Persberichten

Een halve eeuw Normaal. Dat betekent een enorme erfenis. Bij Museum Smedekinck is de komende maanden een expositie te zien over wat Bennie Jolink en zijn mannen hebben betekend voor de vaderlandse popgeschiedenis. De band was nog maar amper opgericht of de fans mobiliseerden zich al. En geheel in de stijl van Normaal kreeg dit legioen een toepasselijke naam: Het Anhangerschap.

Springlevend
Tot op de dag van vandaag is dit Anhangerschap met een kleine tweeduizend leden een van de grotere fanclubs van een Nederlandse band. “Het Anhangerschap is vooral een hele hechte familie die inmiddels meerdere generaties beslaat. Normaal mag dan nog maar één keer per jaar optreden, dat wil niet zeggen dat Het Anhangerschap niet springlevend is”, zegt voorzitter Ron Lam. “Zo houden we steevast het eerste weekend van september het Høkersweekend, zoals onze jaarlijkse reünie heet. En ook dit jaar wordt die weer gehouden. Zoals altijd bij café De Tol in Zelhem, overigens jarenlang de stamkroeg van Bennie en zijn mannen.”

In die kleine vijftig jaar heeft Het Anhangerschap allerlei parafernalia verzameld die met Normaal te maken hebben. En die zijn sinds kort te zien in het Museum Smedekinck in Zelhem, de plaats trouwens waar jarenlang Kantoor Normaal - waar het management zetelde - was gevestigd.

Kermis
“Meerdere bestuursleden zijn de afgelopen tijd druk bezig geweest om bij Museum Smedekinck een expositie in te richten met spullen die Het Anhangerschap de afgelopen decennia heeft verzameld”, aldus voorzitter Ron Lam.

Waaronder de draaimolen die destijds is gebruikt tijdens de tournee - of Veldtocht zoals dat in Normaaljargon heet - ‘Wi-j goat noar de kermis’. “Maar ook zijn er de shirts te zien van de diverse tournees. Shirts overigens met afbeeldingen die stuk voor stuk van de hand zijn van Ben Jolink, behalve zanger van Normaal ook afgestudeerd aan de kunstacademie. Verder zijn er ingelijste foto’s en posters te zien”, aldus Ron Lam.

De tentoonstelling is de komende maanden te zien in het museum dat is te vinden aan de Pluimersdijk 5. Het museum zet zich vooral in voor behoud van cultuurhistorisch erfgoed. “Het museum draait volledig op bestuursleden, de toegang bedraagt vijf euro”, aldus Ron Lam.

lees verder

Bredevoort Boekenstad bestaat 30 jaar. Op vrijdag 25 augustus wordt het driedaagse festival 'Bredevoort Breder dan Boeken' afgetrapt bij De Koppelkerk met de tweetalige boekpresentatie 'Eine Reise in die Stadt der träumenden Bücher' en een korte film genaamd 'De Boekenstad'. Ook gaat die dag de expositie 'Dancing with the lines' van illustrator en visueel artiest Narjes Mohammadi in première in de bovenzaal van de Koppelkerk. Onlangs werd haar animatiefilm 'Hi!' geselecteerd voor het 43ste Nederlandse Filmfestival. Nu is de kans om in haar wereld te stappen van creativiteit, beweging en emotie. Narjes Mohammadi nodigt je uit om deel te nemen aan haar verhalen én je eigen verhalen te ontdekken. Ter gelegenheid van ‘Bredevoort Breder dan Boeken zijn de exposities op zaterdag 26 augustus gratis te bezoeken. Nodig vriend, vriendin of verre buur uit om met je mee te gaan! Op zondag 27 augustus kan je jezelf onderdompelen in een groot scala aan boeken tijdens de Internationale Augustus Boekenmarkt op het buitenterrein van de Koppelkerk.

Organisatie Koppelkerk: 'Bredevoort is sinds 1993 Boekenstad en dat moet gevierd worden. Iedereen is welkom voor een buitengewone beleving op het gebied van kunst en literatuur. Trakteer jezelf vooral ook op een kop echt goede koffie en een heerlijk taartje in ons Boekencafé.'Foto: Dancing with the lines | Narjes Mohammadi


Meer informatie: info@koppelkerk.nl

lees verder

De gemeente Aalten reikt jaarlijks de Erfgoedprijs uit. Voor deze prijs kunnen personen en organisaties worden voorgedragen. Op basis van het advies van de Commissie Cultureel Erfgoed, heeft het college van B&W de volgende drie kandidaten genomineerd voor de Erfgoedprijs 2023:

• De heer M. Wissink voor het renoveren van de Schoppe

• Het Oosterkerkhuis en het team van het Oosterkerkhuis

• Het Heurns Veld

De heer M. Wissink voor het renoveren van de Schoppe

De heer Maarten Wissink is genomineerd voor het renoveren van de Schoppe, gelegen naast Beunkdijk 1A in Aalten (op de hoek van de Beunkdijk en de Varsseveldsestraatweg). De Schoppe is voorheen in gebruik geweest als varkensschuur. De heer Wissink heeft de Schoppe zowel binnen als buiten volledig gerenoveerd. De buitenzijde is hersteld in de oorspronkelijke staat zoals deze destijds gebouwd werd. Daarnaast is de heer Wissink een aantal jaren geleden begonnen met het verzamelen van antieke voortuigen. De Schoppe heeft daardoor nu de functie van museum gekregen.

Het Oosterkerkhuis en het team van het Oosterkerkhuis

In 2019 zocht de Protestante Gemeente een nieuwe invulling en koper voor de Oosterkerk. Door Annelies Lammers van KKWiek en bouwbedrijf Klomps is een Oosterkerk Team opgesteld om het plan tot een succes te maken. Er is gezocht naar een geschikte zorgpartij, die is gevonden in 'Dagelijks Leven’. Het pand met 21 studio's geeft een warm thuis aan 22 bewoners met geheugenproblematiek. Het betreft een Rijksmonument en bij de renovatie is de cultuurhistorische waarde behouden, passend bij de historie kerk als gemeenschapshuis. Er is een vide gerealiseerd bij het gedenkraam en is een open ruimte gecreëerd waarin het altaar, orgel en de gespanten zijn behouden.

Het Heurns Veld

Het ‘Heurns Veld’ wordt gedragen door een enthousiaste groep vrijwilligers die een onbruikbaar geraakt voetbalveld heeft omgetoverd tot een letterlijk bloeiende plek voor jong en oud. Het Heurns Veld wil een bijdrage leveren aan het vitaal houden van de lokale gemeenschap: bevorderen van samen dingen doen en leren, nieuwe verbindingen tot stand brengen, een ‘breed’ gedragen ontmoetingsplek creëren, actief burgerschap van de jeugd bevorderen onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’. Daarnaast is het een plek geworden voor natuurbeleving, educatie en bevorderen van vitaliteit.

Over de Erfgoedprijs

De Erfgoedprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon, organisatie of vereniging die op eigen initiatief met veel inzet en/of financiële inbreng een bouwwerk met historische waarde heeft gerestaureerd of heeft laten restaureren. Ook het plegen van groot achterstallig onderhoud, waardoor dreigend verval is voorkomen, komt in aanmerking voor de prijs. Verder kunnen personen of organisaties die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het erfgoed in brede zin in de gemeente Aalten worden voorgedragen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 250,- en een kunstwerk ter waarde van € 350,- dat betrekking heeft op het pand of het gebied waarvoor de winnaar zich heeft ingezet.

Prijsuitreiking

De prijs wordt dit jaar uitgereikt door wethouder Ted Kok. Voor de uitreiking van de prijs wordt een feestelijk moment georganiseerd op donderdagavond 31 augustus 2023 om 19.30 uur in de Koppelkerk in Bredevoort. Tijdens de bijeenkomst zijn er twee sprekers;

Annemieke Lugtigheid, Archeoloog voor de Omgevingsdienst Achterhoek vertelt over archeologie in de gemeente Aalten en geeft een inkijkje in de archeologiedag die op 4 november 2023 in de gemeente Aalten wordt georganiseerd.
Vervolgens geeft Willem Doodeheefver, voorzitter van de commissie cultureel erfgoed in Aalten een toelichting op de nominaties.
 

Open Monumentendag

Op zaterdag 9 september en zondag 10 september zijn de jaarlijkse Open Monumentendagen. Tijdens deze dagen zijn door heel het land monumenten geopend en gratis te bezichtigen. Dit jaar is het thema van de open monumentendag ‘levend erfgoed’. In de gemeente Aalten openen verschillende monumenthouders de deuren van hun monument.

lees verder

Veiligheidsmonitor 2023 gaat van start
Heb je last van rommel op straat? Hinder van buren of rondhangende jongeren? Is er bij jou ingebroken? Dit zijn enkele vragen die in het kader van de Veiligheidsmonitor worden gesteld aan 2.374 inwoners van de gemeente Aalten.

De Veiligheidsmonitor is een onderzoek naar criminaliteit, onveiligheid, buurtproblemen, en het optreden van gemeente en politie. Dit onderzoek wordt op gemeentelijk en op landelijk niveau uitgevoerd. Het gemeentelijk onderzoek begint omstreeks 8 augustus; de resultaten worden in maart 2024 verwacht. De gemeente gebruikt de uitkomsten van dit onderzoek bij het vormgeven en evalueren van haar veiligheidsbeleid. Het onderzoek wordt in opdracht van de gemeente uitgevoerd door I&O Research.

Burgemeester over het belang van de Veiligheidsmonitor

Burgemeester Stapelkamp benadrukt het belang van de Veiligheidsmonitor: “Het is van groot belang dat we weten welke ervaringen de inwoners van onze gemeente hebben als het gaat om de veiligheid en leefbaarheid in gemeente Aalten. Daarmee kunnen we ons beleid beter afstemmen”. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk van de burgers die benaderd worden meedoen aan het onderzoek: “Hoe hoger de deelname, hoe meer betekenisvol de uitkomsten van het onderzoek zijn.”

Deelnemen

Deelnemers aan het onderzoek krijgen per post een uitnodiging om de vragenlijst van de Veiligheidsmonitor in te vullen. In de loop der jaren is het onderzoek al in meer dan 300 Nederlandse gemeenten uitgevoerd.                                                                           

lees verder

Hingucker in der Bocholter Innenstadt mit stimmungsvoller Beleuchtung
Mitten im Sommer stehen bereits die Planungen für die Weihnachtszeit in der Bocholter City an. Stadtmarketing Bocholt sucht sieben große Tannen, die ab Ende November beleuchtet neben der Weihnachtsbeleuchtung bzw. zum Weihnachtsmarkt in den Straßen für eine stim-mungsvolle Atmosphäre in der Bocholter Innenstadt sorgen werden.
Haus- und Garteneigentümer mit Großtannen gesucht | 6-15 m hoch
Häufig melden sich schon Monate vor Weihnachten Haus- und Garteneigentümer, deren hoch gewachsene Tannen zu groß geworden sind, und die für diese Bäume eine Verwendung suchen. Stadtmarketing Bocholt bietet auch 2023 wieder an, diese großen Tannen (Höhe zwischen ca. 6 und 15 m) gemeinsam mit dem ESB der Stadt Bocholt kostenlos zu fällen und in die City zu transportieren, um sie dort z.B. auf dem Weihnachtsmarkt vor dem Historischen Rathaus, vor den Shopping Arkaden oder auf dem Berliner Platz in der Weihnachtszeit aufzustellen. Dabei stehen schön gewachsene, nicht zu holzige Bäume auf der Wunschliste ganz oben. Ludger Dieckhues, Geschäftsführer Stadtmarketing Bocholt erklärt: „Denjenigen, die sich von ihren Tannen trennen möchten, entstehen keinerlei Kosten. Nur die Wurzel des Baumes wird nicht entfernt und auch das restliche Grün ist vom Tannenbesitzer zu entsorgen“.
Kran und Transporter | Abholaktionen ziehen Schaulustige an
Spektakulär sind die Abholaktionen, denn nicht nur ein großer Kran, sondern auch entsprechende Transporter sind optische Highlights für die häufig anzutreffenden Schaulustigen. Manche lassen sich eine Begleitung der Großgehölze in die City nicht nehmen.
Wer seinen Baum abgeben möchte meldet sich bitte unter 0 28 71 / 29 49 33 – 0 oder info@bocholt-stadtmarketing.de (Stadtmarketing Bocholt). Es wird dann ein Termin zur Begut-achtung verabredet und die Abholaktion geplant.

lees verder

Van 4 augustus tot en met 5 oktober 2023

Voor deze expositie in het FotoKabinet is gekozen voor het thema’Schiller’. Het is een groepsexpositie waarin elk lid van het OFC een bijdrage levert. De één laat zich inspireren door de schrijver Schiller en een ander door de locatie van de oerkroeg. 

Zo is er een foto die een relatie heeft met enkele regels uit de biografie van F. Schiller'. Een ander koos een foto die de pathetische en de zwaarmoedigheid van de Sturm und Drang periode en de daaropvolgende Romantiek in de Duitse literatuur uitdrukt. Het verhaal van Willem Tell komt aan bod en er is gekozen voor een interieur foto van oerkroeg Schiller, de thuisbasis van het collectief. Weer anderen lieten zich inspireren door een gedicht. Bijvoorbeeld: "Ode an die Freude",  geschreven door Friedrich Schiller, waarin het ideaal van een wereld waar alle mensen als broeders leven verwoord wordt. 

FotoKabinet is een initiatief van Oerkroeg Schiller samen met het OFC. De groep die ervaring heeft met het exposeren in een museale omgeving ziet het als een uitdaging om binnen de sfeer van een kroeg mooie exposities te realiseren. Het OFC bestaat uit fotografen en kunstenaars die al dan niet beroepsmatig werkzaam zijn. Ieder lid heeft zijn of haar eigen specialisatie en werkt vanuit eigen interesse. 
De leden zijn: Bettina Hogeweg, Gerjo te Linde, Laura de Morree, Wim Peters, Marjan Rosendahl, Judith Spook, Peter van Tuijl, Ton van Vroonhoven, Gert Wielink en Dinie Wikkerink. 

 

FotoKabinet

Oerkroeg Schiller, 

Prinsenstraat 4, 7121 AG Aalten

Openingstijden: 
Dinsdag 19:00 tot 01:00
Woensdag 19:00 tot 01:00
Donderdag 16:00 tot 01:00
Vrijdag 14:00 tot 02:00
Zaterdag 14:00 tot 02:00
Zondag 14:00 tot 01:00

lees verder

Stichting Gendringen Leefbaar is druk bezig met een heel bijzonder project, de electrocar voor Gendringen.
Het GUV Goede doelen fonds werd benaderd voor een bijdrage door een lid van het eigen bestuur van Stichting Uitvaartfonds Achterhoek, Hetty Bresser. “Het voelde wat vreemd om, gezien mijn bestuursfunctie zelf een aanvraag te doen voor een bijdrage. Maar Bert van Asselt, directeur GUV, verzekerde mij dat hij het juist mooi vond dat ik die aanvraag deed. Het mag in mijn eigen omgeving best bekend zijn dat ik in het bestuur van GUV zit. GUV Uitvaartverzorging heeft een groot werkgebied en dat hele gebied is ook vertegenwoordigd in ons bestuur. Daarom is het niet meer dan normaal dat ik een aanvraag doe voor een goed doel waar ik volledig achter sta.”, aldus Hetty Bresser.

Voorzitter, Gilbert Esser van Stichting Leefbaar Gendringen was erg blij met de donatie. “We zijn zeer verheugd dat we zo’n groot bedrag mogen ontvangen van het GUV Goede doelen fonds. Hiermee zijn we weer een heel stuk verder richting de realisering van de electrocar. De bedoeling is om minder mobiele mensen, die niet meer kunnen autorijden of fietsen te vervoeren naar andere plekken in het dorp of de nabije omgeving. Bijvoorbeeld om naar de dokter, tandarts of supermarkt te gaan. Of zomaar bij iemand koffie te gaan drinken. De ritjes kunnen vanaf en naar Gendringen, Megchelen, Netterden en Voorst gemaakt worden. De electrocar is een soort seizoen bestendige golfkar waarin drie mensen meengenomen kunnen worden. GUV laat hier haar maatschappelijke afkomst zien en daar zijn wij erg blij mee. “

Frank Smit, van het GUV Goede doelen fonds vertelde dat de commissie er niet lang over na hoefde te denken. “Het doel wat Leefbaar Gendringen met de electrocar heeft, sprak ons direct erg aan. Het zorgen voor de mensen die het hard nodig hebben is natuurlijk dat wat de GUV in haar bloed heeft zitten. Bij ons dagelijkse werk, helpen wij nabestaanden in een hele moeilijke periode in hun leven. Dat is waar we goed in zijn. Bij deze electrocar zien we ook dat mensen die niet langer zelfstandig voor hun vervoer kunnen zorgen goed geholpen worden. We hoorden dat Leefbaar Gendringen al 25 vrijwilligers heeft die willen gaan rijden. Dat is toch prachtig! Fantastisch dat wij hieraan een steen(tje) kunnen bijdragen. Dit past helemaal bij dat wat we als GUV doen. Mensen helpen. En dat voelt heel goed!.”


Op de foto v.l.n.r. Gilbert Esser, Hetty Bresser en Frank Smit.

Foto: Bert van Asselt


 

lees verder

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Aalten heeft op 20 juni het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP) vastgesteld. Dit IHP beschrijft de gezamenlijke toekomstvisie van de gemeente en de schoolbesturen op het ‘onderwijslandschap’. Gemeente en schoolbesturen zetten hierbij in op de vorming van Integrale Kindcentra (IKC’s).

Belangrijkste uitgangspunt is de visie ‘It takes a village to raise a child!’ (‘It takes a village’ is de titel van een boek dat Hillary Clinton schreef over jeugdbeleid, de titel ontleende zij aan een Afrikaans gezegde). Het beeld van dat dorp is een metafoor voor het jeugdbeleid in de gemeente Aalten. Opgroeien gaat meestal gewoon goed met ouders die hun best doen, met daaromheen een netwerk van opa’s, oma’s, vrienden, leerkrachten, ooms en tantes en buren. En als het even niet of minder goed gaat, is er altijd wel iemand die helpt. Voor de meeste kinderen en gezinnen werkt het zo. Maar soms zijn draagkracht en draaglast niet in evenwicht met elkaar en is er iets extra’s nodig. Soms zelfs zoveel dat er specialistische hulp ingeschakeld moet worden. Gemeenten en scholen hebben beide wettelijke verantwoordelijkheden hierin. Het gaat in het bijzonder om de Jeugdwet, de wet Passend Onderwijs en de wetten voor het Primair en het Voortgezet Onderwijs.

Wethouder Hans te Lindert: “Onze visie op jeugdbeleid, tezamen met onze wettelijke taken, maakt samenwerking tussen gemeente, scholen en zorgaanbieders meer dan ooit van groot belang. De vorming van IKC’s draagt bij aan deze integrale benadering. Hierbij is samenwerking tussen alle partijen die rondom kinderen en hun ouders staan van groot belang. Juist als partijen elkaar weten te vinden én vindbaar zijn voor kinderen en hun ouders, zetten we een belangrijke stap naar die ‘village’ waarin het prettig en gezond opgroeien is.”

Iedereen doet mee

Belangrijk onderdeel van de genoemde samenwerking is ‘inclusiviteit’ en ‘kansengelijkheid’. Accent-bestuurder Ruud Kraaijvanger hierover: “Als schoolbesturen vinden we het ontzettend belangrijk dat álle kinderen gelijke kansen krijgen en dat we streven naar zo inclusief mogelijk onderwijs, zo nabij mogelijk. Hierin vinden onderwijs en de gemeente elkaar, want ook van de kant van de gemeente Aalten weten we dat een belangrijke doelstelling is dat iedereen mee kan doen.”

Afzonderlijke besluiten op basis van de visie

Met het vaststellen van het IHP door het college is een klap gegeven op de gezamenlijke visie voor de toekomst voor wat betreft het onderwijs in de gemeente Aalten. Over ieder concreet (ver)bouwproject dat voortvloeit uit dit plan, wordt te zijner tijd een afzonderlijk besluit genomen. De komende jaren -het IHP heeft een looptijd van zestien jaar- zal onderwijshuisvesting dus geregeld terugkeren als onderwerp in de Aaltense politiek.

Raadsbesluit

Uiteindelijk is het aan de gemeenteraad om het IHP vast te stellen. Op dit moment gaat het plan daarvoor de beeld- en oordeelsvormende fase in van de gemeenteraad. De gemeenteraad zal in verschillende bijeenkomsten, voor en na het zomerreces, spreken over het IHP. Een besluit wordt in september verwacht.

lees verder

Uit handen van Frank Smit, penningmeester van het GUV Goede doelen fonds ontvingen voorzitter Johan Teeuwsen, vicevoorzitter Leo Scharenborg en coördinatrice Marlies Hengeveld de cheque van 5.000 euro. Deze gift werd gegeven in het kader van het project zonnepanelen wat de naam draagt: :”Laat de zon schijnen voor De Lelie”.

Voor de regio door de regio

Johan Teeuwsen gaf aan dat het veel lokaal en regionaal gegund wordt: “De bijdragen voor de zonnepanelen, maar ook andere zaken, zijn veelal donaties van lokale en regionale bedrijven zoals GUV. Dat

is ook de “vijver” waarin wij vissen. Je moet dat dicht bij je houden. We spreken de regionale bedrijven en organisaties alleen aan bij bijzondere projecten zodat we een volgende keer ook nog een bijdrage kunnen vragen. ”

Goede band met GUV

Tijdens het gesprek voorafgaand aan de overhandiging werd door het gezelschap de langdurige en goede band van GUV Uitvaartverzorging met De Lelie benoemd.

Frank Smit geeft aan:“ Na het overlijden is er behoefte aan goede ondersteuning en GUV Uitvaartverzorging kan die bieden. Juist doordat GUV alles in eigen huis heeft, van rouwauto’s met specialisten in vervoer en verzorging tot aan eigen crematorium en we een regionale organisatie met lokale medewerkers zijn, is er natuurlijk een extra band.”

Marlies Hengeveld haakt daarop in: “We zijn blij met de geste van GUV om ons te ondersteunen, zo laten jullie de zon extra schijnen. We gaan ook nog kijken naar andere zaken die nu mogelijk zijn zoals de airco’s aanpassen enz. Daarmee hopen we het comfort van onze cliënten op een nog hoger niveau te brengen.”

De panelen liggen al – laat de zon maar komen

Leo Scharenborg lichtte het project zonnepanelen nog wat toe: “We zijn nu in een stadium waarin de gelden die benodigd zijn voor het project voor het grootste deel binnen zijn. De zonnepanelen liggen ook al op het dak en binnenkort volgt de aansluiting. Daarna gaan we het verdere traject in om te kijken wat er nog meer mogelijk is door de energie van de panelen. Van ons mag de zon gaan schijnen!“


Op de foto v.l.n.r. Johan Teeuwsen, Frank Smit, Marlies Hengeveld en Leo Scharenborg met de zonnepanelen op het dak van De Lelie op de achtergrond.

Foto: Bert van Asselt


 

lees verder

Deze week nam wethouder Erik Groters symbolisch de sleutels in ontvangst van een van de nieuwe elektrische auto’s. Autobedrijf Herwers uit Aalten levert vier nieuwe Nissan Townstars electric aan de gemeente, allen dus volledig elektrisch aangedreven.

Wethouder Erik Groters: “Als gemeente vinden we duurzaamheid belangrijk en we geven daarin graag het goede voorbeeld. Onze dieselauto’s rijden al langer op milieuvriendelijkere blauwe diesel en nu schakelen we langzamerhand over van benzineauto’s op elektrische auto’s. In Herwers hebben we daarin een goede, lokale en duurzame partner gevonden.”

De elektrische auto’s kunnen onder meer bij de gemeentewerf worden opgeladen. De laadpalen daar worden direct gevoed door de zonnepanelen op het dak van de werf.

Naast deze vier elektrische bestelbusjes rijden er ook nog auto’s en busjes van gemeente Aalten op benzine rond. De wethouder: “zodra die aan vervanging toe zijn, ergens de komende jaren, worden ook dat elektrische varianten. Maar hiermee hopen we alvast een kleine bijdrage te kunnen leveren aan het verminderen van de uitstoot van CO2. En van de medewerkers heb ik inmiddels begrepen dat ze uitstekend rijden!”

Aalten is een Global Goals gemeente

In 2015 hebben de lidstaten van de Verenigde Naties zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen aangenomen (Sustainable Development Goals (SDG’s), ook wel Global Goals) als agenda voor een betere en duurzame toekomst voor iedereen. Deze doelen raken op allerlei manieren de taken van gemeenten. Denk aan het werken aan kansengelijkheid, deelname aan de samenleving, verduurzaming, de energietransitie en een prettige en veilige leefomgeving. Gemeenten vormen dus een onmisbare schakel bij het invulling geven aan de SDG’s. Daarom is gemeente Aalten een Global Goals gemeente.

Door van fossiele brandstof over te schakelen op hernieuwbare brandstof, leveren we een bijdrage aan Global Goal nummer 7, schone en betaalbare energie. De Global Goals worden aangeduid met een kleurig cirkellogo. Dat logo is ook terug te zien op de nieuwe auto’s.

lees verder

Aaltense herdenking op televisie tijdens Nationale Herdenking

In het dorp Aalten werd in het verleden de Dodenherdenking op 4 mei georganiseerd door de Oranjevereniging. Sinds die ophield te bestaan, wordt de Dodenherdenking georganiseerd door de Stichting Aalten Promotie en de gemeente Aalten. Onlangs is er een nieuw, breed samengesteld 4-meicomité opgericht. Bijzonder is dat gelijk dit jaar al de NOS aanwezig is om opnames te maken van de herdenking.

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei herdenken we de vele slachtoffers van oorlogen. De huidige oorlog in Oekraïne laat duidelijk zien dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn en dat we ons daar dus ook geregeld op moeten bezinnen. Een Dodenherdenking, het nadenken over de betekenis van vrijheid, veiligheid en vrede, is een verantwoordelijkheid van ons allen. Het gaat tenslotte om ónze vrijheid, veiligheid en vrede. Daarom is het goed als een dorp als Aalten, juist met haar onderduikgeschiedenis, een door de gemeenschap gedragen 4-meicomité heeft.

Over het comité

Het comité bestaat uit afgevaardigden van verschillende organisaties uit Aalten: Stichting Aalten Promotie, Stichting Aaltense Synagoge, Nationaal onderduikmuseum, een vertegenwoordiger van de veteranen, Christelijk College Schaersvoorde en de Scouting. Door deelname van de Scouting en Schaersvoorde worden niet alleen ouderen maar ook jongeren betrokken bij de 4-meiherdenking. De gemeente blijft uiteraard betrokken en levert praktische ondersteuning.

Burgemeester Stapelkamp is verheugd over het nieuwe comité: “Fijn dat Aaltenaren zo hun betrokkenheid bij vrijheid, veiligheid en vrede tonen. Zeer veel dank aan de Stichting Aalten Promotie voor hun inzet de laatste jaren”.

Dodenherdenking 2023

Dit jaar is een overgangsjaar, het nieuwe comité wordt betrokken bij de organisatie van de 4-meiactiviteiten. Bijzonder dit jaar is dat de NOS aanwezig is bij de herdenking in Aalten, bij het monument aan de Wehmerstraat. Aanleiding van het bezoek van de NOS is de documentaire over de executie van verzetslieden aan het Rademakersbroek. Hierover wordt Gerda Brethouwer van het Nationaal Onderduikmuseum door Annechien Steenhuizen geïnterviewd.

De beelden van de herdenking in Aalten zullen te zien zijn tijdens de uitzending van de Nationale Herdenking op 4 mei, vanaf 18.44 uur op NPO1. Van 19.50 tot 20.45 uur wordt de Nationale Herdenking ook uitgezonden op NPO2 en NPO3. Aansluitend is op NPO2 de documentaire ‘De 46 van Rademakersbroek’ te zien.

lees verder


Hase & Huhn verteilen Süßigkeiten auf dem Wochenmarkt – Do. 6. und Sa. 8. April
Bocholt. Ab Dienstag den 4. April erhalten Kunden wieder kostenlos Wochenmarkt-Jutetaschen als Alternative zur Plastiktüte auf dem Bocholter Wochenmarkt. Jedoch sind nur noch rund 1.000 Stück der Jutetaschen mit Wochenmarkt-Aufdruck übrig – alle weiteren sind bereits in den letzten zwei Jahren verteilt worden und immer noch bei den Wochenmarktkunden im Einsatz. Pünktlich zum Beginn der Pflanzzeit wird die letzte Charge der Taschen herausgegeben. Der Wochenmarkt ist ein Ort an dem man nachhaltige, frische und regionale Produkte einkaufen kann - mit Mehrwegtaschen statt Plastiktüte können die Einkäufe dann auch passend verpackt werden.
Die Taschen sind aus dem robusten Naturstoff Jute gefertigt, sodass die Taschen regelmäßig und oft genutzt werden können. Durch die Seiten- und Bodenfalz bietet die Tasche genügend Fassungsvermögen für einen ausgiebigen Wochenmarkteinkauf. So sind die bereits verteilten Jutetaschen noch oft in der Innenstadt und vor allem beim Einkauf auf dem Wochenmarkt zu sehen. Für jeden Kunden ist max. eine Tasche vorgesehen. „Wir möchten mit der Aktion den Wochenmarkt stärken und gleichzeitig auf den Verzicht von Plastiktüten aufmerksam machen,“ so Marktmeister Markus Kock. „Viele Kunden verzichten bereits auf Plastiktüten und verwenden eigene Körbe und Taschen und das wollen wir mit den Wochenmarkt-Jutetaschen weiter unterstützen,“ so Kock weiter.
Als weiteres Oster-Highlight verteilt der Osterhase in Begleitung eines Huhns Süßigkeiten an Kinder und Wochenmarktbesucher. Hase und Huhn sind am Donnerstag- und Samstagvormittag auf dem Bocholter Wochenmarkt unterwegs.
Der Wochenmarkt findet in der Karwoche am Dienstag, Donnerstag und Samstag statt.

lees verder

Symbol für die Region: Bocholt freut sich über eine neue Münsterland-Bank / Aufsichtsratssitzung des Münsterland e.V. als Anlass zur Übergabe Bocholt. Sie ist ein Bekenntnis zur Region und mehr als ein schönes Marketingelement: die neue Münsterland-Bank für Bocholt. In Form und Farbe des Regionslogos steht sie für die hohe Lebensqualität in Bocholt und im Münsterland. „Bocholt ist eine Stadt, in der die Menschen sich wohlfühlen können und in der sie viele Möglichkeiten zum Wohnen, Leben und Arbeiten haben“, sagt Ludger Dieckhues von der Wirtschaftsförderungs- und Stadtmarketing Gesellschaft Bocholt. „Da trifft das Motto ‚MÜNSTERLAND. DAS GUTE LEBEN.‘ voll und ganz auf uns zu – und das wollen wir auch in Richtung Einwohner, Fachkräfte und Gäste zeigen.“ Übergabe während der Aufsichtsratssitzung des Münsterland e.V. in Bocholt am 29. März Präsentiert wurde die neue Bank im Rahmen der Aufsichtsratssitzung des Münsterland e.V. am Neutorplatz in Bocholt – in der Stadtsparkassen-Hauptstelle fand die Sitzung statt. Zukünftig soll die Bank dann am Berliner Platz stehen. Die Sanierungsarbeiten des Rathauses dauern zwar noch an, aber „bis zur Fertigstellung bekommt sie einen warmen Platz im Gigaset-Gebäude an der Kaiser-Wilhelm-Straße“, erklärt Bürgermeister Thomas Kerkhoff. Er ergänzt, dass die „Stadt Bocholt die Bank aus eigenen Mitteln erwirbt und sich so auch visuell deutlich zur Region Münsterland bekennt“. „Bocholt ist ein wichtiger Teil des Münsterlandes“, so der Bürgermeister. Begeistert zeigt sich Thomas Kerkhoff über die Gestaltung: „Die Bank ist mit 3,40 Metern Länge und ihrer auffälligen Form und Farbe ein Hingucker und wird mit dem ein oder anderen Selfie bestimmt von vielen Menschen in Szene gesetzt“. Die Stadt Bocholt hat sie aus Eigenmitteln erworben. Markenstrategie der Region Münsterland wird auch mit dieser Bank bekräftigt Als wichtiger Schritt im laufenden Markenaufbau für die Region Münsterland hatte die Regionalmanagement-Organisation Münsterland e.V. Logo und Claim 2019 der Öffentlichkeit vorgestellt. Seitdem wird beides als Markenzeichen in verschiedenen Kampagnen und Medien regional und überregional verwendet. Die Aufstellung der Münsterland-Bank bekräftigt die gemeinsame Markenstrategie und damit auch die regionale Zusammenarbeit der Städte und Gemeinden im Münsterland. Münsterland-Bänke stehen bereits an den vier Kreishäusern in Borken, Coesfeld, Steinfurt und Warendorf, an einigen Schlössern und Burgen der Region sowie an verschiedenen Standorten in der Nähe der 100-Schlösser-Route und im Dümmertpark in Telgte. In den kommenden Monaten sollen weitere Münsterland-Bänke in Städten und Gemeinden folgen.


Starke regionale Marke Münsterland Klaus Ehling, Vorstand des Münsterland e.V., betonte bei der Aufsichtsratssitzung in Bocholt die Relevanz einer starken Marke: „Der Markenaufbau Münsterland ist ein gemeinsames Vorhaben des Münsterland e.V. mit zahlreichen Partnern in der Region. Dazu gehören maßgeblich auch die Städte und Gemeinden, deren Bekenntnis zur Marke Münsterland den nötigen Rückenwind gibt, um unserer Region Strahlkraft zu verleihen. Die Münsterland-Bank an zentralen Orten ist ein Zeichen und visueller Anker des regionalen Zusammenhalts und eines gemeinsamen Weges.“ Zu dieser Medieninformation gehört ein Foto: Übergabe der Bank im Rahmen der Aufsichtsratssitzung des Münsterland e.V. in Bocholt.


Auf diesem Foto: Mitglieder des Aufsichtsrates, u.a. (erste Reihe, sitzend v.l.n.r.: Thomas Kerkhoff, Bürgermeister der Stadt Bocholt | Andreas Bothe, Regierungspräsident des Regierungsbezirks Münster | Dr. Kai Zwicker, Landrat des Kreises Borken; hintere Reihe, 4. v.l. Klaus Ehling, Vorstand Münsterland e.V.).


 

lees verder

Gemeente Aalten biedt onder de noemer ‘Nieuwe Moves’ en in samenwerking met Daniël Scheepers en Jeffrey Krayenbrink extra activiteiten voor jongeren. ‘Nieuwe Moves’ wordt als proef ingezet om meer jongeren in de gemeente een aansprekend aanbod aan activiteiten te kunnen bieden.

Wethouder Hans te Lindert: “Als gemeente vinden we het belangrijk dat jongeren in een sociaal veilige omgeving opgroeien en zich kunnen ontwikkelen. Al dan niet samen met anderen leuke dingen doen in je vrije tijd, draagt bij aan een fijne jeugd. Het jongerenwerk van Figulus Welzijn heeft daar een rol in, met een collectief aanbod dat een groot deel van de jongeren aanspreekt. Maar niet alle jongeren zijn in die activiteiten geïnteresseerd. Voor die groep is ‘Nieuwe Moves’ bedacht.”

Rolmodellen

Een deel van de jongeren is moeilijker te bereiken met het reguliere aanbod van het jongerenwerk. Het gaat bijvoorbeeld om jongeren die zich samen op straat ophouden, vaak buiten het zicht en de sturing van ouders en opvoeders. Voor deze groep jongeren is een ander activiteitenaanbod nodig, passend bij hun interesses. Bekend is dat zeker voor deze jongeren de inzet van rolmodellen kan helpen. Daniël Scheepers en Jeffrey Krayenbrink vervullen die rol en zoeken met ‘Nieuwe Moves’ zelf de jongeren op.

Samen met jongeren

De proef met Nieuwe Moves duurt tot in ieder geval eind 2023. In die periode wordt, samen met de jongeren, een gevarieerd activiteitenaanbod ontwikkeld. Te denken valt aan sporten, chillen, muziek maken, koken enz., Daarbij wordt waar mogelijk samen gewerkt met verenigingen en organisaties in de gemeente Aalten.

Wethouder Te Lindert: “Ik weet zeker dat we op deze manier ook andere jongeren weten te bereiken en ik ben natuurlijk erg benieuwd naar de ideeën van de jongeren zelf.” 

Ouders die vragen hebben over deelname aan activiteiten kunnen contact opnemen met Daniël Scheepers van Dinxpergym.

lees verder

Spelen met beelden, materialen, technieken. Het plezier in het maken en de fascinatie voor wat beelden teweegbrengen is duidelijk zichtbaar, voelbaar en bijna tastbaar in het werk van zowel Zuidervaart als Post. Beiden zijn zij te omschrijven als ‘maker van beelden’.

Michiel Zuidervaart (1945) studeerde in 1972 af aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Na vele omzwervingen kwam de kunstenaar in Bredevoort terecht. Dit is dan ook een prachtige plaats voor een overzicht van het zeer uiteenlopende werk dat Zuidervaart in zijn leven tot nu toe gemaakt heeft. De rode draad in zijn werk is een verschuiving van realistisch werk naar een abstrahering van de thema’s die hem bezighouden. Hij houdt van het spel met materialen en technieken: zijn passie ligt in het maken van olieverfschilderijen, zijn fascinatie in de zeefdruktechniek en zijn kracht in de spontane manier van werken in zowel tekeningen als gouaches. Altijd zijn er weer onderwerpen en nieuwe technieken om te ontdekken: etsen, houtsnedes, zeefdrukken, collages en beelden. Zijn wens om echt grote doeken te maken heeft hij gerealiseerd in werken waarin hij zowel zijn prachtige schilderwerk laat zien alsook de zeefdruktechniek.

Piet Post (1948) houdt ook van spel: op een speelse manier verbeeldt hij de werkelijkheid en daarbij is humor een onmisbaar ingrediënt. Humor zet hij niet in om lollig te doen, maar om even te ontsnappen aan de ernst van het leven; de kleine grapjes in zijn werk zijn een speels verzet tegen alles wat statisch, alledaags en zielloos is. De pret begint al vóórdat het werk tot stand komt: alleen de gedachte aan wat een origineel werk teweeg kan brengen, zorgt al voor lachkriebels. Het onverwachte verrast mensen, en Piet Post houdt ervan mensen te verrassen en hen aan het lachen te maken. Hij lééft in die sfeer: het komt voort uit zijn ironische levenshouding. Als beeldhouwer werkt Post voornamelijk in hout, soms in combinatie met metaal of epoxyhars. Zijn beelden bestaan vaak uit eenvoudige herkenbare vormen.

In de tentoonstelling ‘Dubbelspel’ vinden  deze ‘makers van beelden’ elkaar in waardering voor elkaars werk. Zuidervaart is voor Post een maker die de techniek passend bij het materiaal waarmee hij werkt volledig beheerst; zo is Post voor Zuidervaart iemand die, ook door zijn technisch vernuft, de humor erin weet aan te brengen. Die lichtvoetigheid van het werk vult de zekere ernst waarmee Zuidervaart de dingen te lijf gaat wonderwel aan.

 

Praktische informatie

Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort

Data: vrijdag 7 april tot en met Pinkstermaandag 29 mei 2023

Openingstijden: vrijdag tot en met zondag, 11:00 – 17:00. Rondleidingen op alle dagen om 14:00 en 15:00

 Entree: €6 incl koffie/thee

 


Foto(s): Table & Chairs - Michiel Zuidervaart | Foto: PR
Paradise lost - Piet Post | Foto PR.


 

lees verder

Spookhuizen 3 februari t/m 30 maart 2023           

Spookverhalen zijn van alle tijden. En of je nu in spoken en geesten gelooft, of het afdoet als vermaak dat niet echt bestaat, het zijn fascinerende verhalen. Voor deze serie zijn locaties gefotografeerd in Twente en de Achterhoek, waarover zo’n spookverhaal rondgaat. Huizen die door gohsthunters worden bezocht om de dolende geesten op film vast te leggen, maar ook plekken waar al eeuwen sagen en legenden over opgetekend worden. Een serie die ruimte biedt aan gespreksstof over het leven, de dood en het hiernamaals. Foto’s die op het eerste oog eenvoudig lijken, maar net als een goed spookverhaal een diepere lading hebben. Het spookt in het oosten en vanaf nu ook in het fotokabinet…

De gefotografeerde locaties zijn: Kasteel Singraven, Kasteel Reuversweerd, Spookhotel Laag Soeren, Spookboerderij Brummen, Het Aamsveen, Kasteel Slangeburg, De Tankenberg, Oude ziekenhuis Oldenzaal, Kasteel Hackfort, De Lutte

FotoKabinet is een initiatief van oerkroeg Schiller samen met het Oostgelders Fotografen Collectief (OFC). De groep die ervaring heeft met het exposeren in een museale omgeving ziet het als een uitdaging om binnen de sfeer van een kroeg mooie foto exposities te realiseren. Het doel is om de fotografie die daar getoond wordt aan te passen aan de sfeervolle locatie. Het OFC bestaat uit fotografen die al dan niet beroepsmatig als fotograaf werkzaam zijn. Ieder lid heeft zijn of haar eigen specialisatie en werkt vanuit eigen interesse.
OFC heeft als doelstelling elkaar te inspireren en te ondersteunen op kunstzinnig en fotografisch gebied. Hierbij staan de persoonlijke ontwikkelingen van de individuele leden centraal. Individuele leden exposeerden in binnen- en buitenland en wonnen internationale prijzen.
De leden zijn: Bettina Hogeweg, Gerjo te Linde, Laura de Morree, Wim Peters, Judith Spook, Peter van Tuijl, Ton van Vroonhoven, Gert Wielink en Dinie Wikkerink.

FotoKabinet
Oerkroeg Schiller,
Prinsenstraat 4, 7121 AG Aalten

Openingstijden:
Dinsdag 19:00 tot 01:00
Woensdag 19:00 tot 01:00
Donderdag 16:00 tot 01:00
Vrijdag 14:00 tot 02:00
Zaterdag 14:00 tot 02:00
Zondag 14:00 tot 01:00

Oostgelders Fotografen Collectief
Dinie Wikkerink
T 06 262 143 78
E dinie.wikkerink@gmail.com
W www.ofc-fotografen.nl


De persfoto’s zijn van: Bettina Hogeweg


 

lees verder

Voor vragen over opvoeden en opgroeien kan iedereen in de gemeente Aalten, Oost Gelre en Winterswijk terecht bij het Ondersteuningsteam Oost Achterhoek. Meestal komen die vragen van ouders, opvoeders en mensen die vanuit hun werk met kinderen en jongeren te maken hebben. Vrijwilligers die met jeugd te maken hebben, doen zelden een beroep op het Ondersteuningsteam. Terwijl ook bij hen vragen en zorgen kunnen zijn over een kind of jongere. Om die ondersteuningsmogelijkheden onder de aandacht te brengen zoekt het Ondersteuningsteam samenwerking met (sport)verenigingen. Atletiekvereniging AVA’70 in Aalten is de eerste vereniging die zo’n samenwerking aangaat.

De samenwerking is het vervolg op een bijeenkomst van afgelopen november in de kantine van AVA’70. Elles Banda en Tamara Cuny van het Ondersteuningsteam maakten daar kennis met de jeugdtrainers en -leiders van AVA’70 en over en weer werden ervaringen uitgewisseld. Al snel bleek er een prima basis om met elkaar een volgende stap te zetten.

Arja te Brake is voorzitter van AVA’70. “Wij prijzen ons gelukkig dat we als AVA’70 heel veel jeugdleden hebben. Onze jeugdtrainers en -leiders hebben een belangrijke rol bij de begeleiding van al die kinderen en jongeren. Dat betekent ook dat ze signalen oppikken als het eens wat minder goed gaat met een kind. Bijvoorbeeld doordat een kind of jongere ineens anders als anders reageert. Jeugdtrainers en -leiders bespreken dit dan altijd eerst onderling en met de ouders. Maar hoe fijn is het dat je dan een kort lijntje hebt met deskundige mensen die weten waar ze het over hebben als het gaat om opvoedondersteuning? Waar je je vragen en zorgen mee kunt bespreken? En dat er vanuit die vraag/zorg dan verder wordt gekeken welke ondersteuning nodig is? Dus toen ik hoorde dat ook onze jeugdtrainers en -leiders contact op kunnen nemen met professionals van het Ondersteuningsteam, dacht ik gelijk ‘daar gaan we iets mee doen’!”              

De kracht van de samenwerking tussen het Ondersteuningsteam en AVA’70 is dat de medewerkers van het Ondersteuningsteam náást de trainers en begeleiders gaan staan en hen coachen op een zo goed mogelijke wijze met de jeugd om te gaan. Niet alleen op het gebied van hoogspringen, verspringen en hardlopen - waar de trainers van AVA’70 verstand van hebben -, maar ook wanneer het gaat over opgroeien en opvoeden. Zeker als dat eens wat minder soepel loopt en wat specifiekere kennis vraagt.

Jeroen Stevens, coördinator van het Ondersteuningsteam Oost Achterhoek, vult aan: “We zijn als Ondersteuningsteam nog niet altijd voor iedereen zichtbaar en dat willen we graag veranderen. Daarom is deze samenwerking met AVA’70, hopelijk het begin van samenwerking met veel meer verenigingen, voor ons ook zo belangrijk. Want juist bij de eerste signalen die een kind of jongere afgeeft, kan iemand in zijn of haar omgeving zoveel betekenen. En daar willen wij heel graag een bijdrage aan leveren.”

Wethouder Hans te Lindert is groot voorstander van de samenwerking. “Ik ben ervan overtuigd dat dit meerwaarde heeft. Kinderen in onze gemeente moeten veilig en gezond op kunnen groeien. Het is heel erg belangrijk als anderen, naast ouders en opvoeders, daar een handje aan meehelpen. En dan heb ik het nog niet over de situaties waar de veiligheid echt in het geding is. Want helaas zijn ook die er, en dan kan inbreng van een coach of iemand anders die het vertrouwen van een kind of jongere heeft, echt het verschil maken. Ik roep andere verenigingen in de gemeentes Aalten, Oost Gelre en Winterswijk dus op om contact te leggen met het Ondersteuningsteam via de website www.ondersteuningsteamoa.nl. Van harte aanbevolen!”


Foto: links Arja te Brake (AVA’70) en rechts Elles Banda (Ondersteuningsteam Oost Achterhoek)


 

lees verder

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft tijdens een controle gisteren, dinsdag, in Aalten elf werknemers aangetroffen die niet in Nederland mogen werken. Hun werkgever heeft geen tewerkstellingsvergunning voor hen aangevraagd terwijl dit wel verplicht is. Allen hadden de Oezbeekse nationaliteit. Verder onderzoekt de Arbeidsinspectie of er sprake is van ernstige benadeling.

Het was niet de eerste keer dat de Arbeidsinspectie deze locatie in de gemeente Aalten bezocht. Vorige week bracht de inspectie ook al een bezoek en werden er acht personen met dezelfde nationaliteit aangetroffen. Ook voor hen had hun werkgever geen tewerkstellingsvergunning aangevraagd. De werknemers werkten vermoedelijk als bouwvakkers.

Volgens de Arbeidsinspectie worden steeds meer Oezbeken naar Nederland gehaald door malafide aannemers. Vaak moeten ze hier onder erbarmelijke omstandigheden voor een laag loon werken.

Zo ook in Aalten waar de mannen onder erbarmelijke omstandigheden leefden in het pand. Zo sliepen ze bijvoorbeeld met zeven personen op een kamer, kamers zonder daglicht en waren er minimale sanitaire voorzieningen aanwezig. Tijdens de controle in het pand probeerden de Oezbeken zich te verschuilen voor de inspecteurs. Ze werden onder meer aangetroffen in de kelder, achter gestapelde matrassen en enkelen hadden zich verschanst in een kast.

Het niet aanvragen van een tewerkstellingsvergunning betekent een overtreding van de Wet Arbeid Vreemdelingen (Wav). De betrokken werkgever zal daarvoor worden beboet.

lees verder

Termin merken: Sonntag, 29. Januar 2023, 12 Uhr // Zahlreiche Anfragen im Vorfeld
„Zurück zur Normalität. Nach dem durch die Pandemie bedingten Ausfall in den Jahren 2020 und 2021 und einem deutlich verzögerten Anmeldebeginn im letzten Jahr soll in diesem Jahr wieder Normalität die größte Laufveranstaltung Bocholts bestimmen“, so Andreas Stockhausen vom Stadt-Sport-Verband. „Dazu gehört auch der traditionelle Anmeldebeginn am letzten Sonntag im Januar“. Punkt 12 Uhr wird am kommenden Sonntag, den 29. Januar 2023 das Anmeldeportal für die Läuferinnen und Läufer unter www.bocholter-city-lauf.de freigeschaltet. „Aufgrund zahlreicher Anfragen gehen wir wieder von einem großen Andrang - insbe-sondere auf die Plätze der 5 Kilometer- und 10 Kilometer-Läufe - aus.“ berichtet Stockhausen.
Angeboten werden – wie bisher – insgesamt fünf Läufe. Es beginnen die Schülerinnen und Schüler jeweils mit ihrem eigenen Lauf über 2,5 Kilometer. Im dritten Lauf gehen Schülerinnen und Schüler über die dop-pelte Strecke (5 Kilometer) an den Start. Im Anschluss daran startet der jedes Jahr beliebter werdende 5 Kilo-meter lange Jedermannlauf, bevor um 20 Uhr als Highlight die Volks- und Straßenläufer auf die 10 Kilometer lange Strecke gehen.
Starke Unterstützer
Ermöglicht wird der Citylauf durch das Engagement der Premium Partner Stadtsparkasse Bocholt und Bocholter Energie- u. Wasserversorgung GmbH. Als weitere Partner stehen die Flender GmbH, die Privat-brauerei ERDINGER Weißbräu, die IKK Classic, SPALECK GmbH & Co. KG, Intersport Pieron, und Getränke Westhoff sowie Sinnack Backspezialitäten, 1A-Medizintechnik, das Autohaus Becher, die Provinzial Versiche-rungen der Stadtsparkasse und die neu hinzu gewonnenen Partner Sonilift GmbH, Dr.Clauder solutions for pets GmbH und Lift It GmbH, neben etlichen weiteren Sponsoren bereit.
BEW sponsert Citylauf-Shirts für Schüler
Zusätzlich macht sich WattExtra, die Marke der Bocholter Energie- und Wasserversorgung wiederum im Be-reich der Schülerläufe stark. Alle über die Bocholter Schulen gemeldeten Schülerinnen und Schüler erhalten daher gratis ein gesponsertes Citylauf-T-Shirt von der BEW.
Professionelle Bedingungen
Der Stadt-Sport-Verband, die Stadt Bocholt, die Stadtmarketing Gesellschaft und die Sportfreunde 97/30 Lo-wick als Veranstaltergemeinschaft des Citylaufes wollen wie in der Vergangenheit für professionelle Bedin-gungen für die Läufer sorgen. Der Rundkurs wird mit Hilfe von Jugendfeuerwehr, THW-Jugend, Wassersport-verein, DLRG, dem SV Biemenhorst, Schülern des Berufskollegs Bocholt West, der Polizei und vielen Helfern der Sportfreunde 97/30 Lowick abgesteckt. Die Getränkeausgabe erfolgt durch die Pfadfinder St. Norbert, die medizinische Betreuung übernimmt der Malteser-Hilfsdienst
Alle Infos gibt es auch auf www.bocholter-citylauf.de.


Foto: Start des 10 km – Jedermannlaufs (© Sven Betz)


 

lees verder

Mit der Unterstützung lokaler Unternehmen und Institutionen in Bocholt, intensiviert der Digital Hub münsterLAND seine Aktivitäten am Standort und gründet einen so genannten „Hub-Satellit Bocholt“. Dies führt zur Stärkung der Unterstützung von digitalen Innovationsaktivitäten in Unternehmen und der Anschluss an die überregionale Startup- und Digitalszene. Am 27.04. folgt die Digitalkonferenz Hub-Kontakt mit Diskussionsrunden, interaktiven Austauschformaten, Startup-Pitch und Vernetzungsmöglichkeiten.
Der Digital Hub münsterLAND fördert seit 2016 die digitale Wirtschaft durch die Vernetzung von Unternehmen, Institutionen, Hochschulen, Verbänden und Startups. Die Kernidee dabei ist und bleibt, dass kreative Startups mit etablierten Unternehmen innovative, digitale und nachhaltige Geschäftsmodelle entwickeln. Das Startup Accelerator Programm im Digital Hub münsterLAND hat über 30 Start-ups in inzwischen 37 Startups und 16 Runden betreut, u.a. die Startups planbar, Pacurion und DeskNow aus dem Kreis Borken. In jedem Programmdurchlauf kommt es dabei zu zahlreichen Kooperationsanbahnungen zwischen etablierter Wirtschaft und jungen Wachstumsunternehmen – von denen dann beide Seiten wichtige Innovationsimpulse gewinnen können.
Das Land NRW fördert die Aktivitäten des Digital Hub seit 2016 und hatte vor kurzem die Unterstützung für die dritte Förderphase bis Herbst 2025 zugesichert. Mehr als 50 Prozent der Mittel werden dabei jedoch in den jeweiligen Heimatregionen der Digital Hubs generiert und werden als Eigenmittel in die Förderung eingebracht werden. „Wir haben 2016 einen Trägerverein münsterLAND.digital gegründet, der mit 70 Unternehmen und Institutionen gestartet ist. Mittlerweile haben wir über 200 Mitglieder, die unsere Angebote nutzen und sich dadurch stärker mit der hiesigen Digital- und Startups-Szene austauschen“, erläutert Vereinsvorstand Dr. Sebastian Köffer.
Durch die Unterstützung von 12 Unternehmen und Institutionen in Bocholt, kann der Digital Hub münsterLAND seine Aktivitäten am Standort nun intensivieren und gründet einen so genannten Hub-Satellit. Das Ziel des Hub-Satellit Bocholt ist es, die Angebote des Digital Hub auch in der Region vor Ort verfügbar zu machen. Gleichzeitig sollen lokale Communities besser an das münsterlandweite Hub-Netzwerk angeschlossenen werden, um höhere Synergien und Austauschchancen zu digitalen Technologien und Geschäftsmodellen zu nutzen. Dazu stehen eigene Personalressourcen für regionale Unternehmen zur Verfügung, die Unterstützung bei der Entwicklung neuer digitale Produkte und Services suchen.
„Zur Stärkung der Aktivitäten zur Digitalisierung von Unternehmen in Bocholt ist es uns wichtig auch Anschluss an überregionale Netzwerke zu gewinnen. Viele Herausforderungen bezüglich Digitalisierung und Nachhaltigkeit werden
münsterLAND.digital e.V.
Hafenweg 16
48155 Münster
+49 251 53556885
info@muensterland.digital
www.muensterland.digital linkedin.com/company/msldig
twitter.com/DigitalHubMs instagram.com/digitalhub.ms
sich nur in Zusammenarbeit von Unternehmen, Hochschulen und Startups lösen lassen“, ergänzt Ludger Dieckhues, Geschäftsführung der Wirtschaftsförderungs- und Stadtmarketing Gesellschaft Bocholt. Unternehmen, Institutionen und Startups seien herzlich eingeladen, dieses Angebot anzunehmen und sich zu vernetzen.
Weitere Angebote speziell für kleine und mittlere Unternehmen werden im Verein durch das Mittelstand Digital-Zentrum Lingen.Münster.Osnabrück angeboten. Das Zentrum hatte im Herbst 2022 eine weitere Förderung des Bundesministeriums für Wirtschaft und Klimaschutz erhalten. Die Angebote beinhalten Informationsveranstaltungen, Seminare und Workshops sowie Einzelgespräche, die von Unternehmen kostenfrei genutzt werden können. Die Kompetenzfelder reichen dabei von Technologien über Daten und Trends sowie Strategie und Innovation bis hin zur allgemeinen Veränderungsfähigkeit von Unternehmen.
Am 27.04. veranstaltet der Digital Hub münsterLAND bei der Stadtsparkasse Bocholt und im Coworking-Space Etage3 das partizipative Konferenzevent „Hub-Kontakt“. Dabei diskutieren die Teilnehmenden über Herausforderungen der digitalen nachhaltigen Transformation für Unternehmen, und dabei unter anderem auch wie die Zusammenarbeit mit digitalen Startups bei deren Bewältigung helfen kann. Am Abend schließt die Veranstaltung mit einem Startup-Pitch und Networking ab. Die Anmeldung ist bereits möglich.
Links:
• Digital Hub münsterLAND: www.digitalhub.ms
• Konferenzevent Hub-Kontakt: www.digitalhub.ms/events/hub-kontakt
• Mittelstand Digital-Zentrum Lingen.Münster.Osnabrück: www.digitalzentrum-lmo.de
• Pressemitteilung des Wirtschaftsministerium NRW: wirtschaft.nrw/digital-hubs-starten-dritte-foerderphase
Der Digital Hub münsterLAND fördert die digitale Wirtschaft durch die Vernetzung von Unternehmen, Wissenschaft, Institutionen und Startups. Die Kernidee des Hubs ist, dass kreative Startups mit etablierten Unternehmen innovative digitale Geschäftsprozesse und –modelle vorantreiben und idealerweise auf diese Weise zur Wertschöpfung des Münsterlands beitragen. Digitale Wirtschaft NRW (#DWNRW) ist eine Initiative des Ministeriums für Wirtschaft, Innovation, Klimaschutz und Energie des Landes Nordrhein-Westfalen. Neben dem Digital Hub im Münsterland wurden über die Initiative weitere Digital Hubs in NRW etabliert. Im Zuge der Bewerbung um den Digital Hub im Münsterland wurde der notwendige Eigenanteil durch viele Förderer sowie Mitglieder des Vereins münsterLAND.digital e.V. zusammengetragen.

lees verder

Op 22 december is burgemeester Anton Stapelkamp zes jaar ‘in functie’ bij de gemeente Aalten. Zijn eerste ambtstermijn loopt dan af. Burgemeester Stapelkamp heeft aan de Commissaris van de Koning laten weten voor herbenoeming in aanmerking te willen komen. Dit betekent dat het herbenoemingsproces wordt opgestart. 

De eerste stap in het herbenoemingsproces is het instellen van een vertrouwenscommissie. Leden van de vertrouwenscommissie zijn raadsleden. Van iedere fractie kan één raadslid worden afgevaardigd in de vertrouwenscommissie. De gemeenteraad kan daarnaast een of meer wethouders aan de commissie toevoegen als adviseur. Hiervoor wordt wethouder Hans te Lindert afgevaardigd. Als adviseur heeft hij geen stemrecht.

Gesprekken vertrouwenscommissie zijn strikt vertrouwelijk

Tijdens de raadsvergadering van 31 januari 2023 worden de leden van de vertrouwenscommissie benoemd. Vervolgens zal de vertrouwenscommissie in gesprek gaan met de burgemeester. De in 2017 vastgestelde profielschets vormt daarvoor in beginsel het toetsingskader. Daarnaast worden de verslagen van eerdere gesprekken tussen de fractievoorzitters en de burgemeester benut. De vertrouwenscommissie stelt een verslag op van haar bevindingen. Voordat de commissie het verslag naar de raad stuurt, bespreekt de commissie dit met de burgemeester. Een overleg tussen de Commissaris van de Koning en de voorzitter van de vertrouwenscommissie maakt eveneens deel uit van de procedure. Alle gesprekken vinden plaats met gesloten deuren en zijn strikt vertrouwelijk.

Aanbeveling

Uit de bevindingen van de vertrouwenscommissie volgt een aanbeveling. De gemeenteraad stelt die aanbeveling in een besloten vergadering vast. De aanbeveling zelf is niet geheim. De aanbeveling gaat vervolgens naar de Commissaris van de Koning, die het doorstuurt naar de Minister. Uiteindelijk beslist de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de herbenoeming van de burgemeester. De aanbeveling van de gemeenteraad speelt een grote rol bij dit besluit.

 

Het gehele proces kan naar verwachting voor het zomerreces worden afgerond.

lees verder

Woord In Beeld. Van kleurrijke en fantasierijke dierenverhalen tot aan zwart-wit gedetailleerde ontdekkingstochten. Van 27 januari tot en met 2 april is er een breed scala aan (kinderboeken)illustraties te zien in de Koppelkerk in Bredevoort. Landelijk bekende én wereldberoemde illustratoren vertellen hun eigen verhaal of dat van een ander met beelden. Ieder op zijn eigen en kenmerkende manier.

Illustraties kunnen een tekst ondersteunen, maar ook een eigen verhaal vertellen. Illustraties kunnen universele en eigenzinnige werelden creëren die zonder beeld onzichtbaar zouden zijn. Illustraties kunnen de voelbare sfeer van een verhaal laten zien.

In de expositie ‘Woord in beeld’ wordt het werk van twaalf illustratoren getoond: Annette Fienieg, Connie Snoek, Floris Tilanus, Gitte Spee, Joke van Leeuwen, Karst-Janneke Rogaar, Linde Faas, Ludwig Volbeda, Marit Törnqvist, Merel van Lamoen, Myriam Berenschot en Wim Hofman. Allen zijn veelvuldig geprezen en veel zijn bekroond met prijzen als de Gouden Griffel en het Gouden Penseel.

De illustratoren, afkomstig uit het hele land, verbeelden op geheel eigen wijze een kinderboek. De wereld van de een is kleurrijk, humoristisch en vol fantasie, en neemt de kijker mee in de avonturen van hoofdrolspelers. De wereld van de ander is kleurloos, maar daarmee niet minder sfeervol. En met zwart-witte illustraties wordt de kijker meegenomen in een wereld vol details.
De verhalen zijn tot leven gebracht met uiteenlopende technieken. Van (kleur)potlood tot aquarel en van digitale penselen tot Oost-Indische inkt.

Praktische informatie

De Koppelkerk is geopend van vrijdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Om 14.00 en 15.00 uur wordt er een rondleiding door de expositie gegeven. Tijdens de rondleiding wordt er gedurende zo’n 45 minuten achtergrondinformatie over de illustratoren en de kunstwerken gegeven. Naast de expositie ‘Woord in Beeld’ is in de bovenzaal van de Koppelkerk het bijzondere werk van Tiki Tangelder te zien. De reguliere entree van de Koppelkerk bedraagt € 6,- (inclusief kop koffie of thee en een eventuele rondleiding). Tot 18 jaar gratis entree.


Foto: Illustratie van Marit Törnqvist uit het boek 'Wat niemand had verwacht'


 

lees verder

Wethouder Ted Kok van de gemeente Aalten is in de race voor de verkiezing van de ‘Beste Bestuurder van een kleine gemeente’ van 2022. De winnaar wordt op 1 februari bekendgemaakt.

Wethouder Kok (CDA) is door lokale en regionale politici en bestuurders aangedragen en is nu genomineerd als ‘Beste bestuurder van een kleine gemeente (minder dan 35.000 inwoners)’. Ted Kok – al ruim 12 jaar wethouder in de gemeente Aalten – laat weten dat hij blij verrast en enorm vereerd is dat hij, zelfs al voor de tweede keer, is genomineerd voor deze titel.

Wethouder Kok wordt door stemmers omschreven als een toegankelijk en betrokken bestuurder, die doorpakt en daadkracht toont. “Zijn ervaring, deskundigheid en tomeloze inzet maken dat hij telkens weer goede resultaten behaalt voor de gemeente Aalten”, aldus stemmers.

“Het is mooi dat wat we in Aalten bereiken, gezien wordt. Ik blijf mij dan ook met heel veel plezier en energie inzetten om dit mooie werk in en voor de gemeente Aalten te doen”, reageert Ted Kok op zijn nominatie.

Iedereen kan stemmen

Er zijn drie wethouders genomineerd voor de eervolle titel ‘Beste Bestuurder van een kleine gemeente’. Naast wethouder Ted Kok van gemeente Aalten zijn dit Davy Jansen, wethouder in de gemeente Bladel en Miguel Ririhena, wethouder in de gemeente Tynaarlo. Tot en met zondag 29 januari kan iedereen stemmen: www.bestebestuurder.nl en zo meebepalen wie van de genomineerden de titel ‘Beste Bestuurder van een kleine gemeente’ wint.

Over de verkiezing Beste Bestuurder

De Beste Bestuurder wordt georganiseerd door Binnenlands Bestuur en is een jaarlijkse verkiezing voor de beste bestuurder van het afgelopen jaar in drie categorieën: ‘Beste Bestuurder’, ‘Beste Bestuurder jonger dan 40 jaar’ en ‘Beste Bestuurder van een kleine gemeente’. Aan de jaarlijkse verkiezing verbindt organisator Binnenlands Bestuur een onderzoek dat is gebaseerd op een wisselend thema. Dit jaar is dat “Bekwaam, betrouwbaar, betrokken. De slag om vertrouwen”.

Op woensdag 1 februari wordt bekendgemaakt wie de beste bestuurders van 2022 zijn.

lees verder

Optische Verschönerung der Innenstadtstraßen auch im Winter
Bocholt. Weihnachten und Silvester sind vorbei, das Jahr 2023 hat bereits begonnen. Es ist sozusagen „Jahr eins“ nach dem großen Stadtjubiläum „800 Jahre Bocholt“, das mit vielen Ver-anstaltungen und Aktionen die Blicke der Bocholterinnen und Bocholter sowie vieler auswärti-ger Besucherinnen und Besucher auf Bocholt gerichtet hat. Einige Veranstaltungen und Aktio-nen waren „Eintagsfliegen“, andere, z.B. das Stadtmodell, erinnern dauerhaft an das Jubiläums-jahr.
110 wiederverwendbare Lampenschirme in den Stadt- und Jubiläumsfarben
Eine ansprechende Aktion bekam im Jubiläumsjahr große Aufmerksamkeit, da durch sie im An-schluss an die Open Air-Skulpturen-Ausstellung von Nicolas Lavarenne im September 2022 die Innenstadtstraßen verschönert wurden und somit zur Wohlfühlatmosphäre in der City beige-tragen hat: Die 110 überdimensionierten Lampenschirme in den Stadt- und Jubiläumsfarben, die in Gruppen erstmals an den Hängepunkten der Weihnachtsbeleuchtung befestigt wurden.
Wiederverwendbarkeit und lokale Produktion waren und sind wichtige Aspekte
Jetzt werden sie in der Winterzeit zum zweiten Mal installiert. Damit wird zum einen an das Stadtjubiläum erinnert, zum anderen wird die Nachhaltigkeit dieser Aktion durch die Wieder-verwendbarkeit der Objekte verdeutlicht. Ludger Dieckhues, Stadtmarketing Bocholt betont außerdem: „Auch im Jahr nach dem Jubiläum bleiben die Erhöhung der Aufenthaltsqualität und die Attraktivitätssteigerung der City ein für uns wichtiges Anliegen“. Ausgehend vom Markt sind die Lampenschirme - wie schon im September - in der Nordstraße, Osterstraße und Neustraße, am Crispinusplatz, am Neutorplatz und in der Ravardistraße zu sehen. Hergestellt wurden sie vor Ort von den Bocholter Unternehmen Metallbau Klemens Sanders GmbH und IBENA Textilwerke GmbH sowie von der Bocholterin Sabine Spogahn.
Energiesparende Leuchten
Mit je einer 8 Watt-Energiesparleuchte (LED) ausgestattet werden sie zeitlich mit der Straßen-beleuchtung gesteuert und so drei Stunden täglich eingeschaltet.
Zu dieser Medieninfo gehören zwei Fotos: Lampenschirme in der Neustraße, Foto: Stadtmarketing Bocholt Montage der Lampenschirme Osterstraße, Tim Becker, Stadtmarketing Bocholt, Foto: Stadtmarketing Bocholt

lees verder

Ondernemers in de (toeristische) verblijfsrecreatie binnen de regio Achterhoek die hun aanbod willen verbeteren, lopen vaak tegen grote uitdagingen aan. Een regionaal programmateam is nu actief om ondernemers te stimuleren tot en te ondersteunen bij nieuwe initiatieven om zo de verblijfsrecreatie in de Achterhoek verder te versterken en te verbeteren.  

De vrijetijdseconomie is een belangrijke sector in de Achterhoek omdat deze kansen biedt voor de gehele regio. De vrijetijdssector wordt gezien als een belangrijk middel om bij te dragen aan de instandhouding van lokale voorzieningen, een aantrekkelijk ondernemersklimaat en voldoende diverse banen. Dit blijkt onder andere uit de eerder vastgestelde Vrijetijdsagenda 2020-2030.

De verblijfssector in de Achterhoek heeft een gevarieerd aanbod van verblijfsaccommodaties, zoals bungalowparken, campings en hotels maar bijvoorbeeld ook groepsaccommodaties. Uit onderzoek naar de vitaliteit van de verblijfsrecreatie is gebleken dat het aanbod nu nog voldoende vitaal is, maar dat voor de toekomst verbreding en vernieuwing van het aanbod gewenst is. In dit kader hebben 8 gemeenten in de Achterhoek de krachten gebundeld met als resultaat het ‘Vitaliteitsprogramma Verblijfsrecreatie Achterhoek.  

Door te blijven investeren in toerisme en recreatie, streeft de Achterhoek naar kwaliteitsverbetering en verdere professionalisering van het bestaande aanbod. Ook geldt het vergroten van het aandeel vitale bedrijven in de verblijfsrecreatie als belangrijk speerpunt voor de komende jaren

Vitaliteitsprogramma Verblijfsrecreatie 
Voor de uitvoering van dit programma is een programmateam ingesteld dat ondernemers gaat stimuleren en ondersteunen. Specialisten vanuit verschillende vakgebieden worden ingezet die passen bij specifieke vraagstukken zoals een financieel specialist, marketeer, conceptontwikkelaar, strateeg, hospitality-expert, een jurist en oud-ondernemer. Ondernemers gaan met hun specifieke vraagstukken aan de slag met de uitdagingen en kansen die er voor hun onderneming zijn. 

Verschillende programma's voor ondernemers 
Om ondernemers te ondersteunen worden verschillende trajecten aangeboden, variërend van sparringgesprekken met experts, een meerdaags trainingstraject en individuele scenario-ontwikkeling. Deze zijn praktisch en gericht op direct resultaat. Tijdens een eerste (intake)gesprek wordt geïnventariseerd welke thema’s relevant zijn en welk traject passend is. In het geselecteerde traject gaat de ondernemer met experts aan de slag en waarmee de ondernemer zelfstandig óf met gerichte begeleiding verdergaat. Naast een drietal programma’s worden ook inspiratiesessies georganiseerd, bijvoorbeeld over verduurzaming en bedrijfsopvolging.

Kijk voor meer informatie op www.verblijfsrecreatie-achterhoek.nl

Het programma wordt aangeboden door (en in) de gemeentes Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Lochem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. Ook de provincie Gelderland draagt financieel bij aan het programma.

lees verder

De Stichting Paardrijden Gehandicapten Oost Achterhoek ontving uit de handen van bestuurslid Wim Abbink een cheque van 1.000 euro voor een bijdrage aan een heel speciaal zadel.

“Dit zadel is op maat gemaakt voor een paard en speciaal aangepast voor de berijders met een beperking. Het biedt meer steun en is comfortabeler om hen een goede zitpositie te geven.

Wij zijn dan ook erg blij met de ondersteuning van GUV”, aldus Gerdie van Everdingen, bestuurslid, en Chris Jacobs, Penningmeester van de SPG Oost Achterhoek.

Wim Abbink, die namens GUV Goede doelen fonds de overhandiging mocht doen weet als boer natuurlijk wel het een en ander van paarden en keek belangstellend naar het zadel en de omgeving bij de Aalbrinkhoeve in Winterswijk waar de SPG nu gehuisvest is. Momenteel rijden er 50 ruiters die begeleid worden door 20 menners. En er komen nog steeds menners bij.

“Wij vinden het fijn om zo’n goed doel te steunen. We hoorden van jullie hoeveel het voor de gehandicapten kan betekenen om wekelijks op een paard te rijden. Niet alleen het feit dat ze het heel fijn vinden om te doen en zo hun geestelijk welzijn bevorderd, maar ook dat het voor lichaamsbeweging zorgt en daardoor ook positief is voor hun gezondheid. Mooi dat jullie met al die vrijwilligers dit mooie werk doen”, zo stelde Wim Abbink.


Op de foto v.l.n.r.: Chris Jacobs, Gerdie van Everdingen en Wim Abbink met het speciale zadel

Foto: Bert van Asselt


 

lees verder

Leg alles neer en neem even een moment, want we maken bij deze de eerste namen voor de Zwarte Cross 2023 bekend. En wat een namen! Wij hebben er in ieder geval onmundig veel zin an. Voor iedereen zit er wel wat tussen dus niet zeuren, want Nøhlen Is Dodelijk!

Bekijk hier de namen op de website van de Zwarte Cross

lees verder

Zeven Achterhoekse gemeenten (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk) en de provincie Gelderland hebben onderzoeksbureau Ecorys opdracht gegeven om de regionale programmeringsafspraken voor bedrijventerreinen te actualiseren.

Het huidige Regionaal Programma Werklocaties (RPW), het bestuurlijk afsprakenkader tussen provincie en de regio over bedrijventerreinontwikkeling, heeft een looptijd van 2019 tot eind 2023. Hierin staat de ruimtelijk-economische dynamiek van de hele regio en per Achterhoekse gemeente beschreven. Een van de positieve ontwikkelingen is, dat er behoorlijk veel economische dynamiek in de regio is en ook voor de komende jaren verwacht wordt. Dat komt met name door de maakindustrie, bijzondere bedrijven die groeien en bedrijven die verplaatsen naar bedrijventerreinen. Die dynamiek vertaalt zich in een ruimtevraag, want bedrijven hebben immers ruimte nodig om te groeien. Dit wordt versterkt door ontwikkelingen als robotisering en een grotere vraag naar opslagcapaciteit. Uiteindelijk heeft dat de afgelopen jaren voor de Achterhoek ook geleid tot een positieve werkgelegenheidsontwikkeling.

Ben Hiddinga, voorzitter van het bestuurlijk overleg in de Achterhoek in het kader van het RPW, licht dat: “De Achterhoekse economie heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld en dat vraagt met name op bedrijventerreinen om extra ruimte. Dat horen we ook van VNO-NCW en SIKA, de samenwerkende industriekringen in de Achterhoek. Het ontwikkelen van bedrijventerreinen duurt lang en vraagt om goede ruimtelijke afwegingen, denk aan bereikbaarheid en het landschap. Daarom willen we nu al onderzoek doen, zodat we de economische dynamiek op een duurzame ruimtelijke manier kunnen blijven faciliteren”. 

Naast een goede afstemming tussen vraag en aanbod komen in het nieuwe RPW onder meer ook verduurzaming van nieuwe en bestaande bedrijventerreinen, kansen voor circulaire transitie en optimalisering van de ruimtevraag op bestaande terreinen aan de orde.

Persvragen over de voortgang van het RPW-proces in de Achterhoek vinden plaats door of in afstemming met wethouder Ben Hiddinga van gemeente Oude IJsselstreek, namens het bestuurlijk afstemmingsoverleg RPW-Achterhoek. Dhr. Hiddinga is bereikbaar onder telefoonnummer 0315-292292.

lees verder

Ga je dit jaar voor een uitgebreid kerstdiner met of zonder vlees of vis, gemakkelijke kidsproof gerechten of een traditionele gourmet? Voor alle wensen heeft de Kersthulp van Jumbo een passend menu. Vul 'm snel in, maak kans op 100 euro kerstboodschappen én laat je verrassen door handige tips en heerlijke gerechten.

Ga hier naar de Kersthulppagina van Jumbo

lees verder

Woensdagavond werd in de Koppelkerk in Bredevoort de ‘leporello’ expositie geopend door burgemeester Stapelkamp van Aalten. De initiator voor deze tentoonstelling is de kunstenaarsgroep Breekijzer. Breekijzer is een collectief van regionale werkende kunstenaars. In samenwerking met kunstenaars van het Bocholtse Fkk zijn bijna 50 leporello’s gemaakt, die in een bijzondere presentatie tentoongesteld worden in de Koppelkerk. Burgemeester Stapelkamp roemde het grensoverschrijdende karakter van dit project.

Samenwerking is door taal, wetgeving of cultuurverschillen nog niet altijd even gemakkelijk, zo stelde hij. Daarom extra waardering voor dit initiatief.

Expositie: van 2 december 2022 tot 22 januari 2023 worden de werken tentoongesteld in de bovenzalen van de Koppelkerk in Bredevoort. 

Openingstijden vr, za en zo van 11 - 17 uur.

Een leporello of harmonicaboek is een boekwerk dat in meerdere slagen zigzag is gevouwen. 

Het kan variëren van enkele tot tientallen vouwen. Anders dan in een gewoon boekwerk zijn afbeeldingen naast elkaar goed te bekijken. Het is heel geschikt om beeldend een verhaal te maken.

Deze vorm heeft kunstenaars van het collectief Breekijzer geïnspireerd tot het maken van een aantal van deze boekjes. Het idee is ontstaan tijdens één van de corona lockdowns. Een belangrijk doel is het samen dingen doen en elkaar inspireren. Bezig zijn met hetzelfde formaat boekje en daarbinnen toch een grote vrijheid genieten. En vooral elkaar inspireren met de fantastische resultaten.Voor dit project zijn ook kunstenaars van het Bocholtse Fkk uitgenodigd. Daardoor krijgt het een grensoverschrijdend en internationaal karakter. 

Voor het maken van de boekjes zijn een paar spelregels opgesteld: je maakt iets met, in of op het boekje. Het boekje is gemaakt van het betere tekenpapier en genaaid als een harmonica. Het zijn tien velletjes en het formaat is 10x15 cm. Dit krijgen de deelnemers toegestuurd van de organisatie. Elke kunstenaar is verder vrij in het gebruik van de techniek. Zo zijn er boekjes, getekend, geschilderd, geplakt en gefotografeerd. 

Door de eenheid in het formaat ontstaat er een samenhang in het geheel. De diversiteit in aanpak, maakt het een expositie waarin heel veel te zien en te beleven is. In totaal zijn er meer dan veertig boekjes gemaakt door maar liefs 32 deelnemers. Door een bijzondere opstelling wordt het een heel interessante expositie.

De deelnemers zijn: Luci Aversteeg, Emeke Buitelaar, Wim van den Camp, Karen van Dooren, Ute Ida Fischer, Marij van Hameren, Dilly Helmink, Rido Jansen, Ingo Krasenbrink, Josette Lenders, Hans Mellendijk, Maria Neumann, Marion van Noord, Hans Oldenhof, Heleen Posthumus, Sieglinde Potthoff, Anja Sennema, Hans Sennema, Hans Michael Spogahn, Judith Spook, Ton van Vliet, Ria Wiendels, Cynthia van Wijngaarden, Dinie Wikkerink en Thea Zweerink.

lees verder

Die große Weihnachtsaktion mit Preisen im Gesamtwert von über 10.000 €
Bocholt. Auch im Jubiläumsjahr der Stadt Bocholt steht die große Schatztruhe an prominenter Stelle auf dem Marktplatz vor dem Historischen Rathaus ab Samstag, 10. Dezember, für alle Schatzsucher bereit. Ab Mittwoch (07.12.) erhalten alle Kunden und Besucher bei den teilnehmenden Geschäften kostenlos Schlüssel zum Einkauf dazu. Diese können dann ab Samstag, 10.12., bis zum 18. Dezember jeweils von 12 bis 19 Uhr an der Schatztruhe ausprobiert werden.
Es warten tolle Preise in der Schatztruhe
Passt der Schlüssel? Dann öffnet sich das Schloss und der Kunde darf sich eines der bunt eingepackten Geschenke aus der großen Schatztruhe aussuchen. Der alt bekannte Moderator, Detlef Bollrath, ist auch dieses Jahr wieder dabei und wird bei weihnachtlicher Musik den kleinen und großen Schatzsuchern beim Öffnen der Truhe helfen. In diesem Jahr machen über 30 Händler in der Bocholter Innenstadt bei der Aktion mit und sponsern hunderte Warengutscheine im Wert von je 20 €. Zudem gibt es noch insgesamt fünf Hauptpreise, die an unterschiedlichen Tagen in der Schatztruhe liegen. Hier können sich alle Schatzsucher auf 2 Reisegutscheine vom First Reisebüro Drachter im Wert von je 750 € freuen und es gibt zudem noch 3 x 250 € an Bocholt Talern zu gewinnen.

Im Jubiläumsjahr gibt es mehr passende Schlüssel – die Gewinnchancen steigen
Und die Gemeinschaft der ISG Altstadt Bocholt e.V. stellt im Jubiläumsjahr sogar noch extra Gewinne bereit: um die Aktion noch attraktiver für die Kunden und Besucher zu gestalten, werden die Gewinnchancen erhöht, indem mehr passende Schlüssel in den Schlüsselpaketen der Händler vorhanden sind und sich das Schloss an der Schatztruhe somit noch öfter öffnen wird. Die zusätzlichen Geschenke werden mit jeweils 2 Bocholt Talern (Geschenkgutschein im Wert von 20 €) bestückt, die bei den Händlern der ISG Altstadt Bocholt eingelöst werden können.
Die Schatztruhenaktion wird auch im Jubiläumsjahr 2022 wieder eine tolle Aktion in der Vorweihnachtszeit für alle Kunden und Besucher sein.

Dieser Presseinfo ist ein Foto der Schatztruhe aus 2021 angehängt.

lees verder

De hoge energieprijzen raken iedereen. Ook de sociaal maatschappelijke organisaties ontkomen er niet aan. Het college van burgemeester en wethouders vinden de rol die sociaal maatschappelijke, sportieve en culturele organisaties in de gemeente hebben dermate belangrijk, dat zij voor deze organisaties een maatwerkregeling gaat vaststellen. Sociaal maatschappelijke organisaties die specifiek door de hoge energiekosten in financiële nood (dreigen te) komen, kunnen hier vanaf 1 januari 2023 een beroep op doen.

Ook voor sociaal maatschappelijke organisaties zijn er diverse landelijke steunmaatregelen in ontwikkeling, gericht op het verzachten van de financiële nood door de energiecrisis. Zo kunnen ook (kleinere) verenigingen en organisaties straks gebruik maken van het aangekondigde tariefplafond voor gas en elektra voor huishoudens. En de aangekondigde TEK-regeling (Tegemoetkoming Energiekosten voor energie-intensieve mkb) is ook bedoeld voor de hoog energieverbruikende (sport)organisaties, zoals zwembaden en ijsbanen.

Wethouder Hans te Lindert: “Ondanks de huidige en nog aangekondigde landelijke steunmaatregelen, kunnen onze sociaal maatschappelijke organisaties zomaar in de problemen komen door de torenhoge energietarieven. Je moet er niet aan denken dat deze organisaties dan moeten snijden in hun openingstijden of activiteitenaanbod, om nog maar te zwijgen van opheffing van de organisatie of vereniging. Met deze maatwerkregeling, we hebben er maximaal 500.000 euro voor apart gezet, hopen we van harte dat te kunnen voorkomen.”

Maatwerkregeling

Deze nieuwe tijdelijke regeling is alleen gericht op de sociaal maatschappelijke organisaties in de gemeente Aalten. Daarbij is nadrukkelijk sprake van maatwerk - er is geen standaard compensatiemethode of -vorm - en de financiële steun van de gemeente is een aanvulling op steunmaatregelen van het rijk of de provincie.

Ondersteuning provincie

Gemeente Aalten heeft een aanvraag ingediend bij de provincie Gelderland voor een bijdrage uit het zgn. Winterfonds (maximaal € 128.000). Een eventuele bijdrage aan de gemeente Aalten komt onder meer ten gunste aan de maatwerkregeling energiekosten voor sociaal maatschappelijke organisaties.

Het voor de regeling benodigde krediet wordt via de najaarsnota aan de raad voorgelegd.

lees verder

Vrijdag 25 november, bracht Frank Smit, penningmeester van het GUV Goede doelen fonds, samen met Bert van Asselt, directeur GUV Uitvaartverzorging een bezoek aan de voedselbank Oost-Achterhoek. Ze werden welkom geheten door Henk Kok, voorzitter van de voedselbank en Manita van den Berg, bestuurslid food/nonfood van de voedselbank.

Het GUV Goede doelen fonds had, op eigen initiatief contact gezocht met de voedselbank. Frank Smit licht toe: “tijdens de laatste vergadering bespraken we de moeilijke tijd die veel mensen hebben. Bovenop de sowieso al zware situatie waarin mensen soms verkeren, zijn er de laatste tijd nogal wat zaken bijgekomen zoals algemene kostenstijging en de extreme gas- en elektraprijzen.

We vonden dat we daarom wel eens een bijdrage konden doen aan een organisatie die heel veel mensen helpt De Voedselbank. Daarom zijn we hier om een cheque uit te reiken van 3.000 euro.”

Henk Kok en Manita van den Berg ontvingen Frank Smit en Bert van Asselt. Namens de Voedselbank brachten zij hun dank over voor de gift. En zij gaven ook aan dat ze met giften iets tastbaars proberen te doen. ‘” Met de gift van het GUV goede doelen fonds zullen we kratten aankopen die we nodig hebben voor de afgifte van de voedselpakketten. We hebben de laatste maanden een sterke toename van de gezinnen waarin we hulp brengen in de vorm van voedsel. Er komen maandelijks een tiental verzoeken bij”: aldus Henk en Ineke.

Bert van Asselt en Frank Smit kregen een rondleiding door de hal van de Voedselbank. “Dit is echt wel een eye-opener”: aldus Bert van Asselt. “Nooit geweten dat er zo’n grote organisatie achter zat en dat er zoveel mensen (150) hier heel hard werken om zoveel mensen te helpen die in nood zitten. Wat een goed werk doen jullie hier!”

 


Foto: v.l.n.r. Manita van den Berg, Frank Smit en Henk Kok.

Foto: Bert van Asselt


 

lees verder

26 nov. 2022 t/m 2 febr. 2023 bij Oerkroeg Schiller.
Een beeldverslag over een hedendaagse- vintage look dankzij een modern ambacht.

Fine art picturalist, Gerjo te Linde fotografeert sinds 2015 uitsluitend met behulp van het historische ‘wet collodion’ proces, ook wel de natte plaat fotografie genoemd. Vanaf die tijd is zijn kijk op fotografie ingrijpend veranderd. Inhoudelijk is zijn werk het beste te omschrijven als een kritische blik op zichzelf en op sociale thema’s die hem bezighouden. Overigens veelal ‘poëtisch’ uitgevoerd. Om zichzelf scherp te houden maakt hij af en toe een zijsprong naar de moderne digitale techniek. Dat digitale materiaal zet hij vervolgens meedogenloos om naar monochrome beelden, meestal uitgedost in contrastrijk zwart – wit, echter zeker niet kleurloos. Met deze serie typeert Gerjo een hedendaagse man, het continue veranderende modebeeld, de terugkerende stijlelementen in uiterlijkheden en onze blijkbaar aanwezige behoefte aan ‘beleving’. Wellicht springt de barbier hier handig op in? Hij laat alleen mannelijke klanten toe, bedient ze vakkundig en serveert na afloop een glas whisky met passende rookwaar. Een serie die reflecteert. Is het een modetrend of verlangen we allemaal naar een representatief spiegelbeeld, houden we van persoonlijke verzorging en laten we ons allemaal het liefst graag regelmatig ‘vertroetelen’?

FotoKabinet is een initiatief van oerkroeg Schiller samen met het Oostgelders Fotografen Collectief (OFC). De groep die ervaring heeft met het exposeren in een museale omgeving ziet het als een uitdaging om binnen de sfeer van een kroeg mooie foto exposities te realiseren. Het doel is om de fotografie die daar getoond wordt aan te passen aan de sfeervolle locatie. Het OFC bestaat uit fotografen die al dan niet beroepsmatig als fotograaf werkzaam zijn. Ieder lid heeft zijn of haar eigen specialisatie en werkt vanuit eigen interesse. 

OFC heeft als doelstelling elkaar te inspireren en te ondersteunen op kunstzinnig en fotografisch gebied. Hierbij staan de persoonlijke ontwikkelingen van de individuele leden centraal. Individuele leden exposeerden in binnen- en buitenland en wonnen internationale prijzen.
De leden zijn: Bettina Hogeweg, Gerjo te Linde, Laura de Morree, Wim Peters, Judith Spook, Peter van Tuijl, Ton van Vroonhoven, Gert Wielink en Dinie Wikkerink.

lees verder

Eindejaarsactie 2022 in Aalten. De hele maand december!
De hele maand december is in Aalten de Eindejaarsactie van de Aaltense Ondernemers. Spaar deze hele maand je kassabonnen en maak kans op honderden mooie waardebonnen van maar liefst 20 euro! 

Vanaf maandag 28 november is in Aalten het kassabonnen bewaren voor de Eindejaarsactie van de Aaltense Ondernemers van start gegaan. Spaar je kassabonnen en maak kans op honderden mooie waardebonnen van maar liefst 20 euro! 

Klanten die in Aalten aankopen doen maken kans op waardebonnen die beschikbaar zijn gesteld door ondernemers uit Aalten. Kassabonnen van alle winkels in Aalten kunnen worden ingeleverd bij deze actie, dus van de slager, drogist, groenteman, bakker, kledingzaak, bloemist, warenhuis en supermarkten. Er zijn drie trekkingen in de maand december, één in januari. De prijswinnaars worden bekend gemaakt op www.winkeleninaalten.nl en de winnaars krijgen hun prijs thuisbezorgd. 

Kassabonnen
Het winkelend publiek in Aalten wordt aangeraden om vanaf maandag 28 november tot en met zaterdag 31 december de kassabonnen goed te bewaren. 

In diverse winkels in het centrum liggen actie-enveloppen klaar waarin de kassabonnen, die samen een waarde van minstens € 50,- bedragen, ingeleverd kunnen worden. Klanten hoeven dus niet bij één winkel voor € 50,- euro inkopen te doen. Als meer bonnetjes van verschillende winkels opgeteld minimaal vijftig euro bedragen kunnen ze in de actie-enveloppe worden gedaan, samen met de naam en het telefoonnummer van de klant.

Eindejaarsactie Aalten 2022 De hele maand december.

Kijk voor alle info op www.winkeleninaalten.nl

lees verder

De Welsker is genomineerd voor de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit. Na jaren in vervallen staat wordt de scholtenboerderij in de Heurne weer in ere hersteld. Eerder dit jaar werd het harde werken al beloond met het winnen van de Aaltense Erfgoedprijs maar nu maakt het project wederom kans op een prestigieuze prijs: de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit.

Dat het een prestigieuze prijs betreft blijkt wel uit het aantal inzendingen; 30 Gelderse projecten meldden zich bij de provincie als kanshebber. Uiteindelijk zijn er 15 genomineerden gekozen, die meedingen naar de prijzen. Er zijn twee prijzen te winnen: de vakjuryprijs en de publieksprijs. Voor beide winnaars staat een bedrag van €10.000,- klaar dat kan worden gebruikt voor de verdere ontwikkeling van het project.

Publieksprijs, geef uw stem aan De Welsker

De vakjury bestaat uit vijf professionals aangewezen door de provincie. De publieksprijs is de prijs van iedereen, iedereen kan namelijk zijn stem uitbrengen! Het project met de meeste stemmen wint de prijs. De gemeente Aalten is trots op de nominatie van De Welsker. Wethouder Ted Kok: ‘agrarische landerijen, beken, bosschages, houtwallen, bochtige weggetjes en te midden van dat alles scholtenboerderijen. Het is kenmerkend voor het Achterhoekse landschap. Ik heb bewondering voor de wijze waarop het rijksmonument De Welsker in zijn oude glorie wordt hersteld. De eigenaren leveren samen met hun architect, landschapsontwerper en de uitvoerende partijen een prachtige bijdrage aan het behoud van het Gelders erfgoed. Met veel aandacht voor vakmanschap, duurzaamheid en biodiversiteit. Dat de eigenaren de plek ook willen delen met buurtbewoners en geïnteresseerden draagt bij aan het Achterhoekse naoberschap en dat maakt het plaatje helemaal af’.

De Welsker wil teruggeven aan de Heurne

In haar hoogtijdagen was De Welsker een scholtenboerderij: de plek waar de bewoner naast boer ook rentmeester was voor de landheer. Boeren uit de omgeving brachten hier hun belastingafdrachten. Nu, zo’n 200 jaar later willen huidige eigenaren mevrouw Bertelink en de heer De Ruiter het teruggeven aan de bevolking: ‘De Welsker moet een plek worden waar men samen kan komen, voor vergaderingen of culturele activiteiten’. De eerste optredens in de gerestaureerde Schoppe hebben deze zomer plaats gevonden en werden goed bezocht. Ook tijdens de Open Monumentendag in september was de publieke belangstelling voor de Welsker bijzonder groot.

Over de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit

Jaarlijks rijkt provincie Gelderland de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit uit. De provincie wil met de prijs aandacht vragen voor ruimtelijke kwaliteit. De genomineerde projecten zijn voorbeelden van initiatieven die positief bijdragen aan ruimtelijke ontwikkeling en de kwaliteit van de leefomgeving. Ieder jaar heeft de prijs een thema. Dit jaar is het thema ‘De kunst van het Kiezen’ en dus let de jury met name op de keuzes die gemaakt zijn tijdens de totstandkoming van het project.

Stemt u ook?

Iedereen kan een stem uitbrengen voor de publieksprijs. Stemmen kan tot en met 15 december op de website van provincie Gelderland, of gebruik deze link Stem hier

lees verder

Einen Überblick über die Fachkräftesituation am Arbeitsmarkt gab heute Frank Thiemann, Vorsitzender der Geschäftsführung der Agentur für Arbeit in Coesfeld, beim vierten Unternehmerfrühstück diesen Jahres.

40 Vertreter der Bocholter Wirtschaft besuchten am Donnerstagmorgen das Unternehmerfrühstück im Hotel Residenz, um sich über die aktuellen Entwicklungen am Arbeitsmarkt zu informieren.
Frank Thiemann berichtete zunächst von den derzeitigen Megatrends und den einhergehenden Herausforderungen, wie dem demografischen Wandel und der Digitalisierung. Danach ging der Referent auf Maßnahmen zur Fachkräftesicherung ein und zeigte ungenutzte Potentiale auf.
Diese reichen beispielsweise von der Erhöhung der Erwerbsbeteiligung bestimmter Bevölkerungsgruppen (u.a. von Frauen, Menschen +55), über die Gewinnung von Fachkräften aus dem Ausland bis hin zur Erhöhung der Qualifizierung und der Reduzierung von Abbruchquoten.
In der anschließenden Diskussion wurde deutlich, dass nahezu jede Teilnehmerin und jeder Teilnehmer auf der Suche nach Fachkräften ist und es konnten Erfahrungen und Ideen in der Runde geteilt werden.
Das regelmäßig stattfindende Business Break wurde auch dieses Mal wieder durch den Unternehmerverband und der Wirtschaftsförderung Bocholt ausgerichtet.

Der Termin für den nächsten Business Break wird frühzeitig bekanntgegeben.


Fotohinweis (v.l.n.r.):
Business Break Bocholt
Ludger Dieckhues, Geschäftsführer Wirtschaftsförderung Bocholt
Jennifer Middelkamp, Regionalgeschäftsführung Kreis Borken/Kleve & Pressesprecherin beim Unternehmerverband
Frank Thiemann, Vorsitzender der Geschäftsführung der Agentur für Arbeit in Coesfeld
Martin Jonetzko, Geschäftsführer der drei Unternehmerverbände Metall Ruhr-Niederrhein, Ruhr-Niederrhein und Dienstleistungen
Aufnahme: Wirtschaftsförderung Bocholt


 

lees verder

Op 18 november heeft wethouder sport Hans te Lindert de Achterhoek Rookvrij-stoeptegel geplaatst bij de Aaltense Tennisclub Altec, samen met voorzitter Quinten Dikschei en penningmeester Henk van Krugten. Altec is sinds begin dit jaar een rookvrije sportvereniging en wil dit met de Rookvrij-stoeptegel graag uitdragen.

De Rookvrije Generatie wil dat rookvrij opgroeien vanzelfsprekend is. Ieder kind dat wordt geboren moet hiervoor de kans krijgen. Kinderen die regelmatig meeroken of anderen zien roken, hebben een grotere kans om later zelf ook te gaan roken. Bovendien zijn ze extra kwetsbaar voor meeroken en de rook die neerdaalt in de omgeving.

In een rookvrije omgeving komen kinderen niet in de verleiding om te gaan roken en wordt meeroken voorkomen. Zo beschermen we kinderen en zorgen we ervoor dat zij rookvrij opgroeien. Een rookvrije speelplek of sportclub draagt bij aan een Rookvrije Generatie.

Roken is niet normaal

Steeds meer sportverenigingen in de gemeente Aalten worden rookvrij, zo ook Altec. Voorzitter Quinten Dikschei: “Als Altec vinden we het belangrijk om de jeugd te laten zien dat roken niet normaal is. We willen het roken echt ontmoedigen; sporten en bewegen gaan wat ons betreft niet samen met roken. En voortaan zien mensen dat direct als ze op ons sportpark komen.”  

Gemeente Aalten rookvrij

Gemeente Aalten vindt het belangrijk dat zo veel mogelijk sportclubs en speelplekken rookvrij worden. Reden voor wethouder Hans te Lindert om hier bij Altec nog eens extra bij stil te staan. “We willen een vitale gemeente zijn voor jong en oud en daar hoort roken niet bij. Mooi dat ook Altec door deze tegel laat zien dat hun sportpark rookvrij is. Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om andere rookvrije sportparken in onze gemeente op te roepen om dat, net als Altec, ook te laten zien met de speciale stoeptegel. En verenigingen die nog níet rookvrij zijn, zou ik willen verwijzen naar www.achterhoekrookvrij.nl voor tips en ondersteuning”, aldus de wethouder.

lees verder

Panta Rhei: een ode aan onze veranderlijke natuur 
‘Alles stroomt,’ stelde de oud-Griekse wijsgeer Heraclitus. Hij bedoelde dat alles voortdurend in transitie is. Neem de rivier: je stapt nooit in dezelfde rivier, omdat het water van de rivier altijd stroomt en dus nooit hetzelfde is. Acht leden van het Oostgelders Fotografen Collectief hebben zich in dit thema ondergedompeld. Het resultaat is van 2 december 2022 tot en met 15 januari 2023 te zien in de Koppelkerk.

Op uiteenlopende wijzen hebben de fotografen Panta Rhei (‘alles stroomt’) tot uitdrukking gebracht. De verbeelding ligt bij de één dichter bij het constante en bij de ander dichter bij het veranderlijke. Daarnaast zijn er verschillende interpretaties van stromen te zien, in de mens en in de omgeving. Wat de fotografen bindt is een onderzoekende blik, een persoonlijke aanpak en een grote betrokkenheid.

Verandering

Gerjo te Linde ziet Moeder Aarde (Gaia) als het eeuwenoude, allesovertuigende bewijs dat niets ooit hetzelfde is of zal zijn. Met zijn serie foto’s brengt hij op bijzondere wijze een ode aan Gaia en toont haar in al haar schoonheid en kwetsbaarheid. Gerjo’s beelden zijn gemaakt met behulp van het historische Wet Collodion-proces.

Ook Bettina Hogeweg richt haar werk op verandering. Zij exposeert een serie natuurfoto’s waarin dagelijkse veranderingen zijn verbeeld, geïnspireerd op de dichtvorm haiku. Daarnaast laat zij een poëtische serie zien over een van de grootste veranderingen die een mens kan doormaken: het krijgen van een kind.

Peter van Tuijl probeert in zijn werk het veranderlijke stil en scherp vast te leggen en om het veranderende moment ondeelbaar te maken. Hij richt zich zowel op het veranderlijke in de natuur als in de mens.

Met de gedachte dat niets hetzelfde blijft maar wel een stabiele, waarachtige kern heeft, heeft Ton van Vroonhoven gekeken naar zijn omgeving. In deze omgeving ziet hij ingesleten paden, aangeplante bomenrijen en gedomesticeerde dieren. Een veranderende omgeving waaraan wij structuur geven, die wij organiseren, kanaliseren, bewonen en beleven.

Stromen

Ook zullen er heel verschillende interpretaties van ‘stromen’ te zien zijn in de expositie. Laura de Morree neemt de kijker mee in haar dagelijkse bestaan met haar dagboek in beeld. ‘’Als er iets is dat stroomt, beweegt en nooit hetzelfde is, is het wel mijn leven.’’ De rode draad wordt gevormd door haar gezin, werk en opleiding. Ze ziet het project als een prikbord van haar leven, wat ook een moment is van reflectie.

Judith Spook richt zich op het sturen en handelen van de mens. De mens die ernaar streeft dat alle stromen naar wens zijn en die zelf ook stromen veroorzaakt, zoals verkeersstromen en papierstromen.

Dinie Wikkerink heeft zich gericht op waterstromen. Bijna dagelijks heeft zij een wandeltocht gemaakt in haar directe omgeving langs beken, sloten en een meertje. Ze wil zo de verbinding ontdekken met ‘stromen’ in relatie tot haar lichtfotografie. De foto’s met stromen exposeert ze gecombineerd met haar reguliere werk: foto’s in de huiselijke sfeer waar het licht de hoofdrol speelt.

Tot slot laat Gert Wielink een serie zien van nutsvoorzieningen in het zuiden van Italië, de vereenvoudigde verbeelding van water en stroom. Daarnaast heeft hij zich gericht op beweging: dynamieken tijdens de wielerronde van Spanje en vogels in de omgeving van zijn huis.

Praktische informatie

De Koppelkerk is geopend van vrijdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Om 14.00 en 15.00 uur wordt er een rondleiding door de expositie gegeven. Tijdens de rondleiding wordt er gedurende zo’n 45 minuten achtergrondinformatie over de kunstenaars en de kunstwerken gegeven. Naast de expositie ‘Panta Rhei’ is in de bovenzaal van de Koppelkerk de tentoonstelling ‘Leporello’s als kunstobject’ te zien. De entree van de Koppelkerk bedraagt € 6,- (inclusief kop koffie of thee en een eventuele rondleiding).

 

lees verder

Maar liefst 25 kunstenaars zijn de uitdaging aangegaan om een kunstobject te maken van een leporello. De diversiteit in aanpak heeft geleid tot een expositie waarin veel te zien en te beleven is. Van 2 december tot en met 22 januari worden de bijna veertig leporello’s tentoongesteld in de bovenzaal van de Koppelkerk in Bredevoort.  

Leporello

Een leporello, ook wel een harmonicaboek genoemd, is een boekwerk dat in meerdere slagen zigzag is gevouwen. Het kan variëren van enkele tot tientallen vouwen. Anders dan in een gewoon boekwerk zijn de afbeeldingen goed naast elkaar te bekijken. Dit maakt een leporello zeer geschikt om een verhaal mee te vertellen.

De kunstenaars van het collectief Breekijzer en het Bocholtse Fkk zijn door deze vorm geïnspireerd geraakt tot het maken van een aantal kunstobjecten. Voor het maken van de boekjes waren er een aantal spelregels opgesteld. Zo mochten de kunstenaars iets met, in of op het boekje maken. Verder waren ze vrij in het gebruik van techniek wat resulteerde in een grote diversiteit: van tekeningen tot foto’s en van schilderingen tot knip en plak werk.
De leporello’s zijn gemaakt van tekenpapier, bestaan uit tien vellen en zijn elk 10 bij 15 cm groot. Door de eenheid in het formaat is een samenhang in het geheel ontstaan.

Deelnemende kunstenaars

Luci Aversteeg, Emeke Buitelaar, Wim van den Camp, Karen van Dooren, Ute Ida Fischer, Marij van Hameren, Dilly Helmink,  Rido Jansen, Ingo Krasenbrink, Josette Lenders, Hans Mellendijk, Maria Neumann, Marion van Noord, Hans Oldenhof, Heleen Posthumus, Sieglinde Potthoff, Anja Sennema, Hans Sennema, Hans Michael Spogahn, Judith Spook, Ton van Vliet, Ria Wiendels, Cynthia van Wijngaarden, Dinie Wikkerink en Thea Zweerink.

---

Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort

Datum: 2 december 2022 tot en met 22 januari 2023

Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 11:00 – 17:00 uur

Entree Koppelkerk: € 6,- incl. kop koffie/thee

 

lees verder

51 teilnehmende Unternehmen aus Bocholt.  Während der Nacht der Ausbildung am 17. November 2022 von 17:00 bis 20:00 Uhr haben 51 teilnehmende Unternehmen aus Bocholt die Möglichkeit genutzt, sich am eigenen Standort zu präsentieren. Die beteiligten Unternehmen öffneten für alle Schülerinnen und Schüler, junge Erwachsene sowie deren Eltern und weiteren Interessierten ihre Türen und Tore und informierten direkt vor Ort über das Unternehmen, die Ausbildungsmöglichkeiten sowie Praktika.
Ausbilder und Auszubildende standen dafür als Ansprechpartner vor Ort zur Verfügung. Auch der Kreativität in der Präsentation waren dabei keine Grenzen gesetzt. Während einige Unternehmen ihren Maschinenpark für die Besucher herrichteten, konnte bei anderen Unternehmen praktisch gewerkelt werden. Wieder andere setzen auf eine ansprechende Atmosphäre und schufen Raum für lockere Gespräche.
Die Unternehmen freuten sich auf einen Tag der offenen Tür, um sich den dringend benötigten potentiellen Fachkräften von morgen präsentieren zu können und der Eindruck der Ausbildungssuchenden ging weit über die reine Information hinaus. Zu sehen wo und mit wem ich im Unternehmen arbeite und was mich als Auszubildende und Auszubildender im Unternehmen erwartet, ist ein unverzichtbarer Vorteil, um sich für das richtige Unternehmen zu entscheiden.
Die Wirtschaftsförderung Bocholt freute sich, dass wieder so viele Unternehmen an der Veranstaltung teilgenommen haben, denn bei der Thematik der Fachkräftesicherung sind sich alle Unternehmen einig, dass man vor großen Herausforderungen steht. Allerdings bestätigte sich auch gestern wieder der Eindruck, dass die klassischen handwerklichen Ausbildungsberufe nicht leicht zu besetzen sind und noch viele Stellen unbesetzt sind.
Weitere Informationen zur Nacht der Ausbildung im Kreis Borken finden Sie hier https://nda.kreis-borken.de/


Fotohinweis: (v.r.n.l.):
Foto Nacht_der_Ausbildung
Ludger Dieckhues, Geschäftsführer Wirtschaftsförderung Bocholt,
Thomas Kerkhoff, Bürgermeister Stadt Bocholt,
Markus Terhardt, Geschäftsführer HÜBERS Verfahrenstechnik,
Mitarbeiter der Firma HÜBERS Verfahrenstechnik
Aufnahme: Wirtschaftsförderung Bocholt


 

lees verder

Binnenkort start gemeente Aalten met het ophogen van de leeflaag aan de oostzijde van de voormalige vuilstort aan de Anholtseweg in Dinxperlo. Tegelijkertijd wordt het fietspad bij de Brüggenhütte verlengd.

Zo’n tien jaar geleden heeft de gemeente de voormalige vuilstort aan de Anholtseweg gesaneerd. Ca. 100.000 ton huisvuil, industrieel afval en puin (afkomstig van het platgebombardeerde dorp, waarmee na de oorlog de beekmeander van de Holwijkerbeek is gedempt) zijn herschikt op de grote stort. De stortplaats is daarna afgewerkt met een leeflaag; een dikke laag grond waar planten en struiken op groeien. Tijdens die werkzaamheden zijn er aan de oostzijde van de stort vleermuizen aangetroffen. Daardoor moest op die locatie de begroeiing gehandhaafd blijven en is er maar een dunne leeflaag aanwezig.

14.000 m3 grond

Eerder dit jaar heeft adviesbureau Staring onderzoek gedaan op de locatie. Zij geven nu groen licht om de bomen en struiken aan de oostzijde te verwijderen, zodat de leeflaag nu alsnog opgehoogd kan worden. Ook worden er maatregelen genomen om de verspreiding van de Japanse Duizendknoop tegen te gaan. Voor het ophogen en herinrichten is ca. 14.000 m3 grond nodig. Die grond is afkomstig van werkzaamheden elders in de gemeente. Voor het ophogen van de leeflaag wordt vier jaar uitgetrokken. Het gebied waar o.a. het ‘Büdeken’ en de slagboom staan, wordt ontzien bij de werkzaamheden; de ophooglaag komt net buiten dit gebied. Na ophoging van de leeflaag wordt het terrein weer opnieuw aangeplant.

Verlengen fietspad

Wie in de buurt van de Brüggenhütte wel eens fietst, zal herkennen dat het fietspad daar erg plotseling stopt. De directe aansluiting op de grote weg zorgt voor onveilige situaties. Tijdens de herinrichting wordt daarom ook het fietspad aangepakt. Het fietspad wordt van de weg af, verlengd, zodat fietsers hun weg voortaan veilig kunnen vervolgen.

lees verder

Tessa Honderslo is voor de uitvaartzorg van GUV in Winterswijk de nieuwste aanwinst. Zij is nu al geruime tijd in dienst en kan dan ook al bogen op de nodige ervaring. “Toen ik net in dienst kwam, was de uitvaartwereld mij nog compleet onbekend, maar nu kan ik zeggen dat ik alle facetten van het vak volledig onder de knie heb, aldus een zelfverzekerde Tessa Honderslo. “Door het interne opleidingstraject van GUV leer je zeer snel de technieken voor een laatste verzorging, een opbaring en alle andere zaken die wij op de achtergrond regelen. Doordat GUV alles in eigen huis heeft kun je hier heel veel leren en zijn wij in staat om alles zelf te sturen.”

Trots op zo’n vlotte leerling met echte voelsprieten
Bert van Asselt, directeur bij GUV is behoorlijk trots op Tessa: “Ze heeft echt in een zeer korte tijd heel veel geleerd. Maar, het belangrijkste wat een uitvaartbegeleidster bij GUV moet kunnen, dat had ze al. Het empathische vermogen kan niemand je leren. Je voelt mensen goed aan of niet. De voelsprieten die je moet hebben om nabestaanden echt goed te begrijpen en aan te voelen wat mensen –soms zonder woorden – willen zeggen, die heb je of die heb je niet. En Tessa heeft die zeer zeker. We hebben al veel positieve reacties van families gekregen waar Tessa de uitvaart begeleid heeft.”

Ik wilde meer betekenen voor mensen
Tessa is erg blij met haar carrière switch van filiaalleidster van een kledingzaak naar uitvaartbegeleidster voor GUV: “Ik wilde meer betekenen voor mensen dan ik in mijn vorige beroep kon doen. Echt helpen op zo’n moeilijk moment in een mensenleven – bij het afscheid van een dierbare – is best een zware opgave. Je wilt nabestaanden ontzorgen in alle zakelijke facetten van een uitvaart zoals het regelen van een kist, de laatste verzorging, vervoer, rouwdrukwerk crematie en vele andere zaken. Zodat zij zich alleen met het afscheid van hun geliefde bezig kunnen houden. We zijn in de 5 á 6 dagen tussen het overlijden en het laatste afscheid zo dicht bij de familie dat we een vertrouwenspersoon zijn en er helemaal bij horen. Niet het makkelijkste werk, maar het maakt het tot het dankbaarste beroep van de wereld.”

GUV als rots in de branding – geen verdriet mee naar huis nemen
Thijs Elzinga, ook een GUV collega afkomstig uit Winterswijk vertelt wat over zijn ervaring: “Af en toe nemen we wel eens wat van het verdriet van nabestaanden mee. Daarover praten we dan met onze collega’s om het van ons af te zetten. Je mag wel meeleven, maar je moet ook gepaste afstand nemen. Als je alle emoties van de nabestaanden meeneemt, kun je voor hen ook geen rots in de branding zijn. En dat is nu net wat GUV is, de rots in de branding als het in een leven van een nabestaande stormt.”

GUV geworteld in Winterswijk – plannen voor nieuwbouw
Bert van Asselt licht de verwevenheid met Winterswijk toe: , “GUV heeft, samen met haar voorgangster in Winterswijk (HSVU) een zeer sterke band met Winterswijk. Vanuit de Jeugdkerk werden decennia lang zeer veel uitvaarten verzorgd. De Jeugdkerk ging in 2019 over naar kerkgenootschap LIFE. Omdat GUV de locatie Kerkhoflaan 7 – net voor de ingang van de begraafplaats kocht. Daar willen wij een mooi en sfeervol kleinschalig uitvaartcentrum realiseren dat Winterswijk verdient. Het overleg met alle individuele buurtbewoners loopt al enige maanden.

Winterswijk is ook goed vertegenwoordigd bij onze geledingen. In het bestuur van onze Stichting Uitvaartfonds Achterhoek, eigenaar van GUV, zit Diana Abbink uit Winterswijk-Meddo. Gerard te Roller, senior uitvaartbegeleider bij GUV en Thijs Elzinga nu sinds enkele jaren uitvaartbegeleider. Ina Reussink werkte al bij HSVU, als gastdame bij de Balinkes, nu bij alle GUV locaties. Ria Busch werkte lang in het vervoer en de overledenenverzorging en is nu gastdame op alle locaties. Atty Pattipeilohy is bij GUV Crematorium in Aalten gastdame bij uitvaarten. Ook Marijke Don, jarenlang uitvaartbegeleidster bij GUV, heeft haar halve leven in Winterswijk gewoond. En daarbij komt dan nu Tessa Honderslo, de nieuwste aanwinst van GUV.”


Op de foto: Tessa Honderslo in de drukkerij van GUV in Aalten

Foto: Bert van Asselt


 

lees verder

Die Weihnachtsbeleuchtung wird aber erst am 25. November zur Weihnachtsmarkteröffnung eingeschaltet – verkürzte Einschaltzeiten
Bocholt. Vieles ist anders. 2022 steht ganz im Zeichen weltweiter Krisen. Die Energiekrise ist eine enorme Herausforderung, die sich bis in alle Lebensbereiche erstreckt und die Bevölkerung zum Handeln zwingt. Trotzdem haben sich der Verwaltungsvorstand der Stadt Bocholt, die Einzelhändler der City und Stadtmarketing Bocholt in diesem Jahr dazu entschlossen, auf die Weihnachtsbeleuchtung nicht verzichten zu wollen. Im Vergleich zu den Vorjahren wird es jedoch einige Änderungen und somit Stromeinsparungen geben.
Zeitpunkte zum Einschalten und Ausschalten sowie Tagesleuchtzeit verändert
Eine Woche später als in den Vorjahren wird die Weihnachtsbeleuchtung in den Innenstadtstraßen, den Shopping Arkaden und am Neutorplatz erstrahlen, und zwar mit der Eröffnung des Weihnachtsmarktes dann am 25. November um 16 Uhr (der Weihnachtsmarkt öffnet an dem Tag um 17 Uhr seine Pforten). Auch das Ausschalten der Beleuchtung wird nicht wie in den Vorjahren erst nach dem Dreikönigstag erfolgen, sondern schon mit Beginn des neuen Jahres am 1. Januar 2023 um 21 Uhr (lediglich einige der aufgestellten Tiermotive bleiben länger illuminiert). Um Energiekosten einzusparen, werden auch die Tagesleuchtzeiten geändert. Die morgendliche Leuchtzeit von 6 – 8 Uhr wird gestrichen, nachmittags wird ab 16 Uhr und bis in den Abend um 21 Uhr die Weihnachtsbeleuchtung eingeschaltet sein. Das bedeutet eine Verkürzung um vier Stunden pro Tag, denn 2021 wurde von 15 – 22 Uhr und auch morgens eingeschaltet.
Laubbäume ohne Lichterketten
Die sieben großen Laubbäume in der Innenstadt, die sonst mit langen Lichterketten behängt wurden, bekommen in diesem Jahr keine Lichterketten. Auch am Neutorplatz werden einige Bäume nicht beleuchtet, werden weniger Lichtervorhänge aufgehängt. Letzteres gilt auch für das Gebäude der Stadtwerke an der Kaiser-Wilhelm-Straße und für die Eingänge der Shopping Arkaden. Die Shopping Arkaden haben zudem jegliche Beleuchtung mit konventionellem Licht und älteren LED’s aussortiert und hängen nur Beleuchtung mit modernsten LED-Leuchtmitteln auf – und das in reduzierter Form. Die Weihnachtsbeleuchtung in der Bocholter Innenstadt war eine der ersten, die schon 2011 auf LED-Leuchtmittel umgerüstet wurde. Noch im vergangenen Jahr wurden fast alle Beleuchtungselemente mit neuen LED-Leuchtmitteln ausgestattet.

Was erwartet die Besucherinnen und Besucher in der Weihnachtszeit in der City?
Trotz der genannten veränderten Leuchtzeiten und der veränderten Anzahl an Beleuchtungselementen, werden alle an der Aktion Beteiligten ab Anfang November die Innenstadtstraßen und Einkaufszentren entsprechend verschönern: Die Techniker von Stadtmarketing Bocholt, Neutorplatz und Shopping Arkaden und der Firmen Elektro Rohleder sowie Schlatt & Söhne werden die Kristalle, Girlanden, Lichterrahmen, Kometen und Straßenüberspannungen mit großen Weihnachtskränzen in den Innenstadtstraßen aufhängen. Hinzu kommen die Großtannen und Tannenbaumgruppen, die beleuchtet werden, sowie die 2021 neu erworbenen Tiermotive. Auch der Adventskalender strahlt wieder in den Fenstern des Historischen Rathauses mit insgesamt 96 beleuchteten Fensterrahmen.

Stromverbrauch gering
Die Weihnachtsbeleuchtung auf LED-Basis verbraucht nicht viel Strom. Insgesamt sind es ca. 14.000 kwh in der Innenstadt zur Weihnachtszeit – das entspricht ungefähr dem jährlichen Energieverbrauch drei 4-köpfigen Familie in einem Einfamilienhaus. Das Einschalten der Weihnachtslichter ist aus Sicht der Beteiligten mit den genannten Änderungen gerechtfertigt – weniger Lämpchen und kürzeren Zeiten sind ein Signal, das der aktuellen Situation gerecht wird. Die Weihnachtsbeleuchtung komplett zu streichen wäre für die Atmosphäre in der City nicht förderlich und für den Handel in der umsatzstarken Weihnachtszeit kontraproduktiv.
Mischfinanzierung macht Beleuchtung wieder möglich
„Der Vorstand der Altstadt Bocholt – Gemeinschaft, die Straßenvertreter und Stadtmarketing Bocholt haben auch in diesem Jahr daran gearbeitet, den Handel in der Bocholter Innenstadt dazu zu motivieren, sich finanziell an der Weihnachtsbeleuchtung zu beteiligen. Wartung und Instandhaltung sowie das Anbringen erfordern eine gemeinschaftliche Finanzierung, die ohne die Händler, die Sponsoren und auch den Zuschuss der Stadt Bocholt nicht möglich wäre“, bekräftigt Mechtild Hoffs, Vorsitzende der Immobilien- und Standortgemeinschaft Altstadt Bocholt e.V. den Nutzen einer finanziellen Beteiligung. „Eine Weihnachtsbeleuchtung ist auch in diesem Jahr nötig, damit Bocholt in der Vorweihnachtszeit als Einkaufsstadt attraktiv und der örtliche Handel konkurrenzfähig bleibt – vor allem auch angesichts der prognostizierten Kostenerhöhungen durch die Energiekrise, die eine Konsumflaute nach sich ziehen könnte“, er-gänzt Stefan Friederich als stellvertretender Vorsitzender der ISG Altstadt. „Wir freuen uns auf eine stimmungsvolle Weihnachtszeit in Bocholt, die hoffentlich viele Menschen manch negative Nachricht zumindest zeitweise vergessen lässt“, wünscht sich Ludger Dieckhues, Geschäftsführer des Bocholter Stadtmarketings, einen positiven Effekt aus der Weihnachts-beleuchtung.


Zu dieser Medieninformation gehören drei Fotos:
Weihnachtsbeleuchtung in der Bocholter Innenstadt, © Stadtmarketing Bocholt


 

lees verder

Enthüllung des historischen Stadtmodells aus Bronze und
Vorstellung des 3D-Modells der heutigen Stadt
Bocholt. Zu Ehren des 800. Geburtstages erhält die Stadt Bocholt und mit ihr alle Bocholter
Bürgerinnen und Bürger ein Bronzemodell der historischen Stadt Bocholt um 1822. Das auf
dem St.-Georg-Platz zwischen Rathaus und St.-Georg-Kirche aufgestellte Modell, wurde am
Dienstagmorgen mit geladenen Gästen feierlich enthüllt und vorgestellt.
Der Künstler des Bronzemodells Egbert Broerken erstellt seit nunmehr über 20 Jahren Stadtmodelle
aus Bronze, welche zum Sehen, Fühlen und Begreifen einladen. Besonders für blinde
Menschen wird hierdurch die Dimension einzelner Gebäude und auch die Stadtgeschichte
Bocholts „begreifbar“. Mit den Fingern durch die Straßen spazieren und die Anordnung der
Plätze und Gebäude ertasten, ist für Groß und Klein eine tolle Erfahrung. „Die Größenunterschiede
zwischen Häusern und Kirchen können so für blinde Menschen häufig zum ersten
Mal begriffen werden“, so der Künstler bei der Vorstellung des Modells. Wichtige Gebäude,
Straßen und Plätze, sowie die wichtigsten geschichtlichen Eckpunkte sind zusätzlich auch in
Blindenschrift benannt. Das Stadtmodell wurde im Wachsausschmelzverfahren in Zinnbronze
gegossen und auf einem alten Altar aufgebaut.
Die heutige Stadt Bocholt wird – ganz zeitgemäß – digital über ein 3D-Stadtmodell dargestellt,
welches durch die Firma RedPlant erstellt und ebenfalls vorgestellt wurde. Das Modell
kann per QR-Code auf dem historischen Bronzemodell mit dem Handy angesteuert oder
über die Website der Stadt Bocholt (bocholt.de) aufgerufen werden. Es zeigt die Stadt
Bocholt mit einigen Details und Informationen zur Stadt und Stadtgeschichte. Hier kann der
„Besucher“ digital durch die Stadt spazieren. Durch reinzoomen, drehen und ansteuern der
Fokuspunkte werden immer mehr Details der Gebäude sichtbar und Besucherinnen und Besucher
von Außerhalb und natürlich auch die Bocholter Bürgerinnen und Bürger bekommen
einen tollen Überblick über die Stadt.
Umgesetzt werden konnte das Stadtmodell durch freundliche Unterstützung von der Ardap
Care GmbH, der Schmeing Holding GmbH und der Marmor Lorei GmbH Co. KG.

lees verder

Dankzij een nieuwe regeling kunnen inwoners van de gemeente Aalten een levensloopbestendige woning (levensloopwoning) plaatsen op eigen erf naast hun eigen woning. Een mooie oplossing als er nog geen sprake is van intensieve mantelzorg. Wethouder Ted Kok: “Steeds meer inwoners vragen of ze op hun erf een levensloopbestendige woning mogen bijbouwen. Ze willen bijvoorbeeld hun ouders in de buurt houden ook als er nog niet direct zorg nodig is. Dit past ook bij ons, een moderne vorm van noaberschap”.

 

Bij elkaar wonen, ook zonder zorgvraag

De levensloopwoning is eigenlijk een voorloper van de mantelzorgwoning. Waar voor een mantelzorgwoning, een intensieve zorgrelatie moet worden aangetoond, is dat nu bij een levensloopwoning niet meer nodig. Bij vele oudere inwoners is de intensieve zorgrelatie (nog) niet van toepassing en voor die inwoners is de levensloopwoning dan een mooie oplossing.

De levensloopwoning mag naast de hoofdwoning worden bijgebouwd, maar ook is het mogelijk om een deel van de hoofdwoning in te richten als een zelfstandige wooneenheid.

 

Voor het plaatsen van de levensloopwoning is een tijdelijke omgevingsvergunning nodig. Als die wordt afgegeven, geldt deze voor een periode van maximaal 10 jaar. Is het langer nodig dan moet wel een nieuwe vergunning worden aangevraagd.

 

Aanvragen

Belangstellende inwoners kunnen vanaf nu een verzoek tot het plaatsen van een levensloopwoning indienen. Aanvragen is eenvoudig via de website: www.aalten.nl

lees verder

‘It takes Aalten to raise a child!’ Donderdag 13 oktober werd op Schaersvoorde Stationsplein de Gelijke Kansen Conferentie gehouden, georganiseerd door gemeente Aalten en het onderwijs.
Het centrale thema was ‘It takes a village to raise a child’. Samen werd nagedacht en gediscussieerd over hoe dit uitgangspunt ingezet kan worden om ervoor te zorgen dat jongeren kansrijk, gezond en gelukkig kunnen opgroeien in de gemeente Aalten.

 

Aanwezig waren betrokkenen vanuit de hele ‘village’ (docenten, schooldirecteuren, JGZ-medewerkers, jeugdconsulenten, wethouder, raadsleden, GGD, kinderopvang, onderwijs en zorg). Na een kort welkom door Laurien Crump, rector van Schaersvoorde, vertelden wethouder Hans te Lindert, Marjolein Wenting van Paraat Scholen en Ruud Kraaijvanger van Accent Scholengroep over het belang van inclusief onderwijs voor alle kinderen. René Peeters, oud-wethouder van Almere en adviseur voor o.a. het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, volgde hen op met een prikkelende presentatie over passend onderwijs en de samenwerking tussen zorg en onderwijs.

 

Samenwerking noodzakelijk

In het tweede deel van de conferentie gingen de aanwezigen uiteen in verschillende thematafels waarin telkens een andere vraag centraal stond: IKC+, wat vraagt dit van jouw organisatie? Wat zijn de beren op de weg die leiden naar ‘the village’?

Over deze en andere vraagstukken werden waardevolle discussies gevoerd en gaandeweg werden de deelnemers zich er zeer van bewust dat we elkaar nodig hebben om ook echt die ‘village’ te kunnen vormen voor het kind.

 

Uitrol in 2023

De conferentie vormde het startpunt voor de verdere uitrol en uitwerking van de Gelijke Kansen Alliantie en het Integraal Huisvestingsplan van de gemeente Aalten. Wethouder Hans te Lindert: “Wat een waardevolle middag! De betrokkenheid van alle deelnemers maakt dat ik met erg veel vertrouwen uitzie naar de belangrijke volgende stappen die we gaan zetten om ‘the village’ te realiseren.”

lees verder

Rund 40 Unternehmen stellten sich am Mittwoch den Studierenden der Westfälischen Hochschule, Campus Bocholt vor
Bocholt. Am 12. Oktober 2022 fand von 13:00 bis 16:00 Uhr in der Westfälischen Hochschule, Campus Bocholt die Internationale Matchingmesse wieder in Präsenz statt. Eingeladen hatten die Westfälische Hochschule sowie das Internationale Netzwerkbüro (ein Verbund der Wirtschaftsförderung Bocholt sowie den NL-Gemeinden Oude Ijsselstreek, Aalten und Winterswijk).
Insgesamt waren an dem Nachmittag rund 40 Unternehmen vor Ort, darunter etliche Bocholter Unternehmen wie Benning, Grundwald, Flender, Rudolf Ostermann, Sinnack, TIS u.v.a.. Aber auch 7 niederländische Aussteller aus der benachbarten Region Achterhoek waren vertreten. Die Unternehmen nutzen die Chance, intensiv mit den Studierenden in Kontakt zu kommen. Kurz nach Beginn der Veranstaltung war bereits teilweise fast kein Durchkommen mehr zwischen den Ständen möglich. Besonders gefragt an diesem Nachmittag waren von Seiten der Studentinnen und Studenten Werkstudententätigkeiten, Praktikumsplätze für Studierende/ Absolventen und die Betreuung von Bachelorarbeiten / Masterarbeiten. Die Matchingmesse bot hierfür eine gute Gelegenheit. Die Studierenden konnten so schon frühzeitig Kontakt zu Unternehmen aus der Grenzregion aufnehmen.
„Die positive Resonanz seitens der Unternehmen wie auch Studierenden zeigt uns, dass diese Matchingmesse ein etabliertes Format ist, um das Interesse des akademischen Nachwuchs auf die Unternehmen in der Grenzregion zu lenken. Somit wird mit unserer Veranstaltung den aktuellen Entwicklungen des Fachkräftemangels aktiv entgegengewirkt“, resümieren Prof. Dr. Martin Maß, Dekan des Fachbereichs Maschinenbau am Campus Bocholt und Ludger Dieckhues, Wirtschaftsförderer der Stadt Bocholt.

Fotos von der Matchingmesse
(Aufnahmen: Wirtschaftsförderung Bocholt):

lees verder


Bocholt. Der traditionell zur Bocholter Kirmes stattfindende Volksbank
Bocholt-Seniorennachmittag ist in diesem Jahr bereits vor Beginn der Kirmes
mit rund 450 verkauften Karten restlos ausverkauft. Eine Tageskasse im
Schumacherzelt XXL wird es somit nicht geben.
Der Volksbank Bocholt-Seniorennachmittag wird auch in diesem Jahr im
Schumacherstand XXL veranstaltet, dieses Jahr aufgrund des 800-jährigen
Stadtjubiläums allerdings bereits am Donnerstag. „Wir freuen uns sehr, dass die
Besucherinnen und Besucher dem traditionellen, musikalischen
Seniorennachmittag auch nach der Coronapause treu bleiben“, freut sich
Markus Kock vom Stadtmarketing Bocholt. Bei Musik, einem Stück Kuchen und
Kaffee wird auch in diesem Jahr wieder ausgelassen geschunkelt und
mitgesungen.
All diejenigen, die noch keine Karte erworben haben, gehen leider in diesem
Jahr leer aus und müssen sich auf das nächste Jahr freuen.
Der Volksbank Bocholt-Seniorennachmittag findet in diesem Jahr am
Donnerstagnachmittag, 13.10. von 15 – 17 Uhr (Einlass 14.30 Uhr) im
Schumacherstand XXL statt. Die erworbenen Karten zum Preis von 4,50 € sind
inkl. zwei Tassen Kaffee und einem Stück Kuchen. Die Plätze sind nicht
nummeriert, größere Gruppen konnten sich im Vorfeld einen Tisch reservieren.
Auch in diesem Jahr wird der Seniorennachmittag sehr musikalisch
ausgerichtet sein. Die Münsterländer Liedermacher und Dönekes Erzähler „Die
Kiepenkerle“ und die Kapelle „Fuchsgraben“ (früher: Senioren Blaskapelle)
sowie Winni Biermann werden für Stimmung sorgen – ein geselliger Nachmittag
ist vorprogrammiert!

lees verder

De training ‘Omgaan met pubers’ en de bijeenkomst ‘Help! Mijn kind verdwijnt in social media of gamen’ maken het opvoeden net wat makkelijker. Deze bijeenkomsten worden aangeboden door het Preventie Platform Jeugd aan ouders en opvoeders uit gemeente Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. Zij kunnen gratis deelnemen.

Als puber heb je het niet makkelijk. Je lichaam verandert, je hersenen zijn volop in ontwikkeling, je hebt emotionele buien, je leefwereld wordt groter en die wil je verkennen, je hormonen doen hun werk en je hebt ineens allerlei seksuele gevoelens. Je vertrouwde wereldje verandert en je snapt soms ook jezelf niet meer. Voor pubers erg frustrerend, maar ook ouders hebben het niet makkelijk. Je kind wordt puber, en is met zoveel andere dingen bezig, daar pas je als ouder niet meer in. Hoe ga je dan toch het gesprek aan met je puber, en weet je wat er in dat koppie omgaat? Kortom: een beetje hulp, tips en handvatten voor het opvoeden van pubers zijn erg welkom. Die ondersteuning biedt het Preventie Platform Jeugd in november in de vorm van bijeenkomsten over een tweetal onderwerpen: ‘Omgaan met pubers’ en ‘Help! Mijn kind verdwijnt in social media of gamen’.

Omgaan met pubers, voor ouders van kinderen uit klas 1, 2 en 3 van het voortgezet onderwijs

“Wat gaat er om in het puberbrein? Komt het wel aan wat ik zeg? Hoe krijg ik grip op allerlei (digitale) verleidingen?” Vragen over deze en andere thema’s, denk aan alcohol, drugs, relaties en seksualiteit en grenzen stellen, worden beantwoord. En er worden onderling veel ideeën en tips uitgewisseld tussen de deelnemende ouders. Ook de leuke kanten van het omgaan met een puber worden niet vergeten.

De training bestaat uit vijf avondbijeenkomsten, steeds van 19.30 tot 21.00 uur. De eerstvolgende training start op dinsdag 8 november (vervolgbijeenkomsten: 15, 22, 29 november en 6 december).

De bijeenkomsten vinden plaats bij Jimmy’s Neede, aan de Bergstraat 10a.

Help! Mijn kind verdwijnt in social media of gamen, voor ouders van kinderen vanaf 10 jaar

Zonder het zich bewust te zijn kunnen kinderen en jongeren zich verliezen in de digitale wereld; gamen, YouTube filmpjes kijken, Instagram, Fortnite… Wat maakt dat het zo verslavend is? En waarom is het (jongeren)brein hier zo gevoelig voor? Wanneer gaat digitaal gedrag over in verslaving en hoe herken je dat als ouder? En vervolgens, hoe ga je daar dan mee om?

Op woensdagavond 30 november van 19.30 tot 21.30 uur gaat ervaringsdeskundige en psycholoog Laurens Veltman tijdens een online bijeenkomst op deze en andere vragen van ouders en opvoeders in. Vanuit zijn eigen ervaringen en de theorie laat Laurens zien hoe het komt dat jongeren zichzelf zo gemakkelijk verliezen in de digitale wereld. En waarom het als ouder/opvoeder soms lastig is ze te bereiken.

Aanmelden

Geïnteresseerde ouders en opvoeders kunnen zich, graag uiterlijk 1 november, aanmelden voor de bijeenkomsten via: www.preventieplatformjeugd.nl.

Het Preventie Platform Jeugd is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Aalten, Berkelland, Oost Gelre, Winterswijk en samenwerkende organisaties. Zij zetten zich in voor het gezond en veilig opgroeien van kinderen en jongeren t/m 23 jaar. Het Platform organiseert allerlei bijeenkomsten voor ouders, opvoeders en professionals in de Oost-Achterhoek.

lees verder

Vanaf woensdag 28 september heeft de gemeente Aalten een nieuwe kinderburgemeester. Tijdens een spannende middag in een volle raadszaal koos de jury uit vijf kandidaten voor Timon Grevink als kinderburgemeester van de gemeente Aalten. Ook de overige kandidaten krijgen een belangrijke rol, want samen met de kinderburgemeester vertegenwoordigen zij het komende (school)jaar alle kinderen van de gemeente Aalten in de naschoolse activiteitenraad in Aalten en Dinxperlo.

Kinderburgemeester Timon zit in groep 8 van de St. Jozefschool in Aalten. Timon wil als kinderburgemeester de stem van kinderen zijn in een leuke en veilige gemeente. Na een korte pitch van de kandidaten volgde een quiz met waar/niet waar vragen. De jury bestond uit raadsleden Alexander van der Graaff en Margo ten Bruin en voormalig kinderburgemeester Jurre Tadema. Tijdens de pauze vertelde Jurre over zijn ervaringen van het afgelopen jaar.

Green room Na de pauze kregen de kandidaten een verrassingsopdracht. Een opdracht waar ze zich niet op konden voorbereiden om te kijken hoe zij als mogelijk kinderburgemeester hiermee om zouden gaan. Alle kinderen gingen naar de ‘green room’ en werden daarna één voor één naar de raadzaal gebracht. Terug in de raadszaal mochten de kinderen om beurten Sinterklaas interviewen. Middels een scherm werd er verbinding gemaakt met Spanje alwaar de goedheiligman vanuit zijn werkkamer in Madrid de vragen van de kinderen beantwoordde.

Tromgeroffel In de tweede pauze telden de juryleden alle punten bij elkaar op en met tromgeroffel en applaus maakte Jurre de nieuwe kinderburgemeester bekend. De kinderambtsketen hangt het komende jaar om de nek van Timon Grevink.

Invulling Kinderraad Jesse Koskamp, Morris Zomer, Kiana Rutgers en Thijs Roelofsen vormen dit jaar samen met kersverse kinderburgemeester Timon de naschoolse activiteitenraad (NAR). Onder leiding van jongerenwerkers Carissa Dieker en Jolien Stronks van Figulus welzijn gaat de NAR meedenken over sportieve en culturele naschoolse activiteiten voor kinderen van de basisscholen in de gemeente Aalten. “Wij vinden het belangrijk om samen mét jongeren een passend aanbod vóór jongeren en kinderen op te zetten. De kinderen zelf laten meedenken met het aanbod voor leeftijdsgenoten is van grote waarde, zij beslissen op deze manier zelf over hun activiteitenaanbod. Zij weten immers zelf het beste waar hun interesses en behoeftes liggen. Aan de hand van initiatieven van de NAR kijken we samen naar wat mogelijk is”, aldus Jolien.

Zowel Aalten als Dinxperlo krijgen een eigen naschoolse activiteitenraad. In Aalten is het voor het eerst dat er een naschoolse activiteitenraad zal zijn. In Dinxperlo is de naschoolse activiteitenraad al 6 jaar een succes. De filmmiddag, het bubbelbaltoernooi en de speurtocht in het bos zijn voorbeelden van activiteiten bedacht door de NAR. Kinderen uit de kinderraad die woonachtig zijn in Dinxperlo zullen dan ook bij de NAR in Dinxperlo aansluiten.

lees verder

Eröffnung der Lampenschirmaktion in der Innenstadt
Wohlfühlatmosphäre zieht optisch in die Bocholter City ein
Bocholt. Bereits seit Montag wurden zur herbstlichen Jahreszeit insgesamt 110 überdimensionierte
Lampenschirme in Gruppen in der Bocholter Innenstadt aufgehängt. Am Donnerstag sind
diese im Rahmen einer kleinen Eröffnungsfeier auf dem Marktplatz eingeschaltet worden. Bei
einem Spaziergang erkundeten die geladenen Gäste und interessierten Besucher einige Orte
der Aufhängung.
An den Hängepunkten der Weihnachtsbeleuchtung sollen die teils runden, teils eckigen Lampen
die City zu einem Wohlfühlort machen und die Attraktivität der Innenstadt steigern. „Die Lampen
sind ein echter Hingucker und werden die Besucher der Bocholter Innenstadt in herbstliche
Stimmung versetzen“, so Ludger Dieckhues vom Stadtmarketing. „Zudem wird ein weiteres Mal
das Jubiläumsjahr in der City sichtbar gemacht“, so Dieckhues weiter. Die in den Farben des
Jubiläums gehaltenen Lampenschirme wurden nachhaltig vor Ort produziert und können auch
nach dem 800. Geburtstag immer wieder aufgehängt zum Einsatz kommen.
Unterstützt wurde diese Aktion von den Bocholter Unternehmen Metallbau Klemens Sanders
GmbH und IBENA Textilwerke GmbH. Die Bocholterin Sabine Spogahn hat mit ein wenig Unterstützung
die Bezüge der Lampenschirme in den letzten Wochen genäht.
Energieverbrauch ist äußerst gering
Die Lampen sind mit jeweils einer 8 Watt Energiesparleuchte (LED) ausgestattet und werden
für nur drei Stunden täglich eingeschaltet sein.

lees verder

Zonlicht dat gevangen wordt in witte doeken met portretten. Schilderijen die landschappen tonen en tegelijk raadselachtig zijn. Licht dat er is bij de gratie van duisternis. Het is een greep uit de kunstexpositie ‘Mystiek licht’, die van vrijdag 7 oktober tot en met zondag 27 november te zien is in de Koppelkerk in Bredevoort.

Mystiek licht
Vanaf het prille begin van de mensheid tot nu spreekt het fenomeen licht tot de verbeelding. Zegswijzen als ‘het licht hebben gezien’, ‘een verlichte geest’ en ‘licht in de duisternis’ wijzen in die richting. Ook in diverse religies speelt de tegenstelling tussen licht (het goede) en donker (het slechte) een hoofdrol. Mystieke ervaringen, zoals visioenen of bijna dood-ervaringen, worden tevens altijd omschreven als lichtervaringen.

Het thema ‘Mystiek licht’ is vormgegeven door zeven kunstenaars, die sinds 2019 samen opereren onder de naam Rende7vous. Ze zijn bijna allemaal werkzaam in de Achterhoek en werken in verschillende disciplines: schilderen, fotograferen, beeldhouwen en installeren. Hun werk is sereen, ingetogen en verstild. Het nodigt uit tot overdenken en het ervaren van schoonheid en troost.

Mystieke ervaring
Elke kunstenaar heeft zijn of haar eigen werkwijze gevonden om de betekenis van ‘Mystiek licht’ in te vullen’. Zo zijn de beelden van Anjeliek Blaauw landschappelijk, maar tegelijk ook raadselachtig. Haar beelden zijn abstract en niet eenduidig, wat voor een mystieke ervaring kan zorgen.
Monique Klaassen probeert al schilderend een mystieke ervaring vorm te geven, waarin de dagelijkse werkelijkheid anders wordt ervaren. Haar werk wordt gekenmerkt door lichtheid, helderheid en tijdloosheid.

Waar Klaassen vooral het positieve opzoekt, ziet Philipp Pohl het mystieke juist als iets duisters, mysterieus en iets dat de rede tart. Mystieke ervaringen zijn voor hem als het aanraken van een goddelijke of absolute realiteit. Licht speelt hierin een belangrijke rol.

Licht

Maarten Rots laat het mystieke licht zien met behulp van diaprojectors en glas-in-lood. Daarmee wordt een kleurrijk schouwspel op de muren geprojecteerd. Door de lichtbronnen steeds te verplaatsen verandert voortdurend het tafereel waarbinnen Rots met zijn camera zoekt naar verwondering en daarbij de labyrintische composities vastlegt.

Dinie Wikkerink focust in haar foto’s op het natuurlijke licht, op het minimale dat nog zeggingskracht bezit. Het is het licht dat er is bij de gratie van de duisternis. Mystiek licht als vorm voor stilte en eenvoud.
Fotografe Verena Winter maakte haar werk vanaf de eerste coronalockdowns in 2020 tot afgelopen zomer. Ze zag het pure en eenzame licht en tegelijk het sombere licht, wat voor haar een weerspiegeling is van een soort droefheid over de onvrede in de wereld.
Tijdens wandelingen in het bos ving Thea Zweerink het zonlicht in de winter en de zomer op twee witte doeken. In haar atelier werden deze werken met portretten en met enkele lagen aangevuld.

Praktische informatie

De Koppelkerk is geopend van vrijdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Om 14.00 en 15.00 uur wordt er een rondleiding door de expositie gegeven. Tijdens de rondleiding wordt er meer achtergrondinformatie over de kunstenaars en kunstwerken gegeven. Daarnaast is de bovenzaal van de Koppelkerk het werk van kunstenaar Jaap de Jonge te zien. Tot en met 27 november worden diverse tekeningen en grafische werken van hem getoond.  De entree van de Koppelkerk bedraagt € 6,- (inclusief kop koffie/thee en eventuele rondleiding).


Foto: Mystiek Licht | Dinie Wikkerink


 

lees verder

Na een lange reis als kunstenaar en maker is Jaap de Jonge weer teruggekeerd bij zijn eerste liefde, namelijk het tekenen en grafische technieken. Vanaf 30 september is zijn werk te zien in de bovenzaal van de Koppelkerk in Bredevoort.

De werkelijkheid
Jaap de Jonge maakt werk geïnspireerd op de natuur, politiek maatschappelijke onderwerpen maar ook door het intuïtief reageren op vlekken en andere toevalligheden die zich vanuit het werken met inkt en het drukken aandienen. Hij maakt gebruik van technieken als het maken van houtsnedes met meerdere drukgangen en drukvormen gesneden uit rubberfolie. Daarnaast heeft De Jonge een grote collectie van zelfgemaakte stempels die gebruikt worden in combinatie met het tekenen en het drukken.

Al zijn werk getuigt van een persoonlijke visie op de werkelijkheid. Met zijn werk geeft hij commentaar of een antwoord op die werkelijkheid. Dit doet hij soms door de betrekkelijkheid ervan te laten zien, door het functioneren ervan bloot te leggen of door bepaalde aspecten van die werkelijkheid uit te vergroten en te intensiveren om de schoonheid ervan te tonen.

Jaap de Jonge
Jaap de Jonge (1956) studeerde Grafisch-ontwerpen aan de academie St. Joost in Breda. Tijdens zijn opleiding experimenteerde de Jonge met animatie, video en geluid. Zijn vroege video werk werd o.a. door het Stedelijk Museum opgemerkt en aangekocht. Naast zijn toenmalige werk als vormgever van decors, affiches, televisie leaders, begon de Jonge met het maken van video installaties en kinetische objecten. Vanaf 1990 was de Jonge internationaal succesvol als media kunstenaar, naast zijn docentschappen op de Rietveld Academie en St. Joost te Breda. In de jaren 90 verschoof zijn werk richting “kunst in de openbare ruimte” met een inmiddels indrukwekkende staat van dienst in het opdrachten circuit.

Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort
Datum: 30 september t/m 27 november
Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 11:00 – 17:00 uur
Entree Koppelkerk: € 6,- incl. kop koffie/thee

lees verder

Ze zijn onlangs al geplaatst, gele bordjes met een handje erop. Deze zogenaamde ‘High-Five palen’ moeten de kinderen van IKC de Triangel op een opmerkelijke manier gaan motiveren om met de fiets of wandelend naar school te komen.

Veel kinderen worden met de auto naar school gebracht. Dit veroorzaakt drukte rondom scholen wat vervolgens onveilige verkeerssituaties kan veroorzaken. Ook nemen de kinderen zelf geen deel aan het verkeer.

De provincie Gelderland en gemeente Aalten vinden het belangrijk dat kinderen vaak en veilig naar school fietsen en lopen. Dit is niet alleen belangrijk voor hun gezondheid, maar doordat ze niet langer afgezet worden door hun ouders zorgt het ook voor minder auto’s op de weg en rondom de school. Bovendien blijkt het dat kinderen die op jonge leeftijd veel fietsen dit op latere leeftijd blijven doen. De provincie start daarom in Aalten een proef die kinderen op unieke manieren moet stimuleren om vaker met de fiets of te voet naar school te gaan

Hoe werkt High Five?
High Five is een succesformule uit België die op een ludieke wijze kinderen en ouders wil stimuleren met de voet of op de fiets naar school te komen. Ieder kind krijgt een slim bandje. Deze kunnen ze scannen aan de ‘High Five-palen’ op looproutes naar school en bij de fietsenstalling. Iedere dag kan het bandje één keer worden gescand en elke scan levert ‘muntjes’ op. Met deze muntjes kunnen de kinderen verkeersgames spelen in een app of andere leuke beloningen kopen in de webshop. Ook kunnen klassen samen sparen voor beloningen.

lees verder

Een oergezellige persmiddag weer dit jaar. Eindelijk kan het weer! We kijken uit naar de 24e editie van de Zwarte Cross.
Hoewel de organisatie in korte tijd het immense evenement heeft moeten opzetten, is het toch in alle opzichten weer gelukt.
Nieuwe verrassende onderdelen ten opzichte van vorige jaren maar ook van eerder jaren is de Discotent weer terug!

Ook nieuw is de Zwarte Cross app, een logische voetdruk zoals ze zelf zeggen.
Het programmaboekje is verleden tijd en voorkomt hiermee het kappen van maar liefst 60 bomen: 18.000 kilo papier.

We wensen tante Rikie, de organisatie en alle bezoekers een heel mooi weekend!

Peter Ligterink maakte foto's voor ons tijdens de Persmiddag van de Zwarte Cross.
Ga hiervoor naar zijn facebookpagina Peter Ligterink of bekijk de foto's hieronder.

lees verder

Voor jezelf opkomen. ‘Nee’ zeggen. Je eigen keuzes leren maken. Zelfverzekerder worden. Het zijn enkele van de thema’s uit twee weerbaarheidstrainingen van het Preventie Platform Jeugd. De ene is Rots&Water, een weerbaarheidstraining voor kinderen uit het basisonderwijs. De andere training is speciaal voor meiden in het voortgezet onderwijs. Beide trainingen starten na de zomervakantie, op 1 september.

De trainingen vinden plaats in de gemeente Aalten (de exacte locatie volgt nog). Kinderen en meiden van ouders uit de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk kunnen meedoen. Gratis.

Rots & Water Weerbaarheidstraining Rots & Water is een weerbaarheidstraining voor jongens en meisjes in het basisonderwijs. Er kunnen zes tot tien kinderen meedoen. In de groep wordt met de kinderen gewerkt aan het verbeteren van hun zelfbeheersing, zelfreflectie en zelfvertrouwen en het verbeteren van hun communicatieve en sociale vaardigheden. Ook preventie van geweld en het leren maken van eigen keuzes zijn belangrijke leerthema’s.

De eerste Rots & Water bijeenkomst is op donderdag 1 september om 15.00 uur. In totaal zijn er acht wekelijkse bijeenkomsten van een uur.

Weerbaarheidstraining voor meiden Deze training is voor meiden in het voortgezet onderwijs die zichzelf in bedreigende situaties, zowel fysiek als bijvoorbeeld op sociale media, willen kunnen verdedigen. Die willen ontdekken hoe sterk ze zijn én hoe ze die kracht en hun andere kwaliteiten in dagelijkse situaties in kunnen zetten.

De eerste bijeenkomst is op donderdag 1 september om 16.00 uur. In totaal zijn er acht wekelijkse bijeenkomsten van een uur.

Aanmelden – graag vóór 19 augustus - en meer informatie over deze en andere trainingen van het Preventie Platform Jeugd via de website: www.preventieplatformjeugd.nl. Heeft u interesse in een weerbaarheidstraining voor uw kind, maar past 1 september minder goed in uw agenda? Op de website vindt u ook alvast de startdata van de volgende trainingen.

Het Preventie Platform Jeugd is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Aalten, Berkelland, Oost Gelre, Winterswijk en samenwerkende organisaties.

lees verder

Exklusives WattExtra Open Air-Konzert am 10. September 2022 am Inselbad BAHIA
Bocholt. Nach den großen Erfolgen der letzten Jahre mit tollen Coverbands steht im Septem-ber wieder ein Open Air Highlight in Bocholt an: Coldplace kommt nach Bocholt und tritt am Samstag, 10. September am Inselbad BAHIA auf. Einlass ist um 18.00 Uhr, Beginn um 19.00 Uhr mit der Vorband Quiet Fox Noise. „Wir freuen uns sehr, dass wir Coldplace aus Großbritan-nien für diese Konzertreihe gewinnen konnten. Es wird wieder ein ganz besonderer Abend“, so Gisela Bollmann vom Stadtmarketing Bocholt, die diese Veranstaltung organisiert. „Dann schon zum vierten Mal finden diese Konzerte im tollen Ambiente mit altem angestrahltem Baumbe-stand am Inselbad BAHIA stattfinden. Die Bands und das Publikum waren immer begeistert und das soll auch im September wieder so sein,“ so Bollmann weiter.

Gegründet von Coldplay-Fans für Coldplay-Fans, ist Coldplace eine Tribute-Band, deren Quali-tät und Erfahrung in der Tribute-Szene unübertroffen ist. In 16 Jahren hat die Band über 800 Gigs in ganz Großbritannien und in zahlreichen Ländern im Ausland hinter sich.
In Bocholt werden Songs wie Viva La Vida, The Scientist, A Sky Full Of Stars, Hymn For The Weekend und viele andere mehr erklingen.
Coldplace – das sind: Shane Crofts – Gesang, Klavier, Gitarre, Dean Stewart – Gesang, Gi-tarre, Wayne Birtch – Schlagzeug, Asa Crofts – Bass.
Unterstützt wird diese Veranstaltung von der Bocholter Energie- und Wasserversorgung und der Stadtsparkasse Bocholt.

Die Eintrittskarten sind in Bocholt erhältlich bei der Tourist-Info, Nordstraße 14; Saturn, Shop-ping Arkaden am Berliner Platz, Bocholter Energie- und Wasserversorgung, Kaiser-Wilhelm-Str. 1 und Stadtsparkasse Bocholt, Neutorplatz 1.
Der Kartenpreis beträgt 25,00 € (inkl. aller Gebühren und Mehrwertsteuer).
Einlass ist um 18.00 Uhr, Beginn um 19.00 Uhr.

Weitere Informationen: Coldplace.co.uk

lees verder

Bellen voor het boeken van een plechtigheid.
“Voor het boeken van een plechtigheid moesten de uitvaartverzorgers tot nu toe altijd contact opnemen met GUV en een aanvraag doen. Dit kon, vooral ’s avonds en in het weekend nog weleens voor vertraging zorgen omdat GUV op die momenten afhankelijk was van de dienstverlening van een meldkamer. Vooral personeelstekorten bij diezelfde meldkamer leidde echter steeds vaker tot grote vertragingen in de afgelopen maanden waardoor de wens om ook dit stuk in eigen huis te nemen in een stroomversnelling kwam.
Ook kregen wij de laatste tijd steeds vaker rechtstreekse vragen van nabestaanden over de mogelijkheid voor een plechtigheid in Aalten en Etten. Zij belden ons dan om navraag te doen omdat zij twijfelden of zij ook bij een crematorium van GUV terecht konden”, zo vertelt Bert van Asselt, directeur van GUV.

GUV Online boeking – uniek in Nederland
Iwan Koster, adjunct-directeur, begeleidde dit project vanuit GUV. Hij geeft aan dat de bouw van de toch wel complexe applicatie nogal wat voeten in de aarde had. “Bij GUV zijn nu eenmaal meerdere locaties en ruimtes te boeken en wij willen waar mogelijk voorkomen dat nabestaanden van verschillende families elkaar treffen voor het crematorium. Omdat we al ervaring hadden met een zeer goede partij die ook ons Draaiboek – voor het regisseren van de uitvaartplechtigheid – heeft gebouwd, was de keuze snel gemaakt. We hebben zo een programma kunnen ontwikkelen dat uitvaartverzorgers in staat stelt via een webpagina een plechtigheid te boeken. Ze kunnen dit doen op zowel een pc een tablet als op een telefoon. Dit geeft hen de mogelijkheid bij nabestaanden thuis, zonder tussenkomst, een crematie te plannen die vervolgens ook via mail bevestigd wordt. Zo is er direct zekerheid voor nabestaanden dat de plechtigheid voor hun dierbare plaats kan vinden op de dag en het tijdstip van hun keuze.” aldus een enthousiaste Iwan Koster.

Iedereen kan bij GUV Crematoria terecht
Bert van Asselt geeft aan dat iedereen bij de GUV Crematoria terecht kan, waar men ook verzekerd is.
“We horen de laatste tijd nog wel eens dat nabestaanden menen dat men geen gebruik kan of mag maken van een GUV crematorium. We horen zelfs dat GUV duurder zou zijn. Dat is natuurlijk niet waar. Iedereen kan gebruik maken van onze crematoria, ook als men bijvoorbeeld bij Dela of Yarden verzekerd is.
GUV Crematoria zijn voor iedereen toegankelijk en onze tarieven zijn gegarandeerd lager dan die van anderen. Men kan dat zelf ook op internet controleren. Mocht men te horen krijgen dat men niet naar Aalten of naar Etten kan of dat dat duurder is, dan mag men altijd rechtstreeks GUV bellen. Ik sta hen dan heel graag persoonlijk te woord.” zo geeft Bert van Asselt aan.

Nabestaanden zelf beschikbaarheid bekijken
Tessa Honderslo, (Winterswijk) sinds april als uitvaartbegeleidster werkzaam bij GUV vertelt dat er nog een extra service voor nabestaanden gerealiseerd is. “Toen GUV de programmatuur aan het ontwikkelen was hebben we speciaal voor nabestaanden een extra optie laten ontwikkelen. Deze kunnen nu de – Beschikbaarheidsagenda - op onze website zelf kijken of een plechtigheid bij GUV Crematorium Aalten of Etten mogelijk is op de dag en het tijdstip van hun keuze. Zo kunnen ze direct zelf zien of de dienst van hun dierbare dan plaats kan vinden.  Deze unieke service biedt GUV nu als enige in Nederland voor zover ons bekend. En daar zijn we best wel trots op.“ aldus Tessa.

 


Op de foto: Tessa Honderslo met de GUV Online boekingsmodule


 

lees verder

De derde fietstocht van het seizoen 2022 ligt vanaf 1 juli weer voor u klaar. Deze is 60 km lang en kan ingekort worden tot 40 km (als u hiervoor kiest, mist u wel een mooi deel van deze route: “Achterlangs Bocholt”).

Deze route heeft de naam “Achterlangs Bocholt” gekregen, daar deze route voor het grootste gedeelte door en langs het Duitse Bocholt loopt. Het mooiste deel van de route gaat via smalle, kronkelende weggetjes door het buitengebied. Bij de Asee kunt u evt. kiezen voor de korte route van in totaal 40 km. De 20 extra kilometers, die u vanaf de Bocholtse Asee kunt fietsen, gaan over een prachtig glooiend terrein. Laat u verrassen.

Start en finish zoals gewoonlijk vanaf VVV, Markt 8 te Bredevoort.

Kosten € 2,50 per routeboekje, bij VVV Bredevoort, Markt 8.

Tel. 0543-452380   vvvbredevoort@gmail.com

lees verder

Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé gaat twaalf nieuwe woonplekken, geschikt voor intensieve zorg, realiseren in het voormalige schoolgebouw aan de Willebrordstraat in Aalten. Het bestaande gebouw wordt behouden en wordt uitgebreid met een nieuwe vleugel met een plak dak.

Daar zijn we trots op geeft Marcel Duvigneau, voorzitter raad van bestuur van Marga Klompé aan. “Met het sterk groeiende aantal oudere inwoners neemt de behoefte aan intensieve zorg toe. Intensieve zorg is 24-uurs zorg. Wij gaan er op dit moment van uit dat er ouderen met een lichamelijke beperking komen wonen.

“We zijn extra blij met de locatie aan de Willebrordstraat omdat deze in de directe omgeving van onze zorglocatie Beth San ligt. Toekomstige bewoners kunnen profiteren van de faciliteiten van Beth San voor de zorg en ook meedoen met de ontspanningsactiviteiten. Tegelijk is er enige afstand wat een maximale privacy van de bewoners garandeert” aldus de heer Duvigneau.

“Prima dat we duurzaam omgaan met vastgoed dat een andere bestemming kan krijgen”, zegt wethouder Ted Kok. Hij bevestigt dat deze oplossing ook goed past in de zorgvisie van de gemeente Aalten. “Het is het belangrijk dat onze inwoners altijd zoveel mogelijk regie op het eigen leven kunnen behouden, ook als het in een aantal opzichten minder gaat.”

Marga Klompé gaat binnenkort met de buurtbewoners in gesprek over deze toekomstige ontwikkelingen.  

lees verder

De heer Hans Martijn Ostendorp is op 5 april benoemd tot informateur. Hij heeft de opdracht gekregen te onderzoeken welke van de zeven Aaltense partijen samen een solide en duurzaam college van burgemeester en wethouders kunnen vormen. In dezelfde raadsbijeenkomst heeft de gemeenteraad ingestemd met het voorstel gezamenlijk te werken aan een zo breed mogelijk raadsprogramma. Om dit proces te begeleiden is de heer Hans de Jong ingeschakeld.

Voor het vormen van een nieuw college van burgemeester en wethouders kijkt de informateur naar een constructieve samenwerking tussen de leden van het te vormen college en de gemeenteraad. De heer Ostendorp zal de gemeenteraad in een openbare vergadering rapporteren over de resultaten van de informatie en aanbevelingen doen over de volgende formatiefase.

Raadsprogramma De gemeenteraad werkte de vorige bestuursperiode voor het eerst met een raadsprogramma en wil dit dus de komende periode opnieuw doen. Een raadsprogramma zorgt voor verbinding binnen de raad, versterkt de rol van de raad als kadersteller en opdrachtgever van het college en bevordert het debat. Het op te stellen raadsprogramma vormt de leidraad voor de komende bestuursperiode. De raad stelt een aantal uitgangspunten voor de komende bestuursperiode vast en geeft op hoofdlijnen onderwerpen aan waarmee het college aan de slag moet. Op basis daarvan stelt het college een uitvoeringsprogramma op. Het streven is het raadsprogramma eind april/begin mei gereed te hebben.

lees verder

Medewerkers van Humanitas Thuisadministratie, Sensire Maatschappelijk Werk, Sensire Sociaal Raadsliedenwerk en gemeente Aalten gaan zich samen inzetten om inwoners in een vroeg stadium te helpen met hun financiële vragen en problemen. Vanaf maandag 11 april zetten zij onder de naam ‘GRIP-team Aalten’ iedere maandagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur de deur bij De Ahof open. Inwoners kunnen hier zonder afspraak binnenlopen met hun vragen en geldzorgen. 

Wethouder Joop Wikkerink: “Het is bekend dat mensen met financiële vragen of zorgen meestal pas laat om hulp vragen. Hierdoor kunnen de zorgen groter worden dan nodig is. Het moet dus vooral heel gemakkelijk zijn om je vragen te stellen of je zorgen te delen. Met deze nieuwe GRIP-inloop hopen we voor onze inwoners de drempel te verlagen. Vind je het lastig inzicht te krijgen in je uitgaven? Word je geen wijs uit de minimaregelingen? Heb je tips nodig om beter rond te kunnen komen? Of heb je een andere vraag? Dan loop je op maandagochtend even binnen bij de Ahof voor snel en deskundig advies. Dát is het idee.”

Integrale aanpak

Medewerkers van Humanitas Thuisadministratie, Sensire Maatschappelijk Werk, Sensire Sociaal Raadsliedenwerk en gemeente Aalten houden zich dagelijks bezig met het beantwoorden van financiële vragen van inwoners. Ieder op hun eigen manier en vanuit hun  eigen deskundigheid. Bij de GRIP-inloop werken de betrokken partijen nadrukkelijk samen. Zo leren ze van elkaar wat werkt of niet werkt en ontdekken ze waar ze elkaar nog beter kunnen aanvullen en zo de inwoner nog beter kunnen helpen. De inwoner hoeft niet langs verschillende ‘loketten’, maar wordt tijdens een bezoek vanuit verschillende disciplines geholpen. En als het toch nodig blijkt een andere organisatie of instantie in te schakelen, zorgt het GRIP-team voor een ‘warme’ overdracht, zodat de inwoner zo snel mogelijk aan tafel zit bij die partij die hem of haar het beste kan ondersteunen.

GRIP-inloop

De GRIP-inloop is iedere maandag van 10.00 tot 12.00 uur bij De Ahof, Polstraat 9 in Aalten. Met uitzondering van de feestdagen en de schoolvakanties. Voor een afspraak met het GRIP-team op een ander moment kan een afspraak worden gemaakt via de gemeente Aalten: (0543) 49 33 33.

lees verder

De gemeente Aalten is verheugd dat de stichting Erfgoed Landfort in Megchelen zich inzet voor de revitalisatie van de eeuwenoude buitenplaats Huis Landfort. Onder leiding van directeur René Dessing hebben vele vaklieden tijdens de afgelopen vijf jaar het huis gerestaureerd, het park volledig gerenoveerd, het koetshuis herbouwd en de verdwenen moestuin weer aangelegd. Er zijn vele stinzenplanten geplant en dankzij een succesvolle crowdfunding hebben talloze prachtige en rijk bloeiende bomen een plekje in het park gekregen. Talrijke vrijwilligers in verschillende functies dragen enthousiast hun steentje bij aan de instandhouding van dit bijzondere erfgoed in de Achterhoek.

De nabijgelegen oude buitenplaats biedt ook voor inwoners van de gemeente Aalten een mooie plek om te bezoeken en te wandelen. De gemeente Aalten ondersteunt daarom graag het initiatief in buurgemeente Oude IJsselstreek met de schenking van een lindeboom, welke recent geplant is door burgemeester Anton Stapelkamp. De lindeboom is terug te vinden in het wapen van de gemeente Aalten, hiermee staat de schenking symbool voor  een vruchtbare samenwerking tussen Huis Landfort en (organisaties in) de gemeente Aalten.

Stichting Erfgoed Landfort is uiteraard zeer erkentelijk voor deze passende schenking, en vanzelfsprekend is de wens voor een vruchtbare samenwerking volledig wederzijds.

lees verder

Veel particulieren in Gelderland proberen de biodiversiteit een handje te helpen in hun tuin of op hun land. De groep particulieren met iets meer dan een grote tuin – een paar hectare grond, maar geen agrarische bestemming – heeft veel potentie voor het verhogen van natuurwaarden. Deze vormen belangrijke stapstenen tussen bestaande natuurgebieden en zijn vaak de aantrekkelijke parels in het agrarisch landschap. Voor deze groep particulieren eigenaren is er het nieuwe Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui.

Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) zet voor deze groep particuliere eigenaren een praktijknetwerk op voor kennisuitwisseling, het delen van praktijkervaring en inspiratie over biodiversiteit. Deelnemers aan het Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui zijn particulieren met eigen grond die verdieping zoeken over biodiversiteit.

Veel belangstelling voor Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui Hieraan is behoefte want inmiddels hebben zich al zo’n zestig belangstellenden voor het praktijknetwerk aangemeld. In het netwerk zoekt SLG voor elke Gelderse gemeente een ambassadeur. Op dit moment zijn er al ambassadeurs voor zeventien gemeenten.

“Zoveel mogelijk vogels en insecten in onze tuin”
Zo heeft Aart Stans uit Sinderen zich aangemeld als ambassadeur voor de gemeente Oude IJsselstreek. Aart is op zijn terrein twaalf jaar bezig met biodiversiteit. Zijn terrein van 2 hectare bestaat uit een hoogstamboomgaard, een bloemrijk hooiland en een natuurtuin met bloemrijke grasstroken, een vlinder- en bijenhoek en vogelbosjes. “Toen wij (Anna en ik) in 2008 op deze plek kwamen wonen, wilden wij het weiland omtoveren tot een voorbeeldtuin voor velen. De opdracht die wij ons zelf stelden was: Hoe krijgen we een zo groot mogelijk aantal vogels, vlinders, insecten etc. in onze tuin. Observeren, verbazen en blijven leren maakt het leven in ons paradijsje zo boeiend. En dat willen wij graag uitdragen.”

Profiel ambassadeur Voor de regio Achterhoek is SLG op zoek naar ambassadeurs zoals Aart Stans voor de gemeenten: Aalten, Doesburg, Duiven, Montferland, Oost-Gelre, Westervoort, Winterswijk en Zevenaar.

Een ambassadeur heeft een divers terrein en heeft al ervaring opgedaan met natuurvriendelijk beheren. Een ambassadeur is een inwoner van het buitengebied die al langere tijd bezig is met het vergroten van de biodiversiteit. Iemand die successen kent, maar vooral ook in de praktijk heeft geleerd wat er niet werkt, want dat is vaak net zo leerzaam!

Aanmelden Vind je het leuk om anderen te inspireren, ervaringen te delen, je erf open te stellen? Schrijf je dan in als ambassadeur en lees meer over het project en de voorwaarden op landschapsbeheergelderland.nl/praktijknetwerk-biodiversiteit-buitenlui/.

Meer informatieVoor meer informatie over het Praktijknetwerk kun je contact opnemen met José Lamain van SLG, j.lamain@landschapsbeheergelderland.nl of 06-10430263.

Het Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.

lees verder

Elk jaar reikt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Aalten de Erfgoedprijs uit. Iedereen kan iemand of een organisatie aanmelden die het verdient de Erfgoedprijs gemeente Aalten 2022 te ontvangen. Met het toekennen van de prijs wil het college haar waardering uitspreken voor het behoud en de wijze van herstel van waardevolle oude panden of objecten in onze gemeente. Maar ook voor het onder de aandacht brengen van het erfgoed in onze gemeente, kan iemand worden voorgedragen.

Kandidaten vorig jaar In 2021 waren er vier genomineerden voor de Erfgoedprijs. Ben Maandag, voor het verzamelen en documenteren van alles wat met Dinxperlo en de Heurne te maken heeft. Guus Mastebroek, vanwege zijn inzet om het voormalige gemeentehuis in Dinxperlo een passende herbestemming te geven als een centrale plek, waar veel zorgverleners onder één dak goed bereikbaar zijn voor de inwoners. Leo van der Linde werd genomineerd vanwege het onvermoeibaar verzamelen en ontsluiten van erfgoed uit Aalten, Bredevoort en de buurtschappen. De vierde kandidaat was de Stichting Restauratiefonds voor de oude Helenakerk, omdat deze zich al ruim dertig jaren inzet voor zowel exterieur als interieur van de oude Helenakerk. De Erfgoedprijs 2021 werd voor het eerst gewonnen door twee kandidaten, Ben Maandag en Leo van der Linde.

Voorwaarden De Erfgoedprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een natuurlijk- of rechtspersoon, die op eigen initiatief met veel inzet en/of financiële inbreng, een bouwwerk met historische waarde heeft gerestaureerd of heeft laten restaureren. Ook het plegen van groot achterstallig onderhoud, waardoor dreigend verval is voorkomen, komt in aanmerking voor de prijs. Verder kunnen personen of organisaties voordragen worden, die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het erfgoed in brede zin in de gemeente Aalten.

Advies De aanmeldingen voor de Erfgoedprijs worden besproken in de Commissie Cultureel Erfgoed. Zij brengt advies uit aan het college over de genomineerden. Het college van burgemeester en wethouders besluit wie de prijs in ontvangst mag nemen.

Prijs De Erfgoedprijs bestaat uit een geldbedrag van € 250,-. Daarnaast krijgt de winnaar een kunstwerk t.w.v. € 350,- dat betrekking heeft op het pand of het gebied waarvoor hij/zij zich heeft ingezet. Het kunstwerk is afkomstig van een lokale kunstenaar. In specifieke gevallen kan ook voor een andere passende prijs worden gekozen.

Prijsuitreiking De prijs wordt uitgereikt tijdens de Open Monumentendag. Deze wordt jaarlijks in het tweede weekend van september georganiseerd.

Aanmelden kandidaten voor 15 juni 2022 Iemand kan zichzelf of iemand anders aanmelden voor de Erfgoedprijs. Dit kan door een beknopte omschrijving van de werkzaamheden, de reden waarom deze persoon/organisatie de prijs zou moeten krijgen, aangevuld met een aantal foto’s, te sturen naar de gemeente Aalten. Dit mag ter attentie van Ingrid Oonk, Postbus 119, 7120 AC Aalten. De aanmelding mag ook gemaild worden naar i.oonk@aalten.nl. Aanmelden kan tot 15 juni 2022.

lees verder

ROVA en Klaas van Kruistum slaan de handen ineen dit jaar. In de campagne Recyclen met Klaas werken zij samen aan een gedeelde missie: het inzichtelijk maken van de wereld van recycling om zo te laten zien wat er met ons afval gebeurt. Want hoewel we in Nederland afval scheiden heel normaal vinden, is er ruimte voor verbetering.

Recyclen in beeld
Glas gooien we in de glasbak, plastic verpakkingen gaan in de pmd-container en etensresten gooien we in de gft-container. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk met ons gescheiden afval? Met die vraag wordt Klaas van Kruistum op pad gestuurd in de wereld van afval en recycling.

Volgens Roger Beuting, algemeen directeur van ROVA, is Klaas van Kruistum de juiste man om mee samen te werken. Er valt nog winst te behalen bij het scheidingsgedrag van inwoners en hij verwacht dat inwoners bewuster gaan scheiden als ze weten wat er met hun afval gebeurt. Beuting is daarom verheugd met de hulp van Van Kruistum: “We zijn heel blij dat Klaas ons helpt om de wereld van recycling in kaart te brengen. Hij spreekt een groot publiek aan en met zijn onderzoekende karakter laat hij zien waar ons afval heen gaat en dat er nieuwe producten van worden gemaakt.”

Terugwinnaars
Dat afval goed gescheiden wordt, is belangrijk volgens Beuting: “Als het afval niet goed gescheiden wordt, kan het niet worden gerecycled en daarmee gaan waardevolle grondstoffen verloren.” Beuting geeft aan dat de kwaliteit van grondstoffen zoals pmd, gft en papier en karton onder druk staan en dat zijn organisatie er daarom alles aan doet om de kwaliteit te verbeteren. Beuting: “Bij ROVA hebben we veel aandacht voor de kwaliteit van grondstoffen, daarom hebben we hiervoor een speciaal programma opgericht, genaamd Terugwinnaars. Hierbij kijken we kritisch naar onze eigen bedrijfsvoering, maar willen we inwoners ook zo goed mogelijk informeren.”

Recyclen met Klaas
Gedurende de campagne gaat Klaas van Kruistum inwoners helpen inzicht te krijgen hoe ze hun afval moeten scheiden en wat er met hun afval gebeurt. Te beginnen met de uitpuilende pmd-container. Met een camera op zak, volgt hij waar zijn plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons naar toe gaan. Zo gaat hij mee met de chauffeur van ROVA, bezoekt hij de overslag van ROVA en gaat hij naar de plek waar pmd in deelstromen gescheiden wordt. Onderweg spreekt Klaas de medewerkers die werkzaam zijn in de recyclingbranche.

Help mee, wordt ROVA-vlogger
Klaas staat er overigens niet alleen voor. Inwoners van gemeenten waar ROVA de afvalinzameling verzorgt, kunnen zelf ook meehelpen de afvalbranche in kaart te brengen. ROVA organiseert namelijk een verkiezing waarbij de winnaar een Canon EOS M50 vlog-camera wint. De winnaar mag zich een half jaar lang officieel ROVA-vlogger noemen en wordt naar de verschillende schakels uit de recyclingbranche gestuurd. Zo helpt deze vlogger het hele verhaal compleet te maken.

Volg de reis van Klaas
Alle video’s die worden gemaakt van de ontdekkingsreis van Klaas en de vlogger worden gedeeld op social media en zijn terug te vinden op www.terugwinnaars.nl/recyclenmetklaas. Op deze website is later ook meer informatie over de verkiezing voor ROVA-vlogger te vinden.

lees verder

Inwoners van de gemeente Aalten met een laag inkomen ontvangen 800 euro energietoeslag, ter compensatie van de sterk gestegen energieprijzen. Bij de eerste ca. 250 inwoners wordt het bedrag rond 1 april naar hun rekening overgemaakt.

De overheid heeft op 15 maart bekend gemaakt dat er een energietoeslag van maximaal 800 euro uitgekeerd mag worden. De precieze invulling (verdeling) en uitkering wordt aan de gemeenten overgelaten. Gemeente Aalten heeft besloten dat inwoners met een inkomen tot 120% van het wettelijk sociaal minimum een eenmalige energietoeslag van 800 euro per huishouden kunnen ontvangen. Laborijn zorgt voor de uitbetaling van de energietoeslag.

Snel overmaken

Wethouder Joop Wikkerink: ‘Vooral inwoners met een laag inkomen maken zich zorgen over de hoge energierekening, merken we. Nu er voor deze groep een kleine compensatie van de gestegen energiekosten mogelijk is, vinden wij het van het grootste belang dit ook snel te regelen. Vandaag, 29 maart, hebben we als college de regeling vastgesteld. Laborijn zorgt ervoor dat onze inwoners met een bijstandsuitkering al rond 1 april hun energietoeslag ontvangen. Andere inwoners met een laag inkomen – die wij natuurlijk niet allemaal kennen – roepen we met klem op zelf in actie te komen en de energietoeslag aan te vragen.”

Eenvoudig aanvragen

Inwoners die een bijstandsuitkering van Laborijn ontvangen, hoeven niets te doen. De energietoeslag wordt automatisch aan hen toegekend en overgemaakt. Andere inwoners met een laag inkomen (tot 120% van de bijstandsnorm) kunnen tot 30 juni 2022 de energietoeslag aanvragen bij Laborijn. Hiervoor is een eenvoudig aanvraagformulier beschikbaar via de website: www.laborijn.nl/energietoeslag-2022.

lees verder

Op maandag 28 maart heeft de heer Freek Diersen, raadslid namens het CDA, een eremedaille ontvangen van burgemeester Anton Stapelkamp. Na 24 jaar raadslid te zijn geweest nam de heer Diersen vanavond afscheid, tijdens de laatste vergadering van de huidige gemeenteraad.

Met deze eremedaille wordt de heer Diersen geëerd voor zijn inzet en betrokkenheid in de afgelopen jaren, waarin hij op geheel eigen wijze invulling heeft gegeven aan zijn taak als volksvertegenwoordiger. De heer Diersen staat bekend als een warme, betrokken en gedreven man. Er is grote waardering voor de heer Diersen die vanaf 1998 raadslid van de gemeente Aalten is geweest. In al die jaren heeft hij een grote bijdrage en verantwoordelijkheid geleverd aan het bestuur van onze gemeenschap. De heer Diersen is met name jarenlang het gezicht geweest van de Duits Nederlandse samenwerking op lokaal, gemeentelijk en euregionaal niveau. De gemeente Aalten is hem daar zeer erkentelijk voor.

lees verder

Op 14, 15 en 16 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Niet iedereen weet precies welke onderwerpen er spelen in de gemeente en wat de standpunten van de politieke partijen hierover zijn. Daarom heeft de gemeente Aalten een StemWijzer laten maken. De StemWijzer is vanaf vandaag in te vullen op aalten.stemwijzer.nl.

De StemWijzer, bevat ongeveer 30 stellingen die inwoners kunnen beantwoorden met ‘eens’, ‘oneens’ of ‘geen van beide’. De StemWijzer vergelijkt vervolgens met welke partijen de meeste overeenkomsten zijn. De politieke partijen in gemeente Aalten hebben zelf toelichtingen gegeven op hun standpunten in de StemWijzer. Daardoor kunnen inwoners in de StemWijzer gemakkelijk bekijken wat zij van een bepaald onderwerp vinden.

Shoot-out Ook is het eenvoudig om partijen elkaar vergelijken. Wanneer in een uitslag het verschil tussen de hoogst scorende politieke partijen 5% of minder is, is er de mogelijkheid een 'shoot-out' te doen: de kiezer krijgt dan nog eens drie of vijf stellingen om te beantwoorden. Daarmee kunnen twee partijen extra met elkaar worden vergeleken. Wanneer meerdere partijen bij elkaar in de buurt zitten, kan de shoot-out met meerdere combinaties van partijen worden gedaan.

 

Nadere informatie over de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Aalten is te vinden op www.aalten.nl/verkiezingen.

lees verder

Wethouder Joop Wikkerink is donderdagmiddag uitgeroepen tot Beste Bestuurder van een kleine gemeente. Dit is bekend gemaakt tijdens de digitale bijeenkomst van het Kompas, het jaarlijkse event van Binnenlands Bestuur.

“Ik ben positief verrast dat er zoveel mensen de moeite hebben genomen hun stem op mij uit te brengen. Dat geeft voor mij de kracht van samenwerken in onze gemeente, in onze regio aan. Fijn dat deze prijs alweer in de Achterhoek terecht komt. Natuurlijk bedank ik alle mensen die hier hard voor gelopen hebben. Ik ben vereerd vanwege de waardering. Ik betrek graag ons hele college hierin en zie het als een aansporing om verder te gaan met werken vanuit de bedoeling samen in een college, met de raad en in de regio Achterhoek.” aldus wethouder Joop Wikkerink.

Joop Wikkerink heeft onder andere Wmo, Minimabeleid, Schuldhulpverlening, Participatiewet, Volksgezondheid en Dierenwelzijn in zijn portefeuille. Hij wordt enorm gewaardeerd vanwege zijn deskundigheid en jarenlange ervaring in de lokale politiek. Hij gaat op een verbindende manier te werk en heeft daarmee vele vernieuwingen doorgevoerd. Stemmers prijzen hem om zijn tomeloze inzet als wethouder, maar ook in het verleden als raadslid.

Weer een Aaltense wethouder Het is niet de eerste keer dat een wethouder van de gemeente Aalten deze titel in ontvangst neemt. Wethouder Hans te Lindert werd in 2019 verkozen tot Beste Bestuurder van een kleine gemeente en wethouder Ted Kok werd vorig jaar voor de titel genomineerd. Wethouder Wikkerink mag zich een jaar lang de beste bestuurder van een kleine gemeente (minder dan 30.000 inwoners) noemen. De andere genomineerden waren burgemeester Vincent van Neerbos van de gemeente West Maas en Waal en wethouder Bart Jaspers Faijer van de gemeente Ommen.

lees verder

Gemeente Aalten gaat voor de ontwikkeling van de locatie ‘De Wegwijzer’ in Dinxperlo een ontwikkelcompetitie uitschrijven, een soort prijsvraag. Het college van burgemeester en wethouders stelde vorig jaar al fase 1 van het ontwikkelkader vast voor deze locatie. Dit betekent dat deelnemers aan de ontwikkelcompetitie straks aan de slag kunnen met het verbeelden van de realisatie van ca. 13 woningen en een verbindingsroute naar het centrum voor langzaam verkeer.

Wethouder Ted Kok: “Locatie ‘De Wegwijzer’ is een prominente plek in het centrum van Dinxperlo. Dat verdient een mooie invulling. Met een ontwikkelcompetitie dagen we ontwikkelaars, aannemers en architecten uit om met een aansprekend en misschien wel verrassend voorstel te komen. Ik ben heel erg benieuwd naar de ideeën.”

De gemeente zoekt een serieuze partij die zich verplicht om de woningen en de verbindingsroute naar het centrum te ontwikkelen, financieren en realiseren. De kwaliteit van het ontwerp, maar ook het maatschappelijk rendement zijn belangrijk.

Twee rondes en een tentoonstelling Het uitwerken van dergelijke ontwikkelvoorstellen is voor aanbieders erg arbeidsintensief. Daarom is gekozen voor een procedure in twee rondes. In de eerste ronde wordt om beperkte informatie gevraagd die relatief weinig tijd hoeft te kosten. Na een eerste selectie wordt in de tweede ronde een gedetailleerder uitgewerkt voorstel van de aanbieders gevraagd. Die inzendingen worden vervolgens tentoongesteld, zodat belangstellenden hun reactie kunnen meegeven aan de onafhankelijke vakjury. Die vakjury zal de uiteindelijke winnaar van de competitie aanwijzen. De bedoeling is dat de gemeente vervolgens met de winnaar een overeenkomst aangaat en de grond aan deze partij verkoopt zodat die zijn plan kan realiseren.

Reglement Voordat de officiële aanbesteding start – in dit geval dus in de vorm van een ontwikkelcompetitie - wordt er een uitgebreid reglement opgesteld. Dit luistert erg nauw en neemt naar verwachting nog enkele weken in beslag.

lees verder

Joop Wikkerink, wethouder van de gemeente Aalten, is genomineerd voor de titel Beste Bestuurder Kleine Gemeente 2021. Samen met burgemeester Vincent van Neerbos van de gemeente West Maas en Waal en wethouder Bart Jaspers Faijer van de gemeente Ommen is hij in de race voor de titel. De verkiezing voor Beste Bestuurder wordt jaarlijks georganiseerd door Binnenlands Bestuur, vakblad voor bestuurlijk Nederland. Tot en met 30 januari kan iedereen stemmen via www.bestebestuurder.nl. 

“Ik ben echt blij verrast. Ik zie dit heel erg als een waardering voor ons college-team en de samenwerking in onze regio Achterhoek. Je moet het namelijk samen doen. Maar je moet het wel doen. Zo zit ons college in elkaar. Een fijn team!” aldus Joop Wikkerink.

Joop Wikkerink heeft onder andere WMO, Minimabeleid, Schuldhulpverlening, Participatiewet, Volksgezondheid en Dierenwelzijn in zijn portefeuille. Hij wordt enorm gewaardeerd vanwege zijn deskundigheid en jarenlange ervaring in de lokale politiek. Hij gaat op een verbindende manier te werk en heeft daarmee vele vernieuwingen doorgevoerd. Stemmers prijzen hem om zijn tomeloze inzet als wethouder, maar ook in het verleden als raadslid. 

Tweede stemronde

Na de eerste stemronde, waaraan ruim 1500 lokale en regionale bestuurders en politici deelnamen, is wethouder Wikkerink in de categorie Beste Bestuurder Kleine Gemeente als een van de drie genomineerden uit de bus gekomen. Bij de tweede ronde worden alle lokale en regionale politici en bestuurders nogmaals benaderd om een keuze te maken uit de genomineerden. Daarnaast kan iedereen van 18 januari tot en met 30 januari stemmen op zijn of haar favoriet via www.bestebestuurder.nl en de website van Binnenlands Bestuur.

Uitreiking

De winnaar wordt op 3 februari bekendgemaakt tijdens Kompas, het jaarlijkse event van Binnenlands Bestuur dat dit jaar weer digitaal plaats vindt. Naast de Beste Bestuurder Kleine Gemeente worden ook de winnaars van de titels Beste Bestuurder Decentrale overheid, Beste Jonge Bestuurder en Beste Lokale Bestuurder 2021 bekendgemaakt.

lees verder

De AZSV online-rookworstenactie is nog deze hele week. De opbrengst van deze actie komt geheel ten goede aan de jeugd van AZSV. Naast de online actie, verkoopt de jeugd ook rookworsten vanuit het Jumbo Leussink huisje bij de ingang van de supermarkt.

Via de website van AZSV www.azsv-aalten.nl/rookworsten zijn de rookworsten nog te bestellen tot en met 13 januari.  
Op zaterdag 15 januari is de Drive-by op het parkeerterrein van AZSV. Hier kan met de auto, fiets of wandelend de bestelling opgehaald worden.
Ook kan er online gekozen worden de worsten te doneren aan de voedselbank. De opbrengst van deze actie gaat naar de jeugd van AZSV. Komende jaren zullen de jeugdteams gefaseerd voorzien worden van de rode AZSV trainingsjassen. 

Naast de online verkoop kunnen de rookworsten ook gekocht worden bij het Jumbo huisje bij de ingang van de supermarkt. Op vrijdag 14 en zaterdag 15 januari staat hier de jeugd van AZSV voor deze actie.

Ook is er weer de Jeugd Team-Battle. Bij het ophalen van de bestelling kan de naam van het favoriete AZSV Pupillen of Junioren Team doorgegeven worden: het pupillenteam en juniorenteam met de meeste stemmen wint één minuut gratis winkelen in het snoep-pad van Jumbo Leussink.

Kijk voor alle info op www.azsv-aalten.nl/rookworsten

lees verder

Honderden rassen uit de Rossel Collectie zijn beschikbaar voor het Achterhoekse erf.
Help mee Rossel Collectierassen terug te planten op het Achterhoekse erf! Deze oproep doen Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Kenniscentrum Nelles. Liefhebbers van oude fruitrassen en woonachtig in de Achterhoek kunnen meedoen aan een actie voor het aanplanten en daarmee het behouden van Rossel Collectierassen. Dit zijn bijzondere fruitbomen genoemd naar Hennie Rossel uit Vorden, de bekende pomoloog en wetenschapper die decennialang oude fruitrassen heeft teruggevonden, nu al zo’n 400. Met de aanplant van deze fruitbomen zorg je voor meer biodiversiteit op het erf, behoud je Achterhoeks erfgoed en word je onderdeel van een samenwerkingsverband en uniek kennisnetwerk. Liefhebbers melden zich aan via de website van SLG: www.landschapsbeheergelderland.nl/rossel-collectieras.

Meld je aan voor deze vergeten fruitrassen
Rossel Collectierassen zijn vergeten fruitrassen die in Achterhoekse boomgaarden door Hennie Rossel zijn teruggevonden en door lokale kwekers opnieuw zijn gekweekt. Het is bijzonder dat deze oude streekrassen voor particulieren na lange tijd weer beschikbaar zijn voor grondeigenaren en hobbyfruittelers. Meedoen kan bij minimaal tien fruitbomen, dan word je een Rossel Collectieboomgaard. Er zijn zo’n 100 Rosselcollectieboomgaarden en die kun je altijd aanvullen met nog meer collectierassen. Hennie Rossel bekijkt per deelnemer welk assortiment het beste past op de locatie. Kijk voor de voorwaarden, ondersteuning en werkwijze op de website van SLG.

Uniek Achterhoeks erfgoed
Met de aanplant van deze Rossel Collectierassen zorgen we niet alleen voor meer biodiversiteit op het erf maar dragen we actief bij aan het behoud van echt Achterhoeks cultureel erfgoed. Deelnemers kunnen hun voorkeur aangeven voor het aantal bomen en of het een handappel, moesappel, handpeer of stoofpeer mag zijn. Op basis daarvan wijst Rossel de rassen aan een grondeigenaar toe. Het gaat om hele bijzondere fruitrassen, die lekker en goed te gebruiken zijn.
Deelnemers worden onderdeel van het netwerk van Achterhoekse Rossel Collectieboomgaardeigenaren (in oprichting) dat bestaat uit vrijwillige determineerders, kwekers, sap-persers, snoeivrijwilligers, chefkoks en andere eigenaren van Rossel Collectieboomgaarden. Deelnemers ontvangen de bomen deze winter tijdens een uitdeeldag op vrijdag 4 maart 2022 op het erf van Kenniscentrum Nelles in Silvolde.

Dankzij een financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij en een bijdrage vanuit het programma LEADER Achterhoek kunnen we de fruitbomen voordelig aanbieden. Let op: voor deze aanplantperiode (tot maart 2022) zijn een beperkt aantal bomen en financiering beschikbaar.

Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit
De actie voor meer Rossel Collectierassen is onderdeel van het project ‘Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit’. SLG en Kenniscentrum Nelles werken hierin samen aan het behoud van al het werk van Hennie Rossel zodat deze unieke collectie historische fruitrassen behouden blijft voor de Achterhoek. Het project ‘Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit’ wordt mogelijk gemaakt door LEADER Achterhoek, Europa, de Nationale Postcode Loterij en de gemeenten Aalten,  Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk. 

lees verder

Op de locatie van de voormalige technische school aan de Ludgerstraat in Aalten worden volgend jaar woningen gerealiseerd. Woningcorporatie De Woonplaats, eigenaar van het terrein, en de gemeente Aalten hebben een schetsontwerp gemaakt voor maximaal 54 woningen in een groene omgeving. Voor dit project vraagt de gemeente subsidie aan bij de provincie Gelderland, waarmee het project mogelijk versneld kan worden uitgevoerd.

Ted Kok: “Ik ben blij met deze ontwikkeling. Het terrein ligt al sinds 2007 braak en er is behoefte aan meer woningen in onze gemeente. Een subsidie kan het project versnellen. We onderzoeken ook of binnen dit project een ‘Aaltens hofje’ kan komen. Dit is een geclusterde woonvorm voor ouderen die gezamenlijk in een hofje wonen”.

Het project bestaat uit maximaal 54 woningen, waarvan 45 sociale huurwoningen. De overige kavels zijn voor koopwoningen en maken onderdeel uit van het hofje. De eerste fase bestaat uit 23 sociale huurwoningen die gebouwd worden in het noordelijke deel van het terrein.

Planning
In juni van dit jaar is het project al gepresenteerd aan de directe omwonenden. Reacties en vragen worden meegenomen in de verdere uitwerking van het plan dat eind dit jaar afgerond wordt. In januari 2022 wordt het bestemmingsplan vervolgens in procedure gebracht. Als er geen zienswijzen worden ingediend kan het bestemmingsplan eind februari 2022 worden vastgesteld.

lees verder

Woensdag 10 november hebben leerlingen van groep 7 van basisschool St. Liborius uit Dinxperlo bomen geplant tijdens de Nationale Boomfeestdag. Dit deden op de locatie van de oude kwekerij aan de Beggelderdijk in Dinxperlo.  Wethouder Martin Veldhuizen plantte samen met drie leerlingen de eerste boom; een linde. De kinderen hebben verschillende mooie bomen in het gebied geplant, zoals: magnolia’s, tamme kastanjes, lindes en Chinese moerascipressen. Daarnaast is het gebied aangekleed met onder andere vlinderstruiken.

Extra feestelijk Voor de meeste leerlingen van groep 7 was de dag extra feestelijk, omdat de kinderen met een negatieve testuitslag vandaag weer uit quarantaine mochten. Vorige week bleek een klasgenootje besmet te zijn met het coronavirus. Helaas kon nog niet iedereen erbij zijn, omdat zij nog aan het wachten waren op de testuitslag.

Insectenhotels  Zoals gebruikelijk hebben alle leerlingen van de deelnemende school een appel van de gemeente gekregen. De leerlingen uit groep 7 kregen als dank voor hun inzet een insectenhotel; een broedplaats voor insecten, waardoor de insectenpopulatie groeit. Ook trekken insectenhotels insecten aan die natuurlijke vijanden zijn van bijvoorbeeld de rups, huisvlieg en bladluis; dieren die we liever niet in onze tuin hebben. De ‘hotels’ zijn vooral erg leuk en leerzaam voor kinderen: door te kijken naar de verschillende soorten insecten leren ze van alles over de natuur.

lees verder

Maatschappelijke verantwoordelijkheid | GUV Uitvaartzorg wil nabestaanden altijd ten dienste staan, maar neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Bert van Asselt, directeur bij GUV, neemt tegen zijn zin maatregelen:

“Natuurlijk willen wij geen beperkingen opleggen aan nabestaanden. En het dringende advies strekt zich nog niet uit tot uitvaarten. Toch vinden wij dat we het verzoek om de 1,5 meter afstand weer te handhaven en het verzoek om mondkapjes te dragen daar waar mensen dicht bij elkaar zijn niet naast ons neer kunnen leggen.”

Veel kwetsbare ouderen | “Bij uitvaarten komen natuurlijk heel veel oudere en kwetsbare bezoekers en die willen wij, evenals de niet gevaccineerde bezoekers, ook beschermen. De spagaat waarin we zitten is dan ook een gevoelige. Wij als directie team, Iwan Koster en ik, hebben dan ook sinds de persconferentie van afgelopen dinsdag alle mogelijkheden overwogen. Na intensief overleg met de voorzitter van het bestuursteam coronavirus in de uitvaartsector hebben wij de knoop doorgehakt. Als uitvaartverzorgende organisatie vallen wij dan wel buiten de opgelegde verplichtingen. Wij vinden dat wij, vooral moreel gezien want het is natuurlijk volledig tegen onze zin, de werkwijze opnieuw moeten aanpassen voor de nabestaanden en de gasten in beide GUV Crematoria in Aalten en Etten.” aldus Bert van Asselt”

Mondkapjes op en houdt afstand | Iwan Koster, adjunct-directeur licht toe: “Uitvaartplechtigheden en condoleances zullen vanwege het feit dat er geen coronacheck is, weer met mondkapje op moeten. Ook verzoeken wij dringend de afstand zo groot mogelijk te houden, geen handen te geven of te omhelzen. GUV heeft weliswaar de grootste aula’s, maar toch verzoeken wij u het aantal gasten goed te overwegen. Voor uw en hun veiligheid.

Indien nodig zal GUV vragen om de gasten te verdelen over de aula en de belangstellendenruimte.

Ons eigen personeel ieder geval weer mondkapjes gaan dragen en weer grotere afstand houden tot de overheid dit advies weer opheft. Bij condoleances gaan wij niet kijken naar de aantallen omdat deze mensen slechts kortstondig in onze gebouwen zullen zijn. Maar ook dan geldt een dringend verzoek om het mondmasker weer te dragen en geen handen te schudden.”


Op de foto: Bert van Asselt in de ontmoetingsruimte van GUV Crematorium Etten.

Foto: Theo Kock


 

lees verder

De drie afgelopen extreem droge jaren en de watersnood in Limburg afgelopen zomer laten zien dat het klimaat snel verandert en het weer steeds extremer wordt. En al slagen we erin om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, de opwarming van de aarde zal nog tientallen jaren doorgaan. Perioden van droogte gaan langer duren, de temperatuur tijdens hittegolven wordt nog hoger en hevige buien komen vaker voor. De gemeenten in de Achterhoek gaan de komende vijf jaar 20 miljoen investeren om beter voorbereid te zijn op deze veranderingen. Het Rijk betaalt voor één derde mee.

Extreem weer

De gemeenten hebben samen met Waterschap Rijn en IJssel een klimaatstresstest uitgevoerd waarin onderzocht is waar we kwetsbaar zijn als het weer steeds extremer wordt. In iedere gemeente zijn plekken gevonden waar veel water op straat kan komen te staan en waar water schade kan veroorzaken in gebouwen. Ook is er gekeken naar hitte. Bij hitte gaat het om schade aan de gezondheid, bijvoorbeeld als mensen niet genoeg drinken of niet kunnen slapen omdat het te warm is.

Samen aan de slag

De gezamenlijke overheden hebben onderling afgesproken dat Nederland in 2050 waterrobuust en klimaatbestendig is. In de Achterhoek+ werken gemeenten en waterschap daarom samen aan een gezamenlijke aanpak, een zogenaamde Regionale Adaptatie Strategie. Daarin wordt aangegeven wat er nodig is, maar ook wat er mogelijk is, om beter voorbereid te zijn op weersextremen. De strategie is nog niet klaar. Met name de aanpak van droogte in de regio is complex en kan grote gevolgen hebben voor natuur en landbouw. Daarom wordt, samen met veel betrokkenen, nog nagedacht over de Aanpak Droogte. Gemeenten en waterschap gaan al wel aan de slag om de knelpunten aan te pakken, eerst in het stedelijke gebied.

Ook actie door inwoners

De overheid kan het niet alleen, en de overheid gaat en kan niet alle risico’s afdekken. Van inwoners, woningeigenaren en zorginstellingen wordt daarom ook actie verwacht. Meer groene tuinen, het regenwater afkoppelen van het riool zijn kleine maatregelen, maar vele kleintjes maken ook een grote maatregel. Daarom zullen met name gemeenten hier steeds weer aandacht voor vragen. En als er een hittegolf is worden inwoners aangespoord erop toe te zien dat hun (groot)ouders, kleine kinderen en andere kwetsbare inwoners genoeg vocht binnen krijgen.

Afspraken

Gemeenten en waterschap blijven de komende jaren samenwerken aan de aanpassing aan het klimaat (klimaatadaptatie). Zij sluiten een samenwerkings-overeenkomst om de afspraken over de verdeling van de subsidie van het Rijk vast te leggen. Naar verwachting hebben begin november voldoende gemeenten de samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd en wordt de eerste subsidie-aanvraag ingediend. De gemeenten Berkelland, Lochem en Bronckhorst dienen de eerste projecten in en gaan volgend jaar direct aan de slag. De overige gemeenten volgen in 2022 en 2023.

De deelnemende gemeenten zijn: Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Lochem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk en Zutphen

 
 

 

lees verder

Maandagmiddag 11 oktober is Tweede Kamerlid voor D66 Hanneke van der Werf op bezoek geweest bij de burgemeesters Bronsvoort (Oost Gelre), Besselink (Bronckhorst) en Stapelkamp (Aalten). Van der Werf was uitgenodigd om met de burgmeesters in gesprek te gaan over ondermijning en veiligheid van het buitengebied in beide gemeenten. Zij heeft onder andere Veiligheid, Terrorisme, Drugs, Mensenhandel en Migratie in haar portefeuille.

In 2 uur tijd is een rondrit door het buitengebied gemaakt en spraken de burgemeesters met kamerlid Van der Werf over de uitdagingen en aanpak waar het buitengebied in alle Achterhoekse gemeenten voor staat. De burgemeesters hebben hun zorgen op dit gebied extra onder aandacht gebracht bij het parlementslid.

Van der Werf: “Ondermijnende criminaliteit is een groot probleem met veel impact op de samenleving. Het speelt overal. In een grote stad als Den Haag, maar ook hier in de Achterhoek, waar ik ben opgegroeid. Criminelen opereren in de buitengebieden en daar zijn inwoners en agrarisch ondernemers de dupe van. Goed om vandaag te spreken met burgemeesters uit de Achterhoek en hun ervaringen te horen. Uiteraard neem ik hun verhalen mee naar de Tweede Kamer.”

Week tegen Ondermijning

Het gesprek valt niet voor niets in de Week tegen Ondermijning (11 t/m 17 oktober), waarvoor in de hele regio Noord- en Oost-Achterhoek activiteiten worden georganiseerd. Burgemeester Marianne Besselink: “In de Achterhoek werken diverse gemeenten samen met de politie om voorlichting te geven over hoe je bijvoorbeeld een drugslab of hennepkwekerij of malafide huurder kunt herkennen. Door op deze manier zichtbaar te zijn in bijvoorbeeld het buitengebied en inwoners te informeren weten ze beter waar ze verdachte situaties kunnen melden en gebeurt dat sneller.”

Aantrekkelijk voor drugscriminelen

Burgemeester Annette Bronsvoort: “De combinatie van leegstaand vastgoed, afgelegen locaties en de agrarische sector die onder druk staat, maakt het buitengebied tot een aantrekkelijke werkplek voor (drugs-)criminelen. Gemeenten en politie verstrekken regelmatig voorlichting aan inwoners en (agrarische) ondernemers over deze mogelijke situaties. Hierdoor weten steeds meer inwoners en ondernemers waar ze op kunnen letten bij verdachte situaties en hoe ze dat kunnen melden.”

Lege loodsen en stallen

Ook boeren in het buitengebied met grote leegstaande stallen en loodsen vragen we alert te zijn op verzoeken om de loods te mogen gebruiken of huren. “Als je 1x ja hebt gezegd, kom je er niet meer vanaf, dus begin er niet aan”, zegt burgemeester Stapelkamp. “Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo.”

Weerbaarder maken jongeren

Op een aantal middelbare scholen is het programma #LeerlingAlert ingezet voor het vergroten van de bewustwording. Hiermee wordt gewerkt aan het inzicht bij leerlingen dat ‘meedoen’ aan georganiseerde criminaliteit serieuze gevolgen heeft.

Thema met veel onderwerpen

Het thema Ondermijning omvat veel onderwerpen. Zo wordt er naast aandacht voor samenwerking op het platteland en het weerbaar maken van jongeren, ook gewerkt aan de (milieu)schade van drugslabs en het verhalen van de kosten op de overtreder, internationale samenwerking en misstanden rond huisvesting van arbeidsmigranten en de aanpak mensenhandel.

Geen investering vanuit Rijk

De aanpak van het thema Ondermijning zet gemeenten onder druk. Als voorbeeld de aanpak van mensenhandel. In 2022 wordt er van gemeenten een nadrukkelijke rol verwacht op dit gebied, zonder dat er investering van het Rijk tegenover staat. Daarbij gaat het gaat niet alleen om het vergroten van capaciteit in mankracht, maar ook om capaciteit in kennis en kunde. Het herhaaldelijk trainen van personeel is hard nodig.

 

Hanneke van der Werf heeft als raadslid van de gemeente Den Haag in 2019 een initiatiefvoorstel ingediend met de titel Ondermijning onder ogen. Het voorstel hield een gebiedsgerichte, data-gestuurde aanpak in, bekrachtigd door middel van een pact met belanghebbenden in het gebied.


Foto: Burgemeester Stapelkamp, Hanneke van der Werf en burgemeesters Bronsvoort en Besselink maken kennis met de geuren van een drugslab.


 

lees verder

Eine Woche nach Veröffentlichung der Programm Highlights für das anstehende Jubiläums-jahr in Bocholt stand heute der nächste große Meilenstein bei der Stadt Bocholt auf dem Programm: die Jubiläums Website www.bocholt800.de ist präsentiert und online gestellt worden. Bürgermeister Thomas Kerkhoff stellte die Seite gemeinsam mit dem Ersten Stadtrat Thomas Waschki und Stadtmar-keting Geschäftsführer, Ludger Dieckhues vor Medienvertretern vor. Ab sofort finden hier alle Interes-sierten alle wichtigen Infos rund um 800 Jahre Bocholt im Jahr 2022.
Auf der Startseite ist aktuell noch ein Countdown abgebildet, der die Tage, Stunden, Minuten und Se-kunden bis zum offiziellen Auftakt herunter zählt. Dort finden sich auch alle tagesaktuellen Beiträge unter dem Hashtag #BOCHOLT800 sowie ein aktuelles Grußwort des Bocholter Bürgermeisters.
Im Weiteren kann man sich über Bocholts Historie und die vielen Sponsoren des Jubiläumsjahres infor-mieren und findet unter den Rubriken Veranstaltungen und Aktionen alles Wissenswerte zu den an-stehenden Terminen im Rahmen des Jubiläumsjahres.
Die Seite bleibt selbstverständlich nicht statisch, sondern wird nach und nach um neuen Input, Events, Daten und Fakten ergänzt, so dass sie immer als aktuelles Newsmedium für 800 Jahre Bocholt genutzt werden kann.
Ein großer Dank geht an die örtlichen Partner und Sponsoren, ohne die die Umsetzung des umfang-reichen Jubiläumsjahres nicht möglich wäre.

Partner und Sponsoren
Platinsponsoren:
Die Stadtsparkasse Bocholt, die Volksbank Bocholt eG und die BEW – Bocholter Energie- und Wasser-versorgung GmbH

Gold Sponsoren:
Fliesen Theissen GmbH & Co. KG, Flender International GmbH, TIS Technische Informationssysteme GmbH, Rudolf Ostermann GmbH, Lück GmbH & Co. KG, Sinnack Backspezialitäten GmbH & Co. KG, Tekloth GmbH, Benning Elektrotechnik und Elektronik GmbH & Co. KG, Grunewald GmbH & Co. KG., Ardap Care GmbH, GILDE Gruppe

Silber Sponsoren:
FIEGE Logistik Stiftung & Co. KG, Autokrane Schares GmbH, Auto Schmeink GmbH, Kuehne + Nagel (AG & Co.) KG, Pieron GmbH, Schmeing Bau GmbH, Edeka Görkes, netgo GmbH, Lebbing automation & drives GmbH, Caravan Center Bocholt GmbH & Co. KG, Elskamp Edeka-Märkte, Caisley International GmbH, Nobby Pet Shop GmbH, SETEX-Textil-GmbH, OLBRICH GmbH, Edeka Frericks, IBENA Textilwerke GmbH, Edeka Harmeling, WEVAG Weyers & Vagedes GmbH & Co. KG, Cockpit-Kartarena GmbH, BTG Feldberg & Sohn GmbH & Co. KG, Duvenbeck Consulting GmbH & Co. KG, HÜBERS Verfahrenstechnik Maschinenbau GmbH, Trinkgut Welling, Imping Kaffee GmbH, Schöttler Abbruch-Erdbewegung-Trans-porte GmbH, Metallbau Klemens Sanders GmbH, deutz produktionsstudios GmbH, REWE Lütfring, Spa-leck Holding, Cult at home
Bronze Sponsoren: Deutsche Bank Bocholt, Spedition Hillert GmbH & Co. KG, Tepasse Fenster GmbH, Buß Byproducts GmbH, WSG Günther & Wehning PartG mbB, Fliesen Hüning OHG, Pergan Hilfsstoffe für industrielle Prozesse GmbH, Spaleck Oberflächentechnik GmbH & Co. KG, Helmut Wünsch GmbH, 1A Medizintechnik GmbH

Basis Sponsoren:
Reanmo GmbH, Hungerhoff GmbH Hausverwaltung, Te Strote GmbH & Co. KG, Her-man Weyer Fahrzeugbau, Boomers GmbH & Co. KG, Party Rent GmbH, Lehmkuhl GmbH, Fisser GmbH, Handelshof Bocholt, J. Rümker GmbH & Co. KG, B. Lueb GmbH & Co. KG
Das beigefügte Foto zeigt Bürgermeister Thomas Kerkhoff, der gemeinsam mit den Vertretern der drei Platinsponsoren auf den Buzzer zum offiziellen Start der Jubiläums Website www.bocholt800.de drückt.


Auf dem Foto von links nach rechts: Kai Enck (Stadtsparkasse Bocholt), Bürgermeister Thomas Kerk-hoff, Jürgen Elmer (Stadtwerke Bocholt), Bernd Kleine-Rüschkamp (Volksbank Bocholt eG).
Ebenfalls ist dieser Presseinfo ein Screenshot der Jubiläums Website www.bocholt800.de beigefügt.


 

lees verder

In Varsselder – Veldhunten wil de Vereniging Dorpsbelangen Varsselder – Veldhunten een overkapping mogelijk maken tussen het kerkgebouw en 't Dorpshuus. Realisatie vindt plaats in samenwerking met Vereniging Kerkgebouw V-V en bestuur Dorpshuus.  Met deze verbinding wordt het stenen kerkgebouw voorzien van nieuwe energie. Om dit te onderstrepen wordt de nieuwe overkapping voorzien van zonnepanelen. Deze unieke samenwerking tussen beide gebouwen biedt kansen aan verenigingen/partijen binnen maar ook van buiten het dorp.

Marco van Lochem geeft aan dat het GUV Goede doelen fonds deze maatschappelijke functie een warm hart toedraagt en daarom besloot deze bijdrage toe te kennen. GUV zelf is immers ook een organisatie die voor en door de maatschappij gevormd en gedragen wordt.

Judit Venus van de Vereniging Dorpsbelangen heeft een cheque ter waarde van 2500 euro in ontvangst genomen en ze hoopt dat de overkapping voor het einde van dit jaar gerealiseerd kan worden.

GUV Goede doelen fonds roept organisaties op om een aanvraag voor financiële hulp in te dienen. Dit kan via de website van GUV.


Op de foto Marco van Lochem en Judit Venus.

Foto: Bert van Asselt


 

lees verder

Sofortprogramm Innenstadt Nordrhein-Westfalen greift in Bocholt,
Leerstandrückgang erfolgreich ins Rollen gebracht.
Gründer und Start Up- Unternehmen sind gefragt, denn Bewerbungen von Interessenten für die Fördergelder aus dem Sofortprogramm sind weiterhin möglich, da die von der Bezirksregierung bewilligten Mittel in Bocholt noch nicht komplett verteilt wurden.
Bocholt. Das Bocholter Start Up „MyKraut“ etabliert sich nun zum dreijährigen Jubiläum u.a. mithilfe des Sofortprogramms Innenstadt in der Bocholter Osterstraße und hat bereits am letzten Samstag das Ladengeschäft im ehemaligen alltours-Reisebüro eröffnet. Ein weiteres Beispiel für eine gelungene Vermittlung zwischen Eigentümer, Mietinteressent, Stadt und Stadtmarketing.

Das Förderprogramm läuft Ende 2023 aus und grundsätzlich können für maximal zwei Jahre Verträge mit Mietinteressenten geschlossen werden. Da in Bocholt bereits sechs erfolgreiche Abschlüsse mit Gründern oder Start Up-Unternehmen in den letzten Wochen zustande gekommen sind, sind aus dem gesamten der Stadt Bocholt zugesprochenen Fördertopf per heute insgesamt noch ca. 170.000 Euro zu vergeben. Es gilt also der Aufruf an alle Interessenten, die ein Gewerbe in der Bocholter City starten möchten, sich beim Stadtmarketing Bocholt oder bei der Stadt Bocholt, Stadtentwicklung zu melden. Je nach Größe des Ladenlokals sind aus dem Fonds weitere drei bis vier Vertragsabschlüsse möglich.

Um eine Vertragsunterzeichnung hinzubekommen, die nach den geltenden Förderrichtlinien eine 30 %ige Mietreduzierung für den Vermieter beinhaltet, müssen unterschiedliche Räd-chen ineinandergreifen. Die Antragsdauer für Interessenten ist mittlerweile jedoch in Bocholt recht kurz, da die rechtlich abgesicherten Mustermietverträge eine schnelle Abwicklung des Anliegens ermöglichen.

Interessenten wenden sich bitte an:
Astrid Lukas, Stadtmarketing Bocholt unter lukas@bocholt-stadtmarketing.de bzw. 02871/294933-13 oder an Odette Wiese, Stadt Bocholt Stadtentwicklung unter odette.wiese@bocholt.de bzw. 02871 /953-418.


Zu dieser Medieninformation gehört ein Foto © „MyKraut“: Blick in das Geschäft „MyKraut“ in der Osterstraße.


 

lees verder

Het zoeken van informatie over uitvaartverzorging op internet leidt nogal vaak tot misleiding.
Directeur Bert van Asselt ging op onderzoek uit en verbaasde zich er zelf over. Het zoeken naar www.guv.nl, de site waar men informatie over GUV Uitvaartzorg kan vinden, met o.a. de livestream voor uitvaarten in Aalten en Etten bleek al te leiden tot een flink aantal “internet cowboys”.

Misleidende resultaten | Tot de zoekresultaten bleek te horen een uitvaartverzorger geen enkele connectie met Aalten heeft, maar adverteert met “Uitvaart regelen in Aalten”.  De volgende die in beeld komt is een advertentie van een website die alle gegevens van GUV Uitvaartverzorging toont, maar mensen doorsluist naar een vergelijkingswebsite waar GUV geen enkele afspraak mee heeft. De volgend advertentie kopt met “GUV Berkenhove B.V. uit Aalten” maar onder tussen leidt naar een landelijke offertesite.

Gebeurt dat bij alle zoekopdrachten? | Ja, ook bij het zoeken naar GUV of Uitvaart Aalten of Uitvaart Winterswijk zien wij dezelfde verschijnselen. Meteen komen er diverse advertenties in beeld die geen van allen in Aalten of Winterswijk gevestigd zijn.
De meest opvallende is er een met de kreet: Vergelijk Offertes van uitvaartverzorgers in Aalten.

Er is maar een bedrijf in Aalten dat uitvaarten verzorgt en dat is GUV.  Ook komt er een as sieraden-shop in beeld die een pagina vult met zaken die (deels) van de website van GUV gekopieerd zijn en probeert zo klanten te misleiden en aankopen te doen onder valse voorwendselen!

Misleiding van nabestaanden | “Wij vinden dit een zeer sterke misleiding van de nabestaanden die denken een lokale uitvaartverzorger te zoeken en zo op het verkeerde been gezet worden. Een kwalijke zaak die steeds vaker nabestaanden teleurstelt.” aldus Bert van Asselt. “Juridisch gezien valt hier weinig aan te doen. Ze misbruiken wel degelijk onze naam en onze gegevens en misleiden nabestaanden door hen naar andere ondernemingen te leiden. Daarom willen we er voor waarschuwen om latere teleurstelling te voorkomen.”

Is GUV bang dat mensen vergelijken? Nee! | Zoeken en vergelijken op internet is heel goed, maar kijk goed wat je vergelijkt en bel of mail even met GUV om er voor te zorgen dat er geen appels met peren vergeleken worden. Sites bevatten soms allerlei verwijzingen naar GUV terwijl dit niet juist is. Daarnaast wordt door de gebruikte omschrijvingen de indruk gewekt dat zaken vergeleken worden of men heel goedkoop is. Dat ligt echter in alle gevallen in de diensten die verleend worden. “GUV geeft al 10-tallen jaren gratis informatie en voorlichting. Wij zien bedrijven die veel adverteren om nabestaanden te lokken die soms 1.500 euro duurder zijn dan GUV. Goedkoop is heel vaak duurkoop. Als men een lagere prijs weet te vinden dan GUV hanteert voor dezelfde diensten, dan krijgt men van ons het verschil terug. ” zo stelt Bert van Asselt

lees verder

Inwoners die zich nog niet hebben laten vaccineren kunnen dat binnenkort alsnog doen op een pop-uplocatie in de gemeente Aalten. Op 9, 10 en 11 september is de GGD Noord- en Oost-Gelderland aanwezig op verschillende locaties in Aalten en Dinxperlo. Iedereen vanaf 12 jaar kan zonder afspraak terecht. Men hoeft alleen een mondkapje en een legitimatie mee te nemen.

Nu de grote vaccinatielocaties gesloten zijn gaat de GGD Noord- en Oost-Gelderland iedere gemeente langs om te vaccineren in tijdelijke, zogenaamde pop-up, locaties. Hier wordt gevaccineerd met het Pfizer-vaccin. Ter plekke wordt een afspraak gemaakt voor een tweede prik.

Burgemeester Anton Stapelkamp: “Mensen die om wat voor reden dan ook nog geen vaccinatie hebben gehaald, kunnen dat nu alsnog doen. Gewoon in het eigen dorp. Om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan is een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad nodig. Met de pop-up locaties maken we de drempel zo laag mogelijk voor mensen die nog twijfelen of vragen hebben. Principiële bezwaren respecteer ik ten volle, maar ik vraag iedere inwoner om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Vooral bij inwoners onder de 55 jaar is de vaccinatiegraad nog te laag. Hoe meer vaccinaties, hoe minder verspreiding, hoe minder beperkingen, hoe minder schade.”

 

Locaties en tijden

Donderdag 9 september           11.00 tot 19.30 uur        Figulus, Polstraat 9, Aalten

Vrijdag 10 september                11.00 tot 19.30 uur        Kerkelijk Centrum, Markt 4, Dinxperlo

Zaterdag 11 september             9.00 tot 17.00 uur          AZSV, Haartsestraat 57, Aalten

 

Op alle locaties zijn een arts en een verpleegkundige aanwezig. Zij kunnen vragen beantwoorden en helpen prikangst te overwinnen. Ook is er informatie in verschillende talen beschikbaar.

 

Vragen?

Voor alle vragen over corona en coronavaccinaties kunt u bellen met tel. 0800 - 1351 (7 dagen per week 8.00-20.00 uur). Op www.coronavaccinatie.nl vindt u de meest actuele informatie, vragen én antwoorden over coronavaccinatie.

lees verder

In het najaar van 2021 rijdt de SRV-wagen door de Achterhoek. De SRV-wagen verbindt de elf deelnemende gemeenten van het project ‘Een nieuwe Tijd. Wederopbouw in de Achterhoek’ aan elkaar. De gemeente Aalten bijt het spits af.

Canon en escaperoom | In de bus is de canon van de Achterhoekse wederopbouw te zien, te beluisteren en te beleven. Verder is er een escaperoom rond het thema Duurzaamheid ingericht. Met vragen en proefjes leert men meer over het verduurzamen van onze leefomgeving.

SRV-wagen van start in de gemeente Aalten | De gemeente Aalten is de eerste Achterhoekse gemeente waar de SRV-wagen gaat rijden. De bus is van dinsdag 7 t/m zondag 12 september in de gemeente Aalten. Daarna rijdt de wagen verder door de Achterhoek t/m 27 november 2021. De SRV-wagen is ingericht door het Gelders Genootschap.

Afwisselend programma voor jong en oud | In de gemeente Aalten wordt rond de SRV-wagen een afwisselend programma georganiseerd, met activiteiten voor jong en oud. Op dinsdag wordt er gedanst op muziek uit de jaren ‘50 en ‘60 bij het Ambthuis in Bredevoort, op woensdag is er een programma voor kinderen (en hun ouders) rond klimaat en groen op het Heurns Veld, op donderdag staat Dorcas in Aalten in het teken van de Wederopbouwperiode en op vrijdag is er een programma met lezingen, een retromarktje en een workshop speelgoed maken van gerecyclede materialen bij de Koppelkerk in Bredevoort. Op zaterdag en zondag maakt de SRV-wagen onderdeel uit van het programma voor Open Monumentendag. Op zaterdag bij de Dorpskerk in Dinxperlo en op zondag bij boerderij Eskes, waar iedereen welkom is om een kijkje te komen nemen.

Meer informatie over het project en de activiteiten vindt u op nieuwetijdachterhoek.nl.

lees verder

In de week van 30 augustus gaat een groep van ca. 60 tweedejaarsstudenten van Saxion Hogeschool aan de slag met het thema grensbeleving in Dinxperlo. Zij doen dit in het kader van de zogenaamde ‘Bootcamp/StadsLAB’, die als doel heeft de studenten kennis te laten maken met het werken voor een opdrachtgever en een relevante opgave waar een regio of gemeente voor staat.

De studenten volgen de opleidingen Bestuurskunde/Overheidsmanagement, Ruimtelijke Ordening & Planologie, Klimaat & Management en Stedenbouwkundig ontwerpen. De Bootcamp start op maandag met een kick-off waarna de studenten hun deelopdracht gaan formuleren. De overkoepelende opgave gaat over het vraagstuk hoe de grensbeleving en daarmee toeristische attractiviteit van Dinxperlo-Suderwick verhoogd kan worden: aan de Heelweg/Anholtseweg, de Aa-strang en in het centrum. Aanknopingspunten zijn daarvoor de recent vastgestelde centrumvisie, de beleidsnota vrijetijdseconomie en een inspiratiedocument voor de ontwikkeling van de Oude IJssel/Aa-strang zone.

Resultaat pitchen | De studenten voeren bureau-onderzoek uit vanaf de opleiding of thuis en hebben op woensdag 1 september een veldwerkdag. Tijdens die dag verkennen zij de grens en het centrum van Dinxperlo en zullen ter plaatse voorbijgangers en mogelijk ondernemers interviewen. Uiteindelijk pitchen zij op donderdag het resultaat aan een delegatie waaronder enkele leden van het college van burgemeester en wethouders.    

Studenten naar de Achterhoek | De bootcamp vindt plaats in het kader van het samenwerkingsverband tussen Saxion/Stadslab en 8RHK Ambassadeurs om studenten naar de Achterhoek te trekken voor opdrachten en stages met uiteindelijk het doel toekomstig arbeidspotentieel aan te trekken.

lees verder

Cultuur in de Natuur - Het idee werd min of meer uit nood geboren, maar het bleek een schot in de roos. Toen het culturele leven grotendeels stil kwam te liggen, kwam een aantal creatieve geesten op het idee om een ‘pop up’ openluchttheater te bouwen. En dat voorziet overduidelijk in een behoefte, zo kan de balans aan het eind van het tweede seizoen worden opgemaakt. Het programma loopt nog tot eind oktober.

 

Toen de liefhebbers van livemuziek en uitgaan vanwege dat verfoeide covid-virus ineens thuis kwamen te zitten, borrelde het idee van een openluchttheater op.

Vorig jaar was dat in Lichtenvoorde-Zuid, maar voor dit tweede seizoen werd uitgeweken naar De Schans in Vragender, een gebied dat onder meer bekend is van de Zwarte Cross. Het bleek een ideaal decor voor openlucht-vertier. “Het is volledig omzoomd. Cultuur in de natuur dus”, aldus Jelle Spexgoor, een van de organisatoren.

Leeg weiland

Het is Timp Evenementenservice dat het voortouw had genomen. Vooral om op die manier het eigen personeel aan het werk te houden. Waarop een team op touw werd gezet met Luuk Domhof, Jette Holkenborg-Peters, Dave Holkenborg, Nienke Penterman en Jelle Spexgoor. “Het hele theater is ‘from scratch’ opgebouwd”, aldus Spexgoor. “Er was slechts een leeg weiland. Je kunt dit dus met recht een ‘pop up’ theater noemen.”

De afgelopen maanden waren er optredens van onder meer Tim Knol, The Hilltop Howlers, Boogie Beasts, Høken met de Heinoos en meerdere tribute-concerten aan The Police & Sting (met onder anderen Bauke Bakker), Johnny Cash (met Rocco Ostermann) en Queen. 
De voorstellingen werden goed bezocht. “Het mooie is dat veel mensen ons intussen weten te vinden. Ons publiek zit droog en wordt gedurende de avond aan tafel bediend. Waarbij ook kan worden gekozen voor een smaakproeverij: een vijfgangen streekdiner, bereid door onze eigen chef-kok.”

Gevarieerd programma

Behalve muziek zijn er bovendien kindervoorstellingen, filmvertoningen en cabaret.

Vanaf september wordt het openluchttheater verder uitgebreid. Er wordt een grote festivaltent geplaatst. “Waardoor in één klap het hele terrein is overdekt.”

Voor de komende maanden staan er meerdere optredens op het programma. Waaronder tributes aan CCR, Fleetwood Mac, De Dijk en AC/DC. Daarnaast is er een optreden van Boh Foi Toch nadat de eerste show binnen de kortste keren was uitverkocht. Verder komt Joris Linssen & Caramba naar de Acherhoek en is er een theatercollege met professoren van de Universiteit Twente.

Omdat de bezoekers op anderhalve meter afstand van elkaar zitten, is er geen test- of vaccinatieverplichting
Het openluchttheater is nog geopend tot en met 31 oktober. Voor meer informatie over het programma en de verkoop van tickets: www.openluchttheaterlichtenvoorde.nl.

lees verder

Dit jaar organiseert Bredevoort Schittert speciaal voor ouderen en mensen met een beperking het project “Lichtpuntjes”. Deze groep kan door middel van een combinatie van een autoroute en een verkorte looproute genieten van het evenement. Zij worden welkom geheten met koffie en zullen (indien niet zelf mogelijk) ook worden rondgereden door “Lichtpuntjes”. Op deze wijze bereiken ze juist die doelgroep die ontzettend kan genieten van alles wat Bredevoort Schittert te bieden heeft en het de afgelopen tijd enorm zwaar heeft gehad.

GUV Goede doelen fonds vindt dit een prachtig initiatief dat perfect past binnen de criteria van het fonds en heeft het daarom ondersteund met een gift van € 2000,00.

Voorzitter Tjitske Woordes van Stichting Bredevoort Schittert heeft van Marco van Lochem, voorzitter van het GUV Goede doelen fonds de cheque in ontvangst mogen nemen. Het GUV Goede doelen fonds hoopt op een goed verloop van het evenement en nodigt andere organisaties uit een aanvraag in te dienen voor een activiteit of evenement dat zij willen organiseren.


Op de foto Tjitske Woordes (links) en Marco van Lochem (rechts)

Foto: Bert van Asselt


 

lees verder

Ook dit jaar zijn de lantaarnpalen in het centrum van Aalten voorzien van prachtige rood-roze bloembakken.
Om de financiering voor de bloembakken dit jaar rond te krijgen is Stichting Aalten Promotie in gesprek gegaan met mede eigenaar Tijn Leussink van de Jumbo.
Hij deed hierbij het aanbod het bedrag voor de bloembakken aan te vullen. Dit wil Jumbo Leussink doen om de middenstand in het centrum tegemoet te komen.
Tijn weet als geen ander hoe de bloembakken in de straten een verschil kunnen maken, ook hun parkeerplaats wordt deze zomer opgevrolijkt door de weelderige bloembakken.


Bekijk alle foto's op de facebookpagina van Stichting Aalten Promotie: WelkominAalten


 

lees verder

Afgelopen zondag was de officiële opening van het meest groene crematorium van Nederland.
Aan de Zeddamseweg in Etten, is een gebouw verrezen welke doet denken aan boerenschuren.
Het gebouw heeft een bijzonder laag energiegebruik door o.a. warmteterugwinning en zonne-energie. Ook de elektrische oven speelt hierin een belangrijke rol.
Door de hevige regenval is buiten het gebouw nog niet alles aangelegd. Binnen echter, voelde de prachtig uitgewerkte inrichting als een warme deken.

Naast GUV directeur Bert van Asselt en bestuurslid Hanno Jansen sprak Otwin van Dijk, Burgemeester van de Oude IJsselstreek en oud-Kamerlid de genodigden toe.

Bekijk alle foto's op facebook via deze link

lees verder

Vanaf deze week is er bij ‘t Noorden in Aalten iets nieuws verkrijgbaar op het terras. Geen pannenkoek met een smakelijk klinkende naam of een verfrissend drankje dit keer, maar zonnebrandcrème. Want nu de zon zich weer regelmatig laat zien is het voor iedereen - jong en oud - belangrijk om goed te smeren. Loes Oonk van ‘t Noorden besloot daarom haar gasten eens iets anders aan te bieden: “Wij bieden onze gasten sinds deze week gratis zonnebrandcrème aan, die ze zelf kunnen pakken vanuit een handige dispenser op ons terras. Zo bieden we al onze gasten de mogelijkheid zich goed te beschermen tegen de zon, terwijl ze genieten van lekker eten en het zomerse weer.”

Jong geleerd is oud gedaan Want of je nu in de zon werkt, sport, speelt of eet, het is belangrijk om je goed in te smeren. UV-straling kan namelijk ongemerkt veel schade aanrichten aan de huid. Dat merk je al als je een keer goed verbrandt, maar vooral op lange termijn kan onbeschermde blootstelling aan de zon voor problemen zorgen. Uit cijfers blijkt namelijk dat 1 op de 5 Nederlanders ooit een vorm van huidkanker krijgt. CareLyn, de leverancier van de handige recyclebare zonnebrandcrème dispenser, maakt zich er hard voor om vooral kinderen hiervan bewust te maken. Zij zijn dan ook heel blij dat er nu weer een extra locatie is waar gratis zonnebrand wordt verstrekt aan terrasgasten.

Wie smeert, doneert aan KWF “Door gratis zonnebrandcrème op ons terras aan te bieden, hopen we een steentje bij te dragen aan die bewustwording,” legt Loes uit. Maar bewustwording is niet het enige waar ze bij het pannenkoekenrestaurant aan bijdragen: “Voor iedere liter zonnebrandcrème die door onze gasten wordt weggesmeerd, doneren we samen met CareLyn een financiële bijdrage aan KWF Kankerbestrijding.” De bijzondere samenwerking is ontstaan uit een initiatief van de Vereniging van Erkende Pannenkoekenrestaurants, waar pannenkoekenhuys en familierestaurant ’t Noorden bij aangesloten is. De branchevereniging telt ruim 70 leden en al die restaurants hebben een dispenser voor op het terras ontvangen. Dus bezoek je binnenkort een erkend pannenkoekenrestaurant, in Aalten, of elders in het land? Smeer je dan in met de gratis zonnebrandcrème voordat je aan je ambachtelijke pannenkoek begint. Want wie smeert, doneert!

lees verder

Veur Dinxper Deur Dinxper heeft van het GUV Goede doelen fonds een gift ontvangen van € 500,00. Dit initiatief, opgezet door Brigitte Rougoor en Monica Jansen, is in het leven geroepen om inwoners van Dinxperlo en omliggende dorpen en buurtschappen die in financiële moeilijkheden verkeren, te kunnen voorzien van de noodzakelijk boodschappen voor dagelijks gebruik. Hoewel de aanvraag niet geheel binnen de kaders van het fonds valt, is er vanuit het bestuur veel sympathie voor dit zeer humanitaire initiatief. Het geld kan door Brigitte en Monica gebruikt worden om de voorraadkasten weer te vullen en de mensen die daar gebruik van komen maken, blij te maken met zeer bruikbare producten.

Voorzitter van het GUV Goede doelen fonds Marco van Lochem heeft de cheque aan Brigitte en Monica overhandigd in de ruimte waar het allemaal plaatsvindt. Het fonds hoopt dat door deze geste er veel mensen de hulp en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.
GUV Goede doelen fonds steunt humanitaire doelen in het werkgebied van GUV Uitvaartverzorging, dus ook in Dinxperlo. GUV heeft veel verzekerden in Dinxperlo en verzorgd er, o.a. Via René Derksen, sinds vele jaren uitvaarten zonder winstoogmerk. Dit past natuurlijk helemaal bij de geweldige wijze waarop Brigitte en Bianca zich belangeloos inzetten voor de bevolking.


Op de foto van links naar rechts:
Monica Jansen, Brigitte Rougoor en Marco van Lochem

Fotograaf: Bert van Asselt


 

lees verder

Bestuurders in de Achterhoek dringen er met een manifest op aan dat de lokale politiek bij de gemeenteraadsverkiezingen serieus werk maakt van klimaatadaptatie. Het klimaat verandert en dat heeft ook gevolgen voor de Achterhoek. De afgelopen drie jaar was het extreem droog. Dat ging gepaard met hittegolven, maar ook met extreme neerslag en onweer. De gevolgen waren niet mis: veel beken vielen droog, opbrengsten in de landbouw waren fors lager en in sommige delen van de Achterhoek overleefden landschapsbepalende bomen, zoals beuken, de droogte niet.

En niet alleen economie en natuur lijden onder de veranderingen: tijdens hittegolven neemt de arbeidsproductiviteit af en sterven er onnodig mensen door de hitte.

Bestuurlijke aandacht en inzet

Om beter bestand te zijn tegen de veranderingen zijn maatregelen nodig. Gemeenten spelen daar een sleutelrol in. Het Bestuurlijk Overleg samenwerking Water Achterhoek+, bestaande uit elf gemeenten, provincie Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel en Vitens, roept politieke partijen in de Achterhoek met een manifest ‘Klimaatadaptie in de Achterhoek’ op om hier in aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen (22 maart 2022) aandacht aan te schenken.

Klik hier voor het de PDF Manifest Klimaatadaptie in de Achterhoek

 

lees verder

Auch der aus dem letzten Jahr bereits auf den 19.09.21 verschobene Kabarettabend
„Hurra, ab Montag ist wieder Wochenende“ mit Bernd Stelter muss aufgrund der Pandemielage
erneut verlegt werden.
Die „Theissens Comedy Hall“, bei der Bernd Stelter auftreten sollte, findet entsprechend der Vorjahre
immer im Anschluss an das “Theissens Oktoberfest“ in der extra hierfür leergeräumten Lagerhalle
von Fliesen Theissen statt.
Der Ersatztermin für Bernd Stelter, wieder im Rahmen der „Theissens Comedy Hall“, wird der
18.09.22 um 18:00 Uhr sein.
Die bereits gekauften Tickets behalten ihre Gültigkeit und können auch beim Nachholtermin genutzt
werden. Für all diejenigen, die am Ersatztermin nicht können, besteht die Möglichkeit die Karten an
den entsprechenden Vorverkaufsstellen zurückzugeben.

lees verder

Inwoners en toeristen kunnen straks ook aan Nederlandse kant veilig en makkelijk langs de Aa-strang fietsen. Hiervoor realiseert gemeente Aalten, met medewerking van het Waterschap, een nieuw pad tussen de watertuin bij de afvalwaterzuivering en de Eurobrug. Wethouder Martin Veldhuizen gaf op 24 juni het startsein voor de werkzaamheden. Naar verwachting is het nieuwe pad half juli beschikbaar voor fiets- en wandelverkeer.

Aan de Nederlandse kant van de Aa-strang werd eerder al een pad gerealiseerd vanaf de brug nabij restaurant Brüggenhütte, naar de watertuin bij de afvalwaterzuivering. Als mensen echter vanaf de watertuin langs de Aa-strang door willen fietsen, zijn ze aangewezen op een smal ‘slingerpaadje’. Veel mensen maken daarom op dat punt rechtsomkeert. Jammer en een gemiste kans, vond de gemeente Aalten. Besloten werd daarom het bestaande pad vanaf de afvalwaterzuivering, langs de Aa-strang door te trekken tot aan de Eurobrug.

Toekomstplannen Wethouder Martin Veldhuizen: “Dat onze inwoners en bezoekers straks vanaf de watertuin verder kunnen fietsen langs de Aa-strang is een mooi begin voor de verdere toekomstplannen voor de Aa-strang en omgeving. De komende jaren gaan we daar als gemeenten in de Oude IJssel- en Aa-strangzone, ook aan Duitse zijde, en samen met het Waterschap, volop mee aan de slag. Water spreekt immers altijd tot de verbeelding. Het trekt mensen aan die op en rond het water willen recreëren en mensen die het leuk vinden daar naar te kijken. Daar willen we het gebied meer op inrichten.”

Actiepunt beleidsnota Vrijetijdseconomie De Aa-strang raakt de gemeente Aalten feitelijk maar op enkele honderden meters. Dat maakt dat de invloed van de gemeente Aalten op de plannen voor het beter beleefbaar maken van de omgeving van de Aa-strang, beperkt is. In de recent vastgestelde beleidsnota Vrijetijdeconomie nam de gemeente Aalten daarom zelf ook een actiepunt op: de realisatie van dit nieuwe pad langs het de Aa-strang.

De wethouder: “Dit pad is een mooie toevoeging om veilig en comfortabel een rondje te wandelen of te fietsen langs ons deel van de Aa-strang. Maar ook om het knooppuntennetwerk richting Voorst dan wel richting Bocholt te vervolgen. Het idee is dat toeristen daarbij ook Dinxperlo aandoen, het centrum bezoeken en de grensligging kunnen beleven.“

lees verder

De kinderraad van de gemeente Aalten heeft zich onlangs uitgesproken voor mínder hondenpoep op straat en in de buurt. Al tijdens de verkiezingen voor kinderburgemeester in het najaar werd duidelijk dat de kinderen, die afgelopen schooljaar de kinderraad vormden, zich in willen zetten voor een schone en opgeruimde omgeving. Dit sluit ook perfect aan bij het motto van de kinderraad: ‘Verbeter de wereld, begin in de gemeente Aalten’.

De kinderen plaatsen daarom de komende periode een persoonlijke oproep op de hondenpoepbakken in de gemeente Aalten door middel van een sticker. Hierop is de boodschap te lezen en via de QR-code is ook een filmpje te bekijken waarin de kinderen een klemmende oproep doen om met elkaar de gemeente schoon en opgeruimd te houden.

Aantal bakken
ls het aan de kinderraad had gelegen, was het aantal prullen- en poepbakken met tientallen uitgebreid. Echter werd na een heldere uitleg over het beleid op het gebied van deze bakken duidelijk dat er al veel bakken staan in de gemeente. Het nog meer plaatsen van bakken maakt niet automatisch dat mensen de bakken ook daadwerkelijk gebruiken, maar zorgt wel voor meer tijd (en dus mensen en dus geld) om de bakken te legen.

Kak in de bak
Vandaar dat de kinderraad er voor heeft gekozen om via een oproep te proberen meer ‘kak in de bak’ te krijgen. Toch wordt op twee plekken een extra hondenpoepbak geplaatst; één in Dinxperlo en één in Aalten. Binnenkort zijn deze bakken, mét sticker van de kinderraad, te bewonderen en bovenal te gebruiken.

 


Op de foto: Izzy, Novin (kinderburgemeester), Emmelie, Sanne, Sanna, Cas en Taeke.


 

lees verder

Gemeente Aalten heeft besloten zich aan te melden als Global Goals gemeente. De Global Goals, of Sustainable Development Goals, zijn 17 door de Verenigde Naties vastgestelde doelen. De doelen zijn er op gericht om er samen voor te zorgen dat onze wereld gezonder, rechtvaardiger en duurzamer wordt. Voor iedereen.

Alle doelen hebben subdoelen die direct of indirect verband houden met het dagelijks werk van gemeenten. Het gaat daarbij om doelen als geen armoede, geen honger, duurzame consumptie- en productiepatronen, goed en inclusief onderwijs, bescherming van het klimaat en duurzame energie voor iedereen.

Burgemeester Anton Stapelkamp: “Als gemeente Aalten leveren we bij de uitvoering van ons takenpakket al aan veel doelen een bijdrage, zonder dat we daar expliciet bij stil staan of er melding van maken. Dat gaan we vanaf nu vaker doen. En we gaan de duurzame ontwikkelingsdoelen meer als leidraad te gebruiken bij het ontwikkelen van beleid. Want ongetwijfeld kunnen we nog meer verantwoorde keuzes maken als we ons hiervan bewust zijn.”

Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) houdt zich actief bezig met Global Goals. Meer dan 100 Nederlandse gemeenten zijn inmiddels Global Goals gemeente. Gemeenten spelen dan ook een belangrijke rol bij het bereiken van de Global Goals. Gemeentelijke afspraken hebben vaak directe gevolgen, bijvoorbeeld als het gaat om het tegengaan van armoede of het invoeren van schone vormen van energie.

Plan van Aanpak Duurzaamheid In de gemeente Aantal zijn de eerste stappen al enige tijd geleden gezet bij het vaststellen van het Plan van Aanpak Duurzaamheid. De gemeenteraad committeerde zich aan de Global Goals voor de verdere uitvoering van het duurzaamheidsbeleid. Een logische vervolgstap is om, mede gezien de positieve ervaringen in de praktijk, dit verder op te pakken en uit te werken. Daarom heeft het college besloten om zich aan te melden als Global Goals gemeente.

lees verder

Duurzame initiatieven kunnen vanaf nu worden voorgedragen | De gemeente Aalten is ambitieus op het gebied van duurzaamheid en werkt samen met inwoners, organisaties en bedrijven aan een gemeente die toekomstbestendig is. Om innovatieve projecten en activiteiten op het gebied van duurzaamheid in de gemeente onder de aandacht te brengen, hebben burgemeester en wethouders besloten jaarlijks een Duurzaamheidsprijs uit te reiken. De Duurzaamheidsprijs 2021 wordt uitgereikt tijdens de Duurzaamheidsdag gemeente Aalten, op zaterdag 9 oktober 2021.

Gemeente Aalten wil initiatieven die een voorbeeldfunctie hebben en een inspiratiebron kunnen zijn voor anderen binnen maar ook buiten de gemeente, met de Duurzaamheidsprijs onder de aandacht brengen. In aanmerking komen alle duurzame initiatieven die nieuw of vernieuwend zijn. Bijvoorbeeld doordat er nieuwe technieken of materialen worden gebruikt, of juist materialen worden hergebruikt. Er kan ook sprake zijn van een bijzonder ontwerp, waarin verschillende elementen samen komen. En de vernieuwing kan ook betrekking hebben op het proces waarmee het initiatief tot stand is gekomen, of de participanten die erbij betrokken zijn.

Voordragen Iedereen kan zijn of haar favoriete initiatief voordragen voor de Duurzaamheidsprijs gemeente Aalten 2021. Dat kan eenvoudig via e-mail: gemeente@aalten.nl. Benodigd zijn de naam van het initiatief en de betrokken personen/organisatie/bedrijf (met contactgegevens), aangevuld met een motivatie waarom dit initiatief de Duurzaamheidsprijs 2021 zou moeten winnen. Ook foto’s zijn welkom. Voordragen kan tot en met 5 september 2021. Voorwaarde is dat het project of de activiteit in de gemeente Aalten is uitgevoerd.

Beoordeling van de voordrachten De voordrachten worden beoordeeld door leden van de Projectgroep Duurzaamheid gemeente Aalten in samenwerking met de fractiespecialisten duurzaamheid van de gemeenteraad. Zij formuleren samen een advies voor het college van burgemeester en wethouders. Het college neemt een besluit over de genomineerden en de prijswinnaar.

Duurzaamheidsprijs De prijs bestaat uit een cheque van € 300 en aandacht voor het initiatief op de Duurzaamheidspagina’s in Aalten Vooruit en De Band. De genomineerden ontvangen bovendien een energie-bespaarpakket voor thuis. De Duurzaamheidsprijs wordt uitgereikt tijdens de Duurzaamheidsdag gemeente Aalten. Deze is gepland op zaterdag 9 oktober 2021.

lees verder

Der Bocholt Gutschein der 1. Auflage, der im Sommer 2020 verkauft wurde ist noch bis zum 30. Juni einlösbar. Einen Tag später, am Donnerstag den 1. Juli, startet dann der Verkauf der neuen Auflage. Die Stadt hat im Februar einen weiteren Zuschuss von 300.000 € für die Unterstüt-zung von Bocholter Unternehmen aus Handel, Gastronomie und Dienstleistung zugesagt. Das macht ein Gutscheinvolumen von 1,5 Mio. € bei dem alle Kunden beim Kauf 25 % Rabatt sparen (Bsp. 100 € Gutschein für 75 €, 20 % gibt dabei die Stadt und 5 % die Akzeptanzstelle). Um das Gutscheinvolumen noch besser unter den Akzeptanzstellen zu verteilen, ist in der zweiten Auflage pro Person nur noch ein Gutschein in Höhe von 100 € vorgesehen. Darüber hinaus dürfen die Gut-scheine nicht mehr kombiniert werden, das heißt pro Einkauf kann nur ein Gutschein im Wert von 100 € eingelöst werden. Der Gutschein ist dann bis zum 31. Oktober 2021 gültig und wird nicht verlängert.
Der Verkauf wird im Zeitraum vom 1. bis zum 22. Juli online wie offline stattfinden. Details zur Ver-kaufsstelle und zu den Öffnungszeiten werden kurz vorher bekannt gegeben.
Aktuelle Infos und alle Akzeptanzstellen unter: https://bocholt-gutschein.de/

lees verder