De Welsker genomineerd voor Gelderse prijs | Breng uw stem uit

De Welsker is genomineerd voor de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit. Na jaren in vervallen staat wordt de scholtenboerderij in de Heurne weer in ere hersteld. Eerder dit jaar werd het harde werken al beloond met het winnen van de Aaltense Erfgoedprijs maar nu maakt het project wederom kans op een prestigieuze prijs: de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit.

Dat het een prestigieuze prijs betreft blijkt wel uit het aantal inzendingen; 30 Gelderse projecten meldden zich bij de provincie als kanshebber. Uiteindelijk zijn er 15 genomineerden gekozen, die meedingen naar de prijzen. Er zijn twee prijzen te winnen: de vakjuryprijs en de publieksprijs. Voor beide winnaars staat een bedrag van €10.000,- klaar dat kan worden gebruikt voor de verdere ontwikkeling van het project.

Publieksprijs, geef uw stem aan De Welsker

De vakjury bestaat uit vijf professionals aangewezen door de provincie. De publieksprijs is de prijs van iedereen, iedereen kan namelijk zijn stem uitbrengen! Het project met de meeste stemmen wint de prijs. De gemeente Aalten is trots op de nominatie van De Welsker. Wethouder Ted Kok: ‘agrarische landerijen, beken, bosschages, houtwallen, bochtige weggetjes en te midden van dat alles scholtenboerderijen. Het is kenmerkend voor het Achterhoekse landschap. Ik heb bewondering voor de wijze waarop het rijksmonument De Welsker in zijn oude glorie wordt hersteld. De eigenaren leveren samen met hun architect, landschapsontwerper en de uitvoerende partijen een prachtige bijdrage aan het behoud van het Gelders erfgoed. Met veel aandacht voor vakmanschap, duurzaamheid en biodiversiteit. Dat de eigenaren de plek ook willen delen met buurtbewoners en geïnteresseerden draagt bij aan het Achterhoekse naoberschap en dat maakt het plaatje helemaal af’.

De Welsker wil teruggeven aan de Heurne

In haar hoogtijdagen was De Welsker een scholtenboerderij: de plek waar de bewoner naast boer ook rentmeester was voor de landheer. Boeren uit de omgeving brachten hier hun belastingafdrachten. Nu, zo’n 200 jaar later willen huidige eigenaren mevrouw Bertelink en de heer De Ruiter het teruggeven aan de bevolking: ‘De Welsker moet een plek worden waar men samen kan komen, voor vergaderingen of culturele activiteiten’. De eerste optredens in de gerestaureerde Schoppe hebben deze zomer plaats gevonden en werden goed bezocht. Ook tijdens de Open Monumentendag in september was de publieke belangstelling voor de Welsker bijzonder groot.

Over de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit

Jaarlijks rijkt provincie Gelderland de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit uit. De provincie wil met de prijs aandacht vragen voor ruimtelijke kwaliteit. De genomineerde projecten zijn voorbeelden van initiatieven die positief bijdragen aan ruimtelijke ontwikkeling en de kwaliteit van de leefomgeving. Ieder jaar heeft de prijs een thema. Dit jaar is het thema ‘De kunst van het Kiezen’ en dus let de jury met name op de keuzes die gemaakt zijn tijdens de totstandkoming van het project.

Stemt u ook?

Iedereen kan een stem uitbrengen voor de publieksprijs. Stemmen kan tot en met 15 december op de website van provincie Gelderland, of gebruik deze link Stem hier