Uitvaartbeleider bij GUV – dankbaar werk in moeilijke tijden

Nieuwe collega’s Maike Heusinkveld en Thijs Elzinga zijn enthousiast
Na een uitgebreide sollicitatieprocedure, waarbij weer eens duidelijk werd hoeveel mensen er tegenwoordig geïnteresseerd zijn in het werken in de uitvaarbranche, bleven Maike en Thijs over als de allerbeste kandidaten voor GUV. Zij hebben dan ook een contract aangeboden gekregen die zij dankbaar hebben aanvaard. Per 1 december zullen zij in dienst treden en na een intensieve inwerkperiode zullen zij zelfstandig naar nabestaanden toe kunnen om hen te begeleiden bij een uitvaart.

“Werkelijk een fantastisch mooi beroep”
Maike Heusinkveld, is geen vreemde in het vak. Ze werkte al een aantal jaren in de uitvaartbranche bij een grote uitvaartorganisatie. Juist daarom wilde zij erg graag de overstap naar GUV maken.

“Ik ben blij dat ik zo’n drie jaar geleden een switch gemaakt heb naar het uitvaartvak. Ik had in het verleden meerdere banen maar miste een “doel”. Daarom heb ik destijds gesolliciteerd bij GUV op de vacature van uitvaartbegeleider. Helaas was er toen nog geen passende vacature. Nu ik hoorde dat er een vacature was ontstaan, heb ik direct gesolliciteerd. Het werken bij een landelijke organisatie lag toch niet in mijn aard zo bleek. GUV was en is, zeker als Aaltense, altijd mijn eerste keuze geweest!

Ik vind het geweldig dat je bij GUV de familie van A tot Z mag begeleiden en zeer veel vrijheid hebt.
De betrokkenheid bij nabestaanden is bij GUV ongekend. Het werken zonder winstoogmerk is daarbij een belangrijk iets. Je hoeft niet naar de klok te kijken of aan winstmarges te denken en kunt daarom alle tijd en aandacht geven aan de nabestaanden. Voor de familie ben je een vertrouwd aanspreekpunt en dat ervaren mensen als erg prettig. Werkelijk een fantastisch mooi beroep! Ik ben GUV erg dankbaar voor deze kans!”

“Heb al veel ervaring vanwege mijn huidige werk”
Thijs Elzinga, woonachtig in Bredevoort, heeft ook al de nodige ervaring in het uitvaartvak.

“Ik werk nu bij een crematorium en heb al heel veel families begeleid met het laatste afscheid. Het is geweldig dankbaar werk, maar na dit een aantal jaren met veel plezier gedaan te hebben wil ik meer. Ik wil de families niet alleen aan het einde begeleiden, maar vanaf het begin. Meer voor mensen betekenen bij het moeilijke afscheid na een overlijden. Ik ga bij GUV de opleiding doen om uitvaartbegeleider te worden. Dit is geen opleiding zoals die in het land wordt aangeboden, hier ziet GUV op dit moment weinig toegevoegde waarde in. Als uitvaartverzorger moet je een enorm empathisch vermogen hebben, de drive hebben om er voor mensen te zijn en enorm flexibel zijn omdat het een 24/7 baan is. Uitvaartverzorger zijn is een levensstijl die je niet in de boeken vindt. De interne leerschool bij GUV is echter zeker niet gemakkelijk. Het zullen erg lange dagen worden met enorm veel informatie. Maar ik word bij GUV goed begeleid zo heb ik ook van andere collega’s al gehoord. Het is hard werken, maar de beloning is dat ik uiteindelijk het dankbaarste werk dat er bestaat mag gaan doen. En daar wil ik mij met hart en ziel voor inzetten.”

Uitvaartbegeleiders uit de eigen regio
GUV Uitvaartzorg werkt voornamelijk in het gebied tussen Winterswijk en Zevenaar en de medewerkers van GUV zijn allen woonachtig in plaatsen binnen dit werkgebied. Ze kennen dan ook de diverse gebruiken en tradities in de regio. Ook verstaan ze allemaal de streektaal en dat is, zeker bij ouderen, een must zo vindt men bij GUV. Ons kent ons.

“Nabestaanden begeleiden en steunen, maar op de achtergrond”
Henk-Jan Harbers, hoofd uitvaartzorg bij GUV, is erg blij met Maike Heusinkveld en Thijs Elzinga.

“We zijn verheugd dat we twee mensen met ‘GUV bloed’ konden selecteren. Hun mentaliteit sluit naadloos aan bij de mindset van GUV. Ze zullen zich in een korte periode heel veel “GUV kennis” eigen moeten maken, maar wij vertrouwen erop dat dat goed gaat komen. De GUV-stijl en de GUV-denkwijze zijn de belangrijkste pijlers die ervoor zorgen dat wij 24 uur per dag beschikbaar zijn voor de nabestaanden maar wel zoveel mogelijk op de achtergrond blijven staan. Wij stappen pas naar voren zodra dat nodig is om zaken in goede banen te leiden. We begeleiden tenslotte slechts de familie, het is hun afscheid, niet het onze. Onze taak is het om hen te facilitairen met alles wat nodig is zodat zij zich daar niet over hoeven te bekommeren.”

Maike_Heusinveld_en_Thijs_Elzinga_bij_GUV__2.jpg