Integratie Sw-medewerkers Buitendienst succesvol

Vorige maand was het 3 jaar geleden dat 25 Sw-medewerkers van Laborijn bij de Buitendienst van de gemeente Aalten zijn komen werken. Deze overstap blijkt een groot succes te zijn. Medewerkers hebben het naar hun zin, doen hun werkzaamheden goed en worden gewaardeerd door collega’s én inwoners. Bovendien is het ziekteverzuim sinds de Sw-medewerkers bij de gemeente Aalten werken gedaald van 14,3 % naar 3%.

Wethouder Martin Veldhuizen denkt dat het komt omdat de medewerkers echt deel uitmaken van een organisatie. “De succesfactor is dat ze niet anders worden behandeld. De Buitendienst is één en dat maakt hen trots. De mensen zijn enthousiast en dat is te zien aan de cijfers. Voor ons is het duidelijk, we blijven zo doorgaan” aldus wethouder Veldhuizen.

Sw-medewerkers hebben hun plek gevonden De Sw-medewerkers worden voor diverse werkzaamheden ingezet. Over het algemeen werken zij met vaste collega’s. Dat geeft rust en duidelijkheid. In het dagelijks werk worden de Sw-medewerkers begeleid door Hans Meinen. Hij is het vaste aanspreekpunt, verdeelt het werk en hij houdt contact met de coach van Laborijn. “We zijn begonnen met 25 medewerkers en nu werken we met 31 Sw-medewerkers, 1 begeleid werken en 1 medewerker vanuit de Participatiewet. De medewerkers blijven in dienst bij Laborijn, maar worden vast gedetacheerd bij de gemeente Aalten. Inmiddels heeft iedereen zijn plek gevonden en ook de samenwerking met de andere medewerkers gaat goed.”.

Begrip en vastigheid Eddy Momberg uit Aalten is een van de Sw-medewerkers die vanaf de start 3 jaar geleden bij de gemeente Aalten werkt. Hij is meestal werkzaam in de groenvoorziening. Eddy vertelt: “Het bevalt me goed. Alles is goed georganiseerd, het werk is leuk en wat heel belangrijk is; ik word serieus genomen. Wanneer ik een minder goede dag heb is daar begrip voor. Tijdens het werk vind ik het lastig als ik iemand om mij heen heb die heel druk is. Ik heb behoefte aan rust en vastigheid om mij heen en dat heb ik hier.”.

Servicedienst Wmo-hulpmiddelen in eigen beheer De komst van de Sw-medewerkers is niet de enige verandering bij de Buitendienst. Eind 2019 werd ook een werkplaats ingericht om Wmo-hulpmiddelen, zoals rolstoelen en scootmobiels, in eigen beheer te repareren en te onderhouden. Aanvankelijk was het idee om hier ook Sw-medewerkers in te zetten, maar de werkzaamheden zijn iedere dag anders en dat maakt het lastig, omdat juist structuur en regelmaat zo belangrijk voor hen zijn. Een eigen Servicedienst heeft vele voordelen, zo is duidelijk geworden. Inwoners kunnen sneller geholpen worden en de hulpmiddelen worden niet alleen gerepareerd, maar krijgen ook regelmatig een onderhoudsbeurt. Daardoor gaan ze langer mee. En als er dan reparaties nodig zijn, dan kunnen die nu goedkoper worden uitgevoerd. Arjan Klumpers, teamleider van de Buitendienst, vertelt: “Onze Servicedienst wordt enorm gewaardeerd. Een paar weken terug kregen we een leuke mail van een inwoner met de complimenten voor alle monteurs en de goede service. Door pech moest hij meerdere keren een beroep doen op de Servicedienst en elke keer was hij weer verrast dat het hulpmiddel zo snel weer terug was. In zijn vorige woonplaats moest hij vaak lang wachten en als je afhankelijk bent van een rolstoel is dat natuurlijk erg vervelend”.