Opening Leporello expositie door burgemeester Stapelkamp

Woensdagavond werd in de Koppelkerk in Bredevoort de ‘leporello’ expositie geopend door burgemeester Stapelkamp van Aalten. De initiator voor deze tentoonstelling is de kunstenaarsgroep Breekijzer. Breekijzer is een collectief van regionale werkende kunstenaars. In samenwerking met kunstenaars van het Bocholtse Fkk zijn bijna 50 leporello’s gemaakt, die in een bijzondere presentatie tentoongesteld worden in de Koppelkerk. Burgemeester Stapelkamp roemde het grensoverschrijdende karakter van dit project.

Samenwerking is door taal, wetgeving of cultuurverschillen nog niet altijd even gemakkelijk, zo stelde hij. Daarom extra waardering voor dit initiatief.

Expositie: van 2 december 2022 tot 22 januari 2023 worden de werken tentoongesteld in de bovenzalen van de Koppelkerk in Bredevoort. 

Openingstijden vr, za en zo van 11 - 17 uur.

Een leporello of harmonicaboek is een boekwerk dat in meerdere slagen zigzag is gevouwen. 

Het kan variëren van enkele tot tientallen vouwen. Anders dan in een gewoon boekwerk zijn afbeeldingen naast elkaar goed te bekijken. Het is heel geschikt om beeldend een verhaal te maken.

Deze vorm heeft kunstenaars van het collectief Breekijzer geïnspireerd tot het maken van een aantal van deze boekjes. Het idee is ontstaan tijdens één van de corona lockdowns. Een belangrijk doel is het samen dingen doen en elkaar inspireren. Bezig zijn met hetzelfde formaat boekje en daarbinnen toch een grote vrijheid genieten. En vooral elkaar inspireren met de fantastische resultaten.Voor dit project zijn ook kunstenaars van het Bocholtse Fkk uitgenodigd. Daardoor krijgt het een grensoverschrijdend en internationaal karakter. 

Voor het maken van de boekjes zijn een paar spelregels opgesteld: je maakt iets met, in of op het boekje. Het boekje is gemaakt van het betere tekenpapier en genaaid als een harmonica. Het zijn tien velletjes en het formaat is 10x15 cm. Dit krijgen de deelnemers toegestuurd van de organisatie. Elke kunstenaar is verder vrij in het gebruik van de techniek. Zo zijn er boekjes, getekend, geschilderd, geplakt en gefotografeerd. 

Door de eenheid in het formaat ontstaat er een samenhang in het geheel. De diversiteit in aanpak, maakt het een expositie waarin heel veel te zien en te beleven is. In totaal zijn er meer dan veertig boekjes gemaakt door maar liefs 32 deelnemers. Door een bijzondere opstelling wordt het een heel interessante expositie.

De deelnemers zijn: Luci Aversteeg, Emeke Buitelaar, Wim van den Camp, Karen van Dooren, Ute Ida Fischer, Marij van Hameren, Dilly Helmink, Rido Jansen, Ingo Krasenbrink, Josette Lenders, Hans Mellendijk, Maria Neumann, Marion van Noord, Hans Oldenhof, Heleen Posthumus, Sieglinde Potthoff, Anja Sennema, Hans Sennema, Hans Michael Spogahn, Judith Spook, Ton van Vliet, Ria Wiendels, Cynthia van Wijngaarden, Dinie Wikkerink en Thea Zweerink.