Unieke appel- en perenrassen voor Achterhoekse boomgaarden

Honderden rassen uit de Rossel Collectie zijn beschikbaar voor het Achterhoekse erf.
Help mee Rossel Collectierassen terug te planten op het Achterhoekse erf! Deze oproep doen Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Kenniscentrum Nelles. Liefhebbers van oude fruitrassen en woonachtig in de Achterhoek kunnen meedoen aan een actie voor het aanplanten en daarmee het behouden van Rossel Collectierassen. Dit zijn bijzondere fruitbomen genoemd naar Hennie Rossel uit Vorden, de bekende pomoloog en wetenschapper die decennialang oude fruitrassen heeft teruggevonden, nu al zo’n 400. Met de aanplant van deze fruitbomen zorg je voor meer biodiversiteit op het erf, behoud je Achterhoeks erfgoed en word je onderdeel van een samenwerkingsverband en uniek kennisnetwerk. Liefhebbers melden zich aan via de website van SLG: www.landschapsbeheergelderland.nl/rossel-collectieras.

Meld je aan voor deze vergeten fruitrassen
Rossel Collectierassen zijn vergeten fruitrassen die in Achterhoekse boomgaarden door Hennie Rossel zijn teruggevonden en door lokale kwekers opnieuw zijn gekweekt. Het is bijzonder dat deze oude streekrassen voor particulieren na lange tijd weer beschikbaar zijn voor grondeigenaren en hobbyfruittelers. Meedoen kan bij minimaal tien fruitbomen, dan word je een Rossel Collectieboomgaard. Er zijn zo’n 100 Rosselcollectieboomgaarden en die kun je altijd aanvullen met nog meer collectierassen. Hennie Rossel bekijkt per deelnemer welk assortiment het beste past op de locatie. Kijk voor de voorwaarden, ondersteuning en werkwijze op de website van SLG.

Uniek Achterhoeks erfgoed
Met de aanplant van deze Rossel Collectierassen zorgen we niet alleen voor meer biodiversiteit op het erf maar dragen we actief bij aan het behoud van echt Achterhoeks cultureel erfgoed. Deelnemers kunnen hun voorkeur aangeven voor het aantal bomen en of het een handappel, moesappel, handpeer of stoofpeer mag zijn. Op basis daarvan wijst Rossel de rassen aan een grondeigenaar toe. Het gaat om hele bijzondere fruitrassen, die lekker en goed te gebruiken zijn.
Deelnemers worden onderdeel van het netwerk van Achterhoekse Rossel Collectieboomgaardeigenaren (in oprichting) dat bestaat uit vrijwillige determineerders, kwekers, sap-persers, snoeivrijwilligers, chefkoks en andere eigenaren van Rossel Collectieboomgaarden. Deelnemers ontvangen de bomen deze winter tijdens een uitdeeldag op vrijdag 4 maart 2022 op het erf van Kenniscentrum Nelles in Silvolde.

Dankzij een financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij en een bijdrage vanuit het programma LEADER Achterhoek kunnen we de fruitbomen voordelig aanbieden. Let op: voor deze aanplantperiode (tot maart 2022) zijn een beperkt aantal bomen en financiering beschikbaar.

Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit
De actie voor meer Rossel Collectierassen is onderdeel van het project ‘Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit’. SLG en Kenniscentrum Nelles werken hierin samen aan het behoud van al het werk van Hennie Rossel zodat deze unieke collectie historische fruitrassen behouden blijft voor de Achterhoek. Het project ‘Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit’ wordt mogelijk gemaakt door LEADER Achterhoek, Europa, de Nationale Postcode Loterij en de gemeenten Aalten,  Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk.