Op 9 september verschijnt Aalten-Winterswijk - Een cultuurhistorische fietstocht

Ontdek glooiende velden, oude scholtenboerderijen en historische smokkelroutes met de nieuwe fietsroute Aalten-Winterswijk. De fietsroute is gemaakt in samenwerking met de gemeente Aalten en de gemeente Winterswijk en verschijnt in de succesvolle reeks Cultuurhistorische routes in Nederland.
De Achterhoek, en met name de omgeving van Aalten en Winterswijk, heeft een heel divers en eigen karakter. Het typische coulisselandschap met scholtenboerderijen wordt afgewisseld door glooiende weidelandschappen en oude bossen. De grens met Duitsland heeft een bijzondere rol gespeeld in het landschap en in historische verhalen over het gebied.

Belangrijke thema’s voor het grensgebied als: werken over de grens, annexaties na de Tweede Wereldoorlog en oude smokkelroutes komen aan bod in deze erfgoedroute. Daarnaast was de Achterhoek een belangrijke speler in de textielindustrie van Europa. Winterswijk telde op het hoogtepunt maarliefst zeven textielfabrieken.Voor het goederentransport van deze fabrieken werden zelfs drie nieuwe spoortrajecten aangelegd. Onder andere de voormalige tricotfabriek en de 1,5 kilometer overgebleven rails van de Borkense Baan verwijzen nog naar dit verleden.

Na het succes van de eerder verschenen erfgoedroutes Dinxperlo-Aalten en Aalten-Bredevoort is er nu een nieuwe, rijk geillustreerde fietsroute in de omgeving. De 38 kilometer lange fietstochtAalten-Winterswijk leidt u door het Achterhoekse grensgebied én naar bijzondere plekken over de grens.

De erfgoedroute wordt zaterdag 9 september gepresenteerd tijdens de opening van Open Monumentendag in zowel Aalten als Winterswijk door resp. wethouder Kok en Gommers. De erfgoedroute sluit mooi aan bij het landelijke thema van de Open Monumentendag: ‘boeren, burgers en buitenlui’.

Boekinformatie

Aalten-Winterswijk. Een cultuurhistorische fietstocht

Saskia Groeneboer | 72 blz. | 13 x 21 cm | genaaid gebrocheerd met omslagflappen
ISBN 978-94-6148-060-6 | € 9,95 | te koop op www.matrijs.com en in bij de VVV-agentschappen en boekhandels in de regio