Boeren worstelen met hun toekomst

Veel belangstelling voor ondersteuning door agrarisch coach via gemeente Aalten. Versoepeling van het ruimtelijke beleid in de gemeente Aalten, een pro-actieve rol van de gemeente bij de asbestsanering op agrarische bedrijven en een programma van trainingen en workshops. Die aanbevelingen komen voort uit een groot project dat in de gemeente Aalten onder boeren is uitgevoerd.

Veel agrarische bedrijven staan onder druk. Boeren en boerinnen twijfelen over hun toekomst. Stoppen of doorgaan? Iets anders erbij gaan doen? De gemeente Aalten wilde weten hoe de agrarische sector er anno 2018 voor staat en wat de uitdagingen zijn zoals ondernemers die ervaren. Met die kennis wil de gemeente haar taken naar de sector beter vervullen.

 

Keukentafelgesprekken

Afgelopen zomer zijn met tweehonderd boeren en boerinnen keukentafelgesprekken gevoerd. Hiervoor heeft de gemeente Aalten agrarisch coaches Monique te Kiefte, Rob Huinink, Wim Korsten en Lizanne Roeleven ingeschakeld.

De tweehonderd gesprekken geven samen een schets van de huidige situatie op de agrarische bedrijven in de gemeente Aalten. Enkele van de conclusies:

•    Zo’n 75% van de ondernemers is ouder dan 50 jaar.

•    Op circa 40% van de bedrijven wordt een deel van het inkomen buiten het bedrijf verdiend.

•    Op ruim 20% van de bedrijven is er zekerheid over de opvolging, meer dan 40% van de bedrijven heeft geen opvolger.

•    Op 45% van de bedrijven heeft de ondernemer veel of redelijk veel problemen met het rendement.

 

Nadenken over toekomst  

De keukentafelgesprekken zijn positief ervaren en hebben aangezet tot beter nadenken over de toekomst van het eigen bedrijf. Dat is een belangrijk resultaat van het project. Ondernemers die aangaven begeleiding te willen bij het maken van een stappenplan is coaching aangeboden. Deze tweede fase van het project is inmiddels in uitvoering.

 

Aanbevelingen van de sector

De gesprekken hebben ook aanbevelingen opgeleverd. De belangrijkste zijn:

•    Veel ondernemers zijn op zoek naar extra inkomsten, bijvoorbeeld door optimaliseren van de hoofdtak of door een neventak te starten. Dit vraagt om versoepeling van het ruimtelijke beleid.

•    Sanering van asbest is voor veel bedrijven een heikel punt. Besluiten hierover worden uitgesteld. Aanbevolen wordt in samenspraak met de doelgroep een vervolgproject op te zetten.

•    De communicatie met de gemeente wordt niet altijd als positief ervaren. Er is behoefte aan een vast contactpersoon op het gemeentehuis voor agrarische ondernemers.

•    Het opzetten van een programma met trainingen en workshops waarmee boeren hun plannen kunnen uitwerken.

 

Platteland in beweging

De voorlopige resultaten van het project zijn verwerkt in het rapport ‘Platteland Aalten in beweging’. De gemeente Aalten hecht veel belang aan de agrarische sector en zal zich samen met de agrarisch ondernemers inzetten voor het in beweging brengen van de sector en daarmee het behoud van een vitaal platteland.