Landbouw met bomen Nieuw boek Anne Oosterbaan

Anne Oosterbaan uit Sinderen schrijft over Landbouw met bomen. Hij hoopt hiermee voedselproducenten te inspireren om bomen in te zetten voor duurzame voedselproductie. Bomen kunnen een belangrijke rol spelen bij nieuwe, duurzame manieren om voedsel te produceren. Bomen zijn op zichzelf al “multiproductief”. Ze leveren vaak meerdere producten op (hout, vruchten, blad, schors, sappen, stikstof enz.), ze kunnen erosie van oevers en stuifgevoelige gronden tegengaan, ze produceren zuurstof, ze vangen stoffen als fijnstof en ammoniak in, ze leggen koolstof vast, ze ontsluiten diepere grondlagen, ze produceren hernieuwbare energie, ze kunnen extreme hoeveelheden neerslag en hitte temperen,  ze kunnende zorgen voor meer  soorten insecten, vogels en vleermuizen en ze kunnen een afwisselend landschap opleveren.

Al deze eigenschappen van bomen kunnen goed worden gecombineerd met de productie van landbouwgewassen en/of dieren. Dit noemt men ook wel “landbouw met bomen” of “agroforestry”. Bij zulke combinaties is het de kunst om een zodanige opzet te kiezen, dat de bomen en het gewas en eventueel ook de dieren elkaar op een gunstige manier  beïnvloeden. Hiermee kan 1 + 1  meer dan 2 worden! 

Een voorbeeld is de combinatie van een gewas dat stikstof nodig heeft voor een goede ontwikkeling, met een boomsoort die stikstof produceert. De  zwarte els is zo’n boomsoort die door middel van wortelknolletjesbacteriën stikstof produceert. Dit kan via hun blad en via de bodem ten goed komen aan een gewas dat tussen de bomen wordt geteeld.  

Anne Oosterbaan uit Sinderen heeft in een pas verschenen boek 25 voorbeelden beschreven van zulke combinaties en hoopt daarmee voedselproducenten te inspireren om bomen in te zetten voor duurzame voedselproductie.

Het boek Landbouw met bomen; 25 voorbeelden van agroforestry kost 17,95 euro en is te verkrijgen via www.boekenbestellen.nl