Tentoonstelling van Anhangerschap - Expo kleine halve eeuw Normaal

Een halve eeuw Normaal. Dat betekent een enorme erfenis. Bij Museum Smedekinck is de komende maanden een expositie te zien over wat Bennie Jolink en zijn mannen hebben betekend voor de vaderlandse popgeschiedenis. De band was nog maar amper opgericht of de fans mobiliseerden zich al. En geheel in de stijl van Normaal kreeg dit legioen een toepasselijke naam: Het Anhangerschap.

Springlevend
Tot op de dag van vandaag is dit Anhangerschap met een kleine tweeduizend leden een van de grotere fanclubs van een Nederlandse band. “Het Anhangerschap is vooral een hele hechte familie die inmiddels meerdere generaties beslaat. Normaal mag dan nog maar één keer per jaar optreden, dat wil niet zeggen dat Het Anhangerschap niet springlevend is”, zegt voorzitter Ron Lam. “Zo houden we steevast het eerste weekend van september het Høkersweekend, zoals onze jaarlijkse reünie heet. En ook dit jaar wordt die weer gehouden. Zoals altijd bij café De Tol in Zelhem, overigens jarenlang de stamkroeg van Bennie en zijn mannen.”

In die kleine vijftig jaar heeft Het Anhangerschap allerlei parafernalia verzameld die met Normaal te maken hebben. En die zijn sinds kort te zien in het Museum Smedekinck in Zelhem, de plaats trouwens waar jarenlang Kantoor Normaal - waar het management zetelde - was gevestigd.

Kermis
“Meerdere bestuursleden zijn de afgelopen tijd druk bezig geweest om bij Museum Smedekinck een expositie in te richten met spullen die Het Anhangerschap de afgelopen decennia heeft verzameld”, aldus voorzitter Ron Lam.

Waaronder de draaimolen die destijds is gebruikt tijdens de tournee - of Veldtocht zoals dat in Normaaljargon heet - ‘Wi-j goat noar de kermis’. “Maar ook zijn er de shirts te zien van de diverse tournees. Shirts overigens met afbeeldingen die stuk voor stuk van de hand zijn van Ben Jolink, behalve zanger van Normaal ook afgestudeerd aan de kunstacademie. Verder zijn er ingelijste foto’s en posters te zien”, aldus Ron Lam.

De tentoonstelling is de komende maanden te zien in het museum dat is te vinden aan de Pluimersdijk 5. Het museum zet zich vooral in voor behoud van cultuurhistorisch erfgoed. “Het museum draait volledig op bestuursleden, de toegang bedraagt vijf euro”, aldus Ron Lam.