Nieuwe uitvaartbegeleidster voor GUV Winterswijk

Tessa Honderslo is voor de uitvaartzorg van GUV in Winterswijk de nieuwste aanwinst. Zij is nu al geruime tijd in dienst en kan dan ook al bogen op de nodige ervaring. “Toen ik net in dienst kwam, was de uitvaartwereld mij nog compleet onbekend, maar nu kan ik zeggen dat ik alle facetten van het vak volledig onder de knie heb, aldus een zelfverzekerde Tessa Honderslo. “Door het interne opleidingstraject van GUV leer je zeer snel de technieken voor een laatste verzorging, een opbaring en alle andere zaken die wij op de achtergrond regelen. Doordat GUV alles in eigen huis heeft kun je hier heel veel leren en zijn wij in staat om alles zelf te sturen.”

Trots op zo’n vlotte leerling met echte voelsprieten
Bert van Asselt, directeur bij GUV is behoorlijk trots op Tessa: “Ze heeft echt in een zeer korte tijd heel veel geleerd. Maar, het belangrijkste wat een uitvaartbegeleidster bij GUV moet kunnen, dat had ze al. Het empathische vermogen kan niemand je leren. Je voelt mensen goed aan of niet. De voelsprieten die je moet hebben om nabestaanden echt goed te begrijpen en aan te voelen wat mensen –soms zonder woorden – willen zeggen, die heb je of die heb je niet. En Tessa heeft die zeer zeker. We hebben al veel positieve reacties van families gekregen waar Tessa de uitvaart begeleid heeft.”

Ik wilde meer betekenen voor mensen
Tessa is erg blij met haar carrière switch van filiaalleidster van een kledingzaak naar uitvaartbegeleidster voor GUV: “Ik wilde meer betekenen voor mensen dan ik in mijn vorige beroep kon doen. Echt helpen op zo’n moeilijk moment in een mensenleven – bij het afscheid van een dierbare – is best een zware opgave. Je wilt nabestaanden ontzorgen in alle zakelijke facetten van een uitvaart zoals het regelen van een kist, de laatste verzorging, vervoer, rouwdrukwerk crematie en vele andere zaken. Zodat zij zich alleen met het afscheid van hun geliefde bezig kunnen houden. We zijn in de 5 á 6 dagen tussen het overlijden en het laatste afscheid zo dicht bij de familie dat we een vertrouwenspersoon zijn en er helemaal bij horen. Niet het makkelijkste werk, maar het maakt het tot het dankbaarste beroep van de wereld.”

GUV als rots in de branding – geen verdriet mee naar huis nemen
Thijs Elzinga, ook een GUV collega afkomstig uit Winterswijk vertelt wat over zijn ervaring: “Af en toe nemen we wel eens wat van het verdriet van nabestaanden mee. Daarover praten we dan met onze collega’s om het van ons af te zetten. Je mag wel meeleven, maar je moet ook gepaste afstand nemen. Als je alle emoties van de nabestaanden meeneemt, kun je voor hen ook geen rots in de branding zijn. En dat is nu net wat GUV is, de rots in de branding als het in een leven van een nabestaande stormt.”

GUV geworteld in Winterswijk – plannen voor nieuwbouw
Bert van Asselt licht de verwevenheid met Winterswijk toe: , “GUV heeft, samen met haar voorgangster in Winterswijk (HSVU) een zeer sterke band met Winterswijk. Vanuit de Jeugdkerk werden decennia lang zeer veel uitvaarten verzorgd. De Jeugdkerk ging in 2019 over naar kerkgenootschap LIFE. Omdat GUV de locatie Kerkhoflaan 7 – net voor de ingang van de begraafplaats kocht. Daar willen wij een mooi en sfeervol kleinschalig uitvaartcentrum realiseren dat Winterswijk verdient. Het overleg met alle individuele buurtbewoners loopt al enige maanden.

Winterswijk is ook goed vertegenwoordigd bij onze geledingen. In het bestuur van onze Stichting Uitvaartfonds Achterhoek, eigenaar van GUV, zit Diana Abbink uit Winterswijk-Meddo. Gerard te Roller, senior uitvaartbegeleider bij GUV en Thijs Elzinga nu sinds enkele jaren uitvaartbegeleider. Ina Reussink werkte al bij HSVU, als gastdame bij de Balinkes, nu bij alle GUV locaties. Ria Busch werkte lang in het vervoer en de overledenenverzorging en is nu gastdame op alle locaties. Atty Pattipeilohy is bij GUV Crematorium in Aalten gastdame bij uitvaarten. Ook Marijke Don, jarenlang uitvaartbegeleidster bij GUV, heeft haar halve leven in Winterswijk gewoond. En daarbij komt dan nu Tessa Honderslo, de nieuwste aanwinst van GUV.”


Op de foto: Tessa Honderslo in de drukkerij van GUV in Aalten

Foto: Bert van Asselt