Fietsen | Wandelen

Onlangs werd de prachtige bundel: ‘Wandelen in de Achterhoek’ gepresenteerd.
Een bundel met elf bijzondere wandelingen in onze omgeving. Samen met de wandelnetwerkkaart een fantastische aanvulling op uw wandelplezier. Vanaf heden zijn alle wandelkaarten van het wandelnetwerk  aanwezig. Dus ook: Noordwest, Noordoost, en Zuidwest Achterhoek. Verkrijgbaar bij het VVV agentschap, Markt 14.

Tevens uw adres voor de VVV cadeaubon. Overal te besteden en onbeperkt geldig.

www.vvvaalten.nl 

tel. 0543 473052.

Foto: Bettina Vreeman

lees verder

Geert Wevers heeft in de afgelopen jaren veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen. Geert deelt deze route door Zieuwent graag met jullie!

Rondom Zieuwent zijn in de jaren negentig van de vorige eeuw veel oude kerkenpaden in ere hersteld, die nu als wandel- en fietspaden door de lokale bevolking gebruikt worden maar ook voor de recreant mooie rondjes opleveren. Het netwerk rond Zieuwent was zo'n succes dat daarna in diverse omliggende dorpen eveneens zulke paden zijn aangelegd. Het Achterhoekse landschap heeft in deze omgeving duidelijk een meer open karakter, maar met de aanleg van de nieuwe paden is tegelijk aan de natuur gedacht houtwallen, boomsingels, knotwilgen, kikkerpoelen en beekjes maken het weer aantrekkelijker. Ik loop voor het grootste gedeelte van de route over deze comfortabel aanvoelende kerkenpaden tussen de velden. Maar ik loop ook bijna drie kilometer over een hobbelig en ruig graspad langs de Veengoot, dat voor de helft geflankeerd wordt door een hoog opgaande boomsingel.

Klik hier voor de route door Zieuwent!

lees verder

Geert Wevers heeft in de afgelopen jaren veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen. Geert deelt deze route in Arnhem Noord - Sonsbeek graag met jullie!

de 22e route uit deze serie: Een route aan de noordkant van Arnhem. Eigenlijk loop je steeds langs de randen van de stad, maar soms heb je eerder het idee dat je midden op de Veluwe loopt. Op Centraal station Arnhem neem je via de tunnel over het spoor de uitgang aan de Sonsbeekzijde. Je loopt al snel door park Sonsbeek, langs vijvers en beekjes. In het park zijn een bezoekerscentrum, een watermuseum en diverse horecagelegenheden. Je komt langs kasteel Zypendaal en loopt over de glooiende randen langs beekdal, bos en open velden. Na de oversteek van de N785 loop je over een eikenlaan en door de dennenbossen van voormalig landgoed Schaarsbergen. Het tweede deel van deze tocht gaat over de prachtige, glooiende landgoederen Warnsborn, Vijverberg, Lichtenbeek, Boschveld en Mariëndaal. Deze landgoederen staan garant voor veel landschappelijke variatie. Groot Warnsborn met z'n fraaie Oranjerie, heideveldjes, graslandjes, brede beukenlanen en kronkelende paadjes, beekjes en vijvers. Je passeert een fraaie theekoepel op landgoed Boschveld en als toefje op de pudding loop je door 'De Groene Bedstee' op landgoed Mariëndaal. Langs het diep gelegen spooremplacement loop je terug naar het station.

Klik hier voor de route Arnhem Noord - Sonsbeek!

lees verder

Met opa Jan speuren door spannende straatjes. 14 oktober wordt de ‘Gängeskes Junior ’ gepresenteerd. Een speurtocht door de bekende Gängeskes, voor kinderen vanaf 7 jaar.
Op een leuke en informatieve manier leren kinderen meer over de geschiedenis van Aalten.
De route moet onder begeleiding van een volwassene gelopen worden.
Leuk om met (klein) kinderen te lopen, met neefjes, nichtjes enz.
Zeer geschikt voor een kinderfeestje, voor toeristen, voor een familiefeestje.
Het fraai vormgegeven routeboekje is te koop bij VVV Aaltense Musea voor € 1.95.

Tijdens de herfstvakantie krijgen alle kinderen die de route lopen een gratis ijsje!

Meer informatie: www.vvvaalten.nl, tel. 0543 473052.

lees verder

Geert Wevers heeft in de afgelopen jaren veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen. Geert deelt deze route over de Haart, Ringkamp en Loohuisbos graag met jullie!

De start van deze tocht is bij het Karpermeer, een sfeervol eetcafe met een terras dat een prachtig uitzicht geeft over het Karpermeer. Het is één van de mooiste plekjes in Aalten en is schitterend gelegen in het Achterhoekse coulissenlandschap.

Klik hier voor de route, Haart, Ringkamp en Loohuisbos!

lees verder

Geert Wevers heeft in de afgelopen jaren veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen. Geert deelt deze route door Dale en 't Villeken graag met jullie!

Al vrij snel na de start komen we in het verrassende glooiende boerenlandschap rond de Aaltense buurtschappen Dale en 't Villeken, in de volksmond ook wel "Klein Zwitserland" genoemd.

Klik hier voor de route, Dale en 't Villeken!

lees verder

Geert Wevers heeft in de afgelopen jaren veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen. Geert deelt deze route bij Eibergen door Mallumse Es en de Berkel graag met jullie!
De negentiende route uit deze serie: Eibergen, de Mallemse Es en de Berkel: Na het centrum en een park ga je de Berkel over en maak je over rustige binnendoor asfaltwegjes, een halfverhard fietspad, bospaden en bomenrijke landwegen een afwisselende tocht over de Mallemse Es. Daarna kuier je door de bossen en velden van het prachtige Landgoed Het Lankheet en over een enkel graspad langs een tocht (watergang) naar de Berkel. Met de twee kilometer die u daar langs loopt kom je langs de oude Mallemse Watermolen om daarna weer terug te lopen naar het centrum van Eibergen.

Klik hier voor de wandelroute Eibergen, de Mallemse Es en de Berkel (!)

 
lees verder

Geert Wevers heeft in de afgelopen jaren veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen. Geert deelt deze route door Henxel bij Winterswijk graag met jullie!
De achttiende route uit deze serie: Henxel, één van de buurtschappen van Winterswijk. De tocht door de buurtschap Henxel zal regelmatig één van de mooiste beken van Winterswijk (de Willinkbeek) volgen.

Klik hier voor de route door Henxel bij Winterswijk!

lees verder

Geert Wevers heeft in de afgelopen jaren veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen. Geert deelt deze route door Dinxperlo Hoge Heurne graag met jullie!

De route voert via het kerkpad, dat van oudsher de verbinding naar de kerk in Dinxperlo vormde voor inwoners van De Heurne, en door het agrarische buitengebied, dat zich kenmerkt door door bosjes, lager gelegen weilanden en hoger gelegen bouwlanden.

Klik hier voor de route over Dinxperlo Hoge Heurne

lees verder

Geert Wevers heeft in de afgelopen jaren veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen. Geert deelt deze route door ’t Goor graag met jullie!

Het Aaltense Goor. Een voormalig veengebied dat zich kenmerkt door rechte zandwegen, rechthoekige kavels en oude houtwallen.

Klik hier voor de route door 't Goor!

 

lees verder

Geert Wevers heeft in de afgelopen jaren veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen. Geert deelt deze route door het Woold graag met jullie!

Het Woold, één van de buurtschappen van Winterswijk. De aantrekkelijkheid van het Woold wordt mede bepaald door de combinatie van (veelal agrarische) bedrijvigheid, rust, ruimte en natuurschoon. Kromme, bochtige weggetjes en beken dragen bij aan de grillige structuur van dit eeuwenoude hoevelandschap.

 

Klik hier voor de route door het Woold!

 

lees verder

Geert Wevers heeft in de afgelopen jaren veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen. Geert deelt deze route door de Haart graag met jullie!

Een route in de Aaltense buurtschap de Haart. Het ‘rondje’ kent een tweeledig karakter. Het eerste gedeelte voert door een meer open en vlak ontginnings landschap met voornamelijk weide. De wegen zijn hier veelal lang en recht, omzoomd door eiken. Het tweede gedeelte voert voornamelijk door bosgebiedjes, afgewisseld door akkers en weiland. Hier zijn de weggetjes kronkeliger en is het landschap glooiender. Bij deze rondwandeling zien we een aantal boerderijen met de karakteristieke roodgeverfde houten topgevels.

Klik hier voor de route over de Haart

lees verder

Geert Wevers heeft in de afgelopen jaren veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen. Geert deelt deze route rondom Terborg graag met jullie!

Een verrassende route rondom Terborg. We lopen de bebouwing uit over voetpaadjes langs het nieuwe natuurpark rond de Akkermansbeek. Om een gevarieerde natuur te krijgen zijn delen van de bestaande weilanden afgegraven. Daar ontwikkelt zich nu een vochtig, bloemrijk grasland. Via een nieuwbouwwijk waar de straten zijn vernoemd naar de industrie van de ijzergieterij komen we aan de rand van Terborg en Gaanderen. Hierna vervolgt de route door bosjes, langs akkerranden en langs de bosrand van een flinke heuvel naar het meer open boerenland. Maar ook het agrarisch gebied is hier redelijk kleinschalig. We lopen over onverharde slingerpaden langs boerderijen. Na een korte passage door de rand van Silvolde gaat het laatste deel van de tocht langs de hooggelegen Paasberg, een oud rivierduinencomplex, met aan de andere kant zicht op de landerijen van Kasteel Wisch.

Klik hier voor de wandelroute rondom Terborg

lees verder

Geert Wevers heeft in de afgelopen jaren veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen. Geert deelt deze route door ’t Klooster graag met jullie!

't Klooster in Bredevoort - De ronde gaat over de voormalige Schaarsheide, onder meer de Heidedijk herinnert hier in naam nog aan, en door het landgoed ’t Klooster. Dit herinnert weer aan een voormalig klooster dat hier ooit heeft gestaan. Het is een mooi bosgebiedje met soms monumentale bomen. Verder biedt de wandeling een afwisselende blik op bos, akkers en weide. In de nabijheid van het voormalige vestingstadje Bredevoort heeft het landschap een open karakter, vooral dankzij de uitgestrekte moerassen die de stad vroeger omringden. Mede door deze strategische ligging speelde het stadje een belangrijke rol in de Tachtigjarige oorlog. Het kasteel dat hier ooit stond werd weggevaagd toen de kruittoren op 11 juni 1646 door de bliksem werd getroffen. Bredevoort is nu vooral bekend vanwege zijn talloze historische pandjes en zijn naam en faam als boekenstad. De wandeling loopt onder meer bij de Kloosterdijk samen met het Scholtenpad (105 km)

Klik hier voor de route door 't Klooster

lees verder

Geert Wevers heeft in de afgelopen jaren veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen. Geert deelt deze route langs De Oude Rijnstrangen graag met jullie!

Natuurgebied De Oude Rijnstrangen bij Zevenaar. Dit natuurgebied biedt de rust en ruimte die je in Nederland zelden nog vindt. De lage delen van het gebied, de verlande Rijnstrangen, vormen een geheimzinnig rietmoeras met open water. De hogere delen, de stroomruggen, bevatten grasland en akkerbouw met hier en daar houtwallen en populieren bosjes. Het gebied is een restgeul van de Oude Rijn, de riviertak slibde dicht en werd gesloten. De oude oeverwallen van deze geul vormen het pad voor deze tocht en de oude strangen van de Rijn liggen als een kilometerslang lint door het landschap. Op twee punten steek je de hier slechts enkele meters brede Oude Rijn met een zelf te bedienen trekveer over.

Klik hier voor de route langs de Oude Rijnstrangen

lees verder

Geert Wevers heeft in de afgelopen jaren veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen. Geert deelt deze route langs door Barlo Zuid graag met jullie!

Barlo-Zuid, één van de buurtschappen van Aalten.

Reactie op deze route:
Mooie route, bekende weg!Maar wel nieuwe kennis opgedaan! Dat urnenveld wist ik niet. Weer wat geleerd!

Klik hier voor de route door Barlo Zuid

lees verder

Geert Wevers heeft in de afgelopen jaren veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen. Geert deelt deze route rondom de grens graag met jullie!

Deze route op de rand van Nederland en Duitsland is fascinerend. Het landschap is hier al op verschillende plaatsen licht glooiend. Veel wegen en paden zijn omzoomd door eikenbomen. De soms overduidelijke, maar soms ook subtiele verschillen tussen de Nederlandse en Duitse cultuur zijn steeds aanwezig: andere huizen, andere taal, andere inrichting van het boerenland. In dit grensgebied heerst rust en stilte. Een deel van de route loop ik over een lange onverharde wegdirect op de grens, aan onze linkerhand ligt Duitsland en rechts ligt Nederland (de Grenzwanderweg).

Klik hier voor de route langs de Duits-Nederlandse grens

 
lees verder

Geert Wevers heeft in de afgelopen jaren veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen. Geert deelt deze route door in Halle graag met jullie!

Het Boelekeerlspad in Halle. In de omgeving van de Heidenhoekse Vloed is bij de uitvoering van de landinrichtingsprojecten Hengelo/Zelhem en Halle/Wolfersveen een natuurgebied ontwikkeld. Op initiatief van buurtbewoners is hierin een pad, het zogenaamde "Boelekeerlspad" aangelegd. Dit pad van 5,7 kilometer voert door oude en nieuwe natuur.

De wandelroute kreeg de naam Boelekeerlspad. De Boelekeerl was vroeger het schrikbeeld van de jeugd, die bang werd gemaakt voor 'disse keerl'. De man was onzichtbaar, hield zich op in watergaten en het was als kind beter om dit kwaadaardig schepsel niet te ontmoeten.

Klik hier voor de route in Halle

lees verder

Geert Wevers heeft in de afgelopen jaren veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen. Geert deelt deze route door Lintelo graag met jullie!

Rondje Hengeveld in Lintelo, één van de buurtschappen van Aalten. De uitgang ‘lo’ in Lintelo duidt erop dat dit vroeger een bosrijk gebied is geweest. Alleen het westelijke gedeelte van de route herinnert hier nog aan. De wandeling kenmerkt zich verder door een afwisseling van akkers en weides. De paden en wegen worden veelal door eiken begeleid.

Klik hier voor de route door Lintelo

lees verder

Geert Wevers heeft in de afgelopen jaren veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen. Geert deelt deze route door Beltrum graag met jullie!

Het Sonders- en Austepad in Beltrum. Een route van ruim 8 kilometer aan de noordoost kant van Beltrum over halfverharde kerkenpaden. We volgen het Sonderspad in de richting van de Leerinkbeek en rustpunt Tokke-Wekke. Het Austepad brengt ons door landgoed Noasman, waar sinds 2005 nieuwe natuur is ontwikkeld. Het bestaat uit loofbos, moerasgebied en een vijver. Aan de rand van het water is een vleermuiskelder met oeverzwaluwwand aangelegd. Na een stukje asfalt lopen we over een prachtig graspaadje rond een groot weiland. Op het laatste deel van de route volgen we een brede zandweg en nog een stuk kerkenpad door het dorpsbos De Hoornhorst terug naar het centrum van Beltrum.

Klik hier voor de route rond Beltrum

 

lees verder

Geert Wevers heeft in de afgelopen jaren veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen. Geert deelt deze route bankjesroute door IJzerlo graag met jullie!

IJzerlo, één van de buurtschappen van Aalten. IJzerlo geniet enige bekendheid vanwege de jaarlijkse Farm & Country Fair, het Paasvuur en de opvoering van openluchtspelen.

Klik hier voor de route door IJzerlo

lees verder

Geert Wevers heeft in de afgelopen jaren veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen. Geert deelt deze route door Sinderen graag met jullie!

Het Idink- en Nibbelinkbos in Varsseveld. De namen van deze twee bosgebieden komen al in de middeleeuwen voor. Het gebied kent een mooie afwisseling van bos, landbouwgronden, struikgewas en kleinschalige landschapselementen, zoals houtwallen en een kikkerpoel. De totale oppervlakte is ongeveer 110 ha. Het bos is grotendeels aangeplant.De dennen waren nodig als stutpalen in de mijnbouw en loofbomen dienden als hout voor de meubelindustrie. Kenmerkend in dit gebied zijn ook de kampen met hier en daar een steilrand. Een kamp is een hoger gelegen stuk land dat in vroeger tijden als akkerland werd gebruikt.

Klik hier voor de route in Sinderen

lees verder

Geert Wevers heeft in de afgelopen jaren veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen. Geert deelt deze route door de gängeskes van Aalten graag met jullie!

Het patroon van de historische gängeskes is een uniek kenmerk voor Aalten. Van oudsher is Aalten een agrarisch esdorp. Het ligt gedeeltelijk op een zevental glooiingen. Aan de zuidzijde van de heuvels stroomt het beekje De Slinge. Het houden van droge voeten, de geschikte landbouwgronden op de es en de ligging dichtbij helder stromend water, waren goede omstandigheden om er te gaan wonen. Langs een paar uitvalswegen lagen kleine boerderijen met de goorden (tuinen) van de bewoners. De gängeskes waren de verbindingen tussen de uitvalswegen en de tuinen van de bewoners van Aalten. Deze verbindingen waren vaak twee kruiwagens breed. Het oude patroon van deze gängeskes is nog gedeeltelijk aanwezig. Om de gängeskes onder de aandacht te brengen is de Gängeskesroute ontwikkeld.

Klik hier voor de route in het centrum van Aalten

lees verder

Geert Wevers heeft in de afgelopen jaren veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen. Geert deelt deze route door Burlo (Duitsland) graag met jullie!

Een route rond grensoverschrijdend veengebied. Deze tocht op de grens van Nederland en Duitsland begint in het Duitse Burlo, ten zuidoosten van Winterswijk. We lopen langs een voormalige spoorbaan richting Nederland. De Borkense Baan, het oude enkelspoor tussen Winterswijk en het Duitse Borken, is tegenwoordig natuurreservaat. Tot 1955 was de Borkense Baan belangrijk voor de aanvoer van Duitse steenkool. We volgen een prachtige route door het Winterswijkse boerenlandschap. Via de Groene Grens komen we weer terug in Duitsland en lopen door een stukje van het grensoverschrijdende veengebied (buiten het broedseizoen, anders volgen we een variant langs de rand van het gebied). Het Wooldse Veen en het Burloërvenn vormen samen een stukje oerlandschap en een nat gebied, dat met behulp van een met plastic gedichte dijk nat wordt gehouden. Aan beide zijden van de grens werd vroeger turf afgegraven. Het oude verveningspatroon van veenputten en -dijken is nog goed zichtbaar. In de veenputten vormt zich opnieuw hoogveen met specifieke plantensoorten als zonnedauw en lavendelheide. Op de veendijken groeien berken.

lees verder

Geert Wevers heeft in de afgelopen jaren veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen. Geert deelt deze route door Borculo graag met jullie!

Deze tocht laat de Achterhoek op z’n mooist zien. Landgoed Beekvliet bestaat uit een combinatie van bos en boerenland. Het kampenlandschap met zijn verspreid liggende boerderijen is hier na 1850 nauwelijks veranderd. In het bos staan veel zomereiken, die rond 1840 zijn aangeplant. In boerderijmuseum De Lebbenbrugge valt veel te zien over de omgeving, maar het meest bijzonder is toch wel het bord dat buiten aan de muur hangt met de tarieven voor de tol die vroeger werd geheven bij de overgang van de Slinge. “Een passagier die den weg te voet gebruikt” hoefde “niets” te betalen. Namen als Galgenveld en Galgenkamp herinneren aan de tijd dat hier nog rechtgesproken werd door de heren van Borculo.

Klik hier voor de route rond Borculo

 

lees verder

Mijmerroute

Aalten

Vanaf 17 juli 2015 is de mijmerroute ‘Korte rokjes, dubbele stiksels’ te lopen in Aalten. Je wandelt door het dorpje Aalten door mooie straten, smalle gängskes en bijzondere paadjes en passeert de historische plekken van de Textielindustrie van weleer. Via 14 filmpjes stap je in het leven van Eva en Willem en maak je de opkomst, de bloei en de sluiting van de textielfabrieken van dichtbij mee.
Nieuwsgierig geworden? Googel op ‘Korte rokjes, dubbele stiksels’ en bekijk de trailer.
Download daarna de app TOUR to DO, voer ‘Korte rokjes, dubbele stiksels’ of de tourcode 2271 in en mijmer door Aalten!

lees verder