Expositie ‘Dubbelspel: Michiel Zuidervaart & Piet Post’

Spelen met beelden, materialen, technieken. Het plezier in het maken en de fascinatie voor wat beelden teweegbrengen is duidelijk zichtbaar, voelbaar en bijna tastbaar in het werk van zowel Zuidervaart als Post. Beiden zijn zij te omschrijven als ‘maker van beelden’.

Michiel Zuidervaart (1945) studeerde in 1972 af aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Na vele omzwervingen kwam de kunstenaar in Bredevoort terecht. Dit is dan ook een prachtige plaats voor een overzicht van het zeer uiteenlopende werk dat Zuidervaart in zijn leven tot nu toe gemaakt heeft. De rode draad in zijn werk is een verschuiving van realistisch werk naar een abstrahering van de thema’s die hem bezighouden. Hij houdt van het spel met materialen en technieken: zijn passie ligt in het maken van olieverfschilderijen, zijn fascinatie in de zeefdruktechniek en zijn kracht in de spontane manier van werken in zowel tekeningen als gouaches. Altijd zijn er weer onderwerpen en nieuwe technieken om te ontdekken: etsen, houtsnedes, zeefdrukken, collages en beelden. Zijn wens om echt grote doeken te maken heeft hij gerealiseerd in werken waarin hij zowel zijn prachtige schilderwerk laat zien alsook de zeefdruktechniek.

Piet Post (1948) houdt ook van spel: op een speelse manier verbeeldt hij de werkelijkheid en daarbij is humor een onmisbaar ingrediënt. Humor zet hij niet in om lollig te doen, maar om even te ontsnappen aan de ernst van het leven; de kleine grapjes in zijn werk zijn een speels verzet tegen alles wat statisch, alledaags en zielloos is. De pret begint al vóórdat het werk tot stand komt: alleen de gedachte aan wat een origineel werk teweeg kan brengen, zorgt al voor lachkriebels. Het onverwachte verrast mensen, en Piet Post houdt ervan mensen te verrassen en hen aan het lachen te maken. Hij lééft in die sfeer: het komt voort uit zijn ironische levenshouding. Als beeldhouwer werkt Post voornamelijk in hout, soms in combinatie met metaal of epoxyhars. Zijn beelden bestaan vaak uit eenvoudige herkenbare vormen.

In de tentoonstelling ‘Dubbelspel’ vinden  deze ‘makers van beelden’ elkaar in waardering voor elkaars werk. Zuidervaart is voor Post een maker die de techniek passend bij het materiaal waarmee hij werkt volledig beheerst; zo is Post voor Zuidervaart iemand die, ook door zijn technisch vernuft, de humor erin weet aan te brengen. Die lichtvoetigheid van het werk vult de zekere ernst waarmee Zuidervaart de dingen te lijf gaat wonderwel aan.

 

Praktische informatie

Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort

Data: vrijdag 7 april tot en met Pinkstermaandag 29 mei 2023

Openingstijden: vrijdag tot en met zondag, 11:00 – 17:00. Rondleidingen op alle dagen om 14:00 en 15:00

 Entree: €6 incl koffie/thee

 


Foto(s): Table & Chairs - Michiel Zuidervaart | Foto: PR
Paradise lost - Piet Post | Foto PR.