Hart4Winterswijk wil 6-minutenzones optimaliseren: meer AED’s redt levens

Actiecomité Hart4Winterswijk maakt zich de komende tijd hard voor meer AED’s in de 6-minutenzones in Winterswijk. Eigenaren van niet-geregistreerde AED’s krijgen de vraag of zij hun AED ook willen aanmelden bij de meldkamer van 112. Hierdoor krijgen inwoners meer kans om te overleven bij een hartstilstand. Gemeente Winterswijk steunt het initiatief van harte.

Een 6-minutenzone is een gebied dat zo is ingericht dat burgerhulpverleners binnen 6 minuten de juiste hulp kunnen bieden bij een hartstilstand. Oftewel 112 bellen, starten met reanimeren en een AED inzetten. De inzet van de AED wordt in Winterswijk geregeld via het oproepsysteem van Hartveilig Wonen. Er zijn op dit moment in Winterswijk meer dan 60 AED’s, waarvan 27 zijn aangemeld bij de meldkamer van 112. Hiervan heeft de gemeente 18 AED’s beschikbaar gesteld, die op verschillende plaatsen in het centrum en de kerkdorpen zijn opgehangen. Deze AED’s zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week beschikbaar, openbaar toegankelijk en aangemeld bij de meldkamer van 112. Het actiecomité Hart4Winterswijk wil zich inzetten voor meer AED’s die zijn aangemeld bij de meldkamer, dus optimalisatie van de 6-minutenzones in Winterswijk.

Inventarisatie
De campagne van Hart4Winterswijk vindt plaats in navolging van gelijksoortige acties van de Hartstichting. In de campagne richt Hart4Winterswijk zich in eerste instantie op de eigenaren van AED’s die op dit moment niet zijn aangesloten bij de meldkamer van 112. Het comité wil eerst een beeld krijgen van de aanwezige AED’s in de gemeente. Hiervoor ontvangen eigenaren van AED’s een brief met het verzoek om mee te werken aan deze inventarisatie. De vrijwilligers van Hart4Winterswijk bezoeken de eigenaren om de gegevens van hun AED te registreren. Als een AED nog niet is gemeld bij de meldkamer van 112, krijgen de eigenaren hierbij hulp aangeboden. Registratie houdt in dat hun AED dan actief kan worden ingezet bij een 112 alarmering in hun buurt.

Blinde vlekken
De inventarisatie levert een overzicht op van hoeveel AED’s er zijn aangemeld bij de meldkamer van 112, van de tot nu toe opgespoorde 60 stuks. Ook wordt duidelijk hoeveel van deze AED’s 24/7 beschikbaar zijn en hoeveel openbaar toegankelijk of alleen tijdens de bedrijfstijden. Daarnaast levert de campagne een beeld op van de eventuele blinde vlekken in de 6-minutenzones. Op deze plekken zouden dan extra AED’s ingezet moeten worden, om voor de gehele Winterswijkse bevolking tot een Hartveilig Winterswijk te komen.

Burgerhulpverleners
De campagne van Hart4Winterswijk richt zich verder op het werven van burgerhulpverleners. Hiervoor zal medio maart een brief huis-aan-huis worden bezorgd en/of digitaal verspreid.

Ondersteuning van gemeente
De gemeente Winterswijk staat positief tegenover het initiatief van Hart4Winterswijk. Daarom zal de brief aan de AED-eigenaren worden ondertekend door de wethouder van Volksgezondheid, Ilse Saris. “Elke dag sterven 35 Nederlanders aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Dit gebeurt thuis, op straat of op het sportveld. Snelle hulp kan het verschil maken tussen leven en dood. Hoe beter een 6-Minutenzone werkt, hoe beter dat is”, aldus de gemeente.

Informatie en aanmelding
Eigenaren van AED’s die willen meewerken aan de inventarisatie, kunnen zich ook zelf melden via . Meer informatie over de campagne Hartveilig Wonen en een reanimatie-AED cursus: .