THINK van start op Schaersvoorde

De gemeenten Aalten en Winterswijk en Christelijk College Schaersvoorde gaan samenwerken in het preventieve lesaanbod voor brugklasleerlingen, gericht op het bijdragen aan een veilig schoolklimaat. Aanleiding is de wens om dit gestructureerder en intensiever vorm te geven. Partijen denken dit met het THINK-programma –onder de naam TOV (Think Op het Voortgezet onderwijs)- te kunnen realiseren, met de hulp van vaste THINK-trainers en de inzet van kennis en deskundigheid van bekende, professionele organisaties.

Hoe maak ik vrienden? Moet ik het overal zomaar mee eens zijn? Met wie kan ik mijn problemen bespreken? Met het programma THINK op school wil de gemeente Aalten samen met Schaersvoorde inzetten op het ontwikkelen van een kritische blik en het probleemoplossend vermogen van leerlingen in het voortgezet onderwijs. Het hogere doel van THINK op school is om de leerlingen sociaal-emotioneel zelfbewuster en weerbaarder te maken en om bij te dragen aan een veiliger schoolklimaat.  

Samen optrekken

Wethouder Hans te Lindert van gemeente Aalten over de samenwerking: “Het is algemeen bekend dat er veel op kinderen en jeugdigen af komt. Zeker in de puberteit en de gevoelige periode rondom de wisseling van basisschool naar voortgezet onderwijs is de druk hoog. Wij horen dit terug van de scholen maar zeker ook van de jongeren zelf, bijvoorbeeld via ons jongerenwerk dat daarin uitstekend werk verricht. Ik vind dat we als gemeente een belangrijke taak hebben bij het bieden van houvast, het vroegtijdig oppakken van zorgsignalen en bovenal uiteindelijk het voorkomen van problemen op de lange(re) termijn. We zijn ontzettend blij dat we Schaersvoorde (en ook de gemeente Winterswijk) hebben gevonden in dit standpunt en nu met elkaar optrekken binnen dit project. School is een belangrijke ‘vindplaats’ en door gezamenlijk op te trekken kunnen we op de best mogelijke manier werken aan goede resultaten. Tevens ben ik trots op deze samenwerking, want een dergelijke samenwerking tussen school en gemeente is niet alledaags.”

Wethouder Elvira Schepers van Winterswijk hoopt dat door de pilot op Schaersvoorde ook de andere scholen in Winterswijk belangstelling hebben voor deze aanpak.

Investering in nog beter onderwijs

Wilma van Velden, rector van Schaersvoorde wijst op de meerwaarde voor het onderwijs: “Voor leerlingen die beter in hun vel zitten, is het makkelijker om mee te doen met alle onderwijsactiviteiten. Leerlingen worden daardoor beter op hun toekomst voorbereid. Extra aandacht voor het ontwikkelen van een kritische blik en oog voor elkaar, past bij de identiteit van onze school. We zijn daarom heel blij dat we dit samen met de gemeenten het komend jaar kunnen vormgeven.”

Eenvoudiger en sneller

Van Velden vervolgt: “TOV draagt ook bij aan een nog betere samenwerking tussen Schaersvoorde en maatschappelijke organisaties. Nu is dat soms een hele zoektocht waar onder andere onze zorgcoördinator een rol in heeft; welke organisatie heeft de juiste informatie en hoe brengen we die informatie over aan de klas? In de samenwerking hebben we daar vooraf afspraken over gemaakt. Dat maakt het een stuk eenvoudiger én we kunnen sneller schakelen.”

“En hoe mooi is het als we op deze manier samen ook nog professionele jeugdzorg kunnen voorkomen? Dat kunnen we natuurlijk niet alleen, dus vandaar ook dat we blij zijn met de ouderbijeenkomsten die eveneens onderdeel zijn van dit programma”, besluit wethouder Te Lindert.

Pilot

Het programma THINK op school – een landelijk erkende en doordachte aanpak, wordt komend schooljaar (2020-2021) aan alle brugklasleerlingen van de 4 Schaersvoorde-locaties (3 in gemeente Aalten, 1 in Winterswijk) aangeboden. Na afloop van het eerste schooljaar wordt de samenwerking geëvalueerd. De kosten van het project worden door de partners gedeeld.