Ontwikkelcompetitie bepaalt hoe locatie ‘De Wegwijzer’ (Dinxperlo) wordt ingevuld

Gemeente Aalten gaat voor de ontwikkeling van de locatie ‘De Wegwijzer’ in Dinxperlo een ontwikkelcompetitie uitschrijven, een soort prijsvraag. Het college van burgemeester en wethouders stelde vorig jaar al fase 1 van het ontwikkelkader vast voor deze locatie. Dit betekent dat deelnemers aan de ontwikkelcompetitie straks aan de slag kunnen met het verbeelden van de realisatie van ca. 13 woningen en een verbindingsroute naar het centrum voor langzaam verkeer.

Wethouder Ted Kok: “Locatie ‘De Wegwijzer’ is een prominente plek in het centrum van Dinxperlo. Dat verdient een mooie invulling. Met een ontwikkelcompetitie dagen we ontwikkelaars, aannemers en architecten uit om met een aansprekend en misschien wel verrassend voorstel te komen. Ik ben heel erg benieuwd naar de ideeën.”

De gemeente zoekt een serieuze partij die zich verplicht om de woningen en de verbindingsroute naar het centrum te ontwikkelen, financieren en realiseren. De kwaliteit van het ontwerp, maar ook het maatschappelijk rendement zijn belangrijk.

Twee rondes en een tentoonstelling Het uitwerken van dergelijke ontwikkelvoorstellen is voor aanbieders erg arbeidsintensief. Daarom is gekozen voor een procedure in twee rondes. In de eerste ronde wordt om beperkte informatie gevraagd die relatief weinig tijd hoeft te kosten. Na een eerste selectie wordt in de tweede ronde een gedetailleerder uitgewerkt voorstel van de aanbieders gevraagd. Die inzendingen worden vervolgens tentoongesteld, zodat belangstellenden hun reactie kunnen meegeven aan de onafhankelijke vakjury. Die vakjury zal de uiteindelijke winnaar van de competitie aanwijzen. De bedoeling is dat de gemeente vervolgens met de winnaar een overeenkomst aangaat en de grond aan deze partij verkoopt zodat die zijn plan kan realiseren.

Reglement Voordat de officiële aanbesteding start – in dit geval dus in de vorm van een ontwikkelcompetitie - wordt er een uitgebreid reglement opgesteld. Dit luistert erg nauw en neemt naar verwachting nog enkele weken in beslag.