Informatieavonden veiligheid in het buitengebied

Bredevoort Donderdag 19 maart 2020

Donderdag 19 maart | 20:00 uur (ook op 13 februari in IJzerlo) | Grachthuys in Bredevoort

De gemeente Aalten organiseert in samenwerking met het Platform Veilig Ondernemen Oost Nederland twee informatieavonden over de veiligheid van inwoners en ondernemers in het buitengebied. Georganiseerde criminaliteit is vaak dichterbij dan gedacht en kent vele vormen. Vooral het buitengebied is erg kwetsbaar voor de activiteiten van criminelen (ondermijning). Op 13 februari en 19 maart kunnen belangstellenden kennis maken met de verschillende soorten georganiseerde criminaliteit in het buitengebied. Tijdens beide avonden kan in een ‘ondermijningscontainer’ letterlijk een kijkje worden genomen in de wereld van drugsproductie en alles wat daarbij komt kijken.

Burgemeester Anton Stapelkamp wil zoveel mogelijk inwoners en ondernemers bewust maken van ondermijning, zodat iedereen zijn ogen en oren open houdt en verdachte situaties op tijd meldt: “Drugslabs in leegstaande schuren, diefstal van landbouwmachines, hennepteelt in maisvelden… ook hier in de Achterhoek hoor je er steeds meer over. Als het slecht gaat met een bedrijf en iemand biedt veel geld voor het huren van een leegstaande schuur, dan moet je sterk in je schoenen staan om dat te weigeren. Het aanbod lijkt aantrekkelijk, maar het is zeer riskant. Immers, je laat je in met zware criminelen die het geweld niet schuwen! Je kunt dan ook maar één keer nee zeggen!”


De informatieavonden zijn op donderdag 13 februari om 20.00 uur in ’t Dorpshuus in IJzerlo en op donderdag 19 maart om 20.00 uur in ’t Grachthuys in Bredevoort. De inloop is beide avonden vanaf 19.30 uur. Inwoners en ondernemers in het buitengebied zijn persoonlijk uitgenodigd, maar ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom.


Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied
De informatieavonden vinden plaats in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) Buitengebied. Onder deze paraplu worden lokale samenwerkingsverbanden opgezet waarin de krachten van de gemeente, ondernemers en deskundigen worden gebundeld. Resultaat is dat inwoners en ondernemers in het buitengebied zich bewuster zijn van ondermijning, weten waar ze met eventuele signalen terecht kunnen en zich veiliger voelen.