Meer geld beschikbaar voor bestrijding taalachterstand jonge kinderen

Peuters en kleuters in de gemeente Aalten met een taal- of ontwikkelingsachterstand kunnen vanaf 1 januari 2020 meer uren naar de voor- en vroegschoolse educatie (VVE). De VVE wordt van 10 uur per week verhoogd naar maximaal 16 uur per week. Gemeente Aalten heeft hierover afspraken gemaakt met de kinderopvangorganisaties die de VVE aanbieden.

De wijzigingen zijn mede het gevolg van de nieuwe kaders landelijk Onderwijsachterstandenbeleid 2019-2022 en daarmee samenhangende herverdeling van middelen. Gemeente Aalten heeft hierdoor vanaf volgend jaar meer geld beschikbaar en kan daarmee de vereiste 16 uur VVE per week per kind aanbieden. Er zijn ook financiële middelen beschikbaar waarmee andere activiteiten kunnen worden uitgevoerd ter voorkoming en/of bestrijding van onderwijsachterstanden.

Taalachterstand zo vroeg mogelijk aanpakken

Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) is voor peuters en kleuters tussen de 2 en 4 jaar met een taalachterstand. Kinderen worden op een speelse manier begeleid om hun taalachterstand in te halen.

Zo kunnen zij een goede start maken op de basisschool. Op het consultatiebureau wordt bepaald of een kind VVE nodig heeft. Een achterstand in de taalontwikkeling is daarbij een belangrijke graadmeter, maar ook kinderen bij wie de ontwikkeling van sociaal-emotionele vaardigheden en/of motorische ontwikkeling achterblijven, hebben veel baat bij de extra aandacht en begeleiding.

Afspraken met kinderopvangorganisaties

Voor de invulling van het beschikbare VVE-budget is overleg gepleegd met de kinderopvang-organisaties in de gemeente Aalten. Zij moeten immers het fors verhoogde aantal VVE-uren kunnen aanbieden. En niet iedere kinderopvang heeft gedurende hetzelfde aantal weken per jaar ruimte beschikbaar. Uiteindelijk hebben de kinderopvangorganisaties gekozen voor een van deze twee opties:

a.  14 uur VVE per week gedurende 46 weken per jaar, verdeeld over 4 dagdelen per week, of

b.  16 uur VVE per week gedurende 40 weken per jaar, verdeeld over 4 dagdelen per week.

Over de eerste 2 dagdelen VVE (7 of 8 uur) betalen de ouders een eigen bijdrage. Deze wordt verrekend met de kinderopvangtoeslag die de ouders ontvangen. Het 3e en 4e dagdeel zijn gratis en worden volledig vergoed door de gemeente Aalten.

Reguliere peuteropvang

De uitbreiding van VVE-uren heeft ook gevolgen voor de reguliere peuteropvang. Nu wordt door de meeste aanbieders 6 uur peuteropvang per week aangeboden. Per 1 januari 2020 wordt dit verhoogd naar respectievelijk:

7 uur peuteropvang per week gedurende 46 weken per jaar, of
8 uur peuteropvang per week gedurende 40 weken per jaar.
 

Ook extra geld voor taallessen oudere leerlingen

Gemeente Aalten vindt het belangrijk om ook bij oudere kinderen taalachterstand te voorkomen of te bestrijden. Daarvoor worden diverse activiteiten ontwikkeld. Een voorbeeld is de Taalklas voor nieuwkomers. Scholen vinden het moeilijk om deze nieuwkomers de aandacht te geven die nodig is om de Nederlandse taal te leren. Op initiatief van Accent Scholengroep en Schaersvoorde is daarom de Taalklas opgezet. De Taalklas is voor alle nieuwkomers die de extra taal nodig hebben, dus ook voor kinderen op andere scholen. Andere activiteiten zijn nog in voorbereiding.