Regionale functie voor opvang anorexiapatiënten

Sinds oktober 2017 vervult de kinderafdeling van Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk, onderdeel van Santiz ziekenhuizen, een regionale functie bij de eerste opvang en begeleiding van jongeren met anorexia waarbij sprake is van ernstige lichamelijke problematiek.
Jongeren met anorexia uit de regio Nijmegen, Arnhem en de Achterhoek worden voor noodzakelijke medische zorg naar het SKB verwezen. Hier zijn twee bedden gereserveerd voor directe opvang van deze jonge patiënten. Een enthousiast en betrokken team van deskundigen (kinderarts, orthopedagoog, diëtist, pedagogisch medewerker en verpleegkundigen) staat voor ze klaar en biedt hen de best mogelijke medische en psychische zorg. “Doordat we nu een regionale functie hebben, kunnen we meer patiënten opvangen en behandelen waardoor onze expertise nog verder zal toenemen. Want als je iets vaker doet, word je steeds beter,” aldus kinderarts Saskia van Daalen.

Samenwerking ziekenhuis en gespecialiseerde eetklinieken
Gespecialiseerde eetklinieken richten zich met name op de psychische en ziekenhuizen op de medische begeleiding. Maar, zegt Van Daalen, als het in het koppie van zo’n patiëntje niet goed zit, en je verleent geen psychische hulp in het ziekenhuis, dan heeft het op gewicht komen niet veel kans van slagen.

Van Daalen houdt zich bezig het de medische begeleiding van patiënten en Marijn Waanders, orthopedagoog, met de psychische kant. Een opname in het ziekenhuis duurt gemiddeld twee tot drie weken. In die tijd werkt het team van deskundigen nauw samen. “Door deze interne samenwerking en een goede samenwerking met de gespecialiseerde eetklinieken komen we sneller bij de kern van het probleem en kunnen we patiënten nog beter helpen en klaarstomen voor verdere begeleiding door een gespecialiseerde eetkliniek,” aldus Van Daalen.

Traject
Zodra een patiënt wordt opgenomen, wordt deze direct aangemeld bij een gespecialiseerde eetkliniek. Dit doen we om de wachttijd voor opname of behandeling door een eetkliniek zo kort mogelijk te houden. Toch zit er vaak een periode tussen de ziekenhuisopname en opname of begeleiding door de eetkliniek.

“Daarom volgt, als patiënten zover medisch zijn opgeknapt dat ze weer naar huis kunnen, een op maat gemaakt poliklinisch traject,” vertelt Waanders.

“Dat traject is soms heel intensief. Het komt voor dat we patiënten en eventueel hun familie wel twee keer per week zien. We blijven patiënten begeleiden totdat zij terecht kunnen in een gespecialiseerde eetkliniek.”

Deskundigheid team
De expertise van het team op de kinderafdeling is door deze regionale rol nog verder toegenomen. “Doordat we vaker patiënten met anorexia begeleiden, weten we nu nog beter hoe we moeten handelen. Samen met een gespecialiseerd team verpleegkundigen doen we ons uiterste best om patiënten te helpen om weer beter te worden,”  besluit Van Daalen.