loopt het onderzoek nog.

De aannemer is al begonnen met voorbereidingen voor de aanleg: op verschillende plekken in het gebied is al geschouwd om de definitieve plekken van de glasvezelkabels te bepalen. "Voordat we starten met de graafwerkzaamheden, vonden we het belangrijk om samen met de gemeente en de aannemer hierbij stil te staan. Vandaag zetten we dan ook met trots de eerste schop in de grond”, zegt Piet Grootenboer. “Het is wederom een belangrijke stap in de ontwikkeling van het buitengebied.”

Wethouder is blij met de komst van glasvezel
Wethouder Gert Jan te Gronde is blij met de komst van glasvezel in het deelgebied Winterswijk. “Als gemeente zijn we hartstikke trots dat het gelukt is. De huishoudens en bedrijven krijgen binnenkort een glasvezelaansluiting en zijn klaar voor de toekomst. De noodzaak voor snel en betrouwbaar internet neemt toe voor onze inwoners en bedrijven. De vraag naar een goede verbinding en ook het aanbod van diensten wordt steeds groter. Denk hierbij aan de mogelijkheden voor zorg op afstand, onderwijs, video on demand en de agrarische sector” vertelt Gert Jan te Gronde. “Dit initiatief heeft geleid tot een nagenoeg 100% dekking van de mogelijkheid voor inwoners en bedrijven tot aansluiting op het glasvezelnetwerk in het buitengebied en de bedrijventerreinen.”

Start werkzaamheden
De aannemer Koning & Hartman start binnenkort met de aanleg van glasvezel. De aannemer komt bij iedereen langs om te kijken waar de aansluiting precies gemaakt gaat worden. Door de aanvullende vraag vanuit de bedrijventerreinen heeft de aanleg meer voorbereiding nodig gehad dan voorzien. De verwachting is dat in het derde kwartaal van 2017 de aanleg in de gemeente gereed zal zijn.

Meer informatie
Meer informatie is beschikbaar op de website www.glasvezelbuitenaf.nl

lees verder

Door te luisteren naar de ervaringen van patiënten verzamelt het SKB waardevolle informatie voor het verder verbeteren van de zorg en de organisatie. Om patiënten zo min mogelijk te belasten met lange vragenlijsten en toch de juiste informatie te verkrijgen, is dit jaar is een pilot gestart voor het verzamelen van ervaringen via een tablet op de poliklinieken.  

Patiëntervaringen via een tablet op de poli
Op de poliklinieken is dit jaar een proef gestart met tablets in een zuil waar patiënten snel en makkelijk een korte vragenlijst in kunnen vullen en zo hun mening geven over de zorg die zij hebben ontvangen. Voor het invullen van de vragenlijst ontvangen patiënten een consumptiebon voor een gratis kop koffie of thee in het bezoekersrestaurant van het SKB.

Het invullen van de vragenlijst via een tablet is een aanvulling op de reeds bestaande manieren waarop het SKB patiëntervaringen verzamelt. Zo wordt onder andere gebruik gemaakt van het patiënttevredenheidsonderzoek. Dit onderzoek bestaat uit een uitgebreide vragenlijst die periodiek wordt afgenomen op alle poliklinieken en onderzoeksafdelingen. Daarnaast worden alle opgenomen patiënten een dag na thuiskomst uit het ziekenhuis gebeld met de vraag hoe de eerste dag thuis is verlopen en hoe zij de zorg hebben ervaren. Ook de waarderingen op ZorgkaartNederland.nl zijn een belangrijke bron van informatie.

Verbeteren van de zorg
De verzamelde patiëntervaringen bieden een waardevol beeld van de punten waarop de zorg en de organisatie nog verder kan worden verbeterd. Het SKB streeft naar een rapportcijfer van 8 en hoger voor de zorg en service op de poliklinieken. Aanbevelingen van patiënten worden gebruikt om op dit niveau uit te komen. In verschillende vergaderingen en trainingen zijn de patiëntervaringen dan ook een terugkerend onderwerp. De stem van de medewerkers is hierbij echter minstens zo belangrijk. Zij zijn de ogen en oren op de afdeling, hebben contact met patiënten en doorlopen dagelijks de processen en procedures.

Cindy Holweg, Kwaliteitsfunctionaris bij het SKB: “Naar aanleiding van patiëntervaringen hebben wij onder andere meer aandacht besteed aan de verkorte toegangstijd, zodat patiënten snel(ler) terecht kunnen bij een specialist.”

Inbreng patiënten essentieel
Patiënten ervaren de zorg die SKB levert. SKB waardeert het enorm wanneer patiënten hun ervaringen met willen delen. Zo maken we samen de zorg iedere dag beter.


Foto: Cindy Holweg bij de zuil met tablet.
lees verder

School en wijk in de praktijk: Ondersteuningsteam Oost-Achterhoek best practice Nederlands Jeugdinstituut. Deze maand zijn door het Nederlands Jeugdinstituut twee publicaties uitgebracht over de werkwijze rondom ‘School en wijk in de praktijk’ in de Oost-Achterhoek. Hiermee krijgt de werkwijze van het Ondersteuningsteam Oost-Achterhoek landelijk erkenning. Belangrijke succesfactor is de nauwe samenwerking tussen onderwijs, gemeenten en zorgaanbieders.

Het Ondersteuningsteam (OT) geeft samen met de jeugdconsulenten vorm aan de taak die de gemeenten erbij hebben gekregen binnen de Jeugdhulp. Binnen de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk is het OT actief en kunnen scholen, professionals, maar ook ouders en kinderen contact opnemen met het team.

Trots
De drie wethouders namens de betrokken gemeenten spreken uit dat ze trots zijn op het Ondersteuningsteam. “We zijn erg trots met deze landelijke erkenning. Het team werkt vraaggericht en is voor professionals en ouders en kinderen goed bereikbaar. Wat de werkwijze zo bijzonder maakt is de uitstekende samenwerking met het onderwijs (zowel met basis-, voortgezet als speciaal onderwijs) en zorgaanbieders. Dat maakt dat het team heel effectief ondersteuning kan bieden waar dat nodig is. ”

Traditie van samenwerking
De wethouders vervolgen: “De regio Oost-Achterhoek kent een goede traditie van samenwerking tussen gemeenten en het onderwijs.
Met de invoering van passend onderwijs en de overgang van de jeugdhulp, hebben gemeenten, jeugdhulpinstellingen, scholen en samenwerkingsverbanden de handen ineen geslagen. Samen zijn wij erin geslaagd om op een integrale manier de hulp en ondersteuning aan kinderen, jongeren en gezinnen te organiseren, thuis én op school.”

Snel en laagdrempelig contact
Jeroen Stevens, manager van het Ondersteuningsteam: “Wij garanderen dat we na binnenkomst van de vraag binnen 5 werkdagen contact hebben met het gezin. Binnen 14 dagen zitten we bij hen aan tafel. Dat redden we nog steeds, sinds mei 2013 hebben we al bijna 1.000 gezinnen begeleid in de 3 gemeenten.”

Complexe zorgvraag? Onderwijs en zorg regelen in 1 gesprek
In de Oost-Achterhoek is een methode ontwikkeld waarmee een ‘integraal zorgarrangement’ wordt georganiseerd voor kinderen met een complexe ondersteunings- en zorgvraag. Bijvoorbeeld voor kinderen met ernstig meervoudige beperkingen. Dat gebeurt in één gesprek van één uur, met alle betrokkenen aan één tafel (ouders, onderwijs, zorg en gemeente). In dit gesprek wordt een onderwijsplek vastgelegd, de aanvullende zorg geregeld, leerplicht geregeld en het vervoer van de

leerling. Zo kunnen we maatwerk leveren voor een kind, en belasten we de ouders minimaal, doordat zij maar één aanmelding hoeven doen en één gesprek hebben.

Publicaties ‘School en wijk in de praktijk’
De publicaties zijn te downloaden via de site van het Nederlands Jeugdinstituut:

 • School en wijk in de praktijk: Ondersteuningsteam Oost-Achterhoek

http://www.nji.nl/nl/Publicaties/NJi-Publicaties/School-en-wijk-in-de-praktijk-ondersteuningsteam-Oost-Achterhoek

lees verder

Veilig Thuis Noord Oost Gelderland is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Sinds 1 januari 2015 zijn de advies-, meld- en steunpunten Huiselijk Geweld en Kindermishandeling van de 22 gemeenten in de regio Noord Oost Gelderland samengevoegd. Op 15 december 2016 is de Stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland opgericht. Een nieuwe organisatie, waar alles bij elkaar is ondergebracht en niet meer bij verschillende organisaties. De directeur- bestuurder van de Stichting is mevrouw Azime Gulhan. De stichting levert een bijdrage   aan het creëren van veiligheid in de thuissituatie en het stoppen van geweld.

Over Veilig Thuis Noord Oost Gelderland
Veilig Thuis Noord Oost Gelderland is het advies- en meldpunt voor iedereen, die met (vermoedens van) huiselijk geweld en/of kindermishandeling te maken heeft of krijgt. Niet alleen voor slachtoffers en plegers, ook voor bezorgde omstanders en professionals. Wij zijn er voor kinderen en volwassenen die hulp nodig hebben. Soms kom je er op eigen kracht niet uit. Samen werken we aan een prettige thuissituatie waar veiligheid voorop staat. Veilig Thuis is 24 uur per dag en 7 dagen in de week bereikbaar op 0800 2000.

De gemeenten
Veilig Thuis Noord Oost Gelderland is werkzaam in de gemeenten Aalten, Apeldoorn, Berkelland, Bronckhorst, Brummen, Doetinchem, Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Lochem, Montferland, Nunspeet, Oldebroek, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Putten, Voorst, Winterswijk en Zutphen.

 

lees verder

Winterswijk / Ooost Gelre. ‘Samen verder met het afvalwater’. Dat is de inzet van het Afvalwaterakkoord tussen de gemeenten Winterswijk en Oost Gelre en Waterschap Rijn en IJssel. Deze partners in afvalwater leggen met dit akkoord de kansen vast die de onderlinge samenwerking biedt. Naast forse structurele besparing neemt door dit akkoord ook de kwaliteit van de afvalwaterketen toe.

Met het nieuwe Afvalwaterakkoord werken de drie partijen voortaan minder vrijblijvend aan drie doelen uit het Bestuursakkoord Water 2011:
a)    Het dagelijks functioneren van de afvalwaterketen uitvoeren tegen zo laag mogelijke  maatschappelijke kosten;
b)    De kwetsbaarheid verminderen van organisatie en functioneren van de afvalwaterketen;
c)    Het vergroten van de kwaliteit (duurzaamheid) van de afvalwaterketen, mede door het ontplooien van gezamenlijke innovaties.

Dat zijn de doelen van de samenwerking tussen de gemeenten Winterswijk en Oost Gelre en Waterschap Rijn en IJssel. Die samenwerking is donderdag 8 december 2016 in het gemeentehuis van Winterswijk beklonken met de ondertekening van het afvalwaterakkoord door wethouder Rik Gommers van de gemeente Winterswijk, wethouder Vincent van Uem van de gemeente Oost Gelre en heemraad Peter Schrijver van Waterschap Rijn en IJssel.

De afvalwaterketen
Gemeenten en waterschap zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de afvalwaterketen, bestaande uit riolering en afvalwaterzuivering. Het afvalwater vanuit Winterswijk, Groenlo, Lichtenvoorde en omliggende plaatsen wordt via de gemeentelijke (druk)riolering en hoofdtransportleidingen van het waterschap getransporteerd naar de rioolwaterzuiveringen Winterswijk en Lichtenvoorde van Waterschap Rijn en IJssel.

Gemeenten en waterschap hebben de handen ineen geslagen voor een optimale en duurzame afvalwaterketen ten behoeve van een gezond watersysteem. Vincent van Uem, wethouder Ruimtelijk beheer van de gemeente Oost Gelre: “Het afvalwaterakkoord past in een tijd waarin we dingen anders moeten doen en met minder. Alleen ben je sneller, samen kom je verder. Met het waterschap en gemeenten in de regio werken we al heel lang goed samen. Dit afvalwaterakkoord legt deze ingeslagen weg vast met onze buurgemeente en het waterschap”.

Bredere samenwerking in de afvalwaterketen
De gemeenten Oost Gelre en Winterswijk en Waterschap Rijn en IJssel werken op het gebied van het afvalwaterbeheer samen in het afvalwaterteam WintLicht. Naast deze operationele samenwerking tussen waterschap en buurtgemeenten werken ze ook -met 8 overige Achterhoekse gemeenten- in breder verband samen in de Achterhoek+ samenwerking voor bovenlokale opgaven.
Naast slimmer investeren met minder kosten richt die samenwerking zich ook op het verhogen van de kwaliteit van de afvalwaterketen en het verminderen van de kwetsbaarheid door het zo doelmatig mogelijk inzetten van het personeel van de samenwerkende partijen.

Maatregelen
In het afvalwaterakkoord komen de gemeenten en het waterschap overeen dat ze de komende jaren de focus leggen op een drietal projecten te weten: Waterketenanalyse, Drukriolering en Risico-gestuurd rioolbeheer. Voor elk project is een van de organisaties trekker. Door deze projecten samen op te pakken denken de partners in de toekomst een structurele besparing te realiseren van circa €250.000,- per jaar op de stijgende kosten. Peter Schrijver, heemraad van Waterschap Rijn en IJssel: “Heftigere regenbuien door de klimaatverandering, strengere milieuregels en vervanging van de riolering en zuivering zorgen voor hogere kosten. Door slim samen te werken kunnen we kosten besparen door gebruik te maken van elkaars deskundigheid en kennis. ‘Werken tegen de laagst mogelijke maatschappelijke kosten’ is dan ook het motto van de samenwerking tussen de gemeenten en het waterschap.”

Locatie ondertekening
De ondertekening van het afvalwaterakkoord WintLicht vindt plaats in het gemeentehuis van Winterswijk. De gemeente Winterswijk werkt al vele jaren samen met Waterschap Rijn en IJssel. Watersysteem en afvalwaterketen worden daarin als geheel beschouwd. Wethouder Rik Gommers van de gemeente Winterswijk “Het is goed om te zien dat de jarenlange samenwerking met het waterschap en de gemeenten nu ook bestuurlijk wordt bekrachtigd. Hiermee maken we Den Haag duidelijk dat de we in de Achterhoek werk maken van de samenwerking”

lees verder

Per 1 januari 2017 zijn het Slingeland Ziekenhuis en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix gefuseerd. Beide ziekenhuizen bundelen hun krachten.
Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk hebben goedkeuring ontvangen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om te fuseren. 

Na de eerdere toestemming van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) halverwege dit jaar, heeft ook de ACM na een grondige mededingingstoets nu groen licht gegeven voor deze fusie. 
De bestuurders van beide ziekenhuizen zijn blij met deze goedkeuring voor de fusie, waardoor de hoge kwaliteit van zorg, de bereikbaarheid en de betaalbaarheid van ziekenhuiszorg in de Achterhoek gegarandeerd blijft. Hierbij wordt ook de  intensieve samenwerking met alle regionale partners, van belang in deze krimpregio met een stijgende complexiteit van zorgvraag, verder uitgebouwd.

Beide ziekenhuizen behouden ieder hun volwaardige aanbod van zorg en blijven alle patiënten behandelen. Dit betekent onder meer dat de spoedeisende hulp, de verloskundige zorg en de intensive care in beide ziekenhuizen blijven bestaan. Door de bedrijfsvoering op elkaar af te stemmen en elkaars deskundigheden en capaciteiten te bundelen zien de ziekenhuizen kans om de ziekenhuiszorg ook in de toekomst van het beste niveau en dichtbij de patiënt aan te blijven bieden.

De nieuwe raad van bestuur wordt gevormd door de twee huidige bestuurders, Chrit van Ewijk en Bert Kleinlugtenbeld.

Beide ziekenhuizen gaan vol vertrouwen de gezamenlijke toekomst tegemoet.

lees verder

Woensdag 30 november vond de eerste SKB legt uit plaats. Onder die naam organiseert Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk tien tot twaalf keer per jaar informatieavonden over aandoeningen en behandelingen. De eerste avond ging over de behandeling van goedaardige prostaatvergroting. Ruim 90 belangstellenden woonden de avond bij.

Uroloog Ilhan Karaoglu wist beeldend uit te leggen hoe  de prostaat werkt en welke behandelopties er zijn bij een vergrote prostaat. Uniek voor de Achterhoek is de behandeling met de Green light laser. Met deze laser wordt op een elegante, patiëntvriendelijke manier het teveel aan weefsel als het ware weggestoomd.
Patiënten herstellen na deze ingreep snel en hoeven over het algemeen maar een nacht in het ziekenhuis te blijven. Operatieassistent Marleen Blikman liet in haar presentatie  zien hoe de ingreep op de OK verloopt.

Een vergrote prostaat brengt vervelende klachten met zich mee. Verpleegkundige continentiezorg Nancy Berentsen legde  de werking uit van diverse katheters en liet verschillende continentiematerialen zien. Zowel in de pauze als na afloop was er gelegenheid vragen te stellen aan de deskundigen.

Vanwege de grote belangstelling voor dit onderwerp is er op donderdag 26 januari een extra informatieavond gepland. Meer informatie en aanmelden kan via de website www.skbwinterswijk.nl  


Bijlage: foto green light laser
lees verder

Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk verlaagt met ingang van
1 januari 2017 de parkeertarieven. Het eerste half uur is gratis, daarna betalen patiënten en bezoekers ongeacht de duur van hun verblijf één euro.
Een bezoek aan het ziekenhuis begint voor veel patiënten op de parkeerplaats. “Een goede bereikbaarheid en toegankelijkheid van het parkeerterrein is belangrijk, maar ook de beschikbaarheid over voldoende parkeerplekken,” licht bestuurder Bert Kleinlugtenbeld het besluit toe. “Door een bedrag van één euro in rekening te brengen, houden we het parkeren betaalbaar en dragen we een steentje bij in de beperking van de ziekenhuiskosten. Anderszins zorgt dit bedrag er ook voor, dat de parkeerplaatsen beschikbaar zijn voor onze patiënten en bezoekers. De slagboom en de parkeerautomaten blijven dan ook van kracht.”

Service op de parkeerplaats
Naast het verlagen van de parkeertarieven, biedt SKB sinds dit voorjaar service op de parkeerplaats. Op bijna alle werkdagen staan er zowel ’s morgens als ’s middags vrijwilligers klaar om patiënten en bezoekers te helpen bij het in- en uitstappen, het halen van een rolstoel en het wijzen van een parkeerplaats.
 
Marco Ligtlee, vrijwilliger parkeerservice van het eerste uur, vertelt: “Het is dankbaar werk. Mensen zijn blij als we ze helpen bij het uit- of instappen of als we bij een patiënt blijven terwijl de ander de auto parkeert. Door de ondersteuning die we bieden, voelen mensen zich welkom en gaan meer ontspannen het ziekenhuis binnen.”

Het streven is, deze service iedere werkdag aan te bieden. Daarvoor zoekt het ziekenhuis nog enkele enthousiaste gastvrije vrijwilligers. Op de website van het ziekenhuis is meer informatie te vinden.

lees verder

Oost-Achterhoek. Bibliotheekleden kunnen vanaf nu een jaar lang gratis twee online cursussen volgen. Om een nieuwe hobby te ontdekken of een vreemde taal te leren. Om wegwijs te worden in een computerprogramma of meer te weten over gezondheid en opvoeding. Als bonus krijgt iedere cursist elke maand een korte cursus cadeau.

Hoe werkt het?
Er zijn in totaal 30 cursussen in de categorieën Vrije tijd, Persoonlijke ontwikkeling, Computer en nieuwe media en Gezondheid en opvoeding en Talen. Met een geldig bibliotheeklidmaatschap kunnen twee cursussen gekozen worden. Op de site van de Bibliotheek Oost-Achterhoek, www.oostachterhoek.nl staat meer informatie.

Cursus van de maand
Deze maand is de bonus een cursus voorlezen. Met minimaal een kwartiertje per dag voorlezen neemt de lees- en taalvaardigheid van kinderen enorm toe. Ook de Sint vindt voorlezen erg belangrijk. Alle kinderen mogen daarom, zolang de voorraad strekt, in de vestigingen van de Bibliotheek Oost-Achterhoek een vouwschoen komen halen. Als die schoen, prachtig ingekleurd, weer in de bibliotheek bezorgd wordt, zal Sint of één van zijn pieten een cadeautje in die schoen stoppen, goed voor 15 minuten (voor)leesplezier.

Waarom cursussen van de Bibliotheek?
Met het aanbieden van online cursussen wil de Bibliotheek een bijdrage leveren aan de persoonlijke ontwikkeling van mensen. De Bibliotheek stelt zich ten doel dat iedereen volwaardig en zelfstandig aan de samenleving kan deelnemen. Daarnaast wil de Bibliotheek een (online) plaats bieden voor een ieder die wil ontspannen en die een moment van rust zoekt om informatie in wat voor vorm dan ook tot zich te nemen.

lees verder

HUMMELO - Het is definitief einde oefening voor Ben Jolink (70). Muziek zal hij altijd blijven maken, maar zijn broze gezondheid laten liveshows niet meer toe. Zondag 18 december zal hij tijdens de cd-presentatie van zijn band De Pensionado’s een allerlaatste keer het podium beklimmen.


 NOOIT MEER LIVE


De Achterhoeker heeft de knoop definitief doorgehakt nadat de artsen hem anderhalve week geleden vertelden over de toestand van zijn longen: ,,Uit medisch onderzoek is gebleken dat ik nog maar een longcapaciteit van 45 procent heb. En dan niet ten opzichte van een gezonde jongeman, nee, ten opzichte van een doorsnee zeventiger.”

Het nieuws kwam hard aan. Vooral omdat hij met De Pensionado’s dacht nog een paar jaartjes door kon gaan. Tijdens optredens met dit gezelschap kan hij immers blijven zitten tijdens het gitaarspelen. Heel wat anders dan de uitputtende shows met Normaal.

,,Met een hoop medicamenten zou ik heus nog wel geprepareerd kunnen worden voor een optreden. Maar bij een optreden komt veel meer bij kijken dan alleen dat uurtje dat je op de planken staat. De voorbereiding. De stress, de zenuwen op de dag zelf. Dat maakt het juist zo zwaar. Vast staat dat ik daarmee mijn longcapaciteit steeds verder zou afbreken. En dat is het mij allemaal niet waard.”

Jolink verblijft momenteel gedurende de werkweek in een revalidatiekliniek. Slechts in de weekenden is hij thuis. ,,Alleen klopt de term revalidatie in mijn geval niet. Ik word namelijk niet meer beter.” Met name de laatste twee jaar gingen zijn longen hard achteruit. ,,In 2013 reed ik zelfs nog motorcrosswedstrijden. Omdat ik met Normaal nog zo graag die veertig jaar wilde volmaken, ben ik ermee doorgegaan. Maar achteraf gezien had ik gewoon twee jaar eerder moeten stoppen.”

Deze middag zitten ze bij elkaar in De Heujberg, zoals de oefenstudio naast Jolinks woonboerderij in Hummelo heet. De overige Pensionado’s kent hij al vele jaren. Het zijn stuk voor stuk generatie- en streekgenoten. De afgelopen negen maanden werkten ze aan een cd. ,,In een echt Pensionado-tempo. Bij dit soort oude mannen duurt het uiteraard allemaal wat langer dan normaal. Maar goed, in die negen maanden hebben we er evenveel plezier aan beleefd als het maken van een baby.”

Zondag 18 december presenteren ze hun album Odi Profanum bij zaal De Witkamp in het Achterhoekse Laren. Met onder anderen Miss Montreal en Normaalbassist Willem Terhorst als speciale gasten.

De muziek lijkt in niets op die van Normaal. Het is vooral sfeervolle easy-listeningmuziek met veel koorzang. Met teksten in afwisselend Engels en Achterhoeks. Voornamelijk rootsmuziek met slechts een incidentele stevige rock-uitzondering.

Of De Pensionado’s straks eventueel zonder Ben gaan optreden? ,,Geen idee. We weten dit ook nog maar net”, zegt oud-Normaalgitarist Alan Gascoigne in zijn karakteristieke ‘Achterhoeks-Engels’. Ben stelt de rest echter gerust. ,,Ik blijf gewoon doorgaan met het componeren van nummers. Samen met Bennie Migchelbrink, met wie ik dat ook veel jaren bij Normaal deed. En ook met De Pensionado’s ga ik door. Lekker een keer in de week gezellig muziekmaken, hier in De Heujberg. Waarbij we beginnen met koffie en het eerst een halfuur lang hebben over allerhande fysieke kwalen. Hartaanvallen, zere knieën, Viagra. Voor de rest moet ik dit nieuws over mijn gezondheid nog tot mij door laten dringen. Hoe mijn muzikale toekomst eruit gaat zien, is nu letterlijk toekomstmuziek.”

Online persconferentie:


Foto’s en film: Koos Groenewold


 

lees verder

In de AD ziekenhuis top 100 die zaterdag 5 november bekend werd gemaakt is het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk op een 9e plek geëindigd. Dit is het derde jaar op rij dat SKB in de AD top tien staat.‘’Een plek in de top tien is een resultaat waar we erg trots op zijn’’, zegt Bert Kleinlugtenbeld, bestuurder van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. ‘‘De kenmerkende persoonlijke benadering van het SKB heeft wederom haar vruchten afgeworpen. Dit hebben wij te danken aan onze toegewijde collega’s en vrijwilligers.”

Hoge score op de meeste criteria
De kwaliteit van de ziekenhuizen wordt elk jaar door het dagblad beoordeeld op 38 criteria die een doorsnede zijn van de behandelingen in ziekenhuizen, zoals bijvoorbeeld oncologie, cardiologie, heupoperaties en de kwaliteit van de verpleging. Naast genezingsresultaten wordt er ook gekeken naar het zorgproces. Kwaliteit van zorg is moeilijk te meten, maar belangrijk om in kaart te brengen. De rangschikking is gebaseerd op criteria die elk jaar door de Inspectie voor de Gezondheidszorg worden vastgesteld. Het SKB scoort op de meeste criteria hoog. Op de onderdelen ondervoeding en hulp na een beroerte scoorde het ziekenhuis lager. “Dit wisten we,” aldus kwaliteitsfunctionaris Marcha Fermina. “Er zijn inmiddels de nodige verbeteringen doorgevoerd in zowel in de screening van mogelijk ondervoede patiënten als in de eiwitverrijkte voeding zelf. Voor wat betreft hulp na een beroerte, daar doen we het goed, maar wellicht kan er in de registratie nog een verbeterslag gemaakt worden.”

Nominatie Meest patiëntvriendelijke ziekenhuis
Van een dertiende plaats in 2013, een tiende in 2014 en een zevende plek in 2015, naar nu een negende plaats. ‘’Het SKB is erg blij met opnieuw een plaats in de top 10 en streeft er naar om een plaats in de top 10 vast te houden en zo mogelijk te stijgen. Het SKB staat voor goede, gastvrije en veilige zorg dicht bij de patiënt en het zal er alles aan doen om dit ook in de toekomst op de beste manier te kunnen bieden en zo nog betere resultaten te behalen,” aldus Kleinlugtenbeld. “En dat we daarin slagen blijkt ook uit het feit dat SKB één van de vijf ziekenhuizen is, die genomineerd zijn voor de titel Meest patiëntvriendelijke ziekenhuis!”

lees verder

De gezamenlijke Erfgoednota 2017-2020 met de titel ‘Wi-j doet ’t samen’ is door de gemeenteraden van Aalten, Oost Gelre en Winterswijk vastgesteld. In de nota zijn de kaders vastgelegd voor het erfgoedbeleid. Het bijbehorende uitvoeringsprogramma biedt een overzicht van de activiteiten en projecten, die in de komende periode worden uitgevoerd

Ambities, doelen en activiteiten
In Aalten en Oost Gelre stelde de raad de nota vast op 18 oktober jl., de raad van Winterswijk volgde op 26 oktober 2016. In de nota zijn de ambities, doelen en activiteiten van het beleid voor de komende vier jaar opgenomen. Ook zijn er themalijnen opgesteld voor het uitdragen van het erfgoed. De ambities van de gemeenten voor de komende periode zijn:

 • Krachten bundelen en verbindingen leggen voor daadkracht, draagvlak en om gemeenschappelijke uitdagingen aan te gaan.
 • Historische kwaliteit behouden, benutten, verduurzamen en versterken voor een aantrekkelijke, vitale en toekomstbestendige streek.
 • De identiteit van onze streek inzetten voor de beleving van erfgoed voor en door bewoners en bezoekers.
 • Onze kennis vergroten en (digitaal) delen om kwaliteit te verhogen en inspiratie te bieden voor jong en oud.

Belang cultureel erfgoed
Ons culturele erfgoed is van groot belang voor ons historisch besef en onze gezamenlijke identiteit. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat cultuur en erfgoed een belangrijke bijdrage leveren aan de economie en de maatschappij. Erfgoed is van belang voor het toerisme en voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven en bewoners. De gemeenten streven ernaar om deze bijdrage zo groot mogelijk te maken. Dit is een van de uitdagingen die zij aangaan op basis van de gezamenlijke erfgoednota. Vanzelfsprekend doen zij dit graag samen met de organisaties en mensen in de streek. Om het erfgoed te versterken, zijn in de drie gemeenten extra financiële middelen beschikbaar gesteld. De nota is te vinden op de websites van de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk.

lees verder

Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk is één van de vijf ziekenhuizen die is genomineerd voor de titel meest patiëntvriendelijke ziekenhuis van Nederland. Het is de tweede keer dat SKB door Zorgkaart Nederland is genomineerd. Ook Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem is opnieuw genomineerd. Op dinsdag 13 december maakt Zorgkaart Nederland de winnaar bekend.

“Een plek in de top vijf van meest patiëntvriendelijke ziekenhuizen, gezien door de ogen van onze patiënten. Dat is een waardering waar we trots op zijn,” aldus de Zorggroepmanagers Nelleke van der Weerd en Bert Bartelink. Deze nominatie is mede te danken aan de inzet van alle collega’s in het ziekenhuis. “Afgelopen jaren is structureel gewerkt aan het verder verbeteren van de gastvrijheid en gastgerichtheid”, licht Bartelink toe. “De mening van onze patiënt telt. We vragen onze patiënten hoe ze ons ziekenhuis en onze zorg ervaren. Dat doen we onder andere door zelf enquêtes uit te zetten, maar ook door patiënten te vragen een waardering op Zorgkaart Nederland achter te laten. Steeds meer mensen vullen de korte enquête in en we zien dat de waardering van de zorg en behandeling, maar ook van het ziekenhuis in het algemeen, stijgt.”

“Deze nominatie is geen reden om achterover te leunen. We realiseren ons dat het altijd beter kan. Daar werken we aan door te luisteren naar de patiënt. Daarnaast  stemmen we de zorg, behandeling en fysieke omgeving af op de wensen en behoeften van onze patiënten. In het SKB zijn de lijnen kort en is iedereen zich bewust van het belang van patiëntvriendelijkheid. Patiënten die zich welkom voelen en weten dat ze de best mogelijke zorg en behandeling krijgen, zullen een volgende keer weer voor het SKB kiezen. En dat is ons streven”, besluit Bartelink.

lees verder

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk is met zorgverzekeraars VGZ, Zilveren Kruis Achmea, CZ en Multizorg tot overeenstemming gekomen over de contracten voor 2017. Patiënten met een zorgverzekering bij één van deze vier zorgverzekeraars zijn hiermee dit jaar, en ook volgend jaar, opnieuw verzekerd van een volwaardig zorgaanbod.

Bestuurder Bert Kleinlugtenbeld is tevreden met de gemaakte afspraken. “We bieden patiënten een compleet pakket van basis ziekenhuiszorg inclusief acute en verloskundige zorg. Voor de meer complexe zorgvragen, zoals oncologische zorg, zijn goede afspraken met de omliggende ziekenhuizen gemaakt.”

Overige zorgverzekeraars
De contractonderhandelingen met zorgverzekeraars Menzis, DSW en ASR zijn nog in volle gang en verlopen voorspoedig. “Wij verwachten binnen afzienbare tijd ook met deze zorgverzekeraars een contract te sluiten voor de zorg in 2017”, aldus Patrick Wijlens, Controller SKB.  

lees verder

Sinds eind augustus is het nieuwe vergadercomplex van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk in gebruik genomen. Het complex, dat onderdeel is van de grootschalige renovatie die in 2009 werd gestart, bestaat uit een foyer, drie vergaderzalen en een auditorium dat plaats biedt voor ruim 80 personen. De ruimtes bevinden zich op de 1e etage en zijn toegankelijk via de lift of trap op de begane grond achter het stiltecentrum.

‘SKB legt uit’
Het auditorium is bij uitstek geschikt voor presentaties voor grotere groepen. Dit sluit goed aan bij het initiatief van het SKB om inwoners van de Achterhoek kennis te laten maken met het ziekenhuis in Winterswijk. “We zijn het ziekenhuis van de Oost Achterhoek en willen laagdrempelig, gastvrij en toegankelijk zijn. Door de inwoners van onze regio uit te nodigen informatiebijeenkomsten bij te wonen, brengen we de  zorg nog dichter bij de mensen,” aldus bestuurder Bert Kleinlugtenbeld.

Regelmatig zullen er presentaties met een bepaald thema worden georganiseerd onder de noemer: ‘SKB legt uit’. Belangstellenden kunnen zich hiervoor gratis inschrijven via www.skbwinterswijk.nl. De eerste editie van ‘SKB legt uit’ vindt plaats op woensdag 30 november en heeft als thema  ‘prostaatklachten en continentie’. Ilhan Karaoglu, uroloog, zal onder meer vertellen over de patiëntvriendelijke behandeling met de Green light laser.
 
Onthulling kunstwerk Phillips
Ter gelegenheid van hun vijftig jarig bestaan, ontwierp Philips Lighting een kunstwerk in de stijl van Mondriaan. Het kunstwerk is een ode aan alle vrijwilligers van de gemeente Winterswijk en hangt in de foyer van het vergadercomplex.  De feestelijke onthulling vond plaats op 17 oktober jl.

lees verder

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix hield zaterdag 1 oktober een grootschalige rampoefening. Medewerkers van de Spoedeisende Hulp (SEH) werden geconfronteerd met een rampscenario waarbij er brand was uitgebroken in de bakkerij van een supermarkt in Winterwijk. Tientallen slachtoffers, van zwaar – tot lichtgewond, werden naar het ziekenhuis gebracht of kwamen op eigen gelegenheid. Aan de oefening deden artsen, SEH-, afdelings- en polikliniekverpleegkundigen, secretaresses van de SEH, wondverpleegkundigen, medewerkers röntgenafdeling, medewerkers beveiliging en een huisarts mee. Leden van de Lotusvereniging uit Zieuwent speelden de rol van slachtoffer.

Doel van de oefening was om het Ziekenhuis Rampenopvangplan (ZiROP) te testen en om medewerkers in een nagespeelde situatie te confronteren met een crisissituatie. Daarbij wordt uitgegaan van een zo reëel mogelijke scenario.

Rampscenario
“Om 8.00 uur kreeg de SEH een melding binnen dat er een grote brand was in de bakkerij van een supermarkt. Vlak erna kwamen de eerste slachtoffers het ziekenhuis binnen. Op de SEH vond de registratie en de screening van de slachtoffers plaats. Lichtgewonde patiënten werden doorgestuurd naar de poli Chirurgie, zwaargewonde patiënten werden op de SEH behandeld. Om 10.00 uur was de oefening afgelopen. In totaal zijn er 35 slachtoffers behandeld.”

Teammanager acute zorg en portefeuillehouder van het ZiROP, SjaakHulshof,  is tevreden over het verloop van de oefening. “Iedereen was zeer betrokken en wist precies wat er van hem of haar werd verwacht. De verbeterpunten die na de evaluatie naar voren kwamen, worden verwerkt in het ZiROP.”

Goed voorbereid
Het SKB test regelmatig het ZiROP aan de hand van rampscenario’s. Begin april vond er een oefening familieopvang plaats en in november staat er een organisatorische oefening gepland. Zo blijven alle medewerkers getraind op onverwachte situaties, waardoor de patiëntveiligheid ook in een crisissituatie is gewaarborgd

lees verder

De gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk doen samen mee aan de verkiezing voor het ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’. Door veel partijen is de afgelopen maanden hard gewerkt om een ‘bidbook’ Nationaal Landschap Winterswijk in te dienen. In dit bidbook is beschreven wat het gebied, inclusief in- en aanliggende kernen zo bijzonder maakt, zowel vanuit het oogpunt van de natuur als vanuit de toerist en inwoner.

Klik hier voor de samenvatting van het bidbook

Met vier Europees beschermde natuurgebieden en talloze andere bijzondere stukjes natuur, inclusief bijzondere soorten als kraanvogel en patrijs, mag het Nationaal Landschap Winterswijk met recht een prachtig gebied genoemd worden. De grensligging, vestingstadjes, scholtengoederen en het naoberschap maken de streek uniek. Dat er in zo’n gebied ook nog gewoond en gewerkt wordt, maakt het nog eens extra bijzonder. Een goede reden om ook mee te dingen naar de titel ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’!

Shortlist De verkiezing is een initiatief van staatssecretaris Martijn van Dam. Hij wil hiermee bereiken dat Nederland trotser wordt op hun eigen land. Uiteindelijk wil hij dat ook het Nederlandse natuur en landschap internationaal bekend wordt. De komende periode buigt een jury zich over alle inzendingen en maakt een uiteindelijke short-list met kandidaten voor de titel ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’. De initiatiefnemers zijn er van overtuigd dat het Nationaal Landschap Winterswijk op deze lijst thuis hoort.

Stem ook mee vanaf 10 oktober! Vanaf 10 oktober aanstaande mag het Nederlandse publiek stemmen welk gebied het mooist is. Kunnen we alvast op uw steun en stem rekenen? Stemmen kan via de speciale website www.mooistenatuurgebied.nl


 

Foto: 100% Winterswijk


 

lees verder

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk heeft van de Hart & Vaatgroep wederom het spataderkeurmerk ontvangen. Daarmee voldoet het aan alle kwaliteitscriteria voor het leveren van de beste spataderzorg. 
Waarom een Spataderkeurmerk?
Het Spataderkeurmerk van De Hart&Vaatgroep helpt patiënten een geïnformeerde keuze te maken voor een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum (ZBC) waar goede spataderzorg wordt aangeboden.Om het Spataderkeurmerk te ontvangen, moeten ziekenhuizen en ZBC’s zich aanmelden voor het keurmerk en voldoen aan een set van kwaliteitscriteria. Deze criteria zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met beroepsgroepen van dermatologen, vaatchirurgen en -laboranten. Een van de criteria is bijvoorbeeld dat er vóór een operatie een duplexonderzoek moet zijn uitgevoerd bij ten minste 95% van de behandelde patiënten. Met een duplexonderzoek wordt met echo gekeken naar de bloedvaten en tegelijkertijd met doppler geluisterd naar de bloedstroom. Hiermee wordt de ernst van de spataderen vastgesteld.

Vaatkeurmerk
Naast het spataderkeurmerk ontving het SKB onlangs ook het Vaatkeurmerk.  Het Vaatkeurmerk richt zich op de kwaliteit van behandelingen van aandoeningen in de slagaders van benen, bekken, buik, hals en de aorta. SKB werkt op het gebied van vaatchirurgie nauw samen met Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede. Het keurmerk is dan ook een Samenwerkingskeurmerk en laat zien dat beide ziekenhuizen voldoen aan de eisen die de Hart&Vaatgroep aan goede vaatzorg stelt.

SKB trots op keurmerk
SKB-chirurg Van der Vaart is blij met de erkenning van de Hart & Vaatgroep: ”Wij zijn er bijzonder trots op dat de Hart & Vaatgroep onze spatader- en vaatzorg als uitstekend beoordeelt. Juist wanneer een patiëntenorganisatie onze zorg zo goed beoordeelt geeft dat extra voldoening. Dankzij de inzet van alle medewerkers bij de vaatzorg en het feit dat er een uitstekende regionale samenwerking is, heeft gemaakt dat wij opnieuw het keurmerk hebben gekregen. Wij leveren kwalitatief hoogwaardige zorg, waarbij de patiënt centraal staat.”

De Hart&Vaatgroep
De Hart&Vaatgroep is de patiëntenvereniging van en voor mensen met een hart- of vaataandoening en hun naasten. De vereniging richt zich landelijk én regionaal op belangenbehartiging, informatievoorziening, lotgenotencontact en leefstijl.

lees verder

Vanaf 25 oktober tot 1 december kunnen de kinderen van de BSO (buitenschoolse opvang) van SWW Kinderopvang deelnemen aan Kids van Komrij bij Villa Mondriaan. De tentoonstelling ‘Kunst van Komrij’, over de Winterswijkse schrijver en dichter Gerrit Komrij, is de inspiratiebron voor deze workshopreeks voor kinderen tussen de vier en dertien jaar. Na een bezoek aan deze tentoonstelling vol portret- en woordkunst gaan de kinderen zelf aan de slag. Op welke manieren kun je een portret maken? En hoe schrijf je er een gedicht bij? Zie er dan ook maar eens een tentoonstelling van te maken! Tijdens Kids van Komrij wordt dit allemaal bekend terrein voor de kinderen van de BSO. Ze worden in een paar weken opgeleid tot kunstenaar, dichter of curator. De kinderen kunnen zelf kiezen welke rol ze willen aannemen, zolang ze maar hun eigen creatieve steentje bijdragen. Kids van Komrij wordt afgesloten met een feestelijke opening van de tentoonstelling op dinsdag 29 november bij BSO de Boemerang, locatie kindercentrum de Springplank. Na een korte openingsspeech is er een borrel met limonade en hapjes waarbij de ouders de tentoonstelling kunnen bewonderen.

Deelname aan Kids van Komrij is gratis. Wilt u uw kind opgeven voor de BSO en deelname aan Kids van Komrij? Laat het ons weten via . Vol = vol!

Kids van Komrij bestaat uit zes bijeenkomsten waarbij de kinderen kunnen deelnemen aan de dinsdag- of donderdaggroep. De workshops worden gehouden op de volgende data:
Dinsdag 25 oktober of donderdag 27 oktober
Dinsdag 1 november of donderdag 3 november
Dinsdag 8 november of donderdag 10 november
Dinsdag 15 november of donderdag 17 november
Dinsdag 22 november of donderdag 24 november
Dinsdag 29 november of donderdag 1 december

Kinderen die normaal op andere dagen naar de BSO komen kunnen ook deelnemen.

lees verder

Festival heeft op papier alles tegen, toch wederom bezoekersrecord met een uitverkochte 20ste editie. Dit weekend bezochten 220.000 mensen de volledig uitverkochte 20ste editie van de Zwarte Cross in het Achterhoekse Lichtenvoorde. In 2015 waren dit er 197.450; dit betekent opnieuw een bezoekersrecord! Ook dit jaar blijkt de unieke formule van muziek, motorsport, theater, stunts en ander spektakel een succes. Zowel de camping, zaterdag als de zondag waren ruim van te voren uitverkocht. De dagkaarten van de vrijdag verkochten aan de dagkassa uit. Dat is opmerkelijk, want op papier heeft het festival alles tegen. Gelegen in een krimpregio in een ruraal gebied van Nederland en aangestuurd door een 67-jarige laagopgeleide voormalige interieurverzorgster met licht overgewicht haalt het festival alle mainstreamfestivals rechts in. “Niets is onmogelijk in de Achterhoek!”, aldus een strijdlustige festivaldirectrice Tante Rikie.

Say yes to apartigheid!
Het adagium van deze jubileumeditie was ‘Say yes to apartigheid!’. Alle festivaldagen werd op de 31 podia alles wat ieder afzonderlijk mens bijzonder maakt uitbundig gevierd. Hoogtepunten waren onder andere Kensington dat als headliner van de vrijdag het veld voor het hoofdpodium in vuur en vlam zette en de komst van de Russische protestgroep Pussy Riot op zaterdag.

Hoofdstunt afgelast
De hoofdstunt, waarbij de Amerikaanse stuntman Chuck Borden zich door een katapult over de Megatent zou laten schieten, werd op vrijdagavond definitief afgeblazen. Vanwege tegenslag in de testfase werd een dusdanige achterstand opgelopen waardoor technische problemen niet op tijd verholpen konden worden. Aangezien deze katapultsprong niet zonder risico is en de veiligheid van Chuck honderd procent gewaarborgd moest zijn werd op vrijdagavond de knoop doorgehakt. “Met grote spijt moeten we meedelen dat het niet gelukt is, het is gewoon niet veilig. We bieden onze excuses aan voor iedereen die het jammer vindt dat deze stunt niet doorgaat. Geloof ons, zelf balen we er nog het meest van! Volgend jaar moet het alsnog gebeuren”, meldde de organisatie.

Geen calamiteiten
Tot op heden is het evenement verder zonder enige noemenswaardige calamiteiten verlopen en de organisatie spreekt dan ook van een zeer geslaagde editie. Festivaldirectrice Tante Rikie: “Alleen maar vrolijke mensen, het festivalterrein lag er weer geweldig bij en de sfeer is geweldig. Wat was het een fantastisch weekend. Zwarte Crossers, I love you!”. Op dit moment is het festival nog in volle gang en het feest zal op de camping tot in de kleine uurtjes doorgaan.

De bezoekersaantal per dag waren:
Donderdag 21 juli:          25.000  
Vrijdag 22 juli:                   65.000
Zaterdag 23 juli:               idem
Zondag 24 juli:                  idem

Zwarte Cross 2017
Volgend jaar zal de Zwarte Cross plaatsvinden op 14, 15, 16 juli. De campingbezoekers zijn al een dag eerder welkom op 13 juli. De inschrijvingen voor deelname aan de Zwarte Cross starten op 5 november, vanaf 12 november kunnen leden van de Zwarte Cross fanclub ‘Harder!’ kaarten bestellen en een week later op 19 november start de voorverkoop voor de rest van de wereld.

Zwarte Cross 2017; 13 – 14 – 15 - 16 juli

Festivalterrein de Schans, Lichtenvoorde
www.zwartecross.nl

 

lees verder

Colubris Environment bedrijvengroep heeft samen met haar dochterbedrijven Redox Water Technology, Ingenieursbureau Schneider en een Amerikaanse partner een opdracht van $ 12,5 miljoen dollar binnengehaald. Het bedrijf gaat een groot afvalwaterzuiveringsproject bij een vleesbedrijf in Michigan USA uitvoeren.


Afvalwaterzuiveringsproject in USA zorgt voor extra arbeidsplaatsen


Bij deze opdracht wordt de specialistische kennis en de technische apparatuur van Redox Water Technology en Ingenieursbureau Schneider gebruikt. Maurice Nijrolder, Commercieel Manager bij de Colubris Environment bedrijvengroep: “Wij zijn trots op de innovatieve kracht van onze bedrijven en de positieve inzet van de medewerkers. Hierdoor kunnen we dit soort unieke orders binnenhalen.” De dochterbedrijven zijn in de afgelopen crisisjaren steeds meer gaan samenwerken en dat heeft onder meer bijgedragen aan dit succes. “Door krachtenbundeling van de dochterbedrijven sluiten wij nu perfect aan op de vraag van de markt. Wij verwachten dan ook in de toekomst meer soortgelijke projecten uit te kunnen voeren. De grote order betekent ook dat we op zoek gaan naar nieuwe medewerkers. Onder andere komen er vacatures voor monteurs en engineers.”

Afvalwaterzuiveringsproject
John Luppens, Proces Technoloog en Area Manager bij Redox Water Technology, heeft met Business Unit Manager Paul Geessinck en de ingenieurs van Ingenieursbureau Schneider dit prachtige project binnengehaald. “Het vleesbedrijf wilde bij de aanschaf van een waterzuiveringsinstallatie de kosten verminderen en verzekerd zijn dat de installatie blijft voldoen aan de normen onder alle denkbare omstandigheden. Met onze kennis van productieprocessen en het leveren van klantspecifieke oplossingen hebben wij naar de beste en voordeligste oplossing gekeken voor de lange termijn”, aldus John Luppens.

Bedrijvengroep
De Colubris Environment bedrijvengroep is een krachtige en solide bedrijvengroep die zich inzet voor een schone, gezonde en leefbare toekomst voor mens en natuur. Dit doen zij met nieuwe technologieën en duurzame oplossingen op het gebied van afvalwaterbehandeling, afvalrecycling en de biobased economy. De hoofdvestiging in Winterswijk heeft daar vijf dochterondernemingen, te weten: Redox Water Technology, Ingenieursbureau Schneider, Redox Waste Recycling, Colubris Technologies en UCY Waste-Water to Energy. Dochteronderneming K-Pack Water Technology is gevestigd in Amersfoort. De bedrijven hebben allemaal hun eigen expertise. Meer informatie is te vinden op www.colubris-environment.nl

lees verder

‘Hele eer als profs voor jouw instrument kiezen’. Wat heeft Marco Borsato toch met Oost-Nederland? Voor zijn muzikale versterking valt hij veelvuldig terug op musici uit het oosten des lands. Zijn nieuwe bassist bijvoorbeeld komt uit deze contreien en speelt op een handgebouwde basgitaar van Peter Boekholt uit Winterswijk. ,,Het blijft toch altijd heel eervol als professionele muzikanten heel bewust voor jouw instrument kiezen.”

Nadat Borsato-bassist Giovanni Caminita na 22 jaar koos voor zijn eigen Italiaanse restaurant en zijn basgitaar aan de wilgen hing, werd hij opgevolgd door Edwin de Groot. De Groot is geboren en getogen in Twente, maar vormt ook in de Achterhoek een bekende verschijning. Vooral omdat hij in een grijs verleden met zijn band Trip to Trip veelvuldig de discotheken in deze regio aandeed en in een later stadium met onder anderen Edsilia Rombley, Jan Smit en de 3J’s  regelmatig te zien was in de schouwburgen in Gelderland.

De begeleidingsband van Borsato telt overigens van oudsher relatief veel muzikanten uit het oosten van ons land. Onder wie de vroegere zangeres Tessa Boomkamp, percussioniste Sandra Sahupala, maar bijvoorbeeld ook de huidige achtergrondzangeres Marieke Dollekamp uit Borculo.

Edwin de Groot houdt het er maar op dat het puur toeval is dat Borsato uitkomt bij muzikanten met een oostelijke tongval: ,,Ik deed achtergrondzang en speelde al gitaar in de band van Marco, maar ben van huis uit eigenlijk bassist. Toen Giovanni ermee ophield, ben ik gevraagd het van hem over te nemen.”

Hij gaat vanaf nu met Borsato op pad. Met een in het oog springende blauwe basgitaar van Peter Boekholt: ,,Via-via hoorde ik dat Peter erg fraaie en kwalitatief hoogwaardige instrumenten bouwt. We hebben een afspraak gemaakt, heb in zijn atelier in Winterswijk deze bas getest en ik wist meteen dat dit ‘m zou worden. Akoestisch al klinkt de bas geweldig. Hij vibreert bijvoorbeeld ongekend en dat is vaak een goed teken.”

Thuisgekomen nam hij er nog dezelfde avond enkele nummers mee op. De Groot is producer van de Rooftop Studio’s in Holten, waar albums van onder anderen Jeroen van der Boom en Nick & Simon werden opgenomen. ,,Dat klonk meteen al goed. De grote testcase is echter uiteraard hoe een basgitaar live presteert. Maar dat was eveneens meteen raak. Borsato heeft een ontzettende kritische geluidsman bijvoorbeeld, een enorme vakman, maar ik zag alleen maar blijde gezichten. Ook bij onze drummer Ton Dijkman. Toen wist ik dat het goed zat.”

Boekholt noemt het een eer dat de Borsato-bassist nu als een soort muzikale ambassadeur op zijn instrumenten speelt: ,,Ik heb in het verleden vaker basgitaren voor bekende muzikanten gebouwd. Zoals voor rockbassist Barend Courbois en Winterswijker Lené te Voortwis, die jarenlang bij onder meer Frank Boeijen speelde en tegenwoordig met Boudewijn de Groot op pad gaat. Mooi dat nu ook de bassist van Marco Borsato op mijn instrumenten speelt. Het blijft toch altijd extra leuk om je eigen basgitaren op televisie terug te zien.”

Zie ook: www.pboekholt.nl

lees verder

Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) heeft opnieuw het roze lintje voor patiëntgerichte borstkankerzorg van de Borstkanker Vereniging Nederland (BVN) ontvangen. SKB voldoet daarmee aan de vereiste criteria.
 
Jaarlijks worden de criteria voor het roze lintje voor patiëntgerichte borstkankerzorg aangescherpt. BVN heeft via B-force – een online vragenlijst - en een focusgroep getoetst wat borstkankerpatiënten belangrijk vinden. Daarnaast spraken zij met beroepsgroepen, zorgverzekeraars en zorgverleners uit de ziekenhuizen. Alle input is gebruikt om nieuwe criteria op te stellen. Ziekenhuizen die hieraan voldoen, hebben de zorg goed afgestemd op hun patiënten en naasten. 

Zorg afgestemd op de behoefte van de patiënt
Het mammateam bestaat uit gespecialiseerd chirurgen, mammacareverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, radiologen, oncologen, een patholoog, plastisch chirurgen, een radiotherapeut en afdelingsverpleegkundigen.

“We zijn een hecht team en werken nauw met elkaar samen. Daardoor kunnen we snel schakelen en de zorg aanpassen aan de individuele patiënt,” aldus chirurg Kirsten Kuizenga en verpleegkundig specialist Annemieke Kreiter.

Monitor Borstkankerzorg
De Monitor Borstkankerzorg laat zien hoe de zorg in ziekenhuizen is georganiseerd, welke ervaringen andere patiënten hebben en in hoeverre het ziekenhuis voldoet aan de verwachtingen van BVN omtrent patiëntgerichte borstkankerzorg. Ga naar  www.monitorborstkankerzorg.nl  voor alle informatie en de nieuwe criteria.

lees verder

Het college van burgemeester en wethouders heeft drie panden toegevoegd aan de gemeentelijke monumentenlijst, omdat deze belangrijk cultureel erfgoed van Winterswijk zijn. Het gaat om de voormalige directeurswoning aan de Prins Hendrikstraat 14, het voormalige coöperatiegebouw met het pakhuis van het oorspronkelijke complex 'De Dageraad' en de loketten met het toegangshek van het inmiddels verdwenen sportcomplex van voetbalvereniging WVC.

Voormalige directeurswoning aan de Prins Hendrikstraat 14
Dit pand is van bijzonder belang voor de geschiedenis van het onderwijs in de gemeente Winterswijk, als exemplarisch voorbeeld van een voor het 'hoofd der school' gebouwd woonhuis. Het pand is ook van belang als uiting van de sociale en economische ontwikkeling: het ontluiken van een (welgestelde) middenklasse in Winterswijk aan het begin van de twintigste eeuw. Voor deze klasse werden aantrekkelijke woningen gebouwd in een speciaal hiervoor aangelegde straat. Het pand is een goed en vrij gaaf bewaard voorbeeld van een kleine villa uit het begin van de twintigste eeuw en een voorbeeld van het hoogwaardige en voor de eerste decennia van de 20ste eeuw kenmerkende werk van de in Winterswijk gevestigde architect J.J. Post. De villa is een goed voorbeeld van het oeuvre van de architect Post uit de jaren tussen 1900 en 1914.

Voormalig coöperatieqebouw en pakhuis aan de Jonenstraat 8 en Jonendwarsstraat 1
Het voormalig coöperatieqebouw (1935) en pakhuis (1930) zijn van bijzonder belang voor de industriële geschiedenis in de gemeente Winterswijk. Ze geven een beeld van de ontwikkeling van coöperatie De Dageraad. Het fenomeen van de coöperatie is verbonden met de opkomst van de industrie en het opkomende socialisme in Winterswijk. De gebouwen vormen een restant van een wezenlijk deel van de sociaal-economische geschiedenis van Winterswijk in de 20ste eeuw. In het voormalig coöperatiegebouw is tevens het door Max van Dam vervaardigde glas-in-loodraam met gebrandschilderde voorstelling te vinden. De panden zijn van belang voor de gemeente Winterswijk als voorbeeld van het hoogwaardige en voor de eerste decennia van de 20ste eeuw kenmerkende werk van de in Winterswijk gevestigde architect J. van der Schaaf.

Loketten met toegangshekken van het voormalige WVC-terrein
De loketten en het toegangshek zijn van bijzonder belang voor het zichtbaar houden van de geschiedenis van de sport in de gemeente Winterswijk in het algemeen en van de voetbalvereniging WVC in het bijzonder. Ze vormen een verwijzing naar het inmiddels verdwenen sportcomplex van WVC en staan daarmee symbool voor de ontwikkeling van gemeentelijke sportcomplexen.

lees verder

Anne Kremers geeft stokje door. Villa Mondriaan in Winterswijk krijgt per 1 september een nieuwe directeur: Judith Kadee.  Het bestuur kiest opnieuw voor een jong talent. Evenals de huidige directeur, Anne Kremers, werd Judith Kadee deels opgeleid in Villa Mondriaan. Kadee vervulde de eerste helft van vorig jaar de functie van junior directeur op uitstekende wijze.

Jongste museumdirecteur van Nederland
Anne Kremers (27) is gedurende drie jaar directeur geweest van Villa Mondriaan. Destijds werd ze vanuit de positie van junior directeur door Wim van Krimpen (Kunsthal Rotterdam, Gemeentemuseum Den Haag, Amsterdam Art Fair) voorgedragen voor deze functie. De jongste museumdirecteur volgde daarmee de oudste op. Met grote ijver, creativiteit en doorzettingsvermogen heeft zij Villa Mondriaan een gezicht gegeven, het museum verbonden met musea in binnen- en buitenland en een programma ontwikkeld met uiteenlopende activiteiten gericht op educatie, lezingen en cursussen. In 2014 breidde ze het museum uit met een Paviljoen, speciaal voor Hedendaagse Kunst. Ze was verantwoordelijk voor een aantal spraakmakende tentoonstellingen. Hoogtepunt was wel de tentoonstelling ‘Mondriaan en Nolde in de natuur' in de zomer van 2015. Zij verzamelde een grote groep vrijwilligers en gaf daar leiding aan. Anne Kremers heeft er zeer toe bijgedragen dat Winterswijk met Mondriaan op de kaart staat. Ze heeft het bestuur laten weten in september haar functie te willen neerleggen. Anne kijkt terug op een enerverende periode waarin ze een stevige basis heeft gelegd voor de toekomst van het museum.

Judith Kadee veelbelovende opvolger
Het bestuur van Villa Mondriaan heeft het volle vertrouwen dat in Judith Kadee een enthousiaste, en veelbelovende waardige opvolger is gevonden. Het bestuur heeft de nieuwe directeur geworven uit de junior directeuren die de kans hebben gekregen om een half jaar stage te lopen in het museum. Kadee vervulde in de eerste helft van het vorig jaar de functie van junior directeur op een uitstekende manier. Ze wordt in september 24 jaar en heeft voor haar Bachelor gestudeerd aan Amsterdam University College (Liberal Arts and Science) en voor haar Master Museum Studies aan University College London. Judith Kadee heeft onder andere gewerkt bij de Saatchi Gallery in Londen en EYE Filmmuseum in Amsterdam. Zij zal zich bij de opening van de wintertentoonstelling ‘Mondriaan meets Komrij’ op 9 september a.s. presenteren. Het bestuur verwacht dat zij de lijn die door Anne Kremers is ingezet zal voortzetten, verdiepen en uitbouwen. Wim van Krimpen blijft aan het museum verbonden als adviseur.

Villa Mondriaan
Villa Mondriaan in Winterwijk is een museum dat in en om het vroegere woonhuis van de familie Mondriaan het vroege werk van Piet Mondriaan toont. Hier maakte de jonge Mondriaan zijn eerste werken. Het werd in mei 2013 geopend door Prinses Beatrix. Het museum wil een centrum voor ontwikkeling zijn en geeft daarom ook aandacht aan jonge talentvolle kunstenaars.

lees verder

De gemeente Winterswijk en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hebben afspraken gemaakt over de tijdelijke opvang van asielzoekers in de leegstaande vleugel van woonzorgcentrum Vredense Hof. De afspraken gaan over het aantal asielzoekers dat in Vredense Hof wordt opgevangen, de duur van de aanvullende opvang, de organisatie in de opvanglocatie, de communicatie met de buurtbewoners en het onderwijs voor de kinderen van asielzoekers. De afspraken zijn vastgelegd in een bestuursovereenkomst.

Bij het maken van de afspraken met het COA heeft de gemeente rekening gehouden met de toezeggingen die eind februari tijdens de inloopavonden aan de buurtbewoners zijn gedaan. Zo is in de overeenkomst vastgelegd dat er maximaal tweehonderd asielzoekers voor een periode van twee jaar in Vredense Hof mogen worden ondergebracht. Deze termijn gaat in op het moment dat de eerste asielzoekers het pand betrekken. Naar verwachting komen de eerste asielzoekers half augustus aan. In de overeenkomst is ook bepaald dat de opvang uiterlijk op 1 september 2018 eindigt en dat verlenging niet mogelijk is. Daarmee is voor alle partijen duidelijk binnen welke periode de tijdelijke opvanglocatie operationeel is. 

De Vredense Hof wordt een zogeheten aanvullende opvanglocatie (avo). Kenmerkend voor een avo is dat het een kleinschalige en tijdelijke opvang voor asielzoekers is. De eerste bewoners worden vanaf 10 augustus verwacht.

lees verder

Thijs van Beem stopt als burgemeester van Winterswijk. Dat maakte hij donderdagavond in de vergadering van de gemeenteraad van Winterswijk bekend.
Voorafgaand aan de raadsvergadering maakte de burgemeester bekend dat hij in maart 2017 zijn functie neerlegt en niet gaat voor een herbenoeming. “In overleg met de Commissaris van de Koning Cornielje heb ik besloten niet voor een derde termijn in aanmerking te willen komen. Volgend jaar word ik 64 en ik vind het einde van de benoemingstermijn een goed moment om te stoppen”, verklaarde de burgemeester.

Van Beem noemde het burgemeesterschap van Winterswijk een prachtige, maar intensieve baan. “Ik ga me oriënteren op andere werkzaamheden, zonder de 7x24 uurs-belasting die het burgemeesterschap met zich meebrengt. Door mijn besluit nu bekend te maken hebben de gemeenteraad en de Commissaris voldoende tijd om een opvolger te vinden, ruim voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.”

Thijs van Beem (PvdA) is sinds 16 maart 2005 burgemeester van Winterswijk. In 2011 werd hij herbenoemd voor een tweede termijn van zes jaar.

lees verder

De handwerkgroep Winterswijk draagt de Stichting Vrienden van het SKB een warm hart toe. In mei jl. doneerden zij een bedrag van 400 euro aan de Vrienden.
Al vaker ontvingen de Vrienden een donatie van de handwerkgroep en ook nu is de opbrengst van de verkopen weer ten goede gekomen aan de Vrienden. “We zijn hier erg blij mee,” vertelt Nadia Biesbroek, vice voorzitter van de Stichting Vrienden. “Conform het verzoek van de handwerkgroep zullen we het bedrag gebruiken voor de kinderafdeling.”

Wekelijks komt een groep vrijwilligsters, ontstaan uit het voormalige Unie van Vrijwilligers (UVV), bij elkaar in activiteitencentrum De Mondriaan in Winterswijk. Daar maken ze allerlei leuke dingen die twee keer per jaar in het SKB worden verkocht.

 “Donaties, zoals deze van de handwerkgroep, zijn zeer waardevol,” aldus Biesbroek. “Het geld dat mensen doneren aan onze stichting gebruiken wij om projecten in het SKB te financieren die het verblijf van patiënten verder kunnen veraangenamen, maar waar helaas geen geld voor is in het ziekenhuisbudget.”

 

lees verder

Burgemeester Thijs van Beem heeft schrijfster Johanna Reiss (84) op woensdag 22 juni verrast met de erepenning van de gemeente Winterswijk. Dat gebeurde na afloop van de lezing die zij in het Gerrit Komrij College hield over de periode dat zij tijdens de Tweede Wereldoorlog moest onderduiken. Zij ontving de erepenning vanwege haar bijzondere betekenis voor Winterswijk.

Johanna Reiss
Johanna Reiss werd op 4 april 1932 in Winterswijk geboren als Annie de Leeuw. Tijdens Duitse bezetting liep de joodse familie De Leeuw groot gevaar. Annie en haar oudere zus Sini zaten daarom meer dan twee jaar ondergedoken bij de boerenfamilie Oosterveld in Usselo, een klein dorp ten westen van Enschede. Johan en Dientje Oosterveld en Johans moeder, Hermina Oosterveld, zijn hiervoor op 31 maart 2005 in Winterswijk postuum geëerd met de Yad Vashem-onderscheiding van de staat Israël.

Na de oorlog emigreerde Johanna Reiss naar de Verenigde Staten, waar zij in 1972 debuteerde met The Upstairs Room. In dit boek beschrijft zij de donkere periode van haar jeugd tijdens de bezetting. Het boek werd een internationale bestseller en verscheen in tientallen landen in vertaling. Alleen al in Nederland werden er meer dan 80.000 exemplaren van verkocht onder de titel De schuilplaats.

Johanna Reiss woont in New York. Al tientallen jaren reist zij door de Verenigde Staten om haar verhaal aan scholieren te vertellen. Met een zekere regelmaat doet zij dat ook hier in de regio en dan met name in Duitsland. Elke twee weken komt er een schoolbus vol met Duitse scholieren uit de grensregio naar Winterswijk om de locaties waar het verhaal van Johanna Reiss zich afspeelt met eigen ogen te zien.

Erepenning gemeente Winterswijk
De erepenning van de gemeente Winterswijk is op 29 mei 1980 ingesteld door de gemeenteraad. De gemeenteraad kent deze prijs slechts in uitzonderlijke gevallen toe  aan mensen die een onderscheidende bijdrage hebben geleverd aan de samenleving van Winterswijk of voor Winterswijk van buitengewone betekenis zijn geweest. De erepenning bestaat uit een legpenning met inscriptie en een oorkonde.

De laatste keer dat de erepenning werd uitgereikt was op 6 januari 2014. De heer Wim van Krimpen kreeg de erepenning toen voor zijn inzet bij de realisatie van Villa Mondriaan.

lees verder

De gemeenteraad van Winterswijk stemt tijdens de raadsvergadering van donderdag 30 juni in met een voorstel voor de herinrichting van het laatste deel van de Parallelweg. Het grootste deel van de Parallelweg in het stationsgebied is inmiddels opnieuw ingericht. Naast het Gerrit Komrij College en het voormalig emplacement zijn vrijliggende fietspaden, trottoirs, gescheiden rijbanen en een forse groene zone en waterberging aangelegd.

Tot op heden is het niet gelukt ook het laatste stukje Parallelweg tussen het voormalig spoorwegstation van de Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij (GOLS) en Lidl opnieuw in te richten. Om ook dit stukje van de Parallelweg aan te kunnen pakken, moet een stuk grond van de eigenaar van het GOLS-station worden aangekocht en is een grondruil met Lidl noodzakelijk. Met beide partijen is hierover overeenstemming bereikt. Met de Lidl is ook afgesproken dat de verkeersonveilige in- en uitrit naast de rotonde aan de Misterweg wordt opgeheven.

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor een krediet van 899.000 euro beschikbaar te stellen om de noodzakelijke grondtransacties uit te voeren, en de Parallelweg en het parkeerterrein van de Lidl opnieuw in te richten. Als de raad hier op 30 juni mee akkoord gaat kan de herinrichting van de Parallelweg eind 2016 worden voltooid.

lees verder

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om de toeristenbelasting in Winterswijk vanaf 2017 te verlagen.
Het voorstel is het eindresultaat van de werkgroep toeristenbelasting, waarin de gemeente en diverse verblijfsrecreatieondernemers constructief samenwerken.
Het tarief voor toeristenbelasting ligt in gemeente Winterswijk gemiddeld ongeveer 40 procent hoger dan in de omliggende gemeenten. Hoewel Winterswijk de toerist veel te bieden heeft, loopt de hoogte van de toeristenbelasting de laatste jaren uit de pas met de regiogemeenten. Een verlaging is wenselijk omdat toeristen toeristenbelasting ervaren als onderdeel van de kostprijs. Bij online boekingen maakt toeristenbelasting ook onderdeel uit van de prijsvergelijking.

Een verlaging van het tarief brengt Winterswijk weer dichter in de buurt van de omliggende Achterhoekse gemeenten. Het vertaalt zich direct in een betere prijsperceptie bij de consument en meer marge en investeringsruimte voor de toeristische ondernemer. De investeringsruimte is nodig om in te spelen op de consumentenvraag naar meer ruimte, luxe en bijzondere overnachtingsvormen. Naast de tariefverlaging wil gemeente Winterswijk eventuele toekomstige begrotingsmeevallers op toeristenbelasting inzetten voor extra toeristische investeringen.

De voorgestelde tariefverlaging van 0,20 euro per persoon, per overnachting, leidt tot een inkomstendaling van ongeveer 105.000 euro ten opzichte van de begroting. Vanwege deze financiële impact wordt de voorgestelde tariefverlaging onderdeel gemaakt van de integrale behandeling van de begroting 2017 door de gemeenteraad eind oktober dit jaar.

lees verder

18.380 bezoekers op vierde editie van het meest relaxte festival van Nederland. Afgelopen weekend heeft voor de vierde maal ‘Mañana Mañana’ plaatsgevonden in het Achterhoekse Hummelo. 18.380 bezoekers wisten de weg richting Landgoed Enghuizen te vinden. De organisatie, De Feestfabriek, spreekt van een groot succes vanwege de geweldige sfeer onder de festivalgangers, een uitverkochte zaterdag én zondag, en de ruime stijging in bezoekersaantal ten opzichte van 13.214 bezoekers in 2015.                           

Keihard chillen
De mix van muziek, theater, cultuur en Bourgondisch eten en drinken bleek ook dit jaar in de smaak te vallen. De sprookjesachtige locatie en de gemêleerde bezoekers zorgden uiteindelijk voor een onvergetelijk weekend waar nog lang over nagepraat zal worden door alle aanwezigen.

Mañana Mañana telde deze editie voor de eerste maal vier festivaldagen. Op donderdagavond vond namelijk ‘Mañana Classica’ plaats. Dit klassiek zomeravondconcert vormde de ouverture van de drie daaropvolgende festivaldagen waarop bezoekers konden genieten van ruim 120 optredens op acht verschillende podia. Daarnaast kon men zich te goed doen aan uniek programma als je eigen visje hengelen en grillen met verse kruiden, de muzikale workout ‘Silent Skippy Disco’, mini colleges door vooraanstaande wetenschappers in de ‘Universitipi’, een nachtelijke OERRR avonturentocht, slacklining, de culinaire muziekhappening ‘Food Vibrations’, een siersmederij, fossielen zoeken voor kinderen, en spetterende afterparty’s in ‘Harm’s Partybarn’. Ondanks de slechte weersvoorspellingen was het mooi weer en het festivalterrein goed begaanbaar. Het festival is op dit moment nog in volle gang. Headliner en balkansensatie Shantel & Bucovina Club Orkestar zal vanavond Mañana Mañana 2016 volledig in stijl afsluiten. Tot op heden is het festival, net als bij de voorgaande drie edities, zonder enige calamiteiten verlopen.

De organisatie wil de eigenaar van het landgoed, graaf van Rechteren Limpurg, hartelijk danken voor het gebruik van het landgoed en de prettige samenwerking.

Bezoekersaantallen per dag:

Donderdag 16 juni (Mañana Classica):           685

Vrijdag 17 juni:                                                4.695

Zaterdag 18 juni:                                             6.500    

Zondag 19 juni:                                                6.500

 

Mañana Mañana 2017

De volgende editie van Mañana Mañana zal plaatsvinden op 8, 9, 10 en 11 juni 2017. De organisatie, Feestfabriek Alles Komt Goed BV, wil volgend jaar opnieuw op donderdag een klassiek concert “Mañana Classica” organiseren en alle campinggasten dan al verwelkomen.

 

Mañana Mañana – Het meest relaxte festival van Nederland!

8 – 9 – 10 – 11 Juni 2017

Landgoed Enghuizen, Hummelo

www.mananamanana.eu

lees verder

Op 16 juni 2016 hebben diverse partners in de regio Oost-Achterhoek hun krachten gebundeld rondom kwetsbare ouderen. Gemeenten, Menzis zorgverzekeraar en partijen uit de zorg gaan samenwerken om het welbevinden, de kwaliteit van leven en de zelfredzaamheid van kwetsbare ouderen te verbeteren.
De komende jaren neemt het aantal kwetsbare ouderen toe in de regio Oost-Achterhoek.
Er is dus sprake van vergrijzing, maar er is ook ontgroening: er zijn minder zorgmedewerkers en mantelzorgers die voor de ouderen kunnen zorgen. Dit vraagt om nieuwe oplossingen. Niet alleen op het gebied van zorg, maar bijvoorbeeld ook voor aspecten als eenzaamheid. Het is belangrijk dat ouderen ondersteund worden om zoveel mogelijk zelfredzaam te zijn, ook als zij kwetsbaar zijn. En hulpverleners moeten met elkaar samenwerken, zodat hun zorg goed op elkaar aansluit.

Welbevinden, kwaliteit en zelfredzaamheid
De partners in de regio Oost-Achterhoek willen met hun samenwerking het welbevinden, de kwaliteit van leven en de zelfredzaamheid van kwetsbare ouderen verbeteren. Het uitgangspunt is, dat een netwerk van zorgverleners rondom de huisartsenpraktijk de zorg voor de (kwetsbare) oudere begeleidt en het sociale netwerk van de oudere versterkt. Eerst wordt in de wijk gekeken wat de zorgvraag van ouderen is. Ouderen met een complexe zorgbehoefte krijgen intensieve begeleiding thuis.  Kwetsbare ouderen worden uitgenodigd voor een jaarlijkse controle.

Vraaggericht en samenhangend
Bij kwetsbare ouderen gaat het vooral om ouderen met fysieke, emotionele of sociale problemen, die gevolgen hebben voor hun kwaliteit van leven of zelfredzaamheid. Bij hen wordt gekeken wat zij nodig hebben en wie dit kan oppakken. Zo nodig, krijgen ze een regievoerder voor hun zorg en ondersteuning. De betrokken zorgverleners hebben vaste overlegmomenten en bespreken ook samen de situatie van de oudere. De zorg is dus vraaggericht en samenhangend: de oudere staat centraal en alle betrokkenen bij de zorg werken nauw samen.

De partners zijn: gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk, zorgverzekeraar Menzis, huisartsenorganisatie HZOA, Marga Klompé, Careaz, Livio, Sensire, Buurtzorg, streekziekenhuis Koningin Beatrix, Zorgbelang Gelderland/Utrecht, het netwerk Dementie Oost Achterhoek, VIT-hulp bij mantelzorg, de regionale Afdeling Alzheimer Nederland, en GGNet regio Achterhoek.

Op 16 juni zijn de samenwerkingsafspraken bekrachtigd middels een handtekening van alle partijen. De bijeenkomst vond plaats bij De Woord in Winterswijk.

lees verder

Gemeenten zetten volgende stap naar basismobiliteit Vervoer van A naar B in de hele Achterhoek. Om die ambitie waar te maken, werken de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk samen aan basismobiliteit. Deze week is de gunning van de nieuwe Vervoercentrale definitief geworden. Vanaf 1 januari 2017 verzorgt Munckhof Taxi via de Vervoercentrale het call center en de planning van de regiotaxi in de Achterhoek.

Basismobiliteit houdt in dat mensen via allerlei soorten van vervoer in de Achterhoek kunnen reizen. Op 1 januari 2017 gaat het nieuwe systeem van start met als eerste het regiotaxi-vervoer. Vanaf dan draagt de provincie Gelderland dit vervoer over aan de Achterhoekse gemeenten. Medio 2017 komt het leerlingenvervoer erbij. Op termijn is het de bedoeling dat ook andere vervoersoorten aanhaken en dat er verbinding komt met het openbaar vervoer. Om reizigers zo goed mogelijk van dienst te zijn, kunnen de ritten vanaf 2017 worden geboekt via de nieuwe Vervoercentrale. Deze centrale geeft reizigers ook reisadvies, bijvoorbeeld over alternatieve mogelijkheden om van A naar B te reizen. 

Munckhof Taxi
De Vervoercentrale is via een openbare Europese Aanbesteding aanbesteed. Munckhof is hieruit ‘als beste’ naar voren gekomen. De Achterhoekse gemeenten hebben bij de beoordeling vooral naar kwaliteit en vervolgens ook naar de prijs gekeken.  

Kans voor lokale bedrijven
Met de definitieve gunning van de Vervoercentrale is een belangrijke fase in de aanloop naar Achterhoekse basismobiliteit afgerond. De komende tijd gaat de aandacht uit naar de selectie van taxibedrijven die het regiotaxi-vervoer vanaf 2017 gaan verzorgen. De aanbesteding van dit vervoer is deze week van start gegaan. Anders dan in het verleden willen de gemeenten de kleine en lokale taxibedrijven (mkb) de kans geven dit vervoer te verzorgen. Hiervoor komen in de Achterhoek vijf ‘basispunten’ in Vorden, Aalten, Groenlo, Winterswijk en Doetinchem. Vanuit deze basispunten worden de voertuigen ingezet. Taxibedrijven kunnen zich voor het vervoer vanuit één of meer van deze basispunten inschrijven. Zij kunnen er ook voor kiezen om dit samen met collega-vervoerders te doen.  

Kwaliteit telt
Bij de beoordeling van de inschrijvingen van de vervoerders wordt onder meer gekeken naar de werkwijze, kwaliteit en flexibiliteit van de bedrijven. Voertuigen en chauffeurs moeten aan vergelijkbare eisen voldoen als nu bij Regiotaxi Gelderland. Over deze eisen is sinds vorig jaar afstemming geweest met onder andere de Wmo-adviesraden van de Achterhoekse gemeenten en het Reizigerspanel Regiotaxi Achterhoek.

Informatie aan reizigers
In september 2016 is bekend welke taxibedrijven het regiotaxi-vervoer vanaf 2017 gaan verzorgen. Vanaf dan worden ook reizigers uitgebreid geïnformeerd over het vervoer in de Achterhoek vanaf komend jaar. De nieuwe naam van de Vervoercentrale wordt dan ook bekend gemaakt.

lees verder

Tien hotels in de Achterhoek slaan samen met Stichting Achterhoek Toerisme de handen ineen om  bijzondere Achterhoekse hotelarrangementen onder de aandacht te brengen bij potentiële gasten. Met de lancering van de website www.hotelsindeachterhoek.nl is er een nieuwe online marketingcampagne van start gegaan.

“Door deze samenwerking kunnen de hotels hun slagkracht vergroten en de marketingactiviteiten naar een hoger level tillen. Door als collectief op te trekken ondersteunen we elkaar en versterken gezamenlijk de positie van de Achterhoek als bestemming voor toeristisch bezoek. ” aldus Niels Weijers van stichting Achterhoek Toerisme.

Eenvoudig online zoeken en boeken

Via de gloednieuwe website www.hotelsindeachterhoek.nl kunnen bezoekers binnen een paar klikken het hotel arrangementenaanbod bekijken en direct boeken. Het gebruiksgemak voor bezoekers wordt vergroot. Zij kunnen zich op één website oriënteren voor een bezoek aan de Achterhoek en direct boeken, zonder eerst verschillende hotelwebsites te moeten bezoeken. De arrangementen zijn onderverdeeld in verschillende thema’s en waarbij verschillende behoeftes worden voorzien.  Op de website zijn fiets- en wandel-, culinaire, culturele-,  sportieve- en relaxarrangementen te vinden.  

Meer informatie

Op www.hotelsindeachterhoek.nl staat een overzicht van de deelnemende hotels die  bijzondere hotelarrangementen aanbieden.  Naar verwachting zullen de komende tijd nog meer Achterhoekse hotels aansluiten bij deze unieke samenwerking.

lees verder

Bijen, vlinders en andere insecten hebben het moeilijk en kunnen wel wat hulp van erfeigenaren gebruiken. Zo kan het aanplanten van een fruitboomgaard, een solitaire linde, het zaaien van een speciaal bloemenmengsel of het plaatsen van een bijenhotel een belangrijke toevoeging zijn. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseert een speciale actie in de Achterhoek waarbij bewoners van het landelijk gebied een ecologisch maatwerkerfadvies kunnen krijgen met speciale aandacht voor bijen en andere insecten. Wilt u uw perceel bijvriendelijk inrichten? Geeft u zich dan op via het aanmeldformulier op www.landschapsbeheergelderland.nl

Wat kunt u verwachten tijdens een bezoek van de adviseur? De adviseur geeft u advies over de eventuele nieuwe aanleg en het onderhoud van landschappelijke beplanting op uw perceel. Hierbij kunt u denken aan hagen, knotbomen, hoogstamboomgaarden, een bijen- of vogelbosje, speciaal bloemenmengsel voor bijen. De adviseur zorgt voor beplanting met verspreide bloeitijden voor de bijen en met schuil- en nestgelegenheid voor dieren. Samen met u wordt gekeken naar de mogelijkheden om op uw perceel struiken en bomen aan te planten die passen in de omgeving en zorgen voor meer diversiteit. Na een rondje over het erf, wordt bij u aan de keukentafel direct het  inrichtingsplan opgesteld. Hier kunt u zelf zien hoe het ontwerp voor uw perceel vorm krijgt. Ook kunt u het gewenste plantmateriaal via SLG tegen een gereduceerd tarief bestellen en op een centrale locatie in Gelderland ophalen.

Stichting Landschapsbeheer Gelderland zet zich in voor het behoud en herstel van het landschap in het buitengebied. In de loop der jaren zijn veel landschapselementen verdwenen, doordat deze landschapselementen niet meer de functie van vroeger vervullen. Poelen als drinkplaats voor vee en heggen als veekering zijn niet meer nodig. Toch is het belangrijk deze elementen in het landschap te behouden. Niet alleen voor het landschapsbeeld, maar ook als voedsel voor bijen en nestgelegenheid voor de steenuil.

Voor vragen kunt u terecht bij Saskia Bemer van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, telefoon 026 3537444 of .


 

Foto: Henk van den Burg

lees verder

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de planontwikkeling voor de voormalige ambachtsschool aan de Prins Hendrikstraat 12. In het statige hoofdgebouw aan de Prins Hendrikstraat wordt een kleinschalige woonzorgvoorziening gevestigd voor mensen met dementie. In de technieklokalen aan de Tricotzijde komen maximaal tien starters-/kluswoningen. De tussenliggende delen van het gebouw worden gesloopt.

Vanaf 2012 is gezocht naar een nieuwe bestemming voor de voormalige ambachtsschool. Die moest passen bij de mooie en rustige (woon)omgeving waarin het gebouw is gesitueerd. Er is rekening gehouden met de nadrukkelijke wens van de buurtbewoners dat het statige hoofdgebouw aan de Prins Hendrikstraat behouden blijft. Ook is rekening gehouden met verkeersaantrekkende werking en parkeerdruk. Die zijn bij de nieuwe functies laag. Bovendien vindt de verkeersontsluiting voor het plan plaats via de Groenloseweg.

Een verrassende combinatie
De combinatie van een kleinschalige woonzorgvoorziening en tien starters-/kluswoningen is verrassend. De woonzorgvoorziening van Dagelijks Leven biedt plaats aan twintig bewoners. Iedere bewoner heeft z’n eigen studio met douche en toilet. De bewoners worden 24 uur per dag, 7 dagen per week ondersteund door een vast en professioneel team dat onder leiding staat van een verpleegkundige. De vraag naar woonzorgplaatsen voor mensen met dementie neemt snel toe. Dagelijks Leven speelt met het plan voor hun Prins Hendrikhuis tijdig in op de stijgende vraag.

AdVicus Projectontwikkeling heeft ervaring in het transformeren en hergebruiken van voormalige scholen en fabrieken. AdVicus gaat in de voormalige technieklokalen aan de Tricotzijde starters-/kluswoningen realiseren. Het gebouw wordt verduurzaamd (A/A++ label) en biedt ruimte aan maximaal tien woningen. De basisvariant van de woningen is betaalbaar voor starters. De woningen kunnen in verschillende afmetingen en naar keuze casco of sleutelklaar opgeleverd worden. Klussers kunnen daardoor flink op de kosten besparen.

Tricotpark nóg mooier
Ook het Tricotpark profiteert van het nieuwe plan. De gemeente neemt het Tricotpark over van De Woonplaats. Het park krijgt een kwaliteitsimpuls door onder andere een gedeelte van het parkeerterrein dat tegen de technieklokalen ligt te verplaatsen naar de zuidzijde van het gebied. Alle parkeerplaatsen in het gebied worden openbaar. Door de herinrichting ontstaat een gebied met een hoge stedenbouwkundige kwaliteit. Bovendien wordt de historische samenhang tussen de voormalige Ticotfabriek en de voormalige ambachtsschool versterkt.

Wat moet er nog gebeuren?
Voor de realisatie van dit plan moet ontheffing van het bestemmingsplan ‘Kom Winterswijk 2011’ worden verleend voor het gewijzigde gebruik van de gebouwen. Om snel te kunnen starten met de werkzaamheden wordt de ontheffingsprocedure vooruitlopend op de aanvragen omgevingsvergunning doorlopen. Het is de bedoeling dat in september wordt gestart met de asbestsanering en sloopwerkzaamheden. Die werkzaamheden zullen ongeveer twee maanden duren. De woonzorgvoorziening en starters-/kluswoningen kunnen in het voorjaar van 2017 klaar zijn voor de eerste bewoners.

lees verder

Na onderzoek door de gemeente zijn vandaag in de berm van de Kremerweg , de
Gripbroekweg en de Waliënseweg in Winterswijk Huppel, opnieuw asbeststukjes aangetroffen.
Deze asbeststukjes vormen geen direct gevaar voor de volksgezondheid. Aanwonenden worden donderdagmiddag en vanavond persoonlijk geïnformeerd door de gemeente. Donderdagavond wordt gestart met de het opruimen van de asbeststukjes aan de Kremerweg en de Gripbroekweg. Deze wegen worden niet afgesloten voor verkeer. De komende dagen worden de in de buurt liggende wegbermen geïnspecteerd op asbest. Naar verwachting duren de werkzaamheden tot
begin volgende week. Het is van belang dat de bermen van deze wegen niet worden bereden en betreden.
Een deel van de Masterveldweg is vandaag gesaneerd . In verband met het opruimen van het asbest blijven de Masterveldweg (Winterswijk Meddo), Moezebrinkweg en Veldboomweg (Winterswijk Ratum) tot nader bericht afgesloten voor al het verkeer. Met aanwonenden zijn aparte afspraken gemaakt.
Tips melden bij de politie
De gemeente Winterswijk staat in nauw contact met de politie en doet aangifte. Inmiddels is de politie bezig met het onderzoek. Inwoners die tips hebben of mogelijk iets hebben gezien, kunnen dit melden bij de politie via telefoonnummer (0900) 88 44.

Eerder bericht:


Vanmorgen is er bij de gemeente Winterswijk melding gemaakt van de vondst van
stukjes asbest in de bermen van de Masterveldweg (Winterswijk Meddo), Moezebrinkweg en Veldboomweg (Winterswijk Ratum). Medewerkers van de gemeente zijn ter plaatse geweest.
Over een lengte van circa drie kilometer liggen ongeveer 50 stukjes asbest verspreid. De aangetroffen asbeststukjes vormen geen direct gevaar voor de volksgezondheid. De betreffende wegen worden vanmiddag afgesloten voor verkeer met uitzondering van aanwonenden. Vanmiddag worden aanwonenden persoonlijk geïnformeerd door de gemeente. De gemeente heeft inmiddels opdracht gegeven voor het verwijderen van het asbest door een externe partij. Er wordt geprobeerd vandaag al een start te maken met het opruimen van het asbest. Naar verwachting duren de werkzaamheden drie tot zes dagen.

Tips melden bij de politie
De politie start vandaag met een buurtonderzoek. Inwoners die tips hebben of mogelijk iets hebben gezien, kunnen dit melden bij de politie via telefoonnummer (0900) 88 44.

lees verder

Het kan gebeuren: zomaar een vleermuis in je slaapkamer of op de zolder. Wat doe je in zo’n geval? Gelukkig is in Gelderland een netwerk van ruim honderd vrijwilligers actief om bij bewoners met ‘een vleermuis in huis’ langs te gaan en advies te geven. Deze vrijwilligers krijgen ondersteuning vanuit Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Vleermuiswerkgroep Gelderland (VleGel). Heeft u een vleermuis in huis en weet u niet wat u moet doen? Dan kunt u via de website www.vleermuis.net contact opnemen met vrijwilligers die actief zijn in uw gemeente.

Vrijwilligersnetwerk
SLG en VleGel hebben in samenwerking met Gelderse gemeenten een vrijwilligersnetwerk opgericht om ‘klachten’ met betrekking tot vleermuizen op te lossen. Tientallen vrijwilligers zijn actief en gaan jaarlijks bij meerdere bewoners langs als er een melding is. Het gaat om zo’n 180 meldingen per jaar. Meestal gaat het om 1 vleermuis, een enkele keer gaat het om meerdere dieren of zelfs een kolonie.

Vleermuizen
In Nederland worden verschillende soorten vleermuizen waargenomen waarvan er zeven regelmatig voorkomen. Alle vleermuizen in Nederland zijn bij de wet beschermd.

Voor sommige mensen zijn deze luchtacrobaten fascinerend, bij anderen roepen vleermuizen juist angst op. Dat vleermuizen een belangrijke plaats in de natuur innemen, beseffen maar weinig mensen. Evenzeer is onbekend hoe deze nachtdieren leven en welk gedrag zij vertonen. De vrijwilligers die bij het netwerk zijn aangesloten, kunnen bewoners hierover vertellen en meehelpen om de klacht op te lossen. Ga vooral niet zelf de vleermuis te lijf. Vrijwilligers hebben geleerd hoe zij op een deskundige manier moeten handelen.

Dat kan vele vleermuislevens sparen!

lees verder

Voor het eerst is de titel Stomapoli van het Jaar uitgereikt aan een stomapoli van een ziekenhuis. Gedule Hermsen en Esther Wissink, stomaverpleegkundigen in ons ziekenhuis ontvingen dinsdag 24 mei tijdens een feestelijke bijeenkomst de Hanneke F. De Graaf oorkonde. De bijbehorende award wordt hun op zaterdag 28 mei tijdens de Stomadag van de Stomavereniging in Assen overhandigd.

“Stomapoli van het Jaar is een eretitel die de Stomavereniging niet zomaar uitreikt. Het gebeurt zelfs niet elk jaar dat iemand ervoor in aanmerking komt. Stomaverpleegkundigen moeten nogal wat in hun mars hebben om aan de criteria voor de prijs te voldoen,” legt Rein van der Leeuw, voorzitter van de landelijke Stomavereniging, uit aan de vele collega’s die de uitreiking bijwoonden.

Patiënten zeer tevreden over de stomazorg
“Gedule Hermsen en Esther Wissink hebben de oorkonde en award meer dan verdiend,” vervolgt Van der Leeuw. “Zoals ook uit het rapport van de Stomavereniging blijkt, zijn patiënten zeer tevreden over de stomazorg in het Achterhoekse ziekenhuis. Beide dames gaan fantastisch om met de patiënten. De stomadrager staat bij hun op de eerste plaats: ze proberen voor iedere patiënt een passende oplossing te vinden. Ze blijven altijd denken in de mogelijkheden ondanks de beperkingen die een stoma ook heeft. Daarnaast zijn Gedule en Esther zeer betrokken bij de Stomavereniging. Ze zijn altijd bereid een bijdrage te leveren op lotgenotenbijeenkomsten en andersom wordt de Stomavereniging altijd uitgenodigd als zij scholingen organiseren voor (thuiszorg) verpleegkundigen.”

Ook zorggroepmanager Bert Bartelink is razend trots op de stomaverpleegkundigen. “De passie en het enthousiasme waarmee zij hun werk doen, zien we terug in de patiëntenwaarderingen. Ze zijn laagdrempelig en patiënten doen nooit tevergeefs een beroep op hen. Ook met collega’s en de eerstelijn wordt intensief samengewerkt. Kortom de titel hebben de dames zeker verdiend!”

Verrassing
De nominatie komt voor beide dames als een verrassing. Onder valse voorwendselen zijn ze door hun teammanager naar de feestelijk aangeklede hal gelokt. Een grote groep collega’s stond al klaar om hen onder luid applaus te verwelkomen.

Gedule en Esther zijn hartstikke trots op de nominatie. Juist omdat de waardering van de stomadragers komt. Dat maakt de oorkonde des te waardevoller. De nominatie is een kroon op hun werk.

Links teammanager Polle Driesprong, rechts de stomaverpleegkundigen Gedule Hermsen (l) en Esther Wissink (r) brengen een toast uit met alcoholvrije champagne. Op de achtergrond tegen de trap de oorkonde van de Stomavereniging.

Kader
De prijs wordt toegekend aan een stomapoli die opvalt door deskundigheid op het gebied van stomazorg, de inzet voor patiënten en daarnaast op andere wijze een positieve bijdrage levert aan het leven van stomadragers. De prijs is voor het eerst in 1999 toegekend. De toenmalige winnaar, Hanneke F. de Graaf, werd ook de naamgever van de award.

lees verder

Nu Ben Jolink (69) volop aan het onthøken is en van zijn welverdiende rockpensioen geniet, heeft hij zich volop zijn andere grote passie gestort: de kunst. Hij zit niet alleen in de jury voor een schilderwedstrijd in zijn woonplaats Hummelo, maar samen met enkele geestverwanten heeft hij bovendien verregaande plannen voor een museum op het plaatselijke Landgoed Enghuizen. ,,En dat zijn bepaald geen luchtkastelen. Het idee bevindt zich zelfs in een vergevorderd stadium.”

Høken en daldeejen is dezer dagen even niet aan Jolink besteed. Het jarenlange roofbouw plegen op zijn lichaam breekt zich namelijk behoorlijk op. ,,Zingen doe ik alleen nog met mijn hobbyband De Pensionado’s. Omdat ik er dan bij kan blijven zitten. Maar het gaat momenteel zo slecht met mijn gezondheid dat ik vrees voor de enkele optredens die er voor deze zomer in de agenda staan. Binnenkort ga ik een paar weken met vakantie. Ik hoop dat zich dan een mirakel voltrekt, anders wordt het lastig.”

Nu na veertig jaar het doek voor zijn band is gevallen, leeft Jolink zich in het ‘PostNormale tijdperk’ als afgestudeerd kunstacademicus vooral uit op linnen doek. Sinds enkele jaren maakt hij deel uit van de jury voor een schilderwedstrijd in Hummelo. ,,Initiator is Marian Merk, die hier in Hummelo een eigen schilderschool heeft. En daar wordt prachtig werk gemaakt. Al is het overigens een schilderwedstrijd waar iedereen aan mag meedoen. Iedereen is welkom, vanuit het hele land. Dank zij het succes van de afgelopen jaren zie je intussen dat de wedstrijd steeds meer naam en faam krijgt en het niveau alsmaar hoger wordt.”

Marian Merk: ,,Vandaag de dag wint het modern realisme steeds meer aan populariteit. Deze wedstrijd stimuleert deze richting in de schilderkunst, ook in de Achterhoek. De opdracht: schilder vrij werk in modern of traditioneel realistische stijl. Dit mag een portret, een stilleven of een landschap zijn. Alle technieken zijn toegestaan: olieverf, aquarel, potlood, acryl of een gemengde techniek. Belangrijker zijn de sfeer en de kwaliteit van het werk.”

Zilveren Penseel
Behalve de prijzen van de vakjury is er dit jaar ook een publieksprijs en wordt deze editie voor het eerst Het Zilveren Penseel uitgereikt. ,,De ‘Achterhoekse Realistenprijs voor opgemerkt vakmanschap”, aldus Marian Merk. Het werk wordt tijdens het weekeinde Vive la France, van 7 tot en met 10 juli, geëxposeerd in de Dorpskerk van Hummelo.

Hummelo Museum
Volgens Jolink is het de bedoeling dat er in de toekomst vaker exposities in Hummelo worden gehouden. ,,We hebben namelijk plannen voor een eigen Hummelo Museum. Gehuisvest in de oude wagenschuur van Landgoed Enghuizen, beter bekend als Kasteel Hummelo. Met daarin onder meer aandacht voor BH’ers, Bekende Hummeloërs. Onder wie voetballer Klaas-Jan Huntelaar, die erg enthousiast is over het idee. Maar ook Piet Oudolf, de wereldberoemde tuinarchitect, mijn zoon Gijs en ‘ik-zei-de-gek’. Daarvoor is twee miljoen euro nodig, maar met subsidies zijn we al een heel eind op de goede weg. Behalve kunstexposities willen we er onder meer optredens organiseren. Variërend van blues en jazz tot klassiek en pop. De Feestfabriek, bekend als organisator van De Zwarte Cross, geldt als stuwende kracht achter dit museum. Want die Feestfabriek heeft immers zelf ook haar roots in Hummelo liggen.”

Inschrijven voor de schilderwedstrijd kan via www.marianmerk.nl

Onderschrift foto:
De ingezonden schilderijen worden beoordeeld door de vakjury. Vlnr. Bennie Jolink, Heidi Otten, Toos van Giersbergen, Sander Giesen en initiator Marian Merk. 

Foto´s en Tekst: Jan Colijn

lees verder

Meer dan de helft van de Winterswijkse bevolking zorgt wekelijks voor voldoende lichaamsbeweging. Dat blijkt uit de nulmeting die de gemeente Winterswijk heeft uitgevoerd naar het huidige sport- en beweeggedrag van haar inwoners.

Uit het onderzoek blijkt dat 72 procent van de inwoners van Winterswijk aan sport doet. Het landelijk gemiddelde ligt op 69 procent. In Winterswijk voldoet 55 procent van de inwoners aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) van minimaal vijf dagen in de week ten minste 30 minuten bewegen. In heel Gelderland voldoet bijna de helft (49 procent) van de inwoners aan deze norm.

Als redenen om te gaan sporten geven Winterswijkers op dat het gezond is, leuk is en men zich er goed bij voelt. De meeste mensen zijn lid van een voetbalvereniging, sportschool of gymnastiekvereniging. Geen motivatie of gebrek aan financiële middelen zijn redenen om niet te sporten.

Inwoners van Winterswijk zijn zeer tevreden over de grote variatie van sporten en de mooie en goede sportcomplexen. Wel zou men graag zien dat sporten financieel aantrekkelijker wordt. Veel sporten vindt men nu te duur. Ook vindt men het belangrijk dat mensen zich meer bewust worden van het belang van voldoende sporten en bewegen door goede promotie en voorlichting. Verder wil men meer mogelijkheden tot ongeorganiseerd sporten/anders sporten.

Op basis van de nulmeting wordt aanbevolen het beweeggedrag van de inwoners verder te stimuleren door het ongeorganiseerd sporten/bewegen te blijven stimuleren, sporten financieel betaalbaar te houden en extra aandacht te schenken aan aangepast sporten voor specifieke doelgroepen en niet-sporters.

De nulmeting vloeit voort uit in 2015 vastgestelde sportnota ‘Blijf(t) in beweging’. In deze nota heeft de gemeente Winterswijk het stimuleren van een gezonde en actieve leefstijl bij haar inwoners tot speerpunt van beleid geformuleerd.

lees verder

Winterswijk Vitaal is de titel van de nieuwe woonvisie die de gemeente Winterswijk heeft opgesteld. In deze visie ligt de nadruk op het toekomstbestendig maken van de Winterswijkse woningvoorraad.
Het toekomstbestendig maken van woningen betekent dat zo veel mogelijk woningen geschikt zijn voor ‘langer thuis wonen’ als je ouder en moeilijker ter been wordt en een lage energierekening hebben. Woningcorporatie De Woonplaats, particuliere verhuurders en eigenaar-bewoners moeten flink aan de bak om in 2030 de ambitie van het Akkoord van Groenlo te halen. Volgens dit akkoord zijn alle woningen dan energie neutraal.

Vernieuwingsfonds
Voor een deel van de Winterswijkse woningvoorraad is de investering om toekomstbestendig te worden niet rendabel. Deze woningen moeten worden vervangen door nieuwe. Om de aankoop en sloop te financieren wil de gemeente samen met onder andere bouwers een fonds oprichten: het vernieuwingsfonds.

Wat de gemeente betreft hoeven nieuwe woningen niet op dezelfde plek terug te komen als de gesloopte. Soms kan sloop in een woonbuurt ruimte opleveren voor groen en spelen. En vaak zijn er betere plekken te vinden voor nieuwbouw. Bijvoorbeeld in het centrum voor jongeren en senioren.

Winterswijk mag volgens de afspraken binnen de regio Achterhoek nog zo'n 400 nieuwe woningen bouwen tot 2025 (exclusief de vervanging van gesloopte woningen). Maar er zijn plannen voor 650 woningen. Volgens de gemeente zijn veel plannen tijdens of zelfs voor de crisis gemaakt. Die voldoen niet meer aan de nieuwe marktomstandigheden. In de Woonvisie kondigt de gemeente aan dat zij nieuwbouwplannen schrapt als zij langer dan drie jaar na goedkeuring van het bestemmingsplan nog niet zijn gebouwd. Ook dat is een manier om de woningvoorraad toekomstbestendig te maken.

Besluitvorming
De nieuwe woonvisie wordt op 21 april ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

lees verder

Alle giften die Esta Haarmode vorig jaar heeft ontvangen ter ere van het 25-jarig jubileum zijn geschonken aan Streekziekenhuis Koningin Beatrix. De afdeling Oncologie en Interne Geneeskunde heeft het geld gebruikt voor de aankoop van een rijdende cateringwagen, die gebruikt kan worden door patiënten die op de polikliniek worden behandeld en hun begeleiders.

Vorige week zijn de medewerkers van Esta Haarmode gastvrij ontvangen in het ziekenhuis om een kijkje te nemen op de afdeling Oncologie. Edwin van Staalduinen, eigenaar van Esta Haarmode: “Het was heel indrukwekkend om te horen hoe het er aan toe gaat op de afdeling.” Patiënten met kanker die een behandeling ondergaan en mensen die meegaan zijn vaak een lange tijd in het ziekenhuis. Er was geen gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken of een maaltijd te nemen. Met het geld is een rijdende cateringwagen aangeschaft met onder meer een koffieapparaat, koelkast en magnetron. Edwin: “Ik ben trots dat wij met onze gift een bijdrage konden leveren om het verblijf op de afdeling wat aangenamer te maken. Met natuurlijk ook heel veel dank aan iedereen die er in ons jubileumjaar aan heeft bijgedragen.”

Aanmeten haarwerken
Edwin heeft zich jaren geleden gespecialiseerd in het aanmeten van haarwerken en haarstukken. Door zijn werkzaamheden komt hij veel in contact met het ziekenhuis. Edwin: “Als mensen een chemotherapie ondergaan en te maken krijgen met haarverlies bied ik ze een mooie haaroplossing.” Daarnaast kan hij ook mensen helpen met overmatig haarverlies of pleksgewijze kaalheid. “Er zijn veel mogelijkheden om weer zelfverzekerd door het leven te gaan. Iedereen is van harte welkom in de salon voor een vrijblijvend advies.”

lees verder