Inwoners gemeente Aalten scheiden afval minder goed dan ze denken

Kosten afvoer restafval veelal te hoog ingeschat. Iedereen vindt het belangrijk om afval te scheiden. Toch bestaat nog 40% van het restafval uit herbruikbaar gft, papier, pmd en textiel. Dat niet iedereen zich hiervan bewust is, blijkt uit een enquête die de gemeente Aalten via haar inwonerspanel ‘U Spreekt’ heeft gehouden. De 842 inwoners die deelnamen aan het onderzoek vinden namelijk dat ze hun afval veel beter scheiden.

Aanleiding voor deze enquête is dat de gemeente wil weten hoe de bewoners de huidige manier van afval inzamelen ervaren. Toen dit inzamelsysteem 3 jaar geleden werd ingevoerd, kwamen er veel reacties los. “Veel te ver lopen met die zak”, “mensen gooien het afval er toch naast”, en “dat ding is veel te klein” waren veelgehoorde reacties. Toch blijkt uit de enquête dat maar weinig mensen ontevreden zijn. Alleen het formaat van de container mocht wel anders, zegt ruim de helft. Toch gaat de gemeente dat niet veranderen. Kleiner betekent dat mensen hun afval vaker naar de container zouden moeten brengen. Bij een grotere opening wordt het storten per zak duurder. Daarnaast is het wegbrengen van een grotere zak voor veel mensen een probleem.

Stimuleren afvalscheiding
Meer voorlichting, antwoordt 45% van de mensen op de vraag wat de gemeente kan doen om het afval scheiden nog verder te stimuleren. Niet alleen voorlichting over wat wel en niet in welke container moet, maar ook wat ermee gedaan wordt – het nut en de noodzaak van afvalscheiding. Daar gaat de gemeente mee aan de slag.

Minder kilo’s door omgekeerd inzamelen
Bijna iedereen is het ermee eens dat wie het meeste afval heeft, daar ook het meeste voor betaalt - het principe van ‘de vervuiler betaalt’. Dat het moeten wegbrengen van restafval naar een ondergrondse container resultaat heeft opgeleverd, blijkt uit de cijfers. Gemiddeld had een inwoner in 2016 per jaar nog 150 kg restafval. Dat is afgelopen jaren nog maar 47 kg.

Veel meer restafval in buitengebied
Voor bewoners in het buitengebied is er minder veranderd. Zij hebben nog steeds een grijze container, al wordt die wel minder vaak geleegd. Per persoon wordt er in het buitengebied bijna 2,5 keer zoveel restafval opgehaald dan een bewoner binnen de bebouwde kom in een ondergrondse container stort. Dat het laten legen van die grijze container per keer € 9,00 kost weet minder dan een derde van de bewoners die zo’n container heeft. Van de bewoners binnen de bebouwde kom weet ruim twee derde dat het storten van een zak restafval € 1,50 kost.