Johanna Reiss ontvangt erepenning gemeente Winterswijk

Burgemeester Thijs van Beem heeft schrijfster Johanna Reiss (84) op woensdag 22 juni verrast met de erepenning van de gemeente Winterswijk. Dat gebeurde na afloop van de lezing die zij in het Gerrit Komrij College hield over de periode dat zij tijdens de Tweede Wereldoorlog moest onderduiken. Zij ontving de erepenning vanwege haar bijzondere betekenis voor Winterswijk.

Johanna Reiss
Johanna Reiss werd op 4 april 1932 in Winterswijk geboren als Annie de Leeuw. Tijdens Duitse bezetting liep de joodse familie De Leeuw groot gevaar. Annie en haar oudere zus Sini zaten daarom meer dan twee jaar ondergedoken bij de boerenfamilie Oosterveld in Usselo, een klein dorp ten westen van Enschede. Johan en Dientje Oosterveld en Johans moeder, Hermina Oosterveld, zijn hiervoor op 31 maart 2005 in Winterswijk postuum geëerd met de Yad Vashem-onderscheiding van de staat Israël.

Na de oorlog emigreerde Johanna Reiss naar de Verenigde Staten, waar zij in 1972 debuteerde met The Upstairs Room. In dit boek beschrijft zij de donkere periode van haar jeugd tijdens de bezetting. Het boek werd een internationale bestseller en verscheen in tientallen landen in vertaling. Alleen al in Nederland werden er meer dan 80.000 exemplaren van verkocht onder de titel De schuilplaats.

Johanna Reiss woont in New York. Al tientallen jaren reist zij door de Verenigde Staten om haar verhaal aan scholieren te vertellen. Met een zekere regelmaat doet zij dat ook hier in de regio en dan met name in Duitsland. Elke twee weken komt er een schoolbus vol met Duitse scholieren uit de grensregio naar Winterswijk om de locaties waar het verhaal van Johanna Reiss zich afspeelt met eigen ogen te zien.

Erepenning gemeente Winterswijk
De erepenning van de gemeente Winterswijk is op 29 mei 1980 ingesteld door de gemeenteraad. De gemeenteraad kent deze prijs slechts in uitzonderlijke gevallen toe  aan mensen die een onderscheidende bijdrage hebben geleverd aan de samenleving van Winterswijk of voor Winterswijk van buitengewone betekenis zijn geweest. De erepenning bestaat uit een legpenning met inscriptie en een oorkonde.

De laatste keer dat de erepenning werd uitgereikt was op 6 januari 2014. De heer Wim van Krimpen kreeg de erepenning toen voor zijn inzet bij de realisatie van Villa Mondriaan.