Start diabetesprogramma SLIMMER in gemeente Aalten

In de nota ‘Gezondheidsbeleid gemeente Aalten 2014-2017’ is aandacht gevraagd voor diabetespreventie. In de uitvoering hiervan heeft gemeente Aalten gekozen voor het diabetesprogramma SLIMMER. De huisartsenpraktijken Koeweide en De Weef uit Aalten en Schuurman en Teunissen uit Dinxperlo bieden het programma aan. GGD Noord- en Oost-Gelderland krijgt de opdracht het project te begeleiden.
In Nederland is diabetes één van de meest voorkomende ziekten. Ongeveer 90% van de mensen met diabetes heeft diabetes type 2. Er is steeds meer bewijs dat het ontstaan van type 2 diabetes uitgesteld of voorkomen kan worden door gezond te eten en voldoende te bewegen. SLIMMER is een bewezen effectief voeding- en beweegprogramma voor mensen met risico op diabetes type 2 in de leeftijd van 40 tot 70 jaar. In Apeldoorn en Doetinchem werden eerder goede resultaten behaald met het programma.

Wethouder Henk Rijks: “Diabetes type 2 is één van de meest voorkomende chronische ziekten. Met SLIMMER zien wij mogelijkheden dit samen met huisartsen in een vroeg stadium aan te pakken. Ik hoop dan ook dat veel mensen mee gaan doen.”

Huisarts heeft regie
De deelnemende huisartsen nodigen hun patiënten met een verhoogd risico op diabetes type 2 nog dit jaar uit om mee te doen aan SLIMMER. De patiënt kiest zelf of hij wil deelnemen. Het programma start op 1 januari 2016 en duurt een jaar. De deelnemers volgen een voedings- en beweegprogramma bij een diëtist, fysiotherapeut en beweegaanbieders uit de gemeente Aalten. Gedurende het programma ontvangen de deelnemers een nieuwsbrief met praktische adviezen en worden ze voorbereid op het zelfstandig blijven volhouden van het nieuwe leefpatroon.

Meer informatie
GGD Noord- en Oost-Gelderland (e-mail: ) en de deelnemende huisartsenpraktijken kunnen vragen beantwoorden over deelname aan het programma. Informatie over SLIMMER is ook te vinden op www.slimmerdiabetesvoorkomen.nl.