Aftrap project ‘High five’ in Aalten

Ze zijn onlangs al geplaatst, gele bordjes met een handje erop. Deze zogenaamde ‘High-Five palen’ moeten de kinderen van IKC de Triangel op een opmerkelijke manier gaan motiveren om met de fiets of wandelend naar school te komen.

Veel kinderen worden met de auto naar school gebracht. Dit veroorzaakt drukte rondom scholen wat vervolgens onveilige verkeerssituaties kan veroorzaken. Ook nemen de kinderen zelf geen deel aan het verkeer.

De provincie Gelderland en gemeente Aalten vinden het belangrijk dat kinderen vaak en veilig naar school fietsen en lopen. Dit is niet alleen belangrijk voor hun gezondheid, maar doordat ze niet langer afgezet worden door hun ouders zorgt het ook voor minder auto’s op de weg en rondom de school. Bovendien blijkt het dat kinderen die op jonge leeftijd veel fietsen dit op latere leeftijd blijven doen. De provincie start daarom in Aalten een proef die kinderen op unieke manieren moet stimuleren om vaker met de fiets of te voet naar school te gaan

Hoe werkt High Five?
High Five is een succesformule uit België die op een ludieke wijze kinderen en ouders wil stimuleren met de voet of op de fiets naar school te komen. Ieder kind krijgt een slim bandje. Deze kunnen ze scannen aan de ‘High Five-palen’ op looproutes naar school en bij de fietsenstalling. Iedere dag kan het bandje één keer worden gescand en elke scan levert ‘muntjes’ op. Met deze muntjes kunnen de kinderen verkeersgames spelen in een app of andere leuke beloningen kopen in de webshop. Ook kunnen klassen samen sparen voor beloningen.