Nieuwe woonvisie zet in op toekomstbestendig maken Winterswijkse woningvoorraad

Winterswijk Vitaal is de titel van de nieuwe woonvisie die de gemeente Winterswijk heeft opgesteld. In deze visie ligt de nadruk op het toekomstbestendig maken van de Winterswijkse woningvoorraad.
Het toekomstbestendig maken van woningen betekent dat zo veel mogelijk woningen geschikt zijn voor ‘langer thuis wonen’ als je ouder en moeilijker ter been wordt en een lage energierekening hebben. Woningcorporatie De Woonplaats, particuliere verhuurders en eigenaar-bewoners moeten flink aan de bak om in 2030 de ambitie van het Akkoord van Groenlo te halen. Volgens dit akkoord zijn alle woningen dan energie neutraal.

Vernieuwingsfonds
Voor een deel van de Winterswijkse woningvoorraad is de investering om toekomstbestendig te worden niet rendabel. Deze woningen moeten worden vervangen door nieuwe. Om de aankoop en sloop te financieren wil de gemeente samen met onder andere bouwers een fonds oprichten: het vernieuwingsfonds.

Wat de gemeente betreft hoeven nieuwe woningen niet op dezelfde plek terug te komen als de gesloopte. Soms kan sloop in een woonbuurt ruimte opleveren voor groen en spelen. En vaak zijn er betere plekken te vinden voor nieuwbouw. Bijvoorbeeld in het centrum voor jongeren en senioren.

Winterswijk mag volgens de afspraken binnen de regio Achterhoek nog zo'n 400 nieuwe woningen bouwen tot 2025 (exclusief de vervanging van gesloopte woningen). Maar er zijn plannen voor 650 woningen. Volgens de gemeente zijn veel plannen tijdens of zelfs voor de crisis gemaakt. Die voldoen niet meer aan de nieuwe marktomstandigheden. In de Woonvisie kondigt de gemeente aan dat zij nieuwbouwplannen schrapt als zij langer dan drie jaar na goedkeuring van het bestemmingsplan nog niet zijn gebouwd. Ook dat is een manier om de woningvoorraad toekomstbestendig te maken.

Besluitvorming
De nieuwe woonvisie wordt op 21 april ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad.