Eerste hulp bij opvoeden van pubers

De training ‘Omgaan met pubers’ en de bijeenkomst ‘Help! Mijn kind verdwijnt in social media of gamen’ maken het opvoeden net wat makkelijker. Deze bijeenkomsten worden aangeboden door het Preventie Platform Jeugd aan ouders en opvoeders uit gemeente Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. Zij kunnen gratis deelnemen.

Als puber heb je het niet makkelijk. Je lichaam verandert, je hersenen zijn volop in ontwikkeling, je hebt emotionele buien, je leefwereld wordt groter en die wil je verkennen, je hormonen doen hun werk en je hebt ineens allerlei seksuele gevoelens. Je vertrouwde wereldje verandert en je snapt soms ook jezelf niet meer. Voor pubers erg frustrerend, maar ook ouders hebben het niet makkelijk. Je kind wordt puber, en is met zoveel andere dingen bezig, daar pas je als ouder niet meer in. Hoe ga je dan toch het gesprek aan met je puber, en weet je wat er in dat koppie omgaat? Kortom: een beetje hulp, tips en handvatten voor het opvoeden van pubers zijn erg welkom. Die ondersteuning biedt het Preventie Platform Jeugd in november in de vorm van bijeenkomsten over een tweetal onderwerpen: ‘Omgaan met pubers’ en ‘Help! Mijn kind verdwijnt in social media of gamen’.

Omgaan met pubers, voor ouders van kinderen uit klas 1, 2 en 3 van het voortgezet onderwijs

“Wat gaat er om in het puberbrein? Komt het wel aan wat ik zeg? Hoe krijg ik grip op allerlei (digitale) verleidingen?” Vragen over deze en andere thema’s, denk aan alcohol, drugs, relaties en seksualiteit en grenzen stellen, worden beantwoord. En er worden onderling veel ideeën en tips uitgewisseld tussen de deelnemende ouders. Ook de leuke kanten van het omgaan met een puber worden niet vergeten.

De training bestaat uit vijf avondbijeenkomsten, steeds van 19.30 tot 21.00 uur. De eerstvolgende training start op dinsdag 8 november (vervolgbijeenkomsten: 15, 22, 29 november en 6 december).

De bijeenkomsten vinden plaats bij Jimmy’s Neede, aan de Bergstraat 10a.

Help! Mijn kind verdwijnt in social media of gamen, voor ouders van kinderen vanaf 10 jaar

Zonder het zich bewust te zijn kunnen kinderen en jongeren zich verliezen in de digitale wereld; gamen, YouTube filmpjes kijken, Instagram, Fortnite… Wat maakt dat het zo verslavend is? En waarom is het (jongeren)brein hier zo gevoelig voor? Wanneer gaat digitaal gedrag over in verslaving en hoe herken je dat als ouder? En vervolgens, hoe ga je daar dan mee om?

Op woensdagavond 30 november van 19.30 tot 21.30 uur gaat ervaringsdeskundige en psycholoog Laurens Veltman tijdens een online bijeenkomst op deze en andere vragen van ouders en opvoeders in. Vanuit zijn eigen ervaringen en de theorie laat Laurens zien hoe het komt dat jongeren zichzelf zo gemakkelijk verliezen in de digitale wereld. En waarom het als ouder/opvoeder soms lastig is ze te bereiken.

Aanmelden

Geïnteresseerde ouders en opvoeders kunnen zich, graag uiterlijk 1 november, aanmelden voor de bijeenkomsten via: www.preventieplatformjeugd.nl.

Het Preventie Platform Jeugd is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Aalten, Berkelland, Oost Gelre, Winterswijk en samenwerkende organisaties. Zij zetten zich in voor het gezond en veilig opgroeien van kinderen en jongeren t/m 23 jaar. Het Platform organiseert allerlei bijeenkomsten voor ouders, opvoeders en professionals in de Oost-Achterhoek.