4-meicomité Aalten opgericht

Aaltense herdenking op televisie tijdens Nationale Herdenking

In het dorp Aalten werd in het verleden de Dodenherdenking op 4 mei georganiseerd door de Oranjevereniging. Sinds die ophield te bestaan, wordt de Dodenherdenking georganiseerd door de Stichting Aalten Promotie en de gemeente Aalten. Onlangs is er een nieuw, breed samengesteld 4-meicomité opgericht. Bijzonder is dat gelijk dit jaar al de NOS aanwezig is om opnames te maken van de herdenking.

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei herdenken we de vele slachtoffers van oorlogen. De huidige oorlog in Oekraïne laat duidelijk zien dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn en dat we ons daar dus ook geregeld op moeten bezinnen. Een Dodenherdenking, het nadenken over de betekenis van vrijheid, veiligheid en vrede, is een verantwoordelijkheid van ons allen. Het gaat tenslotte om ónze vrijheid, veiligheid en vrede. Daarom is het goed als een dorp als Aalten, juist met haar onderduikgeschiedenis, een door de gemeenschap gedragen 4-meicomité heeft.

Over het comité

Het comité bestaat uit afgevaardigden van verschillende organisaties uit Aalten: Stichting Aalten Promotie, Stichting Aaltense Synagoge, Nationaal onderduikmuseum, een vertegenwoordiger van de veteranen, Christelijk College Schaersvoorde en de Scouting. Door deelname van de Scouting en Schaersvoorde worden niet alleen ouderen maar ook jongeren betrokken bij de 4-meiherdenking. De gemeente blijft uiteraard betrokken en levert praktische ondersteuning.

Burgemeester Stapelkamp is verheugd over het nieuwe comité: “Fijn dat Aaltenaren zo hun betrokkenheid bij vrijheid, veiligheid en vrede tonen. Zeer veel dank aan de Stichting Aalten Promotie voor hun inzet de laatste jaren”.

Dodenherdenking 2023

Dit jaar is een overgangsjaar, het nieuwe comité wordt betrokken bij de organisatie van de 4-meiactiviteiten. Bijzonder dit jaar is dat de NOS aanwezig is bij de herdenking in Aalten, bij het monument aan de Wehmerstraat. Aanleiding van het bezoek van de NOS is de documentaire over de executie van verzetslieden aan het Rademakersbroek. Hierover wordt Gerda Brethouwer van het Nationaal Onderduikmuseum door Annechien Steenhuizen geïnterviewd.

De beelden van de herdenking in Aalten zullen te zien zijn tijdens de uitzending van de Nationale Herdenking op 4 mei, vanaf 18.44 uur op NPO1. Van 19.50 tot 20.45 uur wordt de Nationale Herdenking ook uitgezonden op NPO2 en NPO3. Aansluitend is op NPO2 de documentaire ‘De 46 van Rademakersbroek’ te zien.