Franse en Aaltense leerlingen werken samen in Onderduikmuseum!

Op dinsdag 9 mei is Onderduikmuseum Markt 12 en de synagoge in Aalten bezocht door een veertigtal Franse leerlingen en hun leraren. Ze waren afkomstig uit Bourges. De reden van het bezoek aan Aalten is  een uitwisselingsprogramma met de Sankt Anna Realschule uit Stadtlohn (D). Deze Duitse school bezoekt ieder jaar het Onderduikmuseum in het kader van lessen over de Tweede Wereldoorlog. Zij adviseerden hun Franse collega’s om toch vooral ook naar Aalten te gaan en het Onderduikmuseum te bezoeken.

Echter, niemand van de rondleiders in het museum beheerst de Franse taal afdoende om de verhalen van Markt 12 in die taal goed over te brengen. Daarom is terstond contact gezocht met het College Schaersvoorde met de vraag om hulp. De directie en de docent Franse taal, Xandra Storm, reageerden direct zeer positief op het verzoek. Na een goede voorbereiding stonden zo leerlingen van VWO-4 op dinsdagochtend in  de hal van het museum klaar om hun Franse bezoekers in hun moedertaal te verwelkomen en te informeren.

De bezoekende leerlingen en leraren waren onder de indruk van zowel Markt 12 als van de voor hen heel verrassende ontvangst door de leerlingen van Schaersvoorde! Eén van de Franse docenten zei het heel bijzonder te vinden dat leeftijdsgenoten elkaar willen informeren over zo’n belangrijke periode uit de geschiedenis van beide landen. Een geschiedenis die voor hen veel aanleiding geeft om samen te reflecteren over de spanningen van vandaag. Een Aaltense leerling zei het “Zeker wel heel leuk” te hebben gevonden, maar vooral ook spannend.

Alle leerlingen en leerkrachten togen geïnspireerd en opgeladen huiswaarts en het museum maakte zich alweer op voor de volgende school!