Informatiebord Natuurpark en voedselbos onthuld

Burgemeester Anton Stapelkamp en eigenaar van kenniscentrum campus Sealing Valley Hans Beele onthulden op woensdagochtend 30 september het informatiebord van het Natuurpark en Voedselbos. Het park dat wordt aangelegd op 15 000 m2 industriegrond is de laatste fase van het realiseren van het enorme complex Sealing Valley. In de zomer van 2021 hoopt de heer Beele dat Sealing Valley officieel kan worden geopend.

Een klein groepje aanwezigen, waaronder wethouder Ted Kok, is getuige van de onthulling, het drie bij drie meter grote bord waarop te zien is hoe het park, het enige park van Aalten, eruit gaat zien. Het doek valt en er klinkt een applausje. Het ontwerp wordt bekeken en het groepje wandelt terug naar Sealing Valley waar in de collegezaal een kop koffie, thee en gebak klaar staat.

Ard Esselink, Harry Esselink en Gerben Huurneman van hoveniersbedrijf Harry Esselink tekenen voor het ontwerp van het park dat een open, transparant karakter heeft. Harry en Gerben gaan in op de details van het ontwerp. Harry legt uit: “In het aan te leggen park zorgen we ervoor dat cultuur via cultuurlijk en natuurlijk overgaat in natuur. De gebouwen, cultuur, zijn geschakeld als wagons, de architect heeft zich laten inspireren door de treinen die elk half uur passeren en het station dat tegenover de campus ligt. Wij trekken dit door en planten Canadese esdoorns aan in vier ‘blokken’. Een langgerekt rood wandelpad zorgt voor de verbinding tussen de gebouwen en het park. Het rode blad van de esdoorns past bij de kleur van het metselwerk.”

Gerben Huurneman werkt sinds kort bij hoveniersbedrijf Harry Esselink. Hij vertelt: “Zo’n enorm project is natuurlijk geweldig mooi om mee te beginnen! Maar de input van de opdrachtgever is hier van groot belang. We gaan drachtplanten en -bomen aanplanten, veel wandelpaden aanleggen, verhard of gemaaid, er komt een druppelvormige wadi en we realiseren een soort theater achteraan, stenen banken worden in verband geplaatst op het glooiende gazon om een stenen podium heen. Mensen kunnen hier relaxen of er kan een workshop worden gegeven. De uiterste rand, natuur, bestaat uit drachtstruiken zoals braam, framboos, aalbes en kruisbes. Fruitbomen en bloeiende randen completeren het geheel.”

Meneer Beele is zeer tevreden over het ontwerp. Hij zegt niet zonder trots: “Het wordt weer een Aaltens hoogstandje! De kwaliteit, esthetiek en filosofie van ons bedrijf is in dit park terug te vinden. Het natuurpark en voedselbos beslaat een derde van het terrein, 15 000 m2, het wordt op industriegrond gerealiseerd. We hadden meer grijze ‘blokken’ kunnen bouwen maar we kiezen er bewust voor om dit park voor Aalten aan te leggen. Een park waar iedereen welkom is, waar iedereen ontspanning kan vinden. Wel merken we op dat het publiek bepaalt of het een open park kan blijven! In week 41 beginnen de werkzaamheden.”

Kenniscentrum, campus, Sealing Valley is voorgedragen door de gemeente Aalten voor de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit. Veertig projecten zijn aangemeld, een onafhankelijke commissie heeft er twintig geselecteerd, waar Sealing Valley bij hoort. Meneer Beele: “Deze prijs zou toch een bekroning zijn op het werk van alle Achterhoekse bedrijven die de campus hebben gerealiseerd!” Er worden twee prijzen uitgereikt, de vakjury- en publieksprijs.
Stemmen kan via het platform Sprekend Gelderland, via deze link


Bij de foto's:

Fotografie: Jurgen Pillen
Bij de onthulling: Links burgemeester Stapelkamp, rechts meneer Beele
Geposeerd: v.l.n.r. : Harry Esselink, meneer Beele en burgemeester Stapelkamp