Kalender

Wat zou Aristoteles doen? Online filosofiecursus

Bredevoort Vrijdag 17 april 2020 t/m Donderdag 7 mei 2020

Van vrijdag 17 april - donderdag 7 mei | 20:00 uur | Online - Inschrijven Koppelkerk

Wat zou Aristoteles doen? Koppelkerk start online filosofiecursus in tijden van quarantaine.
Het zat al langer in de koker bij de Koppelkerk: filosofiecolleges. De huidige coronacrisis heeft het cultuurpodium doen besluiten een eerste serie filosofiecolleges online aan te bieden in deze tijden van quarantaine. Emeritus-hoogleraar Paul van Tongeren start vanaf donderdag 16 april een vierdelige collegereeks over Aristoteles. Hoe kan een denker van meer dan tweeduizend jaar geleden ons vandaag de dag én in deze coronacrisis handvatten bieden in het leiden van goed en gelukkig leven?

Wat heeft het ethische werk van Aristoteles ons vandaag de dag te zeggen? Die vraag beantwoordt Paul van Tongeren in vier online colleges. Als ondersteunend leesvoer dient het boek ‘Wat zou Aristoteles doen?’ van Edith Hall. In de colleges staat centraal hoe oude filosofie je leven kan veranderen en met name hoe de ethiek van Aristoteles nog steeds de beste handleiding is voor een goed en gelukkig leven. Het eerste college gaat over geluk, het tweede over zelfkennis, het derde over keuzes en het vierde college over vriendschap.

Paul van Tongeren is emeritus-hoogleraar wijsgerige ethiek. Jarenlang gaf hij college aan de Radboud Universiteit Nijmegen en aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. Nu hij met emeritaat is, geeft hij colleges door heel het land. In het bijzonder is Van Tongeren kenner van het werk van Aristoteles, Nietzsche, Kierkegaard en Augustinus. Naast colleges leidt Van Tongeren ook wijsgerige reizen waarin men in de letterlijke voetsporen treedt van bijvoorbeeld Nietzsche en Goethe.

De online filosofiecursus is te volgen via de website van de Koppelkerk. Voor mensen die niet zo ervaren zijn met online cursussen biedt de Koppelkerk hulp in de vorm van instructievideo via de website. Ook zullen deelnemers een half uur voorafgaand aan het eerste college wegwijs worden gemaakt in de digitale omgeving. Deelnemers aan de colleges zijn niet zichtbaar in beeld - dat is alleen professor Paul van Tongeren - maar kunnen wel vragen stellen tijdens het college. Het boek ‘Wat zou Aristoteles doen?’ van Edith Hall is niet bij de cursuskosten inbegrepen, maar kan worden besteld via de (lokale) boekhandel.

De filosofiecursus kan doorgang vinden bij minimaal 15 deelnemers.

Locatie: www.koppelkerk.nl
Datum: elke donderdagavond vanaf 16 april t/m 7 mei
Tijd: 20.00 - 22.00 uur; 19.30 uur online instructie (bij het eerste college)
Kosten: € 100,- (excl. boek)
Inschrijven: www.koppelkerk.nl

lees verder

Online leesclub over De Pest van Albert Camus

Bredevoort Woensdag 22 april 2020

Woensdag 22 april | 15:00 - 17:00 uur | Online via www.koppelkerk.nl na aanmelding

In tijden van quarantaine start de Koppelkerk met een online leesclub over boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de eerste leesclub op woensdag 22 april staat De Pest van de Franse schrijver-filosoof Albert Camus op het programma.

De Pest van Albert Camus wordt in deze coronacrisis weer volop gelezen. Het boek gaat over een stad die in de greep is van een dodelijke ziekte, waardoor haar bewoners in quarantaine moeten. Het is een meeslepende vertelling over vastberadenheid, hoop en wanhoop, zin- en zinloosheid en de broosheid van het menselijk bestaan.

Wat kunnen we leren van Camus' De Pest in de huidige coronacrisis? Er is ruimte voor 12 lezers in de online leesclub. Men ziet en praat met elkaar via videoverbinding. Lezers wordt ter voorbereiding van de leesclub gevraagd om passages te markeren waarover men van gedachten wil wisselen. Sylvia Heijnen, codirecteur van de Koppelkerk, zal het gesprek leiden.

De Pest is het eerste boek in de leesclub van de Koppelkerk waarin fictie en non-fictie boeken op het programma staan die bij uitstek in de huidige tijd betekenis, hoop en troost kunnen bieden. Via de website van de Koppelkerk kan men meestemmen welk boek bij de volgende leesclub centraal staat.

Locatie: Online via www.koppelkerk.nl

Datum: woensdag 22 april

Tijd: 15.00 - 17.00 uur

Entree: vrij

Aanmelden: www.koppelkerk.nl


Foto:(c) Henri Cartier-Bresson/magnum


 

lees verder

Hootchi Koe verplaatst naar 2021

Vrijdag 7 mei 2021 t/m Zondag 9 mei 2021

Van vrijdag 7 mei - zondag 9 mei

Met o.a. Plus-Minus Audio synthesis. De ticketverkoop van de ‘Vroege Koetjes’ is in volle gang. We hebben een lustrum te vieren omdat het de 5e keer is dat het Hootchie Koe festival op 7, 8 en 9 mei  plaats vindt op het  prachtige terrein bij het Hofshuus in Varsseveld. Gezien de vele aantal kaarten die er nu al zijn verkocht gaan we een groot feest tegemoet. Alle records zijn nu al verbroken.
Drie dagen Hootchie Koe met veel  theater, muziek, kinderweide, Nostalgische kermis, workshops en nog veel meer.

Nieuw op het Hootchie Koe Festival! Dit jaar hebben we voor het eerst op het Hootchie Koe festival  een eigen Techno Area waar verschillende DJ’s  de menigte zal laten swingen aan het strand bij het water. Deze speciaal super ingerichte sfeervolle Area inclusief lounge plekken staat straks  geheel in het teken van de steeds populairder wordende Techno muziek van deze tijd.

Speciaal voor deze Techno Area zal de ‘grote man’ van Plus-Minus Audio synthesis ook een workshop geven aan beginnende en gevorderde DJ’s, gitaristen, keyboard spelers, maar ook voor de bezoeker die een kijkje in die keuken wil nemen.

Plus-Minus Audio synthesis is het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het bouwen van  geavanceerde apparatuur waarmee bekende DJ’s hun eigen sound en dus ook hun eigen identiteit kunnen creëren.

Enkele bekende DJ’s waarvoor hij deze apparatuur ontwikkeld zijn DJ Tiësto, DJ Armand van Buuren, Afrojack en wereldwijd nog vele andere namen.
Speciaal voor onze nieuwe Techno Area heeft  Plus-Minus Audio synthesis zichzelf aangeboden om op Hootchie Koe ook een set van een uur te komen draaien met zijn geavanceerde apparatuur. Dit is toch om het maar even zo te zeggen best wel uniek en mag je niet missen!

De eerste namen van bands en acts die komen spelen op het Hootchie Koe festival zijn: Van Dik Hout, Dilana, Plus-Minus Audio synthesis, The Bossels, papaformigas, Soular Vibe, Exray, Miller & the tone machine, en nog vele andere die we later bekend zullen maken.

Profiteer nu nog snel van onze aanbieding ‘Vroege Koetjes’ en koop een weekendkaart € 15,- voor de prijs van een dagkaart! Ze vliegen de deur uit!

Klik hier voor de actuele info
lees verder